Στα χρόνια της Super League ήρθαν στην Ελλάδα ονόματα που έστειλαν τον κόσμο στα αεροδρόμια. Άλλες ανταποκρίθηκαν στη φήμη τους, άλλες όχι. Το gazzetta.gr φτιάχνει το δικό του top-5.
Πόσες φορές όταν ήμασταν μικροί είχαμε ακούσει τον πατέρα μας να αναπολεί τους παίκτες που είδε εκείνος εν δράσει στα ελληνικά γήπεδα;
Πλέον είναι η σειρά των «30άρηδων» να μεταφέρουμε τα αντίστοιχα βιώματά μας στη νέα γενιά.
Βλέπετε, στην εποχή της Σούπερ Λιγκ που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στα ελληνικά γήπεδα «μεγάλα» ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Βέβαια, αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα. Παρότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει μία κρίση, παραμένει ένας τόπος που κατά καιρούς έχει προσελκύσει «κράχτες».
Με αφορμή τον μεγάλο διαγωνισμό του Head & Shoulders (κάθε μήνα, με την αγορά Head & Shoulders και κρατώντας την απόδειξη, μπορείς να κερδίσεις 1 διπλό VIP εισιτήριο και να δεις από κοντά την ομάδα σου στο γήπεδο) και τη δημιουργία του Greatness Club, του club των αντρών που σηκώνουν τις δικές τους προσωπικές επιτυχίες, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους, το Gazzetta συνεχίζει τα άρθρα που απογειώνουν την έννοια του greatness και δίνουν την απαραίτητα έμπνευση σε όλους.
Μπες στη σελίδα του Head & Shoulders στο Facebook και μάθε τα πάντα!
Μετά τις πιο «τρανταχτές» εκπλήξεις στη Super League εποχή, τους κορυφαίους managers και το τοπ 5 των επιθετικών που πέρασαν από το ελληνικό πρωτάθλημα, παρουσιάζουμε τα πέντε μεγαλύτερα «ονόματα», που έχουν αγωνιστεί στα μέρη μας από το 2006 και μετά, όταν ξεκίνησε ο συνεταιρισμός και η Α' Εθνική άλλαξε όνομα.
Ανεξάρτητα με το αν «έπιασαν» ή όχι, το σίγουρο είναι ότι κατάφεραν να κατοχυρώσουν μια θέση στο δικό τους Greatness Club...
ΡΙΒΑΛΝΤΟ
Ήρθε στα μέρη μας το καλοκαίρι του 2004 για τον Ολυμπιακό και είναι ίσως το «μεγαλύτερο» όνομα ξένου και όχι μόνο ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στα ελληνικά γήπεδα. Με τεράστια καριέρα, τόσο σε επίπεδο συλλόγων ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, όσο της Σελεσάο. Η «γέννηση» της Σούπερ Λιγκ τον βρήκε στην τρίτη του και τελευταία, όπως αποδείχθηκε, σεζόν με τα «ερυθρόλευκα».
Αλλά έμεινε εδώ.
Συνέχισε για μία χρονιά στην ΑΕΚ και έτσι αυτός ο «τεράστιος» παίκτης φόρεσε την φανέλα δύο ελληνικών ομάδων. Με τους Πειραιώτες κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα και συνολικά φόρεσε την φανέλα τους σε 101 ματς. Με τον «Δικέφαλο» στο στήθος αγωνίστηκε σε 43 παιχνίδια και μετά αποχώρησε. Το όνομά του συμπεριλαμβάνεται στο... Hall Of Fame του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ ΣΙΛΒΑ
Όταν ο εν ενεργεία αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας έρχεται στην Ελλάδα για να παίξει μπάλα, αυτόματα η Σούπερ Λιγκ έχει την τιμή να φιλοξενεί έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή. Στην περίπτωση του Ζιλμπέρτο Σίλβα μπορεί να συμπληρώσει ο οποιοσδήποτε και τον χαρακτηρισμό, «τεράστια προσωπικότητα». Ήρθε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2008 για τον Παναθηναϊκό και αμέσως «κέρδισε» τους πάντες τόσο με την αγωνιστική του αξία όσο και με το ήθος του. Στο «τριφύλλι» έμεινε τρεις σεζόν, πανηγύρισε το νταμπλ του 2010 και έφυγε το 2011 μετά από 119 εμφανίσεις του με την πράσινη φανέλα. Ενας παίκτης «κόσμημα» για τα ελληνικά γήπεδα.
ΤΖΙΜΠΡΙΛ ΣΙΣΕ
Για τον απλό κόσμο, Τζιμπρίλ Σισέ. Για τους φίλους του Παναθηναϊκού... Τζιμπρίλαρος. Ο Γάλλος φορ αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2009, έχοντας μεταξύ άλλων στο παλμαρέ του ένα Τσάμπιονς Λιγκ ως παίκτης της Λίβερπουλ. Το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο της σύγχρονης ιστορίας των «πρασίνων». Και όχι άδικα. Στα δύο χρόνια που έμεινε σημείωσε 55 γκολ σε 89 παιχνίδια με την φανέλα τους, πανηγύρισε το νταμπλ της σεζόν 2009/10, έκανε τατουάζ με το «τριφύλλι» και έκτοτε δεν κρύβει πως είναι οπαδός του. Ο 35χρονος πια στράικερ, όχι απλά ήταν ένα μεγάλο «όνομα» που ήρθε στα μέρη μας, αλλά με τις εμφανίσεις του έκανε την διαφορά και αγαπήθηκε όσο λίγοι.
ΕΣΤΕΜΠΑΝ ΚΑΜΠΙΑΣΟ
Λένε πως κάθε «μεγάλος» παίκτης αποτελεί και «πρότυπο» για τους μικρότερους. Ο οποιοσδήποτε πιτσιρικάς που παίζει ποδόσφαιρο, παίρνει πολλά μαθήματα βλέποντας τον Εστεμπάν Καμπιάσο εν δράσει. Ήρθε το περασμένο καλοκαίρι στη χώρα μας για τον Ολυμπιακό, ενώ ήταν «φορτωμένος» με τίτλους και εμπειρίες. Με θητεία μεταξύ άλλων σε Ρεάλ και Ιντερ, τα μάτια του έχουν δει... πολλά. Και όμως μοιάζει σαν να παίζει κάθε φορά για πρώτη φορά. Ο Αργεντινός χαφ απολαμβάνει το παιχνίδι. Είτε αφορά ματς Κυπέλλου με κάποια υποδεέστερη ομάδα είτε αναμέτρηση Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 36 του αποτελεί ένα «σύμβολο» επαγγελματισμού. Και ας έχει στη συλλογή του 26 κούπες, σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο.
ΝΤΙΜΙΤΑΡ ΜΠΕΡΜΠΑΤΟΦ
Η προσθήκη ενός «μεγάλου» ονόματος δεν εγγυάται και την αγωνιστική επιτυχία. Αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην περίπτωση του Ντιμιτάρ Μπερμπάτοφ. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ τον υποδέχθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με βασιλικές τιμές, όμως ο «Κόμης» δεν είχε ανάλογη εικόνα μέσα στο γήπεδο. Παρότι προέρχονταν από μία «γεμάτη» και καλή σεζόν με την Μονακό. Ο Βούλγαρος φορ ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στην Γερμανία με τη Λεβερκούζεν, όμως έγινε «σούπερ σταρ» στην Αγγλία. Αρχικά στην Τότεναμ, αλλά κυρίως με την φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο Ολντ Τράφορντ κέρδισε τίτλους, όμως στον «Δικέφαλο του Βορρά» είχε αντιστρόφως ανάλογη προσφορά, τόσο σε σχέση με το όνομά του, όσο και τις απολαβές του. Επαιξε 25 παιχνίδια, σημείωσε μόλις πέντε γκολ και μετά την λήξη της σεζόν αποχώρησε... αθόρυβα.