Μάντσεστερ Σίτι-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Οι συμπολίτισσες στη «μάχη» του Community Shield (poll)

Άρτεμις Κλεφτάκη
Μπρούνο Φόντεν

bet365

Το πρώτο τρόπαιο της σεζόν στην Αγγλία θα διεκδικήσουν οι Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην σημερινή αναμέτρηση για το Community Shield (10/08, 17:00). Ένα ξεκάθαρο φαβορί και μία... αποδεκατισμένη, λόγω τραυματισμών, ομάδα έτοιμες να τα δώσουν όλα στο «Wembley».

Η πρώτη σέντρα για τη νέα σεζόν στο «Νησί» είναι γεγονός. Δύο τοπικές αντίπαλοι, η Μάντσεστερ Σίτι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ρίχνονται στην… αρένα του «Wembley» διεκδικώντας το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς (10/08, 17:00), το Community Shield.

Ίσως φέτος η αναμονή για την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου να κράτησε λιγότερο, αφού δεν έχει συμπληρωθεί καλά-καλά μήνας από την ολοκλήρωση του EURO 2024. Και μπορεί το Community Shield να μην συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «βαριά» τρόπαια, ωστόσο δρα σαν «τονωτικό» τόσο για την ομάδα που θα το κατακτήσει, όσο και για τους οπαδούς, οι οποίοι γεμίζουν με αυτοπεποίθηση ενόψει Premier League.

Η σημερινή αναμέτρηση ανοίγει την αυλαία, ακριβώς όπως την έκλεισε περίπου τρεις μήνες πριν, με τις δύο ομάδες να έρχονται ξανά αντιμέτωπες. Στις 25 Μαΐου, η Γιουνάιτεντ είχε επικρατήσει με 2-1 στον τελικό του FA Cup, στερώντας από την Σίτι το νταμπλ.

Είναι γνωστή η χαοτική διαφορά μεταξύ των δύο συλλόγων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο ένας τελικός είναι πάντα ένας τελικός, ένα μεμονωμένο παιχνίδι όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Αδιαμφησβήτητο φαβορί είναι η Σίτι που μετά την περσινή κατάκτηση της Premier League θέλει να ξεκινήσει με το «δεξί» τις υποχρεώσεις της.

Από την άλλη, η πολυνίκης του θεσμού Γιουνάιτεντ (21 τίτλοι) θέλει να επαναλάβει ό,τι έκανε στον τελικό του FA Cup και να αρχίσει τη σεζόν με τον τρόπο που τελείωσε τον Μάιο. Με ένα τρόπαιο.

Η πρωταθλήτρια Σίτι θα ψάξει το ιδανικό ξεκίνημα

Παρά το στενό μαρκάρισμα της Άρσεναλ καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, η Μάντσεστερ Σίτι κατάφερε να διατηρήσει τα «σκήπτρα» της πρωταθλήτριας. Μάλιστα, έγινε η πρώτη ομάδα ιστορία της Premier League που φτάνει τις τέσσερις σερί κατακτήσεις, κάτι που δίνει τη δική του βαρύτητα στον μοναδικό τίτλο της ομάδας για το 2023/2024.

Το σύνολο του Πεπ Γκουαρδιόλα έσβησε τα όνειρα των παικτών της Άρσεναλ και του Μικέλ Αρτέτα, αφού δεν άφησε ποτέ το πόδι από το «γκάζι» κάνοντας το απόλυτο 9/9 στο τελευταίο σπριντ του πρωταθλήματος.

Τώρα, θέλει να πάρει… εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του FA Cup, προερχόμενη πάντως από μία προετοιμασία με πρόσημο αρνητικό, τουλάχιστον όσον αφορά τα αποτελέσματα. Παρότι φιλοδώρησαν με «τεσσάρα» την Τσέλσι στο τελευταίο φιλικό (04/08, 4-2), με τον Έρλινγκ Χάαλαντ να πετυχαίνει χατ-τρικ, οι Πολίτες γνώρισαν τρεις ήττες από τις Σέλτικ, Μίλαν και Μπαρτσελόνα.

Μεταγραφικά, η Σίτι προχώρησε στην απόκτηση του 20χρονου δεξιού εξτρέμ Σαβίνιο από την Τρουά, ενώ ο Χουλιάν Άλβαρες είναι με το ένα... πόδι στην Ατλέτικο Μαδρίτης και ετοιμάζεται να εισπράξει 95 εκατομμύρια ευρώ. Εκκρεμούν οι περιπτώσεις των Ζοάο Κανσέλο και Κάλβιν Φίλιπς μετά τη λήξη των δανεισμών τους σε Μπαρτσελόνα και Γουέστ Χαμ, αντίστοιχα.

Είναι πιθανό να απουσιάσουν από την αναμέτρηση οι Ρόδρι, Φιλ Φόντεν και Κάιλ Γουόκερ, ενώ ο Ορτέγκα αναμένεται να πάρει τη θέση του Έντερσον στην αρχική ενδεκάδα, το μέλλον του οποίου ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Για την Μάντσεστερ Σίτι, η αλήθεια είναι ότι το Community Shield δεν της πηγαίνει και πολύ. Μετράει μόλις 6 κατακτήσεις και έχει τρεις συνεχόμενες ήττες σε τελικούς, ενώ η τελευταία φορά που έφυγε με το κύπελλο στα χέρια της ήταν το 2019 νικώντας την Λίβερπουλ στα πέναλτι.

Τώρα, ίσως στην τελευταία σεζόν του Γκουαρδιόλα στον πάγκο μιας και το συμβόλαιό του λήγει το επόμενο καλοκαίρι, οι Πολίτες θα επιδιώξουν να πάρουν τον πρώτο τίτλο (από τους πολλούς;) της χρονιάς.

Η Γιουνάιτεντ των τραυματισμών που ελπίζει σε ένα... restart

Απέναντί τους στον σημερινό τελικό θα βρουν τη συμπολίτισσα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Κόκκινοι Διάβολοι πραγματοποίησαν ακόμη μία μέτρια σεζόν, τερμάτισαν στην 8η θέση της Premier League, όμως η νίκη στον τελικό του FA Cup τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους στην Ευρώπη και το Europa League.

Αυτός ήταν ο δεύτερος τίτλος της ομάδας υπό τον Έρικ Τεν Χαγκ, μετά το League Cup του 2023, με τον Ολλανδό να… σώζει κάπως έτσι τη χρονιά, ίσως μαζί και τη δουλειά του. Τα δείγματα στα φιλικά του καλοκαιριού εξακολουθούν να είναι προβληματικά με μόλις δύο νίκες σε πέντε ματς.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Τεν Χαγκ, πάντως, ενόψει φυσικά και του πρωταθλήματος την ακόλουθη Παρασκευή, είναι το «απουσιολόγιο» της ομάδας. Η αμυντική γραμμή περνάει μία κρίση τραυματισμών, με τους Χάρι Μαγκουάιρ, Βίκτορ Λίντελοφ, Άαρον Γουάν-Μπισάκα και Λουκ Σο να είναι αμφίβολοι, ενώ οι Λισάντρο Μαρτίνες και Τζον Έβανς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα διαθέσιμοι.

Άλλες δύο κρίσιμες απουσίες είναι αυτές του νεοαποκτηθέντος Λενί Γιορό που θα μείνει εκτός για τρεις περίπου μήνες και του Ράσμους Χόιλουντ που αναμένεται να επιστρέψει γρηγορότερα.

Πέρα από τον 18χρονο Γιορό, η Γιουνάιτεντ έφερε από την Μπολόνια τον Ζόσουα Ζίρκζι, ενώ στο ρόστερ επέστρεψε και ο Τζέιντον Σάντσο, μετά το δανεικό του πέρασμα από την Ντόρτμουντ. Η πιο «ηχηρή» αποχώρηση του καλοκαιριού ήταν η μεταγραφή του Ραφαέλ Βαράν στην Κόμο, ενώ και το συμβόλαιο του Άντονι Μαρσιάλ έληξε.

Τεν Χαγκ και Γκουαρδιόλα θα βρεθούν αντιμέτωποι για 7η φορά, με τον Ολλανδό να μετράει μόλις δύο νίκες. Ξέρει πως η ομάδα του θα χρειαστεί να ανεβάσει στροφές στον τελικό και η νίκη θα είναι το καλύτερο μπουστάρισμα για τη δύσκολη χρονιά που ακολουθεί.

Ένας τίτλος... φιλανθρωπίας και η «κατάρα» του τιτλούχου

Το Community Shield κλείνει φέτος τα 116 χρόνια διεξαγωγής και πρόκειται στην ουσία για τον… διάδοχο του «Sheriff of London Shield» που παιζόταν κάθε χρόνο μεταξύ του καλύτερου επαγγελματικού και ερασιτεχνικού συλλόγου.

Άλλαξε τόσο το format όσο και η ονομασία ανά τα χρόνια, ενώ από το 1974 διεξάγεται στο «Wembley», όπου όπως ξέρουμε αναμετρώνται ο πρωταθλητής με τον κυπελλούχο. Σε περίπτωση που μία ομάδα κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο, τότε έτερος φιναλίστ του Community Shield είναι ο δευτεραθλητής, όπως συνέβη για παράδειγμα πέρυσι που η τρεμπλούχος Σίτι αναμετρήθηκε με την Άρσεναλ.

Μπορεί σαν τίτλος να μην υπολογίζεται σε σημαντικό βαθμό από τους συλλόγους, αλλά είναι το πρώτο δυνατό τεστ πριν από κάθε νέα σεζόν και ανοίγει από νωρίς τον… χορό των κυπέλλων που έπονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 21 κατακτήσεις, ενώ μάλιστα είναι και η πρώτη ομάδα που σήκωσε τον εν λόγω τίτλο το 1908.

Πάντως, ο νικητής των τελευταίων ετών συνδέεται και με μία «κατάρα», αφού η ομάδα που κατακτά τον τίτλο, δεν παίρνει το πρωτάθλημα στο τέλος. Μοναδική εξαίρεση η Σίτι το 2018 που νίκησε την Τσέλσι με 2-0 και τον Μάιο στέφθηκε πρωταθλήτρια σε εκείνη την επική κούρσα με την Λίβερπουλ που σταμάτησε στους 98 και 97 βαθμούς, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τον τελικό διανέμονται σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ανά τη χώρα, εξού και η προηγούμενη ονομασία του, Charity Shield.

Loading...

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα