Φορταλέζα: Πώς τα θαρραλέα Λιοντάρια αναστατώνουν το ποδοσφαιρικό status quo στη Βραζιλία

Φορταλέζα: Πώς τα θαρραλέα Λιοντάρια αναστατώνουν το ποδοσφαιρικό status quo στη Βραζιλία

Ιάσονας Θεριός
Φορταλέζα

bet365

Μια απροσδόκητη πρωταγωνίστρια στην κορυφή του πρωταθλήματος της Βραζιλίας. Η Φορταλέζα έχει βάλει από κάτω της τις παραδοσιακές δυνάμεις του Brasilerao και κάνει... ιστορικά όνειρα με τον δικό της τρόπο.

Στη χώρα που ζει το ποδόσφαιρο όπως καμία άλλη, το λένε «G-12». Ένα κλειστό κλαμπ δώδεκα συλλόγων, των πιο δυνατών, των πιο ιστορικών, των πιο κυρίαρχων. Ατλέτικο Μινέιρο, Μποταφόγκο, Κορίνθιανς, Κρουζέιρο, Φλαμένγκο, Φλουμινένσε, Γκρέμιο, Ιντερνασιονάλ, Παλμέιρας, Σάντος, Σάο Πάολο και Βάσκο Ντα Γκάμα ανέκαθεν χαίρουν της πιο λαμπερής εκτίμησης στη Βραζιλία. Άλλωστε, τα τελευταία 87 χρόνια, από την επίσημη γέννηση του Brasilerao κι έπειτα δηλαδή, τα πρωταθλήματα που δεν έχουν καταλήξει στα χέρια κάποιας εκ των παραπάνω ομάδων είναι μόλις έξι!

Ένα απόλυτα ισχυρό status quo, στιβαρό όσο λίγα σε ολόκληρο τον πλανήτη, που πλέον όμως βλέπει μια απροσδόκητη πρωταγωνίστρια να... αντιστέκεται στην «κανονικότητα» και να ταράσσει τα νερά του. Η, άλλοτε ταπεινή, Φορταλέζα μετά από 26 αγωνιστικές βρίσκεται στην κορυφή της βραζιλιάνικης Serie A και δείχνει απόλυτα ικανή να παλέψει μέχρι τέλους για ένα στέμμα που κάποτε θα δυσκολευόταν μέχρι και να ονειρευτεί. Τα Λιοντάρια τα τελευταία χρόνια δεν έχουν σταματήσει να προσθέτουν τούβλα στο θαρραλέο οικοδόμημά τους και βλέπουν το project τους να επιβράβευεται. Πώς όμως αυτή η ιστορική ευκαιρία βρέθηκε στα χέρια της Φορταλέζα;

Φορταλέζα: Η ομάδα που σπάει τα ταμπού

«Η Φορταλέζα του Χουάν Πάμπλο Βοϊβόντα είναι μια μηχανή διάλυσης των ταμπού», έγραψε πρόσφατα για τα Λιοντάρια η βραζιλιάνικη Globo. Αφού η αλήθεια είναι πως έχει καταπλήξει άπαντες στη Βραζιλία. Η Φορταλέζα δεν προέρχεται από κάποια μεγαλούπολη με αστείρευτη δεξαμενή ταλέντου, αλλά από την πολιτεία Σεαρά στο βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας. Ένα κομμάτι που δεν ξέρει πώς είναι να βλέπει μια από τις ομάδες του να βρίσκονται στην αφρόκρεμα του βραζιλιάνικου παιχνιδιού, ούτε καν την Μπαχία που βρίσκεται υπό τη φτερούγα του πανίσχυρου City Football Group και της Μάντσεστερ Σίτι.

Μα όπως λένε στη Βραζιλία, η Φορταλέζα είναι η ομάδα που σπάει αυτού του είδους τα ταμπού. Και ό,τι κι αν συμβεί στο τέλος της σεζόν θα έχει γράψει τη δική της ιστορία:

  • Η Φορταλέζα βρίσκεται στην κορυφή του Brasilerao μετά από 26 αγωνιστικές, ενώ η καλύτερη σχετική επίδοση ομάδας του λεγόμενου «Nordeste», της βορειοανατολικής Βραζιλίας δηλαδή, ήταν αυτή της Sport που έπεσε από την κορυφή στις 10 αγωνιστικές.
  • Η Φορταλέζα διανύει την έβδομη διαδοχική της σεζόν στη Serie A, την κορυφαία κατηγορία, τρέχοντας το καλύτερο σερί της ιστορίας των ομάδων της περιφέρειάς της.
  • Η Φορταλέζα έχει στο... τσεπάκι την τρίτη της συμμετοχή στο Copa Libertadores, με την οποία θα ισοφαρίσει το ρεκόρ της Μπαχία.
  • Όσον αφορά στη βαθμολογία, κυνηγάει τον... εαυτό της, αφού μπορεί να ξεπεράσει την επίδοσή της από το 2021 (4η θέση) και να γίνει η ομάδα του βορειοανατολιτικού τμήματος της χώρας με το υψηλότερο πλασάρισμα στο Brasilerao.
  • Χρειάζεται τέσσερις νίκες στις εναπομείνασες 15 αγωνιστικές για να γίνει η ομάδα από το «Nordeste» με τους περισσότερους βαθμούς στη βραζιλιάνικη Serie A, ενώ με τρία ακόμα τρίποντα θα φτάσει τις 17 νίκες στην κορυφαία κατηγορία και θα αφήσει πίσω της τη Βιτόρια για να σπάσει και αυτό το ρεκόρ μεταξύ των «γειτόνων» της στη βορειοανατολική περιφέρεια.

Με πολύ απλά λόγια, αυτά που κάνει φέτος η Φορταλέζα δεν είναι και... πολύ κανονικά. Δεν είναι συνηθισμένα για μια ομάδα του μεγέθους της. Αφού η ίδια αρνείται να αποδεχθεί το «μέγεθός» ή να συμβιβαστεί με το ταβάνι της.

Η πίστη στον «αρχιτέκτονα» Βοϊβόντα και οι αρετές της Φορταλέζα

Φυσικά βέβαια, ο σύλλογος δεν... ξύπνησε ένα ωραίο πρωινό σε αυτή την ονειρεμένη κατάσταση, αλλά την έχτισε με υπομονή, πλάνο και πίστη. Πίστη στον αρχιτέκτονα της Φορταλέζα. Όταν ο Χουάν Πάμπλο Βοϊβοντίνα προσγειώθηκε στον πάγκο των Λιονταριών, το 2021, κανείς δεν ήξερε ποιος είναι πραγματικά αυτός ο άγνωστος Αργεντινός κόους. Τρία χρόνια μετά, το όνομά του είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τη συνεχή εξέλιξη του συλλόγου. Ο Βοϊβόντα, όπως το έχουν περιγράψει οι άνθρωποι που τον έχουν ζήσει, έφερε μια διαφορετική αύρα στο club και μαζί του η ομάδα «μεγάλωσε», χάρη στην ασταμάτητη επιθυμία του για βελτίωση. «Πάνω από όλα είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ξέρεις πως πάντα μπορείς να του χτυπήσεις την πόρτα, αν έχεις κάποιο πρόβλημα. Πάντα σε βοηθάει να βρίσκεσαι στην καλύτερη σωματική και πνευματική κατάσταση, να παίζεις και να είσαι χαρούμενος», έχει πει για εκείνον ο Τόμας Ποτσετίνο, ένα από τα αστέρια της ομάδας, που παραδέχθηκε πως είπε το «ναι» στη Φορταλέζα για χάρη του Βοϊβόντα.

Ο Αργεντινός οδήγησε τη Φορταλέζα στην κατάκτηση του Campeonato Cearense (του πρωταθλήματος της πολιτείας) το 2021 και την ιστορική παρθενική παρουσία στο Copa Libertadores με την 4η θέση στη Serie A την ίδια χρονιά. Έκανε το back to back στα Cearense και τις προκρίσεις στο Libertadores ένα έτος μετά και προσέθεσε στη συλλογή του και το Copa do Nordeste (το Κύπελλο της περιφέρειας) το 2022. Τα Λιοντάρια του μάλιστα, «άγγιξαν» μια απόλυτα ένδοξη στιγμή, όμως στον τελικό του Copa Sudamericana του 2023 «λύγισαν» στα πέναλτι από τη Λίγκα Ντε Κίτο.

Βοϊβόντα - Φορταλέζα

Ακόμα για έναν τόσο δεδομένα επιτυχημένο και αγαπητό τύπο πάντως, οι δύσκολες στιγμές δεν έλειψαν. Το 2022 η Φορταλέζα βίωσε τον δικό της «κυκλώνα», έτρεξε ένα εξαιρετικά κακό σερί που την άφησε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας του Brasilerao μετά το τέλος του πρώτου γύρου, στο χείλος του υποβιβασμού. Η δουλειά του Βοϊβόντα τέθηκε σε κίνδυνο, όμως η διοίκηση του club βρήκε την ψυχραιμία να διαχειριστεί ιδανικά την κατάσταση. «Φυσικά σκεφτήκαμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Είναι εντάξει το να το σκέφτεσαι αυτό, αλλά πρέπει να αναρωτιέσαι ειλικρινά: "Γιατί να υπάρξει αλλαγή; Απλά για να ικανοποιηθεί κάποιος; Ποιος θα έρθει; Θα τα πάει καλύτερα από αυτόν που έχουμε τώρα;". Το θέμα δεν είναι απλά να απολύσεις κάποιον, αλλά να λύσεις το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η θέση που βρισκόμασταν, αλλά στο τέλος αποφασίσαμε πως δεν υπήρχε κάποιος πιο κατάλληλος από εκείνον για να λύσει το πρόβλημα. Και δικαιωθήκαμε», έχει δηλώσει ο CEO του συλλόγου Μαρσέλο Παζ. Η Φορταλέζα του Βοϊβόντα έμεινε ηρωικά στην κατηγορία, άφησε πίσω της την κρίση και δύο χρόνια μετά, με τον ίδιο επικεφαλής, βιώνει τη μάλλον σπουδαιότερη περίοδο της ιστορίας της.

Μια περίοδο που τής αξίζει, ακριβώς επειδή την έχτισε με θάρρος, πλάνο και πίστη. Η κορυφή της Serie A έχει γύρω της αρκετό μποτιλιάρισμα, αφού η Μποταφόγκο βρίσκεται έναν βαθμό πίσω από τα πρωτοπόρα Λιοντάρια και οι Παλμέιρας και Φλαμένγκο τρεις (όλες με ματς περισσότερο). Όμως η ομάδα του Βοϊβόντα ξέρει πως δεν έχει βρεθεί εκεί κατά τύχη και πείθει πως μπορεί να παραμείνει εκεί. Η Φορταλέζα είναι ένα πολύ σκληροτράχηλο και δυνατό πνευματικά σύνολο. Έχει λιγότερες ήττες (3 σε 23 αγωνιστικές) από κάθε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα και μια από τις καλύτερες άμυνες στη λίγκα, αφού έχει δεχθεί μόνο 20 τέρματα. Τρέχει δε το καλύτερο αήττητο σερί, με εννέα νίκες και μια ισοπαλία στους δέκα τελευταίους αγώνες. Στις ελπίδες της για το «θαύμα» τεράστιο ρόλο παίζει και η έδρα της, αφού δεν υπάρχει ομάδα που να την έχει γονατίσει μέσα στην «Arena Castelao» και από τους πιθανούς 39 πόντους στο «σπίτι» της έχει κερδίσει τους 33!

Το Brasilerao έχει ακόμα αρκετό δρόμο, όμως αντίστοιχα η Φορταλέζα δείχνει να έχει τις απαραίτητες αντοχές για φτάσει σε μια ανεπανάληπτη κορυφή. Ό,τι κι αν συμβεί βέβαια η απροσδόκητη πρωταγωνίστρια της Βραζιλίας γεμίζει με πίστη όλα τα αουτσάιντερς του ποδοσφαιρικού κόσμου, αποδεικνύοντας πως υπάρχει τρόπος υλοποίησης όσων συχνά φαντάζουν απίθανα.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα