Ολυμπιακός: Η ιστορική κατάκτηση του UEFA Youth League που έγινε το... εισιτήριο για το όνειρο στο Μαρακανά (vid)

Ολυμπιακός: Η ιστορική κατάκτηση του UEFA Youth League που έγινε το... εισιτήριο για το όνειρο στο Μαρακανά (vid)

Νότης Χάλαρης
Ελλάδα

bet365

Οι Νέοι του Ολυμπιακού ζουν το δικό τους... ποδοσφαιρικό όνειρο στην καρδιά της Βραζιλίας όμως για φτάσουν μέχρι το παιχνίδι με τη Φλαμένγκο, έπρεπε να γράψουν ιστορία στην Ευρώπη και το Gazzetta σας θυμίζει πως έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του UEFA Youth League.

Το βράδυ του Σαββάτου (24/08) θα συμπληρωθούν 124 μέρες από τη στιγμή που τα «μωρά» του Ολυμπιακού έμειναν για πάντα στην ιστορία του ελληνικού και ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Οι Νέοι των «ερυθρολεύκων» διέλυσαν με 3-0 τη Μίλαν στη Νιόν της Ελβετίας και έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο στο ποδόσφαιρο, σε επίπεδο συλλόγων, δίνοντας το... παράδειγμα στην πρώτη ομάδα για να κάνει το ίδιο, λίγες εβδομάδες μετά, που κατέκτησε το Conference League.

Με την κατάκτηση του UEFA Youth League, τα... παιδιά του Συλαϊδόπουλου δεν ανέβηκαν μόνο στο «Έβερεστ» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά έκλεισαν και μία θέση στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, όπου θα διεκδικήσουν τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή κόντρα στη Φλαμένγκο.

Το Gazzetta, λίγες ώρες πριν την πρώτη σέντρα στο Μαρακανά (22:00), σας θυμίζει την εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στο UEFA Youth League.

Το 4/4 με επιβλητικές εμφανίσεις κόντρα στους πρωταθλητές Ιταλίας και Αζερμπαϊτζάν

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το... ταξίδι του στο UEFA Youth League από το μονοπάτι των πρωταθλητών καθώς η ανδρική ομάδα δεν βρισκόταν στους ομίλους του Champions League. Οι «ερυθρόλευκοι» του Συλαϊδόπουλου έπρεπε να περάσουν από δύο φάσεις για να βρεθούν στους «32» της διοργάνωσης όπου θα έβρισκαν τους 2ους από τους ομίλους.

Ολυμπιακός - Λέτσε 3-1

Το πρώτο... θύμα έμελλε να είναι η πρωταθλήτρια Ιταλίας της περασμένης σεζόν, Λέτσε. Στο μοναδικό παιχνίδι που έγινε στο προπονητικό κέντρο του Ρέντη, τα «μωρά» του Συλαϊδόπουλου πήραν άερα... πρόκρισης καθώς, παρότι είδαν τον Πασκαλάου να ισοφαρίζει το γκολ του Παπακανέλλου (20') στο 61', ο Μπάμπης Κωστούλας με γκολ (71') και ασίστ στον Πνευμονίδη (86') διαμόρφωσε το τελικό 3-1.

Λέτσε - Ολυμπιακός 1-3

Με την αυτοπεποίθηση στα ύψη, ο Ολυμπιακός μπήκε στη ρεβάνς σαν είναι εκείνος που κυνηγάει το σκορ και όχι η Λέτσε. Μέχρι τη συμπλήρωση 20 λεπτών, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν... κλειδώσει την πρόκριση καθώς ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 και με συνολικό αποτέλεσμα στο 5-1 (!). Μουζακίτης και Κωνσταντίνος Κωστούλας είχαν βάλει τη δική τους υπογραφή ενώ η μείωση του σκορ από τον Χελμ στο 60', έπεσε στο... κενό μετά το γκολ του Μπάμπη Κωστούλα στο 76' που διαμόρφωσε το τελικό 1-3.

Καμπάλα - Ολυμπιακός 0-3

Επόμενη αντίπαλος η πρωταθλήτρια του Αζερμπαϊτζάν, Καμπάλα. Και πάλι ο Ολυμπιακός μπήκε δυναμικά και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην αντίπαλο του καθώς μόλις στο 4' βρήκε τον δρόμο για τα δίχτυα με τον Μουζακίτη ενώ ο Κωστούλας έκανε το 2-0 στο 65' για να έρθει ο Δαρβίρας να φέρει τους Πειραιώτες με το ένα... πόδι στην επόμενη φάση με το τελικό 0-3.

Ολυμπιακός - Καμπάλα 4-0

Πρώτο ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης» και ευκαιρία για τον Ολυμπιακό να κάνει ροτέισον και να προσφέρει γκολ και θέαμα. Με το επιβλητικό 4-0 με τα δύο γκολ του Μουζακίτη και των Γατόπουλο, Κουτσογούλα, οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν στην επόμενη φάση του UEFA Youth League έχοντας συνολικό σκορ 7-0 και σε τέσσερα ματς, εκτός από το 4/4, τα τέρματα 13-2 (!).

Το... απόλυτο από την άσπρη βούλα και νοκ-άουτ η Ίντερ του Αλεξίου

Μεγάλα ονόματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βρέθηκαν στην κληρωτίδα για τα νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης απέναντι στον Ολυμπιακό, με την Ίντερ να είναι εκείνη που κληρώθηκε μαζί του. Η ιταλική ομάδα, πρωτοπόρος εκείνη την περίοδο και με τον Χρήστο Αλεξίου στο δυναμικό της, ταξίδεψε για την Φάληρο και το «Γ. Καραϊσκάκης».

Υπό τις οδηγίες του Τσίβου, η Ίντερ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Ολυμπιακό αλλά, όχι απλώς δεν τα κατάφερε αλλά είδε το παιχνίδι να ολοκληρώνεται χωρίς σκορ (0-0), με αποτέλεσμα οι παίκτες να οδηγηθούν στη διαδικασία των πέναλτι. Έπειτα από ένα ρεσιτάλ... ευστοχίας και τους «ερυθρόλευκους» να έχουν 6/6, ο Κόσι έστειλε την μπάλα άουτ και έτσι ο Ολυμπιακός έκλεισε μία θέση στους «16».

Σπουδαία ανατροπή σε τέσσερα λεπτά κόντρα στη Λανς και νέα πρόκριση στα πέναλτι

Σε αντίθεση με όλα τα ματς που έπαιξε ο Ολυμπιακός στη διοργάνωση, η Λανς ήταν εκείνη που προηγήθηκε, όχι με ένα, αλλά με δύο γκολ μέχρι το 58', κάνοντας τα... όνειρα των παικτών και των οπαδών που ήταν στο «Καραϊσκάκης» να... σιγοσβήνουν. Κάτι που εν τέλει δεν έγινε.

Τα παιδιά του Συλαϊδόπουλου έφτασαν στην ολική ανατροπή μέσα σε τέσσερα λεπτά χάρη στην υψηλή πίεση στην αντίπαλη άμυνα και την ώθηση του κοινού. Ο Κωστούλας σε πρώτο χρόνο μείωσε και ο Πνευμονίδης σε δεύτερο κατάφερε να ισοφαρίσει στο 62', διαμορφώνοντας το τελικό 2-2. Στα πέναλτι, ο Ολυμπιακός και πάλι άρτιος με 4/4 και πανηγύρισε την σπουδαία πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.

Καθηλωτική «3άρα» μέσα στο... σπίτι της Μπάγερν Μονάχου!

Μετά από δύο συνεχόμενα παιχνίδια στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός έπρεπε να κυνηγήσει την πρόκριση στο Final-4 της διοργάνωσης εκτός έδρας και συγκεκριμένα στο... σπίτι της Μπάγερν Μονάχου. Το ρεσιτάλ από τα «χρυσά μωρά» στο πρώτο ημίχρονο ήταν άνευ προηγουμένου και αυτό αποτυπώνεται στον φωτεινό πίνακα που στο 45' έδειχνε 0-3 υπέρ του Ολυμπιακού (!).

Ο Μουζακίτης άνοιξε το σκορ στο 32', ακολούθησε το απίθανο γκολ του Παπακανέλλου που έκανε άπαντες στο γήπεδο να πουν «ουάου» στο 37' και ο Κωστούλας στο 40' έθεσε τις βάσεις για την ιστορική πρόκριση. Παρά την πίεση και τη μείωση του σκορ στο 63' από τον Ράσμακ, ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που θα βρισκόταν στο Final-4 της διοργάνωσης στη Νιόν της Ελβετίας.

Το ρεσιτάλ του Σίνα για μία θέση στον τελικό

Παρότι η Ναντ δεν είχε το... μέγεθος των προηγούμενων κλαμπ, έβαλε αρκετά δύσκολα στον Ολυμπιακό καθώς έχει από τις τοπ ακαδημίες στη Γαλλία. Ο Άντζελο Σίνα χρειάστηκε να ξεδιπλώσει σε μεγάλο βαθμό το ταλέντο του για να κρατήσει το μηδέν και στη συνέχεια ανέλαβε δράση στα πέναλτι.

Αυτή τη φορά, ο Ολυμπιακός δεν ήταν απόλυτος, όμως ο νεαρός πορτιέρε ήταν... παρών και με συνολικά τρία χαμένα πέναλτι από την πλευρά των Γάλλων, οι Πειραιώτες πανηγύρισαν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του θεσμού, γράφοντας ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η ιστορία γράφτηκε στη Νιόν και είχε... ερυθρόλευκο χρώμα!

Η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει. Το βράδυ της 22ης Απριλίου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στις μνήμες των παιδιών του Ολυμπιακού. Απέναντι η σπουδαία Μίλαν όπου είχε κάποια από τα αστέρια που μετέπειτα κατέκτησαν το EURO U17 με την εθνική Ιταλίας, με μπροστάρη τον Καμάρντα.

Μετά από ένα ισορροπημένο πρώτο 45λεπτο, ο Ολυμπιακός μπήκε πιο αποφασισμένος στο δεύτερο μέρος και χρειάστηκε μόλις 6 λεπτά για να ρίξει... καταιγίδα στην ομάδα του Ιγκνάσιο Αμπάτε. Εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μουζακίτη, μαγικό τέρμα από τον Παπακανέλλο και ένα έργο... τέχνης από τον Μπακούλα, ήταν αυτά που εκτόξευσαν στο σκορ στο 3-0 (!).

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ο Άντζελο Σίνα να γίνει... Τζολάκης και με τις εντυπωσιακές επεμβάσεις του να μην αφήσει περιθώρια... ελπίδας στη Μίλαν. Το τελικό σφύριγμα έφερε τους Νέους του Ολυμπιακού στο Ναδίρ της ποδοσφαιρικής ιστορίας στην Ελλάδα.

Η πρώτη ελληνική ομάδα σε συλλογικό επίπεδο στο ποδόσφαιρο που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, κάτι που πέτυχε αήττητη και κόντρα σε σπουδαία κλαμπ. Μία ιστορική επιτυχία που τώρα, τη φέρνει στο Μαρακανά της Βραζιλίας, στην καρδιά του ποδοσφαίρου, για να διεκδικήσει ένα Διηπειρωτικό τίτλο.

Αναλυτικά η πορεία

Μονοπάτι πρωταθλητών...

1η φάση: Λέτσε - Ολυμπιακός 2-6 (1-3, 1-3)
2η φάση: Καμπάλα - Ολυμπιακός 0-7 (0-3, 0-4)

Νοκ-άουτ

Ολυμπιακός - Ίντερ 0-0, 6-5 (πεν.)

Φάση των «16»

Ολυμπιακός - Λανς 2-2, 4-2 (πεν.)

Προημιτελικά

Μπάγερν Μονάχου - Ολυμπιακός 1-3

Final-4, Ημιτελικά

Ολυμπιακός - Ναντ 0-0, 3-1 (πεν.)

Final-4, Τελικός

Ολυμπιακός - Μίλαν 3-0

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα