Σαουδική Αραβία: «Υπάρχει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δεν το κάνουμε για το Μουντιάλ»

Σαουδική Αραβία: «Υπάρχει πρόοδος στα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα, δεν το κάνουμε για το Μουντιάλ»

Νίκος Κικίδης
Μουντιάλ 2034

bet365

Οι εκπρόσωποι της Σαουδικής Αραβίας στέκονται στην πρόοδο που έχει κάνει η χώρα στα ανθρώπινα δικαιώματα και ξεκαθάρισαν πως δεν πρόκειται για... στάχτη στα μάτια λόγω του Μουντιάλ 2034.

ΗΠΑ, Μεξικό, Καναδάς το 2026, Ισπανία, Πορτογαλία, Μαρόκο το 2030 και... Σαουδική Αραβία το 2034. Η FIFA έχει χαρτογραφήσει την επόμενη δεκαετία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τους Σαουδάραβες να ακολουθούν το δρόμο του Κατάρ και να καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τη διοργάνωση του κορυφαίου τουρνουά σε μια δεκαετία από σήμερα.

Από την πρώτη στιγμή πάντως που ανακοινώθηκε πως η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ υπήρχαν φόβοι και ενστάσεις από πολλές οργανώσεις για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ασιατική χώρα, όμως οι Σαουδάραβες σπεύδουν να απαντήσουν στα σχετικά αιτήματα.

Σύμφωνα με τον Χαμάντ Αλμπαουί, επικεφαλής πίσω από την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ 2034, υπάρχει σαφής πρόοδος στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ξεκαθάρισε πως η βελτίωση πηγάζει από τη γενικότερη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης κι όχι από επικοινωνιακά... τρικ που στοχεύουν να αναπλάσουν την εικόνα της Σαουδικής Αραβίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Αρχή μας είναι να αναπτύξουμε κάτι που είναι σωστό για εμάς. Το ταξίδι μας ξεκίνησε το 2016, όχι λόγω της πρότασής μας για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 

Μόλις πριν από ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο κυβερνητικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο... Αυτά είναι ουσιαστικά παραδείγματα, όχι επειδή υποβάλλουμε προσφορές για το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά επειδή αυτό είναι μέρος του οράματος για το 2030. Αυτό είναι ένα κομμάτι του ποιοι είμαστε και και σε ποιους στόχους δεσμευόμαστε.

Στόχος και φιλοδοξία μας είναι να φέρουμε περισσότερες ομάδες και περισσότερους φιλάθλους σε ένα μέρος από ποτέ. Νομίζω ότι σήμερα αυτό που βλέπετε στη Σαουδική Αραβία είναι ένα περιβάλλον φιλικό προς την οικογένεια, ασφαλές. Κάτι που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να απολαύσουν εντός και εκτός γηπέδου» τόνισε αρχικά, προτού σταθεί στην απαγόρευση του αλκοόλ, μέτρο που είδαμε για πρώτη φορά στο Μουντιάλ του Κατάρ.

«Είχαμε πάνω από 100 παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία. Δεν σερβίρονταν αλκοόλ σε αυτά τα τουρνουά. Ωστόσο, είχαμε τρία εκατομμύρια φίλαθλους που ήρθαν και απολάμβαναν εκείνα τα τουρνουά» απάντησε σχετικά, ενώ στάθηκε και στην πρόοδο που έχει παρουσιαστεί στη χώρα και σε ό,τι φορά το ποδόσφαιρο γυναικών.

«Πριν από τρία χρόνια, δεν υπήρχαν κορίτσια που έπαιζαν ποδόσφαιρο στο σχολείο επειδή δεν υπήρχαν οι εγκαταστάσεις. Σήμερα, οι εγκαταστάσεις είναι εκεί και σε δύο χρόνια μετά την κατασκευή των εγκαταστάσεων, έχουμε πάνω από 80.000 κορίτσια που παίζουν ποδόσφαιρο».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα