Λουίς Κάστρο στο Gazzetta: «Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να σηκώσει το Διηπειρωτικό...»

Νότης Χάλαρης
Ελλάδα

bet365

Η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα και μοναδική μέχρι στιγμής που έχει κατακτήσει στο Intercontinental U20 είναι η Μπενφίκα. Ο Λουίς Κάστρο που ήταν προπονητής της ομάδας εκείνη τη σεζόν αναλύει στο Gazzetta τον τρόπο που ο Ολυμπιακός μπορεί να φτάσει στην κορυφή του κόσμου.

Ο Ολυμπιακός θα δώσει το παρών στο τρίτο Intercontinental U20 που γίνεται στην ιστορία και θέλει να γίνει η δεύτερη ευρωπαϊκή ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο, εφόσον κερδίσει τη Φλαμένγκο στο θρυλικό Μαρακανά.

Για να το καταφέρει, πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μπενφίκα η οποία κατάφερε να σηκώσει το πρώτο Διηπειρωτικό Κ20 στην ιστορία, καθώς νίκησε με 1-0 τη Πενιαρόλ μέσα στην έδρα της στην Ουρουγουάη. Λίγους μήνες νωρίτερα, αυτή η ομάδα είχε... σαρώσει στο UEFA Youth League έχοντας στο ενεργητικό της παίκτες όπως οι Αντόνιο Σίλβα, Τόμας Αραούχο και τον αδερφό του Ζοάο Φέλιξ, Ούγκο.

Ο «αρχιτέκτονας» σε αυτό το ταξίδι ήταν ο Λουίς Κάστρο, ο οποίος ξεκίνησε το UEFA Youth League με μία βαριά ήττα με 4-0 από την Ντιναμό Κιέβου αλλά στη συνέχεια η Μπενφίκα ήταν τρομακτική. Συγκεκριμένα, «4άρα» σε Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, δύο εκτός έδρας νίκες με τις δύο πρώτες και φυσικά το απίθανο 6-0 στη Σάλτσμπουργκ στον μεγάλο τελικό.

Ο 44χρονος προπονητής κατέκτησε τόσο το ευρωπαϊκό όσο και το Διηπειρωτικό Κύπελλο και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο «τιμόνι» της Ντουνκερκέ στη Ligue 2 της Γαλλίας. Βέβαια, έχει και ελληνικό παρελθόν αφού η σεζόν 2019/20 είχε ξεκινήσει με τον ίδιο στον πάγκο του Παναιτωλικού όπου έμεινε για λίγους μήνες και μόλις 6 παιχνίδια πριν αποχωρήσει.

Ο Πορτογάλος κόουτς μιλά στο Gazzetta και απευθύνεται στα... μυστικά συστατικά που χρειάζονται οι Νέοι του Ολυμπιακού για να κατακτήσουν το τρόπαιο του Intercontinental U20 αλλά και τον τρόπο για να... χτυπήσουν τη Φλαμένγκο.

- Κατακτήσατε το πρώτο Διηπειρωτικό στην ιστορία με την Μπενφίκα το 2022. Πείτε μας ποιο ήταν το μυστικό;

«Δεν υπάρχει μυστικό, είναι αποτέλεσμα της δουλειάς. Είναι μόνο ένα παιχνίδι, ένας τελικός και πρέπει να προετοιμαστείς έχοντας στο μυαλό ότι δεν υπάρχει άλλη φορά. Παίζει ρόλο η αλλαγή του καιρού από τη μία χώρα στην άλλη, οι ώρες που χρειάζεται για να πας. Είναι ένα παιχνίδι που πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος γιατί σε τέτοια παιχνίδια, η πρώτη ομάδα που θα σκοράρει, έχει περισσότερες πιθανότητες να νικήσει. Πρέπει οι παίκτες να δώσουν όλοι παραπάνω από το 100% και για τα 90 λεπτά αλλά να είναι και έτοιμοι για ότι και αν συμβεί.

Για είμαι ειλικρινής βέβαια, είναι λίγο πιο δύσκολο για την ευρωπαϊκή ομάδα από ότι για αυτήν από τη Λατινική Αμερική. Αυτό το λέω για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι επειδή το UEFA Youth League είναι για ηλικίες Κ19 ενώ το Copa Libertadores είναι για Κ20 και μετά το Διηπειρωτικό είναι επίσης για ηλικίες Κ20, κάτι έχει αρκετή διαφορά γιατί στην ομάδα της Λατινικής Αμερικής θα είναι η ίδια ομάδα και στις ευρωπαϊκές ίσως υπάρξουν αλλαγές. Για παράδειγμα εγώ άλλαξα πολλούς παίκτες γιατί στο Youth League τότε έπαιξα με 2003-2004 και στο Διηπειρωτικό με παίκτες 2002. Είχα και παίκτες από την ομάδα που το πήρε αλλά και πάλι δεν είναι το ίδιο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες παίζουν ουσιαστικά εκτός έδρας. Εμείς παίξαμε στην έδρα της Πενιαρόλ, χρειάστηκε να ταξιδέψουμε περίπου 13 ώρες, τελείως διαφορετικός ο καιρός και στο στάδιο υπήρχαν 40 χιλιάδες οπαδοί που υποστήριζαν τη γηπεδούχο. Αυτά τα δύο παιχνίδια κάνουν τα δεδομένα πιο εύκολα για τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής αλλά πιστεύω πως είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα διοργάνωση και ο Ολυμπιακός είναι επίσης μία ενδιαφέρουσα περίπτωση που είναι εκεί. Θεωρώ ότι οι παίκτες του στην Κ20 θα δώσουν τα πάντα για το τρόπαιο για να έχουν και μία ευκαιρία στην πρώτη ομάδα».

- Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για να κατακτήσει το τρόπαιο;

«Πιστεύω η Φλαμένγκο, όπως και όλες οι ομάδες της Βραζιλίας, θέλουν να έχουν τον έλεγχο του παιχνιδιού, να έχουν την κατοχή ενώ έχουν και παίκτες με τρομερή τεχνική κατάρτιση. Δεν την έχω δει να σου πω την αλήθεια αλλά όπως ξέρω το ποδόσφαιρο στη Βραζιλία, είναι τέτοιου τύπου. Ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει ένα πράγμα. Αν ο Ολυμπιακός ξεκινήσει καλά, ελέγξει το ματς και βρει αμέσως ρυθμό, θεωρώ ότι θα αποκτήσει τεράστιο προβάδισμα. Επίσης, όταν παίζεις εκτός έδρας και έχεις την κατοχή, τότε οι οπαδοί γίνονται νευρικοί και αρχίζουν την γκρίνια, κάτι που είναι πολύ κακό για τον γηπεδούχο. Ο Ολυμπιακός πρέπει να ελέγξει το παιχνίδι από την αρχή, να... κερδίσει χρόνο και μετά να αρχίσει να ρισκάρει».

- Ποια είναι η άποψη σας για τους Νέους του Ολυμπιακού;

«Είδα κάποια παιχνίδια από την περσινή σεζόν επειδή το UEFA Youth League είναι μία διοργάνωση που μου αρέσει. Δεν είδα πολλά ματς του Ολυμπιακού αλλά όσα είδα, κατάλαβα ότι πρόκειται για μία καλή ομάδα όπου οι παίκτες δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για την ομάδα και τον συμπαίκτη τους ενώ έχουν και έναν εξαιρετικό και έξυπνο προπονητή. Κάποιοι παίκτες που έχει μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μία στιγμή στο παιχνίδι και αυτό δίνει καλύτερο αποτέλεσμα στο σύνολο. Ξέρω ότι έχει πολλούς παίκτες του 2004, ότι κάποιοι βασικοί έφυγαν ως δανεικοί αλλά αν κρατήσει το mentality που είχε στη διοργάνωση, πιστεύω ότι ένας σημαντικός παράγοντας για να κατακτήσει το τρόπαιο. Είναι μόνο ένα παιχνίδι, όλα μπορούν να συμβούν».

@Photo credits: Από το επίσημο Instagram του Luis Castro

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα