Τελικός Euro 2024: Όταν ο Γιαμάλ... δραπέτευσε από τις αόρατες γειτονιές!

Τελικός Euro 2024: Όταν ο Γιαμάλ... δραπέτευσε από τις αόρατες γειτονιές!

Τελικός Euro 2024: Όταν ο Γιαμάλ... δραπέτευσε από τις αόρατες γειτονιές!

bet365

Λαμίν Γιαμάλ, o παίκτης που θωρακίστηκε από τη Μασία κι έμαθε πως στα 17 του χρόνια μπορεί να γίνει ο διάδοχος του Μέσι.

Μόλις τελείωσε τη δευτέρα Λυκείου και παρακολουθεί εντατικά μαθήματα αγγλικών. Φυσιολογικό, γιατί είναι 17 ετών. Του αρέσει η ρεγκετόν και η trap μουσική και φοράει φαρδιά ρούχα. Φυσιολογικό, είναι 17 ετών.

Αλλά είναι ο στυλοβάτης της οικογένειάς του και παίρνει οικονομικές αποφάσεις εκατομμυρίων. Δεν είναι φυσιολογικό, είναι 17 ετών. Έχει σοφέρ και ταξιδεύει στην πρώτη θέση. Δεν είναι φυσιολογικό, είναι 17 ετών. Ο Λιονέλ Μέσι λέει ότι θα ήθελε να τον γνωρίσει, ενώ ο Μπαπέ έχασε τις εντυπώσεις από τον Γιαμάλ στο Euro 2024. Δεν είναι φυσιολογικό, είναι 17 ετών. Τον λένε Λαμίν Γιαμάλ κι έστειλε την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γερμανίας. Φαίνεται φυσιολογικό, αλλά δεν είναι.

Πριν από μερικούς μήνες, η Adidas, ζήτησε από τον νεαρό ένα ραντεβού. Οι ατζέντηδες είχαν ένα χαρτί στην τσέπη τους: το video παρουσίασης με τον Λιονέλ Μέσι. «Θα ήθελα να γίνεις μέλος της οικογένειάς μας» του μετέφερε ο Αργεντινός. Η Nike προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση και χρησιμοποίησε τον Μπαπέ. Ήταν πολύ αργά, ο Λαμίν έβλεπε τον Μέσι ως είδωλό του και τον Μπαπέ ως ανταγωνιστή. H Μπαρτσελόνα έπλασε αυτά τα παιδιά, ώστε να είναι ξεχωριστά, μοναδικά για να αντέξουν την πίεση που δέχονται, για να έχουν αυτοεκτίμησης, θάρρος, τόλμη. Με λίγα λόγια για να γίνει ο καλύτερος, πρέπει πρώτα να πιστέψει ότι είσαι ο καλύτερος.

Όλοι θυμούνται τον Λαμίν να ξεπηδά από το σπίτι του αγκαλιά με μια μπάλα και να παίζει στο τσιμεντένιο γήπεδο της γειτονιάς. Πάντα με την μπάλα, τον αιώνιο σύμμαχο των παιδιών που έχουν ανάγκη να ξεφύγουν από τη σκληρή παιδική ηλικία των αόρατων γειτονιών. Ο μικρός ξέρει το ποδόσφαιρο του δρόμου: ντρίμπλα, σκληρός, συνηθισμένος να παίζει με μεγαλύτερους παίκτες.

Οι γονείς του χώρισαν και η απόσταση μεταξύ των γονέων μεταφράστηκε σε μια δίνη, κατά καιρούς, δύσκολα επεξεργάσιμη, όπως και η συμπεριφορά του νεαρούς στην ακαδημία της Μπαρτσελόνα. Ισως γιατί οι συμπαίκτες του πήγαιναν στην ώρα τους στις προπονήσεις και ο ίδιος καθυστερούσε, μιας και πατέρας του δεν είχε αυτοκίνητο και χρειαζόταν κάποιες ώρες για να φτάσει με το τρένο. Η κίνηση – ματ έγινε στα 13 του χρόνια, όταν η Μπάρτσα αποφάσισε να αγκαλιάσει το μέλλον του Λαμίν. Ήθελε να τον προστατεύσει από τα πάντα. Ηθελε να ελέγξει τις σπουδές του, τη διατροφή του, τις ώρες ξεκούρασης. Ο μικρός νοσταλγούσε την παλιά τη γειτονιά του, αλλά ο χαρακτήρας που έχτιζε δεν τον άφηνε να γυρίσει πίσω. Κοιτούσε μόνο μπροστά.

Η Μασία αποδείχθηκε ασπίδα προστασίας από τις κακές επιρροές και «όπλο» για το χτίσιμο της προσωπικότητάς του. Ο Λαμίν, σε ηλικία 13 ετών, έπαιρνε ήδη αποφάσεις. Καμία δεν ήταν τόσο σημαντική όσο όταν έπρεπε να αποφασίσει για τον οικονομικό έλεγχο της καριέρας του. Η ομάδα του Μέντες του έδωσε την ευκαιρία να παίρνει συμβουλές σε θέματα μάρκετινγκ, οικονομικών, επικοινωνίας και αθλητικής υγείας, χτίζοντας έτσι ένα φράχτη προς την οικογένειά του. Ο Γιαμάλ διατηρεί, τους δύο παλιούς φίλους του, σοφέρ είναι ο ξάδελφος του.

Άλλωστε, αυτοί ήρθαν κοντά του, όταν ο Γιαμάλ δεν ήταν ούτε κουκκίδα στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Επιθυμεί διακαώς να μάθει άπταιστα αγγλικά, θέλει να ακούει τις ερωτήσεις στα αγγλικά, ακόμα κι αν δεν μπορεί να απαντήσει. Ολοι στην Μπαρτσελόνα τον σέβονται, ακόμα και στην εθνική Ισπανίας , δεν θέλουν να «χτίσουν» κάτι αποκρουστικό. Ο ίδιος κατάλαβε πως κόντρα στη Γερμανία αντικαταστάθηκε, μιας και δε βοηθούσε αμυντικά και κόντρα στη Γαλλία ήταν εξαιρετικός.

«Είμαστε μια ταπεινή οικογένεια. Έχουμε περάσει πολλά. Του έχω μιλήσει πολλές φορές για άλλους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που σπατάλησαν την καριέρα τους», του λέει διαρκώς ο πατέρας του και ο Λαμίν φροντίζει να κατεβάζει το κεφάλι του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...