Wyscout Analysis - Ματσίντα Ζέλβια: Το πιο απροσδόκητο ποδόσφαιρο για έναν ασύλληπτο άθλο

Ιάσονας Θεριός
Ματσίντα Ζέλβια

bet365

Η νεοφώτιστη Ματσίντα Ζέλβια έχει ταράξει τα νερά της Ιαπωνίας κυνηγώντας με αξιώσεις από το... πουθενά το πρωτάθλημα και το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει τον απροσδόκητο τρόπο με τον οποίο τρύπωσε στην κούρσα της J1 League.

«Maji?» ή αλλιώς «Αλήθεια τώρα;». Αυτή τη λέξη αναφωνούν οι Ιάπωνες όταν δυσκολεύνται να πιστέψουν κάτι. Και η Ματσίντα Ζέλβια είναι το απόλυτο απίστευτο «κάτι» στο ποδόσφαιρο της χώρας. Μια ομάδα που η παρουσία της και μόνο στην πρώτη κατηγορία φάνταζε ως τεράστια επιτυχία, μια ομάδα που λογιζόταν ως το πρώτο φαβορί για τον υποβιβασμό, βρέθηκε να παλεύει με αξιώσεις για το πρωτάθλημα. Οκτώ αγωνιστικές πριν το νήμα της J1 League, η Ματσίντα στέκεται περήφανα και απροσδόκητα στην κορυφή της βαθμολογίας πάνω από παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας και ευελπιστεί να παραμείνει εκεί ως το τέλος.

Κάνει πράγματα που δεν έχουν συμβεί ξανά στην Ιαπωνία, υπηρετώντας το πιο... ανορθόδοξο ποδόσφαιρο που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί για μια δυνάμει πρωταθλήτρια. Το υπηρετεί όμως με το δικό της στυλ και μια ταυτότητα που δεδομένα αποδίδει στο χορτάρι και, όσο παλεύει για να ολοκληρώσει έναν ανεπανάληπτο άθλο, το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης ρίχνει το βλέμμα του στο ταξίδι της.

Ματσίντα Ζέλβια: Το μοναδικό ταξίδι και ο «σχολικός» αρχιτέκτονας

Την έχουν βαφτίσει Λέστερ, την έχουν συγκρίνει με την Καϊζερσλάουτερν του Ότο Ρεχάγκελ. Οι απρόσμενες επιτυχίες δεν είναι άγνωστες στο ποδόσφαιρο. Μόνο που η Ματσίντα Ζέλβια είναι απλά ο εαυτός της και δεν μπορεί να μπει στην ίδια πρόταση με καμία άλλη ομάδα. Το ταξίδι της είναι μοναδικό. Το 2024 βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδα τους ιαπωνικού ποδοσφαίρου, ενώ μόλις 15 χρόνια πριν αγωνιζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Mόλις εννέα χρόνια πριν βρισκόταν για τα καλά χωμένη στην τρίτη κατηγορία! Η Ζέλβια κέρδισε την πρώτη άνοδο της ιστορίας της στη J1 League πέρυσι ως πρωταθλήτρια της δεύτερης κατηγορίας και τώρα δείχνει αποφασισμένη να κατακτήσει τα σκήπτρα των σαλονιών. Στην παρθενική σεζόν των χρονικών της στο κορυφαίο επίπεδο! Για να καταλάβουμε πόσο τρελό είναι αυτό στην Ιαπωνία αρκεί να δούμε πως για την τελευταία φορά που μια νεοφώτιστη ομάδα μπόρεσε να σώσει την κατηγορία στην πρώτη της σεζόν στη J1 League πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω στο 2012.

Βέβαια η Ματσίντα είναι κάπως συνηθισμένη στις «τρέλες». Ως τέτοια φάνταζε και η επιλογή του αρχιτέκτονά της, του ανθρώπου που πρώτα την οδήγησε στο κορυφαίο επίπεδο και πλέον κρατά τα ηνία της πρωταθληματικής της κούρσας. Ο λόγος για τον κόουτς Γκο Κουρόντα, έναν ξεχωριστό τύπο που έχει μπορέσει να γίνει το πρόσωπο της ομάδας-έκπληξης του ασιατικού ποδοσφαίρου. Ο Κουρόντα είναι 54 ετών.

