Ελεύθεροι κι ωραίοι: Το Τop 10 των προπονητών που ψάχνουν... δουλειά

Newsroom
Ελεύθεροι κι ωραίοι: Το Τop 10 των προπονητών που ψάχνουν... δουλειά

bet365

Η σεζόν 2024/2025 έχει ξεκινήσει, το μεταγραφικό «παράθυρο» έκλεισε, όμως στην… πιάτσα κυκλοφορούν ακόμη προπονητές που δεν έχουν βρει ομάδα. Το Gazzetta σας παρουσιάζει το Top 10 των «εκλεκτών».

Το φετινό καλοκαίρι ήταν όπως όλα στο ποδόσφαιρο: μεταγραφικά «καυτό», με αρκετό πάρε-δώσε μεταξύ των ομάδων, με αλλαγές σε ρόστερ, αλλά και πάγκους.

Δικαίως ή αδίκως, ο προπονητής είναι αυτός που θα την… πληρώσει εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά και η ομάδα παρουσιάζει αρνητικό πρόσωπο. Κάποιοι έμειναν πρόσφατα χωρίς ομάδα, άλλοι έφυγαν μεσούσης της σεζόν, ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να βρίσκονται μακριά από προπονητικούς πάγκους.

Για διάφορους λόγους, πολλά «ηχηρά» ονόματα κυκλοφορούν ελεύθερα, αποδεικνύοντας ότι η επιστροφή στην άκρη του πάγκου δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση.

Το Gazzetta σάς παρουσιάζει το Top 10 των προπονητών, οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς… δουλειά.

Γράφουν οι Νίκος Κικίδης και Άρτεμις Κλεφτάκη

Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Σέρτζιο Κονσεϊσάο

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ

Στέφανο Πιόλι

Στέφανο Πιόλι

Ράφα Μπενίτεθ

Ράφα Μπενίτεθ

Μαουρίτσιο Σάρι

Μαουρίτσιο Σάρι

Μασιμιλιάνο Αλέγκρι

Μασιμιλιάνο Αλέγκρι

Τόμας Τούχελ

Τόμας Τούχελ

Τσάβι

Τσάβι

Γιούργκεν Κλοπ

Γιούργκεν Κλοπ

Ζινεντίν Ζιντάν

Ζινεντίν Ζιντάν

Παρότι αρχικά είχε συμφωνήσει να επεκτείνει το συμβόλαιό του μέχρι το 2028, ωστόσο πριν ενεργοποιηθεί το deal ήρθε σε από κοινού λύση της συνεργασίας του με την Πόρτο τον περασμένο Ιούνιο. Είχαν προηγηθεί επτά χρόνια στον πάγκο των Δράκων, με τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο να κατακτά -μεταξύ άλλων- τρία πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Πορτογαλίας. Η περσινή απογοητευτική σεζόν (τρίτη θέση, 18 βαθμούς μακριά από την κορυφή) ήταν και η τελευταία του στην Πόρτο, με τον Πορτογάλο τεχνικό να είναι ακόμη ελεύθερος.

Έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά αυτό δεν αρκούσε, με αποτέλεσμα ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ να αποτελέσει παρελθόν το 2021. Στην πρώτη του full season (2019/2020), οδήγησε τους Κόκκινους Διαβόλους στο Champions League, μετά την 3η θέση που εξασφάλισε στην Premier League. Η επόμενη σεζόν βρήκε τη Γιουνάιτεντ δεύτερη πίσω μόνο από τη Σίτι, αλλά την ίδια χρονιά η ομάδα έχασε την ευκαιρία να πανηγυρίσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο, χάνοντας από τη Βιγιαρεάλ στον τελικό του Europa League. Η μία νίκη σε επτά παιχνίδια οδήγησε τη διοίκηση στην απόλυσή του τον Νοέμβριο του 2021, με τον Σόλσκιερ έκτοτε να μην έχει καθίσει ξανά σε προπονητικό πάγκο.

Ο έμπειρος Ιταλός τεχνικός έχει κατακτήσει μόνο ένα τρόπαιο στην προπονητική του καριέρα και αυτό το κατάφερε με τους Ροσονέρι. Η Μίλαν αναδείχθηκε πρωταθλήτρια το 2022, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, προσθέτοντας το 19ο «σκουντέτο» στην ιστορία του συλλόγου. Ακολούθησε η τέταρτη θέση της επόμενης σεζόν, ενώ πέρυσι η ομάδα τερμάτισε δεύτερη πίσω από την Ίντερ, με διαφορά ωστόσο 19 βαθμών. Ο Στέφανο Πιόλι είδε την απόλυση να του χτυπάει την πόρτα τον περασμένο Μάιο και ακόμη δεν έχει βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Μετά την αποχώρησή του από τη Νιουκάστλ το καλοκαίρι του 2019, ο Ράφα Μπενίτεθ περιφέρεται από πάγκο σε πάγκο. Δοκίμασε ην τύχη του μέχρι και στην Κίνα, όμως και εκεί τα πράγματα δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά. Το 2021 ξαναγύρισε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Έβερτον από όπου τον έδιωξαν κακήν κακώς, μόλις εξίμισι μήνες μετά την πρόσληψή του. Την ίδια τύχη είχε και στη Θέλτα Βίγκο, στην οποία πήγε το καλοκαίρι του 2023 για να απολυθεί εννέα μήνες μετά, με απολογισμό πέντε νίκες σε 28 ματς πρωταθλήματος. Από τον Μάρτιο βρίσκεται χωρίς ομάδα.

Προτού αναλάβει τη Λάτσιο το 2021, ο Μαουρίτσιο Σάρι είχε πανηγυρίσει δύο τρόπαια με την Τσέλσι (Europa League, 2019) και με τη Γιουβέντους (πρωτάθλημα, 2020). Στους Αετούς έμεινε για τρεις σεζόν και το καλύτερο που είχε να επιδείξει ήταν η δεύτερη θέση (2022/2023) και μία πορεία στο Champions League της επόμενης σεζόν που σταμάτησε στη φάση των «16». Τον περασμένο Μάρτιο, με τη Λάτσιο να βρίσκεται στην ένατη θέση, παραιτήθηκε και παρότι το όνομά του «έπαιξε» αρκετά σε Αγγλία, αλλά και σε Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό, ο έμπειρος Ιταλός τεχνικός είναι ακόμη… άνεργος.

Τρία χρόνια μετά την επαναπρόσληψή του στον πάγκο της Γιουβέντους, έφτασε (ξανά) το πλήρωμα του χρόνου για τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ο Ιταλός allenatore διένυσε μια σεζόν γεμάτη εκνευρισμό και απογοήτευση στο Τορίνο, έχοντας μείνει από νωρίς στη σεζόν εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης μάλιστα το γεγονός ότι απολύθηκε πριν από την ολοκλήρωση της σεζόν, με την Γιουβέντους να πορεύεται με τον Πάολο Μοντέρο ως προσωρινή λύση. Ένα άδοξο τέλος για έναν εκ των σπουδαιότερων και πιο επιτυχημένων προπονητών στην ιστορία της ιταλικής ομάδας, ο οποίος προς το παρόν αναζητάει ακόμα τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Η αλήθεια είναι πως κατά μια έννοια δεν έγινε ποτέ καθολικά αποδεκτός στο Μόναχο. Η απρόσμενη απόλυση του προκατόχου του, Γιούλιαν Νάγκελσμαν, δεδομένα έπαιξε τον ρόλο της, όπως και το παρελθόν του στη Ντόρτμουντ. Παρόλα αυτά η σεζόν 2022-2023 έκλεισε με ένα θετικό πρόσημο για τον Τόμας Τούχελ και τη Μπάγερν με την κατάκτηση ακόμα μιας «σαλατιέρας». Η επόμενη σεζόν ωστόσο αποδείχθηκε καταστροφική. Ούτε πρωτάθλημα, ούτε Κύπελλο, ούτε Champions League... Ούτε καν Super Cup Γερμανίας! Η Bundesliga... πέταξε για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια για χάρη της αήττητης Λεβερκούζεν, ενώ στο Champions League ήταν πάλι εκεί η Ρεάλ Μαδρίτης για να την αποκλείσει για τέταρτη σερί φορά στα μεταξύ τους. Στο τέλος της σεζόν ο Τόμας Τούχελ είδε την πόρτα της εξόδου μετά από ένα... ατελείωτο μπρος - πίσω στις διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της Μπάγερν και όπως φάνηκε δεν... βιάζεται να μάθει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του.

Η πρώτη του σεζόν στη Βαρκελώνη ονειρική, η δεύτερη όχι τόσο... Ο Τσάβι έφερε το πρωτάθλημα πίσω στη Βαρκελώνη μετά από τέσσερα χρόνια στην παρθενική του σεζόν, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Τη σεζόν 2023/2024 τερμάτισε με... ζόρι στη δεύτερη θέση, δέκα βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ, και σε συνάρτηση με τις απογοητευτικές πορείες σε Κύπελλο και Champions League, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Το... κωμικό στην όλη υπόθεση είναι πως ο Καταλανός είχε ανακοινώσει την παραίτησή του τον Ιανουάριο, με τον σύλλογο ωστόσο να μην το αποδέχεται ποτέ και να προσπαθεί μανιωδώς να του αλλάξει γνώμη. Όταν το κατάφερε τελικά, λίγες εβδομάδες αργότερα και με απόφαση Λαπόρτα προκρίθηκε σαν επιλογή η απόλυση του Τσάβι από την ομάδα...

Μαζί με τον Πεπ Γκουαρδιόλα δημιούργησαν ένα δίπολο που για χρόνια έμοιαζε αδύνατο να σπάσει στην Premier League. Η δική του Λίβερπουλ μαζί με τη Μάντσεστερ Σίτι ήταν ένα βήμα μπροστά από τις υπόλοιπες της Αγγλίας, με τη δυναμική τους να αντηχεί και πέρα από τα βρετανικά σύνορα. Αφού ωστόσο ανοικοδόμησε από το μηδέν το σύλλογο τον οποίο έχρισε ξανά πρωταθλητή Αγγλίας μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, το καλοκαίρι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου. Μετά από 8,5 χρόνια στον πάγκο των Reds ο Γιούργκεν Κλοπ αποχωρίστηκε το αγαπημένο του «Anfield» με μεγαλύτερη παρακαταθήκη την Premier League, το Champions League, αλλά και τη χαμένη ελπίδα που επανέφερε στη Λίβερπουλ. Ο ίδιος τόνισε πως δύσκολα θα κάτσει ξανά σε πάγκο οποιασδήποτε ομάδας, αλλά... ποτέ μην λες ποτέ.

Τελευταία φορά που έκατσε στον πάγκο ήταν την άνοιξη του 2021 μετά από μια αποτυχημένη σεζόν με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Γάλλος δεν κατάφερε να αποχωρήσει με το κεφάλι ψηλά από τη Βασίλισσα, δεν ένιωσε στήριξη από τη διοίκηση κι αποφάσισε να παραιτηθεί στο φινάλε της αγωνιστική περιόδου, προς μεγάλη έκπληξη του προέδρου, Φλορεντίνο Πέρεθ. Έκτοτε ο Ζιντάν δεν έχει δεχθεί καμία πρόταση που έχει καταφτάσει στα χέρια του. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν έχουν συνδεθεί στο μεσοδιάστημα με την περίπτωσή του, αλλά λέγεται πως ο ίδιος θα επιστρέψει στους πάγκους μόνο για να προπονήσει μια εκ των Ρεάλ Μαδρίτης, εθνική Γαλλίας και Μαρσέιγ.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image