Η Ισπανία το ταλέντο, η Αγγλία το… πεπρωμένο!

Η Ισπανία το ταλέντο, η Αγγλία το… πεπρωμένο!

bet365

Από την μια η απολαυστική Ισπανία και από την άλλη η λεοντόκαρδη Αγγλία. Και στην μέση ο Αλέξανδρος Λοθάνο, να αναρωτιέται ποια ομάδα θα κατακτήσει το EURO2024.

Στις 14 Ιουνίου, λίγες ώρες πριν από την σέντρα του 17ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ο υπογράφων σε αυτή την διαδικτυακή γωνιά υποστήριζε με τα γραφόμενα του ότι Η Μάγχη… βγάζει τον βασιλιά του φετινού EURO.

27 ημέρες μετά από εκείνο το blog, η Μάγχη… ζει και βασιλεύει στην διοργάνωση και, για λεπτομέρειες, δεν θα δούμε 100% τελικό της Μάγχης την Κυριακή (14/07, 22:00) στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Η Γαλλία, με όπλο την κυνικότητά της, λύγισε μόνο από την πιο θεαματική και ουσιαστική ομάδα της διοργάνωσης (Ισπανία), η οποία έσπασε με το ποδόσφαιρό της αυτό το ραντεβού, στο οποίο όμως φάνηκε συνεπής η Αγγλία.

Ποια είπατε; Ναι, η Αγγλία της αποκρουστικής φάσης ομίλων, παρότι τερμάτισε πρώτη και αήττητη. Η Αγγλία που χρειάστηκε ένα ανάποδο ψαλίδι του Τζουντ Μπέλινγκχαμ στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων, στο πρώτο σουτ εντός εστίας, για να αποφύγει τον αποκλεισμό από την Σλοβακία, την οποία λύγισε στην παράταση.

 

Η Αγγλία που γλίτωσε το σοκ στο 118’ με δοκάρι σε… κόρνερ του Τσερντάν Σακίρι και χρειάστηκε τα πέναλτι για να αφήσει εκτός ημιτελικών την Ελβετία, την οποία ισοφάρισε με γκολ του Μπουκάγιο Σάκα στο πρώτο σουτ εντός εστίας.

Ναι, η Αγγλία που στον ημιτελικό με την Ολλανδία βρέθηκε πίσω στο σκορ με το «καλησπέρα», ισοφάρισε με πέναλτι μέσω VAR, έπαιξε τα καλύτερα λεπτά της σε αυτό το EURO αλλά στο δεύτερο μέρος μπήκε με το ίδιο άσχημο προσωπείο που με τόση… συνέπεια έδειξε στην διάρκεια της διοργάνωσης.

Και πως προκρίθηκε στον τελικό εις βάρος των Οράνιε; Μπράβο, το βρήκατε! Με το πρώτο σουτ εντός εστίας στο δεύτερο 45λεπτο, μετά από συνδυασμό δύο εκ των αλλαγών του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: Του Κόουλ Πάλμερ και του Όλι Γουότκινς.

Ο ομοσπονδιακό προπονητής της Αγγλίας έχει ακούσει τα… μύρια όσα (και) σε αυτή την διοργάνωση. Έγινε, όμως, ο πρώτος προπονητής που οδηγεί τα Τρία Λιοντάρια σε δύο τελικούς μεγάλων διοργανώσεων και, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος που θα τους οδηγήσει στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου μετά από 58 χρόνια και, για πρώτη φορά, σε έναν τελικό μακριά από τα πάτρια εδάφη.

Η Ισπανία έχει το ταλέντο, τα νιάτα, την εμπειρία και την ιστορική τεχνογνωσία, αφού έχει τρία EURO στο παλμαρέ της και έχει όλα τα φόντα για να γίνει η πρώτη ομάδα με τέσσερα στέμματα στην συλλογή της, αφήνοντας δεύτερη στην λίστα την Γερμανία.

Τι έχει να αντιπαρατάξει απέναντι στους Φούριας Ρόχας η Αγγλία; Το ότι είναι αήττητη στα 13 παιχνίδια που έχει δώσει σε EURO με τον Σάουθγκεϊτ (στον τελικό του EURO2020 έχασε στα πέναλτι), ότι έχει αναμφίβολα ταλέντο για να παίξει και αυτή ωραία και ουσιαστική μπάλα, αφού τετράδα όπως αυτή με Μπέλινγκχαμ, Σάκα, Φιλ Φόντεν και Χάρι Κέιν δεν έχουν πολλές ομάδες. Για την ακρίβεια, ελάχιστες μπορούν να καυχούνται για τέτοιους, τέσσερις σωματοφύλακες!

Η Ισπανία θα παίξει όπως το έκανε μέχρι τώρα και φρονώ ότι η Αγγλία θα κάνει το ίδιο, ψάχνοντας περισσότερο να εκμεταλλευτεί τις (δεδομένες) αμυντικές αδυναμίες των αντιπάλων της, έστω και αν σε σχέση με τον ημιτελικό κόντρα στην Γαλλία επιστρέφουν ο Ρομπέν Λε Νορμάντ και, κυρίως, ο Ντάνι Καρβαχάλ, πιθανότατα ο καλύτερος δεξιός μπακ της διοργάνωσης.

Για την ομάδα του Λουίς Ντε λα Φουέντε, μια ενδεχόμενη κατάκτηση θα ήταν το ονειρεμένο κερασάκι σε μια μοναδική παράσταση, αφού θα φτάσει στην κορυφή έχοντας αφήσει στον δρόμο την τρίτη στον κόσμο Κροατία, την κάτοχο του EURO Ιταλία, την οικοδέσποινα Γερμανία, την δευτεραθλήτρια κόσμου Γαλλία και την ποδοσφαιρομάνα Αγγλία. Τι παραπάνω να ζητήσει;

Από την άλλη, για τα Τρία Λιοντάρια μια νίκη στον τελικό της Κυριακής θα αποτελέσει αφορμή για ένα ταιριαστό ντοκιμαντέρ σε μια από τις διάφορες πλατφόρμες που θα περιλαμβάνει δράμα (προκρίσεις επί Σλοβακίας, Ελβετίας και Ολλανδίας) και ιστορική έκρηξη χαράς, αφού θα σημαίνει ότι επιτέλους «it’s coming home».

Όπως και να’ χει, με βάση την εικόνα των ομάδων, αυτό ίσως να είναι το πιο ελκυστικό ζευγάρι που θα μπορούσε να προκύψει, λαμβάνοντας υπόψη την σύνθεση των ταμπλό. Λαμίν Γιαμάλ από την μια, Μπέλινγκχαμ από την άλλη. Νίκο Γουίλιαμς από την μια, Σάκα από την άλλη. Ντάνι Όλμο από την μια, Φόντεν από την άλλη. Καθίστε αναπαυτικά παρέα με μπύρες, πίτσες – σουβλάκια και, οπωσδήποτε, air condition, και απολαύστε την ματσάρα. Και μετά, εννοείται, διακοπές. Τις αξίζετε (και εμείς το ίδιο)…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...