Ο Ολυμπιακός και το σύστημα Apex της STAT Sports
Ο Ολυμπιακός συνεχίζει για 2η χρονιά με την κορυφαία εταιρεία monitoring και tracking των επιδόσεων των παικτών. Μετά την προετοιμασία επί αυστριακού εδάφους στο Λάνγκενφελντ το πρόγραμμα αυτό υπάρχει και στο Ζέεφελντ φέτος.
Ο Ολυμπιακός επενδύει διαρκώς σε νέες τεχνολογίες, γύρω από το ποδόσφαιρο και την εξέλιξή του. Στόχος είναι το επίπεδο του συλλόγου να ανεβαίνει σε όλους τους τομείς και ένας εξ αυτών είναι η παρακολούθηση των παικτών, κατά την διάρκεια της προπόνησης και των αγώνων και η συλλογή δεδομένων, τα οποία ως στόχο έχουν τη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η ομάδα. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει, για δεύτερη χρονιά, με την κορυφαία εταιρεία σε αυτό τον τομέα, την STAT Sports. Μάλιστα εκπρόσωποι της εταιρείας βρέθηκαν και δούλεψαν αυτό το πρόγραμμα στο Ζέεφελντ για ένα τριήμερο.
Η εταιρεία εδρεύει στην Ιρλανδία ενώ έχει γραφεία και στην Αμερική και στο Σικάγο, προκειμένου να συνεργάζεται με μεγάλες ομάδες και εκεί. Μερικά από τα ονόματα που χρησιμοποιούν τα προγράμματα της STAT Sports είναι οι Μπαρτσελόνα, Άρσεναλ, Ρόμα, Μονακό, Άστον Βίλα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Έβερτον, Ζενίτ, Γαλατασαράι, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λανς, Αζαξιό, Μαγιόρκα, Μπενφίκα, Μπέτις, Σαουθάμπτον, Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, Τότεναμ, Γουέστ Χαμ και άλλες. Φέτος ο Ολυμπιακός έχει στα χέρια του το σύστημα Apex. Ένα νέο, αναβαθμισμένο πρόγραμμα, το οποίο βοηθάει ακόμη περισσότερο τους προπονητές φυσικής κατάστασης, μέσω των αναλυτών της ομάδας, να ενημερώνουν τον προπονητή, για οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο προπόνησης, αλλά και την συμπεριφορά των παικτών, μέσα στον αγώνα.
Ο Τζέισον Μπλακ, (Sports Scientist της εταιρείας STAT Sports) μίλησε στην κάμερα του Olympiacos TV και εξήγησε μερικά από τα βασικά στοιχεία που κερδίζει ο Ολυμπιακός μέσω του Apex: «Η βασική διαφορά, σε ό,τι αφορά αυτήν την σεζόν και το νέο πρόγραμμα, το Apex, είναι η πρόσβαση που έχει ο Ολυμπιακός σε δεδομένα ζωντανά, την ώρα που διεξάγεται η προπόνηση. Πράγμα που σημαίνει πως ο σύλλογος έχει τη δυνατότητα, κατά την διάρκεια των προπονήσεων, ή και τον αγώνων, να παίρνει τακτικές αποφάσεις. Αν για παράδειγμα διακρίνει ο προπονητής ότι το στήσιμο της ομάδας χρειάζεται αλλαγή, και ότι δεν παίρνει την ένταση που περιμένει, μέσα σε ένα παιχνίδι, μπορεί να κάνει τακτικές αλλαγές και να επηρεάσει το παιχνίδι με θετικό τρόπο. Παράλληλα, αν κατά την διάρκεια της προπόνησης έχεις μία συγκεκριμένη ιδέα, για το τι θέλει να κάνουν οι ποδοσφαιριστές του, σε σχέση με έναν κανονικό αγώνα, μπορείς να δεις επί τόπου εάν οι ποδοσφαιριστές πιάνουν τα στάνταρ που θέτεις, για παράδειγμα σε ταχύτητα ή σε απόσταση, για την συγκεκριμένη προπόνηση. Έτσι ο προπονητές και οι γυμναστές μπορούν να σχηματίσουν πλήρη άποψη, για το εάν οι ποδοσφαιριστές βρίσκονται στο σημείο που πρέπει, για το διάστημα της σεζόν, το οποίο μετρούν.
Η βασική διαφορά του προηγούμενου συστήματός μας, σε σχέση με το νεότερο, είναι ότι πρόκειται για ένα σύστημα ακόμη πιο φιλικό για τον χρήστη. Είμαι 3 ημέρες εδώ, με τον Γιώργο και τον Γιάννη (σ.σ. Μαρτάκο και Βογιατζάκη, αναλυτές της ομάδας του Ολυμπιακού) και ήδη και οι δύο είναι πολύ άνετοι στο να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Γεγονός που μαρτυράει από μόνο του πόσο εύκολη είναι στην χρήση. Πέραν αυτού, οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές είναι αυτής της γενιάς, των tablets και των εφαρμογών, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα εύκολο και για τους ίδιους να έρθουν στο τέλος της προπόνησης ή και μιας άσκησης και να δουν τις επιδόσεις τους, σε σχέση με την υπόλοιπη ομάδα. Μπορούν να δουν ποιος είναι ο πιο γρήγορος στην ομάδα, ποιος έτρεξε μεγαλύτερη απόσταση, ποιος είχε μεγαλύτερη επιρροή στην προπόνηση. Αυτό δημιουργεί καλό ανταγωνισμό μέσα στην ίδια την ομάδα, γεγονός που είναι καλό για τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχει και αρκετά νέα πρόσωπα. Επομένως είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον χρήστη, αλλά και δίνει περισσότερες δυνατότητες να δει κανείς τα δεδομένα ζωντανά, σε αγώνα ή στην προπόνηση».
Τον λόγο μετά πήρε ο Γιώργος Μαρτάκος (αναλυτής του Ολυμπιακού), ο οποίος στάθηκε στην άνεση με την οποία μπορούν σε πραγματικό χρόνο, οι αναλυτές και προπονητές του Ολυμπιακού, να ρυθμίζουν την προπόνηση και να παίρνουν καίριες αποφάσεις: «Στο πλαίσιο της συνεχούς αναβάθμισης και ενημέρωσης γύρω από την τεχνολογία για το ποδόσφαιρο, ο Ολυμπιακός είναι και εδώ πρωτοπόρος και πλέον είναι εφάμιλλος με τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Για 2η χρονιά χρησιμοποιούμε την STAT Sports, με το upgrade πλέον, το Apex, το οποίο ουσιαστικά μας διευκολύνει στο εξής: Μπορούμε σε πραγματικό χρόνο πλέον να ελέγχουμε και να επεμβαίνουμε στην προπόνηση, και με τα στοιχεία αυτά να ενημερώνουμε τους προπονητές φυσικής κατάστασης, ώστε να προλαβαίνουμε το πιο βασικό απ’ όλα, έναν τραυματισμό δηλαδή ή κάποια πιθανή επιβάρυνση των παικτών, την οποία οι γυμναστές μας δεν χρειάζονται σε αυτήν την φάση».
Στην συνέχεια, ο λόγος πέρασε στους προπονητές φυσικής κατάστασης. Ο Στίβεν Φανχάρεν μίλησε ακόμη πιο εξειδικευμένα, για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος και ο Χρήστος Μουρίκης, εκμεταλλεύονται την μεγάλη παροχή πληροφοριών, για να μεγιστοποιούν την απόδοση των παικτών, σε προπονήσεις και αγώνες: «Όταν μιλάμε για την προετοιμασία της φυσικής κατάστασης των παικτών, εννοούμε δύο πράγματα. Το να κάνουμε τους ποδοσφαιριστές καλύτερους σε αυτό τον τομέα, αλλά και να αποφεύγουμε τραυματισμούς. Το Apex μας προσφέρει πολλές ενδείξεις, οι οποίες μας βοηθούν να αποφεύγουμε τραυματισμούς. Έχουμε τις πληροφορίες για την απόσταση που τρέχουν οι παίκτες, για τους καρδιακούς παλμούς, τη μεταβολική ικανότητα, την ισορροπία, το πως τρέχουν εν γένει οι ποδοσφαιριστές μας. Έχουμε ορισμένες ενδείξεις στόχων, επάνω στις οποίες μπορούμε να αντιδράσουμε, το συντομότερο δυνατό, πριν ο ποδοσφαιριστής τραυματιστεί. Πριν συμβεί αυτό έχουμε τα σημεία ενδείξεων, ώστε να το αποτρέψουμε! Το παρακολουθούμε στενά, λοιπόν, όπως έχετε δει, κατά τη διάρκεια των προπονήσεων διαρκώς παρακολουθούμε και καταγράφουμε τα δεδομένα.
Για παράδειγμα, σε ένα παιχνίδι διτέρματος, με ιδιαίτερη ένταση και δύναμη, παρατηρήσαμε τους καρδιακούς παλμούς των παικτών να ανεβαίνουν. Έτσι ενημερώσαμε επί τόπου τον προπονητή, αντί για 10 λεπτά, να γίνει 6 λεπτά. Εάν παίζαμε 10, υπήρχε πιθανότητα να ρισκάρουμε έναν τραυματισμό. Έτσι, μπορούμε να αντιδρούμε πολύ άμεσα, σε σχέση με τις ενδείξεις που παίρνουμε από το σύστημα Apex. Μπορούμε να αποτρέπουμε τους τραυματισμούς, κατά το δυνατόν περισσότερο, καθότι πάντοτε μπορεί να συμβεί το απρόοπτο, αλλά έτσι μειώνουμε δραστικά το ποσοστό του να έχουμε κάτι δυσάρεστο.
Και οι ποδοσφαιριστές νιώθουν ότι το χρησιμοποιούμε για τους καθοδηγήσουμε. Γιατί όταν για παράδειγμα, βλέπεις ότι κάτι δεν πάει καλά με την ισορροπία των παικτών μας, όταν για παράδειγμα τρέχουν και πατούν περισσότερο το ένα πόδι από το άλλο, το αριστερό ή το δεξί, το κάνουν για να αντισταθμίσουν την ενέργεια που δεν βάζουν στο άλλο πόδι, στο οποίο μπορεί να αισθάνονται έναν πόνο ή ένα σφίξιμο. Πηγαίνουμε, λοιπόν, στον ποδοσφαιριστή, τον ρωτούμε εάν είναι όλα καλά, αν αισθάνεται κάποιο πόνο ή κάποιο σφίξιμο και έτσι μπορούμε να αντιδράσουμε ξανά. Μπορούμε να τους αποτραβήξουμε από την προπόνηση, ή να τους δώσουμε ατομικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, σε μία απογευματινή προπόνηση, κατά την οποία ορισμένοι παίκτες θα κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης, για την αποφυγή τραυματισμών, άλλοι δεν θα κάνουν όλες τις ασκήσεις, γιατί ξέρουμε ότι έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο, χάρη στις πληροφορίες που παίρνουμε από το Apex».
Τέλος, ο Χρήστος Μουρίκης (προπονητής φυσικής κατάστασης Ολυμπιακού) μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο το προπονητικό επιτελείο του Ολυμπιακού μπορεί να προγραμματίσει τις ερχόμενες προπονήσεις, με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, από το Apex: «Ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα, η οποία χρησιμοποίησε την τεχνολογία της STATSports και επένδυσε σε αυτό.
Παράλληλα, είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες, που το κάνει αυτό συστηματικά. Φέτος χρησιμοποιούμε το σύστημα Apex, που μας δίνει και ζωντανή καταγραφή των δεδομένων, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Καθημερινά γίνεται μία αξιολόγηση της προπόνησης, μετά το τέλος της, για να δούμε όλα τα δεδομένα που υπάρχουν. Αυτά τα χρησιμοποιούμε για την επόμενη προπόνηση. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο Στίβεν, ότι μετά ή και κατά την διάρκεια της καταγραφής των δεδομένων, στην προπόνηση, εμείς μπορούμε να πάμε και αντίστροφα.
Δηλαδή μετά από ένα παιχνίδι, φιλικό ή επίσημο, παίρνοντας ό,τι αξιολόγηση έχει γίνει, βλέπουμε πόση απόσταση μπορεί να καλύψει ένας ποδοσφαιριστής. Λόγου χάρη ένας μέσος, ο οποίος μπορεί να κάνει 11 ή 11,5 χιλιόμετρα. Από αυτή την τιμή ή τον αριθμό των σπριντ ή και την ένταση των σπριντ, σε ένα παιχνίδι, εμείς θα προσπαθήσουμε να δομήσουμε και το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Να αναπαράγουμε, δηλαδή, αυτές τις εντάσεις, που έχει ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής, στη συγκεκριμένη θέση, με ή χωρίς την μπάλα, σε μερικές προπονήσεις, μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε πολύ περισσότερο το προπονητικό φορτίο και να μεγιστοποιήσουμε πολύ γρήγορα την απόδοση, γιατί ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα ή οποία τις δύο τελευταίες χρονιές αναγκάζεται να ξεκινήσει την προετοιμασία νωρίς και να αγωνιστεί σε 4 εβδομάδες. Δηλαδή σε λιγότερες από 25-30 προπονήσεις, εμείς πρέπει να έχουμε μεγιστοποιήσει την απόδοσή μας, όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να παίξουμε ίσως τα πιο σημαντικά παιχνίδια της σεζόν. Τα παιχνίδια πρόκρισης στο UEFA Champions League».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.