Εκείνο το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου…

Εκείνο το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου…

Σταύρος Σουντουλίδης Σταύρος Σουντουλίδης
Εκείνο το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου…

bet365

Ο Σταύρος Σουντουλίδης γράφει για τα πέντε χρόνια του Ιβάν Σαββίδη στον θώκο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ήτοι 1.825 ημέρες, 82 εκατ. ευρώ, 64 ποδοσφαιριστές, 7 προπονητές, 1 κύπελλο, ολική διαγραφή χρεών προς το δημόσιο…

Μέσα σε δεκαεπτά λέξεις η διαδρομή μέχρι σήμερα του ομογενή επιχειρηματία στην Τούμπα και στον ΠΑΟΚ. Εν συντομία ο απολογισμός των πεπραγμένων μιας πορείας, που ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από πέντε χρόνια, όταν ο περήφανος Πόντιος από το Ροστόφ αποτελούσε την αφορμή για τον μεγάλο σύλλογο της Μακεδονίας να αφήσει πίσω του το προβληματικό παρελθόν και να συνδεθεί με ένα ευοίωνο μέλλον, που καλώς ή κακώς αυτή τη φορά αποκτούσε ονοματεπώνυμο: Ιβάν Σαββίδης.

Η φωτογραφία που ακολουθεί δεν επιλέχθηκε καθόλου τυχαία. Είναι η στιγμή που η Μαρία Γκοντσαρόβα, συνοδευόμενη από τον Ζήση Βρύζα και τον Αχιλλέα Μαυρομάτη, περνάει την είσοδο της PAOK Sports Arena, εκεί όπου είχαν μεταφερθεί τα γραφεία του ερασιτέχνη, λόγω έργων στην Τούμπα. Εκεί, παίχθηκε το μεσημέρι της 10ης Αυγούστου του 2012, η τελευταία πράξη του έργου «ο ερχομός του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ».

Εξι χρόνια νωρίτερα, η πρώτη απόπειρα εμπλοκής του στα κοινά της ασπρόμαυρης ΠΑΕ δεν στέφθηκε με επιτυχία. Ήταν περίπλοκα τα πράγματα, τότε, άλλες οι απαιτήσεις, όμως από το μυαλό του ομογενή επιχειρηματία δεν είχε βγει ποτέ η ιδέα της απόκτησης του «Δικεφάλου». Και αυτό αποδείχθηκε εκείνο το απόγευμα, όταν οι σκληρές διαπραγματεύσεις πολλών ημερών, που ολοκληρώθηκαν με επιτυχία έπειτα από συζητήσεις έξι ωρών, ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

 

Το τελευταίο εμπόδιο για την είσοδο του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ ήταν η παραχώρηση της εμπορικής εκμετάλλευσης του σήματος. Ξεπεράστηκε αφού πρώτα χρειάστηκε ο πρόεδρος, Θανάσης Κατσαρής, να εξηγήσει στη Μαρία Γκοντσαρόβα και στον Αντόν Κοντάρεφ, που εκπροσωπούσε τον ομογενή επιχειρηματία και ήδη είχε μπει στο ΔΣ της ΠΑΕ ως μέλος, τι σημαίνει εκμετάλλευση του σήματος. Κι ας μην ξεχνάμε ότι εκείνη η οικονομική συμφωνία κράτησε όρθιο και νοικοκυρεμένο ολόκληρο τον ερασιτέχνη ΠΑΟΚ.

Οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν τη συμφωνία με την υπογραφή των συμβολαίων και αμέσως ο Αντόν Κοντάρεφ, εκτελώντας τις εντολές του κ. Σαββίδη, προχώρησε στην επόμενη κίνηση, που δεν ήταν άλλη από την καταβολή του ποσού για την απόκτηση του 51% των μετοχών της ΠΑΕ. Η εντολή για την εμφάνιση του εμβάσματος δόθηκε στις 15:20 και το ποσό των 9.951.000 ευρώ μεταβιβάστηκε από την κυπριακή (η πλευρά Σαββίδη είχε φροντίσει να υπάρχει υπάλληλος για τη μεταφορά) στην ελληνική τράπεζα και στο λογαριασμό της ασπρόμαυρης ΠΑΕ.

Το έμβασμα και τα χρήματα, ενώ αναμενόταν να φανούν τη Δευτέρα, εμφανίστηκαν το ίδιο βράδυ και ο Ιβάν Σαββίδης έκανε πράξη την υπόσχεσή του ότι «μέχρι το Δεκαπεντάγουστο ο ΠΑΟΚ θα γίνει δικός μου».

Οι επόμενες ημέρες κύλησαν με τα διαδικαστικά θέματα, ας μην ξεχνάμε ότι οι μετοχές ήταν διασκορπισμένες σε μέλη των διοικήσεων πρωτοδικείου που είχε ορίσει ο ερασιτέχνης από το 2007 μέχρι και το 2012, αν και οι πρώτες σκέψεις του Σαββίδη ήταν να συνεχίσει ο ΠΑΟΚ με διοίκηση πρωτοδικείου μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία με την κυβέρνηση για τα χρέη της ομάδας. Όπως και έγινε.

Η ρύθμιση των χρεών ήταν βασική προτεραιότητα του ομογενή επιχειρηματία, αλλά χρειάστηκε να περιμένει σχεδόν τρία χρόνια μέχρι να το πετύχει (12/5/2015) και να βάλει το «Δικέφαλο» σε τροχιά εξυγίανσης.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Η αλλαγή σελίδας στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ έγινε με τον Ιβάν Σαββίδη να απουσιάζει από τη Θεσσαλονίκη, όπου είχε βρεθεί μια εβδομάδα νωρίτερα επιθεωρώντας την Τούμπα και το αθλητικό κέντρο στη Νέα Μεσημβρία. Την Κυριακή 19 Αυγούστου του 2012 έστειλε το πρώτο του μήνυμα προς τους φίλους του «Δικεφάλου», με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ και όπου μεταξύ άλλων ανέφερε πως για τον ίδιο «ο ΠΑΟΚ είναι θρησκεία»!

Συγκεκριμένα έγραφε στο μήνυμα του:

«Μια εξαετής ιστορία για την απόκτηση του ΠΑΟΚ μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώθηκε. Αγοράσαμε το πλειοψηφικό πακέτο του 51% της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ. Η ποδοσφαιρική ομάδα έχει πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία έχουν ήδη πολύ μακρά ιστορία.

Θα θέλαμε όσο το δυνατόν γρηγορότερο να αναλυθούν και να μελετηθούν όλα τα βάρη και οι διεκδικήσεις έναντι της ομάδας, να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα άρσης αυτών των προβλημάτων και μέχρι να μελετηθούν και να αρθούν, να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της ομάδας, μέχρι η ομάδα να μείνει τελείως καθαρή από επιβαρύνσεις θα ήταν μάλλον πρόωρο να μιλήσουμε για μεγάλη στρατηγική.

Ομως ένα θέλω να πω: ότι η ομάδα δεν αγοράστηκε για να συνεχίσει να ζει τόσο άσχημα, όσο ζούσε μέχρι σήμερα. Οι καλύτερες παραδόσεις της ομάδας θα ξαναγεννηθούν, θα ενισχυθούν και θα εδραιωθούν και αν καταφέρουμε σ' αυτές τις καλύτερες παραδόσεις της ομάδας του ΠΑΟΚ να προσθέσουμε κάτι νέο και ενδιαφέρον θα είμαι πραγματικά ευτυχής.

Υπολογίζω πολύ ότι οι φίλαθλοι θα είναι υπομονετικοί μαζί μας, θα μας βοηθήσουν όσο γίνεται γρηγορότερα να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον, στα νέα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις μας και από κοινού μπορούμε και θα θέσουμε μάλλον πολύ σοβαρούς στόχους.

Θέλω να πω ότι δεν διαφέρουν οι προσεγγίσεις μου σε τίποτα σε σχέση με το πώς ήταν αυτές πριν και πώς είναι σήμερα. Για μένα δεν υπάρχει στόχος να είμαι δεύτερος. Η ζωή θα δείξει βέβαια τί θα πετύχουμε, αλλά ο στόχος υπάρχει. Οι προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη πρέπει να βρίσκονται στην κορυφή του ποδοσφαιρικού Ολύμπου. Αυτό και θα επιδιώξουμε, ξέρουμε τί δουλειά πρέπει να γίνει και υπολογίζω πολύ στην υποστήριξη των πιστών στον ΠΑΟΚ φιλάθλων. Και μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα την παρουσία τους δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια, την ανάσα τους θα έλεγα και τους είμαι γι' αυτό πολύ ευγνώμων.

Είμαι ευγνώμων γιατί τελεσιγραφικά σχεδόν απαιτούσαν ότι ο Σαββίδης δεν πρέπει να φύγει από εδώ χωρίς να πάρει τον ΠΑΟΚ. Αυτό έγινε πριν από έξι χρόνια. Είμαι επίσης ευγνώμων και για τις σημερινές τους επιθυμίες και προσδοκίες και θέλω πάρα πολύ να ανταποκριθώ σε αυτές. Δεν θέλουμε άλλες μεγάλες απογοητεύσεις. Κι από την πλευρά μου, εγώ και η ομάδα μου θα κάνουμε τα πάντα για να δικαιώσουμε αυτές τις προσδοκίες.

Ποια μπορεί να είναι η κατάληξη; Νομίζω ότι θα πετύχουμε μια καλή υποδομή, μια σειρά από στόχους, μια φυσιολογική διαχείριση, είναι απολύτως επιτεύξιμοι στόχοι. Και σε συνεργασία με τους φιλάθλους μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλή ατμόσφαιρα και όχι τόσο να δημιουργήσουμε, αλλά να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση της καλής ατμόσφαιρας και να βγούμε σε επίπεδα σοβαρού ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Μπορεί να ξεκινήσει η στενή συνεργασία με ρωσικές ποδοσφαιρικές ομάδες, ειδικά οι ανταλλαγές. Σήμερα θα ήθελα να δω στις φανέλες του ΠΑΟΚ κάποιες σοβαρές ρωσικές εταιρείες και προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθώ και είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία της στρατηγικής μου.

Συνολικά θέλω να πω ότι ένα όνειρό μου πραγματοποιήθηκε, καθώς είμαι κι ο ίδιος οπαδός της ομάδας του ΠΑΟΚ, μάλιστα αυτό το κασκόλ το 2006, όταν οι φίλαθλοι με υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο, ένας οπαδός μου το φόρεσε και μου είπε να το κρατήσω ως αναμνηστικό και να λοιπόν, φυσικά το φοράω και το κράτησα.

Για μένα ήταν κάτι πολύ συμβολικό, γιατί αισθάνθηκα όχι τη θέρμη του ενός μεμονωμένου οπαδού, αλλά το πάθος αυτής της στρατιάς των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Και θέλω να πω ότι όπως εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟΚ θεωρούν ότι η ομάδα είναι «θρησκεία», έτσι κι εγώ δεν αποτελώ εξαίρεση».

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ…

Πέντε χρόνια μετά, ο άνθρωπος που ουσιαστικά συνέδεσε το πριν (του ΠΑΟΚ) με το τότε, ο Θόδωρος Ζαγοράκης συνεχίζει να επιμένει να λέει πως «η εμπλοκή του Ιβάν Σαββίδη στα κοινά της ομάδας ήταν δώρο θεού», καθώς ναι μεν ο «Δικέφαλος» μπορεί να πανηγύρισε μόλις ένα κύπελλο, αυτό στο Βόλο τον περασμένο Μάιο, στο διάστημα της παρουσίας, αλλά κατόρθωσε να αποκαταστήσει το όνομά του, να ξεφύγει από τα δυσθεώρητα οικονομικά προβλήματα και να κυριαρχήσει στο χώρο της Βορείου Ελλάδας όντας μια από τις μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μέσα σ’ αυτή τη διαδρομή των πέντε ετών του Ιβάν Σαββίδη στον ΠΑΟΚ, η σημαντικότερη στιγμή ήταν η εξόφληση του χρέους προς το δημόσιο. Αυτός ήταν ο «πρώτος τίτλος», πολύ πιο σημαντικός και σπουδαίος για τον σύλλογο, ακόμη και από το έβδομο τρόπαιο που πρόσθεσε τον περασμένο Μάιο στη συλλογή του.

Στις 12 Μαΐου του 2015 ο ιδιοκτήτης της ασπρόμαυρης ΠΑΕ ήπιε το πιο ακριβό τσάι της ζωής του, στα γραφεία της ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, όπου κατέβαλλε το ποσό των 10.886.811 ευρώ και «απελευθέρωσε» τον «Δικέφαλο» από τα βάρη του παρελθόντος.

Απ’ την ημέρα που ο Σαββίδης ανέλαβε την ομάδα, ο ΠΑΟΚ έχει ανακοινώσει την απόκτηση 64 ποδοσφαιριστών (το ρεκόρ είναι οι 17 παίκτες που ήρθαν τη σεζόν 2013-14), ενώ σ’ ότι αφορά τα οικονομικά δεδομένα στο τέλος της ημέρας το ταμείο δείχνει ότι το σύνολο της επένδυσής του στην ΠΑΕ από το 2012 μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 82 εκατομμύρια ευρώ.

64 ποδοσφαιριστές έχουν αποκτηθεί με την υπογραφή του Ιβάν Σαββίδη. Οι 18 εξ αυτών ήταν Έλληνες και οι 46 ξένοι.

82 εκατομμύρια ευρώ είναι το σύνολο της επένδυσής του στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ από το 2012 μέχρι και σήμερα, μετά την τελευταία ΑΜΚ, ύψους 7 εκατ. ευρώ, που άνοιξε και «τρέχει» από τον Ιούλιο του 2017.

7 προπονητές πέρασαν από τον ασπρόμαυρο πάγκο, επί εποχής Σαββίδη, με τον Γιώργο Γεωργιάδη να έχει το ρεκόρ (τρεις φορές υπηρεσιακός) και η λίστα να περιλαμβάνει τους: Δώνη, Στέφενς, Αναστασιάδη, Τούντορ, Ιβιτς και Στανόγεβιτς.

16,7 εκατομμύρια ευρώ έχει βάλει στο ταμείο του ο ΠΑΟΚ από πωλήσεις ποδοσφαιριστών στην εποχή Σαββίδη: Νομπόα (1.500.000), Όλσεν (700.000), Μακ (3.500.000), Λούκας (7.500.000), Ροντρίγκες (3.500.000).

17,8 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί την τελευταία πενταετία για μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Το 1,9 εκατ. ευρώ για τον Πρίγιοβιτς και το 1,8 εκατ. ευρώ για τον Ρέι οι πιο δαπανηρές έως τώρα κινήσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.