Γκο Κουρόντα - Ματσίντα Ζέλβια

Δεν έπαιξε ποτέ του ποδόσφαιρο, δεν είχε κάτσει σε κανέναν επαγγελματικό πάγκο πριν αναλάβει τη Ζέλβια. Η μοναδική του εμπειρία προερχόταν από το σχολικό ποδόσφαιρο - το οποίο είναι τεράστιο στην Ιαπωνία - και τα 28 χρόνια στα οποία προπόνησε τη σχολική ομάδα του Λυκείου Αομόρι Γιαμάντα. Την πήρε από το μηδέν και μαζί της έχτισε μια πραγματική δυναστεία στο σχολικό πρωτάθλημα της χώρας. Ακόμα κι έτσι, υπήρξαν πολλά βλέφαρα που σηκώθηκαν έκπληκτα όταν τού δόθηκε η ευκαιρία από τη Ματσίντα. Βέβαια ο ίδιος την άρπαξε δίχως σκέψη και φρόντισε να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Με το δικό του... ιδιαίτερο ποδόσφαιρο.

Το παιχνίδι των αουτσάιντερ στον υπέρτατο βαθμό

Εντάξει, η Ματσίντα Ζέλβια κάνει θαύματα στη J1 League, όμως πώς ακριβώς τα κάνει; Τι είναι το ποδόσφαιρό της; Με λίγα λόγια: Κάπως... άσχημο, εντελώς διαφορετικό από ό,τι θα περίμενε κανείς από μια πρωτοπόρο, μια δυνάμει πρωταθλήτρια. Ο Κουρόντα το έχει περιγράψει άψογα, με αφοπλιστική ειλικρίνεια. «Ιδανικά δεν θα ήθελα η ομάδα μου να παίζει έτσι. Θα ήταν ό,τι καλύτερο να μπορούσαμε να χτίζουμε τις επιθέσεις μας από πίσω, να σκοράρουμε με αυτόν τον τρόπο. Αλλά αυτό είναι μια ουτοπική ιδέα. Από το να παίζουμε αυτό που ονομάζεται ωραίο ποδόσφαιρο, προτιμώ να είμαστε τρομακτικοί για τους αντιπάλους μας. Πρέπει να τους κάνουμε να φοβούνται με το ποδόσφαιρό μας, όχι να το θαυμάζουν, να είμαστε δολοφόνοι. Η τεχνική και οι τακτικές έρχονται σε δεύτερη μοίρα», έχει πει χαρακτηριστικά.

Πείτε το όπως θέλετε: Oldschool, ταμπούρι ή... park the bus. Αθλητικότητα, δύναμη, πείσμα και αποφασιστικότητα σε κάθε μονομαχία, σε κάθε δεύτερη μπάλα. «Αλλεργία» στη... φλυαρία και την ανάπτυξη με πολλές και κοντινές πάσες, μακρινές μεταβιβάσεις, δύο «θηρία» στην κορυφή ενός παλιακού 4-4-2, φονική αποτελεσματικότητα. Και κυρίως γρανιτένια άμυνα. Οι αριθμοί της Ματσίντα λένε σχεδόν μόνοι τους την αλήθεια για το παιχνίδι της.

Πρώτον και κύριον, η Ζέλβια έχει - με σημαντική διαφορά - την καλύτερη άμυνα στη J1 League, αφού απειλείται λιγότερο από κάθε αντίπαλό της. Μετρά φέτος 0,9 Expected Goals Against (xGA) ανά 90 λεπτά, ενώ κατά μέσο όρο κάθε τελική που επιτρέπει στους αντιπάλους της έχει αξία 0,08xG, λιγότερο δηλαδή από τη μέση αξία που αγγίζει το 0,10. Εξαιρετική επίδοση, ειδικά σε δείγμα μιας ολόκληρης σχεδόν σεζόν. Τι σημαίνει αυτό; Πως η ομάδα του Κουρόντα αναγκάζει τους αντιπάλους της να εκτελούν με μειωμένες πιθανότητες να σκοράρουν, τους υποχρεώνει σε μακρινά σουτ, σε τελικές από δύσκολες γωνίες και υπό δύσκολες συνθήκες. Για αυτό το να της βάλεις γκολ είναι το πιο δύσκολο πράγμα στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή.

Η ανασταλτική λειτουργία της είναι κάτι σαν τη σπονδυλική της στήλη. Σε αυτή βασίζεται, αφού η απειλητικότητα δεν είναι το φόρτε της. Με μέσο όρο 1,33xG/90' στην επίθεση η Ματσίντα βρίσκεται στην 11η θέση της σχετικής κατάταξης. Τίποτα το εντυπωσιακό. Για αυτό και η άμυνα κάνει τη διαφορά. Και κυρίως ο τρόπος της άμυνάς της. Παίζει με πολύ μεγάλη ένταση, με δείκτη στο 5,1 έχει το 2ο μεγαλύτερο Challenge Intensity (αριθμός αμυντικών ενεργειών ανά λεπτό κατοχής του αντιπάλου) στη λίγκα και βρίσκεται στη 2η θέση της κατάταξης με τα περισσότερα φάουλ.

Όσον αφορά όσα κάνει με την μπάλα, πρόκειται για ένα σύνολο που έχει απόλυτη επίγνωση και των «θέλω» και των «μπορώ» του. Κατοχή μπάλας στο 43,7% (18η της λίγκας), μέσος όρος πασών ανά κατοχή στο 2,9 με 288 πάσες ανά παιχνίδι, μικρότεροι δείκτες από κάθε άλλη ομάδα σε αμφότερες τις κατηγορίες! Η Ματσίντα δεν λατρεύει την μπάλα, προτιμά να βρίσκει με μακρινές μεταβιβάσεις τους δίδυμους πύργους της Μιτς Ντιουκ (1,87) και Ο Σε-Χουν (1,93) στην κορυφή και να ξεκινά τις επιθέσεις της από πολύ ψηλά στο γήπεδο. Όμως δεν το κάνει τυχαία, έχει τους λόγους της...

Ο Κουρόντα ξέρει πως αυτό το ποδόσφαιρο, το τόσο physical και άμεσο παιχνίδι, είναι κάτι σαν... κρυπτονίτης της μέσης ιαπωνικής ομάδας. Ο Ιάπωνας δημοσιογράφος Μασαφούμι Μόρι έχει γράψει πως η Ματσίντα «παίζει το ποδόσφαιρο που κάνει τους αντιπάλους της να αισθάνονται άβολα. Οι ιαπωνικές ομάδες βασίζονται συνήθως στην τεχνική τους, αλλά αυτή δεν είναι έτσι. Στηρίζεται στη δύναμη και τις μεταβάσεις». Ένα παιχνίδι βασισμένο στο πιο κοινό αδύναμο σημείο των ομάδων της J1 League. Παιχνίδι χωρίς τρελή γοητεία, αλλά ευφυή και απόλυτα υπολογισμένη σκοπιμότητα.

«Ο τρόπος παιχνιδιού μας βρίσκεται πίσω από την επιτυχία μας. Είμαστε δυναμικοί και επιθετικοί, τόσο που οι αντίπαλοί μας δυσκολεύονται να μας διαχειριστούν. Επικεντρωνόμαστε στα γρήγορα τρανζίσιονς, πιέζουμε ψηλά και διατηρούμε την αμυντική μας συνοχή. Δεν το παρακάνουμε με την μπάλα στα πόδια και τιμωρούμε τις ομάδες που κάνουν αυτό το λάθος», έχει εξηγήσει για το στυλ της ομάδας του ο Ντιουκ.

Κανείς θα έλεγε πως η Ματσίντα παίζει το ποδόσφαιρο κάθε αουτσάιντερ. Όμως το κάνει τόσο καλά, που κοντεύει να γίνει πρωταθλήτρια. Μια ομάδα-καθρέφτης του προπονητή της, δίχως το ταλέντο των ανταγωνιστών της (επιθετικά δεν έχει ούτε έναν παίκτη στο Top-10 της απειλής, της δημιουργίας, των ντριμπλών), μα με νοοτροπία πιο ισχυρή από κάθε αντίπαλό της και πλάνο που αποδεδειγμένα αποδίδει. Πιστή στην ανορθόδοξη ταυτότητά της, η Ματσίντα Ζέλβια βρίσκεται στην κορυφή της J1 League, δύο βαθμούς πάνω από τη Χιροσίμα. Οκτώ στροφές πριν την καρό σημαία του πρωταθλήματος, η ομάδα του Κουρόντα ετοιμάζεται για την τελική ευθεία, δείχνοντας αποφασισμένη να κάνει αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ καμία άλλη ομάδα στην Ιαπωνία. Το πιο απροσδόκητο ποδόσφαιρο για τον πιο ασύλληπτο άθλο.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα