Ξαφνικά το ποδόσφαιρο θα πλημμυρίσει από μεγάλες εκπλήξεις
Τώρα, που έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την επιστροφή στην ποδοσφαιρική δράση και η κουβέντα σχετικά με τον προγραμματισμό των αγώνων για την ολοκλήρωση της σεζόν αρχίζει να αποκτά ρεαλισμό, αρχίζει να σχηματίζεται η εικόνα των δεδομένων υπό τα οποία θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο η Ευρώπη.
Σε αυτή την επίκαιρη στιγμή, κάναμε χθες στην CosmoteTV, στην νέα καθημερινή αθλητική εκπομοπή της, μια πολύ διαφωτιστική συζήτηση με έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών φυσικής κατάστασης, τον Λεωνίδα Παπαδάκη. Ο προπονητής φυσικής κατάστασης της Ομόνοιας, ένας επιστήμονας με μεγάλες ανησυχίες, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της επιστήμης του και μετέχει σήμερα στις διεθνείς συζητήσεις του προβληματισμού σχετικά με τη διαχείριση αυτής της ιστορικά πρωτόγνωρης κατάστασης, εξήγησε πολύ κατανοητά τις προκλήσεις απέναντι στις οποίες τίθενται αντιμέτωποι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι.
Είναι πολλά τα μεγάλα ζητήματα που καλείται να διαχειριστεί το ποδόσφαιρο από τη στιγμή που θα γνωρίζει τις ημερομηνίες επανέναρξης της αγωνιστικής δραστηριότητας και το πρόγραμμα των αγώνων για την ολοκλήρωση της σεζόν 2019-’20. Κι είναι το ίδιο σοβαρά, αν όχι πιο σοβαρά τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ενόψει του σχεδιασμού της σεζόν 2020-’21. Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά, προκειμένου να κατανοήσουμε αυτές τις προκλήσεις.
Σήμερα, όπως εξηγεί ο Λεωνίδας Παπαδάκης, οι ομάδες, δηλαδή τα τεχνικά επιτελεία, δεν έχουν να κάνουν πολλά ενόψει της ολοκλήρωσης της σεζόν. Θα επιχειρήσουν να δουλέψουν στην ψυχή και το πνεύμα, θα αντιμετωπίσουν την πρόκληση του διαφορετικού επιπέδου φυσικής κατάστασης στο οποίο θα παραλάβουν τους ποδοσφαιριστές και θα επιχειρήσουν να διαχειριστούν αυτές τις δυνάμεις για να ολοκληρώσουν μια σεζόν με πολύ επιβαρυμένο πρόγραμμα δεδομένου ότι πρέπει να γίνουν πολλοί αγώνες σε σύντομο διάστημα χρόνου. Η τύχη, και ένα σωρό τυχαίοι παράγοντες, όπως τα γενετικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών και η βιολογική και ποδοσφαιρική ηλικία τους θα είναι παράγοντες που θα λειτουργήσουν πιο καθοριστικά συγκριτικά με το παρελθόν. Με άλλα λόγια ένας σύλλογος που προπορεύεται στην βαθμολογία αλλά με μικρή διαφορά από τους διώκτες του θα νιώθει αύριο λιγότερο ασφαλής συγκριτικά με το πώς ένιωθε την στιγμή της διακοπής. Διότι τώρα ουδείς ξέρει και μπορεί να προεκτιμήσει ποια ομάδα θα δημιουργήσει δυναμική. Το ποδόσφαιρο που θα δούμε στη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος της σεζόν θα είναι πιο απρόβλεπτο από αυτό που βλέπαμε πριν από την διακοπή. Και αυτή η πραγματικότητα θα έχει μεγάλη επίδραση και στα πρωταθλήματα αλλά και στις νοκ άουτ διοργανώσεις, όπως το Champions League και το Europa League, ή το εγχώριο Κύπελλο. Στις νοκ άουτ διοργανώσεις μπορεί να εμφανιστούν φαινόμενα “Δανία 1992”, δηλαδή φαινόμενα ομάδων οι οποίες ξαφνικά θα δημιουργήσουν θεαματικά μεγαλύτερη και καλύτερη δυναμική συγκριτικά με αυτή που είχαν πριν από το lock down.
Το διάστημα της διακοπής ήταν τόσο απότομο, τόσο απροετοίμαστο και τόσο μεγάλο σε διάρκεια που επηρεάζει αδιανόητα τους ποδοσφαιριστές, όσο καλά κι αν αυτοί καταφέρνουν να δουλεύουν αυτές τις μέρες στην απομόνωση του σπιτιού. Όλο αυτό που σήμερα συμβαίνει φαίνεται ότι θα έχει επίδραση στις υπεραξίες. Όχι μόνο επειδή θα “ρίξει τις τιμές” στις μεταγραφές λόγω μειωμένων εσόδων των συλλόγων, αλλά και επειδή είναι πολύ πιθανό οι επιπτώσεις της καραντίνας να αλλάξουν τα κριτήρια στην επιλογή ποδοσφαιριστών. Οι ομάδες θα πρέπει να μεγαλώσουν το ρόστερ τους προκειμένου να καταφέρουν να έχουν δυνάμεις για να αποδώσουν ικανοποιητικά στην πολύ στριμωγμένη σεζόν 2020-’21, η οποία θα έρχεται μετά από ένα τόσο βαρύ πρόγραμμα σαν αυτό που θα διαμορφωθεί για την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν. Οι σύλλογοι θα πρέπει με λιγότερα χρήματα να χτίσουν μεγαλύτερα ρόστερ. Αυτό είναι ένα νέο δεδομένο, ικανό να αλλάξει πολύ το σκηνικό στην ποδοσφαιρική αγορά. Αν κανείς παρατηρήσει τη συμπεριφορά της διαχρονικά προνοητικής γερμανικής αγοράς, διαπιστώνει ότι ο σχεδιασμός για μια μειωμένου κόστους σεζόν οδηγεί σε επιλογές προπονητών και τεχνικών διευθυντών που είναι συμβατοί με το σχέδιο προώθησης και χρησιμοποίησης νεαρών, “φθηνών” ποδοσφαιριστών. Το ποδόσφαιρο σήμερα δεν έχει συνταγή, διότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν την αντιμετώπισε ποτέ στην ιστορία του αυτή τη συνθήκη ώστε να μπορεί να ανατρέξει στο ιστορικό προηγούμενο και να διδαχθεί από αυτό. Η πρώτη του αντίδραση δείχνει να είναι η επένδυση στα φθηνά και ανθεκτικά “νιάτα”.
Όσα καταλαβαίνω από συζητήσεις με ειδικούς σαν τον Λεωνίδα Παπαδάκη και από τις κινήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων για τον αρχικό σχεδιασμό τους ενόψει της επόμενης σεζόν είναι μια σειρά από σαφείς ενδείξεις που οδηγούν στην εκτίμηση ότι η σεζόν 2020-’21 θα είναι μια πολύ απρόβλεπτη σεζόν. Και επειδή η υπόθεση είναι δυναμική, με δεδομένα που διαρκώς μεταβάλλονται, καταλαβαίνω ότι το ποδόσφαιρο θα ζήσει μια εντελώς απρόβλεπτη ζωή, γεμάτη από προκλήσεις για τους επαγγελματίες, τα στελέχη και τους επιστήμονές του. Μια κρίση δημιουργεί προκλήσεις. Αυτές που σήμερα δημιουργεί στο ποδόσφαιρο η πανδημία είναι κοσμοϊστορικές. Και δημιουργούν ευκαιρία για να συμβούν στο ποδόσφαιρο, με όρους αγωνιστικούς, πράγματα που δεν φανταζόμασταν. Σε μερικές περιπτώσεις, πράγματα και θαύματα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.