Gazzetta Doc: Ποδόσφαιρο χωρίς χρώμα και ταυτότητα

pic

bet365

Το Gazzetta πέρασε ένα πρωινό με την ομάδα Δικτύου Τέχνης και Δράσης. Την ομάδα που στεγάζει τα όνειρα, τις φιλοδοξίες, την ελπίδα και τη φλόγα για ποδόσφαιρο ανθρώπους που έφυγαν από το σπίτι τους και αναζητούν μια νέα ζωή, με τη μπάλα να είναι ο φάρος που τους δείχνει το δρόμο!

Το ποδόσφαιρο δεν έχει ταυτότητα. Δεν έχει χρώμα. Όταν κάποιος το παρακολουθεί δεν διερωτάται «από ποια χώρα είναι αυτός;». Η Ομάδα Δικτύου Τέχνης και Δράσης έρχεται για να δώσει ελπίδα, όραμα. Να κρατήσει το όνειρο ανθρώπων που έχουν διωχθεί από τη χώρα τους ζωντανό. Δίνει στόχο και σκοπό.

Ανθρωποι που έχουν υφίστανται περιστολή σε θεμελιώδη δικαιώματα που πρέπει να έχουν ζουν για να πάνε κάθε πρωί στο γήπεδο της Αλεπότρυπας στην Κυψέλη. Σ' αυτό το κομμάτι γης του πλανήτη, στεγάζεται η διαρκείας δίψα για ζωή.

Μάλιστα, με την εν λόγω ομάδα, η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά UEFA Unity Euro Cup, που διοργανώθηκε από κοινού στις 10 Οκτωβρίου στη Νιόν από την UEFA και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με σκοπό την ενδυνάμωση του μηνύματος για αποδοχή και συμπερίληψη των προσφύγων στην κοινωνία μέσω του αθλητισμού.

Φωτό πρόσφυγες

 

Το Gazzetta πέρασε ένα πρωινό με την ομάδα και στην κάμερά μας ξεδιπλώνονται ταλέντο, αγάπη, φιλοδοξίες αλλά βγαίνει και μια κραυγή αγωνίας: «Θέλουμε να βρούμε ομάδα στην Ελλάδα».

«Αρχικά βρήκαμε 7 ανθρώπους μεταναστευτικής και προσφυγικής καταγωγής. Αντάλλαζαν άσκοπα πάσες μεταξύ τους», εξηγεί ο Χρήστος Λαζαρίδης (υπεύθυνος ομάδας Δικτύου Τέχνης και Δράσης), ο οποίος από τον Αύγουστο του 2018 «τρέχει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα / ομάδα. «Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να έρθουν σε αλληλεπίδραση με το νέο κόσμο στον οποίο έχουν βρεθεί και να φτιάξουν σιγά σιγά τη ζωή τους από την αρχή», τονίζει και κάνει σαφές πως «ο αθλητισμός είναι ένα πειστικό ενταξιακό εργαλείο, μια διαφορετική και αυτόνομη γλώσσα».

Ο Κένεντι Εχιόζι, ο προπονητής της ποδοσφαιρικής ομάδας Δικτύου Τέχνης και Δράσης είναι στην Ελλάδα εδώ και 38 χρόνια. Σπούδασε Ελληνική Ιστορία και Πολιτισμό, ενώ έπαιζε ποδόσφαιρο σε ομάδες της Α' και Β' Αθηνών για να βγάζει κάποια λίγα χρήματα.

Ο Τζέρι Μπόλουμ ήρθε στην Ελλάδα από τη Νιγηρία το 2008 και είναι ο αρχηγός της ομάδας. «Δόξα τω Θεώ, έχω τα χαρτιά μου, δεν είναι πλέον πρόσφυγας. Παραμένω σ' αυτήν την ομάδα μονάχα για να τους κάνω να καταλάβουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Τους έχω δώσει καλά παραδείγματα και έχω δώσει μάχες δίπλα τους για πολύ καιρό. Πάντα τους λέω ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει μόνο να κάνει με ό,τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο. Η ψυχική σου υγεία πρέπει να είναι φυσιολογική, όπως και η προσέγγισή σου εκτός γηπέδου».

Ο Σάμιουελ Μπεϊλί είναι σ' αυτήν την ομάδα εδώ και τρία χρόνια. Μιλώντας στην κάμερα του Gazzetta, ένα πράγμα είναι αυτό που θέλει: Να βρει μία ομάδα στη χώρα μας για να πιάσει το όνειρό του από την αρχή. «Ισως και να ήμουν νεκρός, αν δεν ήμουν εδώ τώρα. Τα παιδιά είναι πολύ καλοί μαζί μου, είμαστε σώμα και ψυχή μαζί», λέει χαρακτηριστικά.

Το doc του Gazzetta για την ομάδα ομάδα Δικτύου Τέχνης και Δράσης:

Video/μοντάζ και Φωτογραφίες: Αιμίλιος Βελία

Photo design: Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα