Το Αρακαζού αποχαιρετά την Ελλάδα

Το Αρακαζού αποχαιρετά την Ελλάδα

Το Αρακαζού αποχαιρετά την Ελλάδα

bet365

O απεσταλμένος του gazzetta.gr Κώστας Σωτηρόπουλος γράφει για την Εθνική ομάδα που αποχαιρετά για πάντα το Αρακαζού.

Ίσως αν κατακτήσει το τρόπαιο επιστρέψει για ένα μεγάλο ευχαριστώ στο «χωριό» που την (μας) φιλοξένησε για περισσότερο από 15 μέρες. Ωστόσο το σχέδιο είναι “adeus Aracaju e obrigadu” ή ελληνιστή «Αντίο Αρακαζού και ευχαριστώ».

Τα συναισθήματα όλων των Ελλήνων που βρεθήκαμε σε αυτή την μικρή πόλη στα Βορειοανατολικά της Βραζιλίας είναι τουλάχιστον θερμά. Έπειτα από κάθε αποστολή σε μεγαλύτερες πόλεις όπως το Μπέλο Οριζόντε, το Νατάλ και η Φορταλέζα η ατάκα «Άντε να επιστρέψουμε στο χωριό μας» ακουγόταν από διάφορα χείλη. Και όχι άδικα. Η μικρή κοινωνία του Αρακαζού μας υποδέχτηκε σαν σωτήρες, καθώς η Ελλάδα και οι Έλληνες άλλαξαν άθελα τους την καθημερινότητά της.

«Ζάχαρη, ευχαριστώ, παρακαλώ, καλησπέρα»


Ο Ματέο δουλεύει στο κυλικείο του Media Center, όπου προπονούνται οι διεθνείς μας. Είναι 17 χρονών και σπουδάζει για να γίνει πολιτικός μηχανικός. Με τα λίγα αγγλικά που γνωρίζει φρόντισε να μας εκφράσει τα συναισθήματά του για την οριστική φυγή της ελληνικής αποστολής:
«Λυπάμαι πολύ που θα φύγει η Ελλάδα. Πριν έρθει η αποστολή σας η ζωή εδώ ήταν βαρετή και η καθημερινότητα πιο πεζή. Μακάρι να μένατε για πολλές μέρες ακόμα, όμως χαίρομαι τόσο που προκριθήκατε στην επόμενη φάση».

 

Τι «κρατάει» ωστόσο απ’ όλη αυτή την εμπειρία: «Χάρηκα πολύ για όλο αυτό που έζησα τις τελευταίες μέρες. Κυρίως για τους ανθρώπους που γνώρισα και τους φίλους που έκανα. Η πιο ωραία στιγμή μου ήταν όταν κάποιος μου έμαθε την λέξη «μαλάκας». Τον έκανε τόσο χαρούμενο και γέλαγα πολύ!».

Ο Ματέο ξάφνιαζε τους πάντες με τις λιγοστές, αλλά πάντα εύστοχες γνώσεις ελληνικών λέξεων και μου αποκάλυψε το μυστικό του: «Το μυστικό μου είναι αυτά τα χαρτάκια. Έμπαινα στο google translate και μάθαινα τις ελληνικές λέξεις και τους αριθμούς που θα ήταν χρήσιμα για την δουλειά μου. Ζάχαρη, ευχαριστώ, παρακαλώ, καλησπέρα».

«Δώσατε άλλο αέρα στην πόλη μας»

Ο Ρούντινει είναι ο διευθυντής της αλυσίδας εστιατορίων “Sal e Brasa” η οποία μας τάισε ουκ ολίγες φορές κατά την παραμονή μας στο Αρακαζού. Για αυτό η παρουσία της ελληνικής αποστολής στο Αρακαζού ήταν κάτι το τιμητικό: «Είναι τιμή για εμάς που επισκεφτήκατε και το Αρακαζού και το μαγαζί μας. Είστε ευγενικοί άνθρωποι και φιλικοί. Απλοί σαν κι εμάς. Η παραμονή σας εδώ έδωσε άλλο αέρα στην πόλη μας».


Στο εστιατόριο που διευθύνει ο Ρούντινέϊ ο πιανίστας έπαιξε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας, μια ιδέα που ήταν δικιά του: «Εγώ είχα την ιδέα να παιχτεί ο ελληνικός ύμνος. Ήθελα με αυτό τον τρόπο να σας τιμήσω. Αν πήγαινα κι εγώ στην Ελλάδα κι έπαιζαν τον εθνικό ύμνο της Βραζιλίας θα ήταν κάτι το ξεχωριστό. Αυτό ήθελα να δημιουργήσω και για όλους εσάς».

Ο Ρούντινεϊ δεν γνώριζε πως σε περίπτωση πρόκρισης της «γαλανόλευκης» στην επόμενη φάση, ο επόμενος προορισμός δεν θα είναι και πάλι το Αρακαζού: «Αλήθεια; Κρίμα και σας περίμενα για άλλο ένα γεύμα. Πιστεύω πάντως πως θα περάσετε την Κόστα Ρίκα. Δεν είναι τόσο καλή. Αν φτάσετε μέχρι τον τελικό πρέπει να επιστρέψετε στο Αρακαζού οπωσδήποτε!», κατέληξε.

«Νιώθω Έλληνας»

Ο Ράφα είναι 18 χρονών. Είναι εθελοντής για την FIFA και μόνιμος κάτοικος του Αρακαζού. Τις τελευταίες 30 μέρες έχει ζήσει από κοντά την ελληνική αποστολή όσο κανείς άλλος. Όπως λέει ο ίδιος, πλέον νιώθει Έλληνας: «Δουλεύω με τους Έλληνες εδώ και ένα μήνα και τώρα που θα φύγετε νιώθω λες και δεν θα έχω τι να κάνω. Είμαι χαρούμενος και περήφανος που βοήθησα την ελληνική ομάδα, αλλά νιώθω και στεναχωρημένος που όλα τελειώνουν. Δεν έχω ιδέα πότε και αν θα σας ξαναδώ. Όλοι οι κάτοικοι του Αρακαζού στεναχωριόμαστε, όμως σας στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».


Ποια ήταν η πιο δυνατή στιγμή του όσο καιρό βρίσκεται μαζί με την ελληνική ομάδα; Αυτή δεν είναι άλλη από το γκολ πρόκρισης του Σαμαρά: «Πίστευα πως όλα είχαν τελειώσει, αλλά ήρθε τα πέναλτι και το γκολ και όλοι με αγκάλιαζαν και μου έλεγαν ‘Στο λέγαμε’. Μου συμπεριφέρθηκαν σαν να ήμουν ένας από αυτούς. Νιώθω Έλληνας».

Όσον αφορά την αγάπη που έδειξε το Αρακαζού στην ελληνική αποστολή, ο Ράφα το «μετέφρασε» κάπως έτσι: «Η πόλη δεν περίμενε να υποδεχτεί κάποια ομάδα για Παγκόσμιο Κύπελλο. Όταν λοιπόν εμφανίστηκε η Ελλάδα όλοι ήταν τόσο χαρούμενοι. Τα Αρακαζού θα «συμμετείχε» στο Μουντιάλ! Μας κάνατε τόσο χαρούμενους και θέλαμε να σας κάνουμε κι εμείς».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Σωτηρόπουλος
Κώστας Σωτηρόπουλος