Επιτέλους οι ποδοσφαιριστές στο στόχαστρο των “στημένων”
Η ανάγνωση αυτού του αποσπάσματος μιας συνέντευξης του Κώστα Κιάσσου μου έφερε στο μυαλό μια εικόνα που εντυπώθηκε στην μνήμη μου περίπου 1.5 χρόνο πίσω, τον Οκτώβριο του 2013, όταν βρέθηκα ως μάρτυρας μπροστά στην έδρα του δικαστηρίου που δίκαζε την πρώτη δίκη των “στημένων”. Ρωτούσα την έδρα πώς είναι δυνατόν να μην βρίσκονται στη λίστα των μαρτύρων ποδοσφαιριστές και ατζέντηδες ποδοσφαιριστών και εξηγούσα το αυτονόητο, δηλαδή ότι είναι περίπου αδύνατο να στηθεί ένας ποδοσφαιρικός αγώνας δίχως τη συμμετοχή, την συναίνεση, την ανοχή, τη συνεννόηση, την ανάμειξη ή και την πρωτοβουλία ποδοσφαιριστών. Κι έβλεπα την πρόεδρο, τους άλλους δύο δικαστές και την εισαγγελέα να με κοιτάζουν σαν εξωγήινο, διότι είχαν πλήρη άγνοια της φύσης του ποδοσφαίρου.
Τι είπε ο Κιάσσος και μου τα θύμισε όλα αυτά; Οτι στα ελληνικά χρόνια του ως ποδοσφαιριστή τον προσέγγισαν πολλές φορές για να στήσει παιχνίδι. Δηλαδή περίπου αυτό που παραδέχεται διαρκώς στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας περίπου το 30% των ποδοσφαιριστών που εργάζονται στα ελληνικά επαγγελματικά πρωταθλήματα, σύμφωνα με όλες τις έρευνες της FIFPro, της Παγκόσμιας Ενωσης Ποδοσφαιριστών. Σκεφθείτε ότι στην τελευταία έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και ήταν η πιο “κολακευτική” για το ελληνικό ποδόσφαιρο συγκριτικά με αυτές της τελευταίας 5ετίας, οι 27 εκ των 211 ποδοσφαιριστών που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο παραδέχθηκαν ότι στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών είχαν δεχθεί προσέγγιση για να στήσουν παιχνίδι. Σε επόμενη ερώτηση οι μισοί (102) εκ των ερωτηθέντων, όταν κλήθηκαν να φανερώσουν την ιδιότητα του υποκινητή ενός στημένου αγώνα απάντησαν “οι παράγοντες των ομάδων”.
Σήμερα γίνεται για πρώτη φορά γνωστό ότι μια έρευνα έβαλε επιτέλους στο στόχαστρό της και τους ποδοσφαιριστές. Οπως προκύπτει από την πρόταση που παρέδωσε στο Δικαστικό Συμβούλιο ο αντιεισαγγελέας εφετών Παναγιώτης Πούλιος, που ολοκλήρωσε την έρευνα για το σκάνδαλο των στημένων του 2011, ανάμεσα στους 93 που κρίνει ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη βρίσκονται αρκετοί ποδοσφαιριστές. Η λογική λέει συνεπώς ότι αρκετοί ποδοσφαιριστές θα βρίσκονται και στη λίστα των μαρτύρων της δίκης. Κάπως έτσι για πρώτη φορά η Ελλάδα θα ρωτήσει τους ποδοσφαιριστές της για το πώς και ποιοι στήνουν τα ποδοσφαιρικά παιχνίδια της. Κάτι είναι κι αυτό, μια αρχή.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φτάσει η δικαιοσύνη στην άκρη του νήματος χάρη στους ποδοσφαιριστές. Αλλωστε για να πιεστεί ένας αναμεμειγμένος σε υπόθεση διαφθοράς ποδοσφαιριστής να αποκαλύψει ονόματα και γεγονότα θα πρέπει να στριμωχτεί, να νιώσει τον κίνδυνο της αυστηρής τιμωρίας και να συνεργαστεί για να ελαφρύνει τη θέση του. Διαφορετικά, μια απ' τα ίδια...
Σχετική με τους ποδοσφαιριστές, που είναι η ρίζα των στημένων αγώνων παγκοσμίως, ήταν και η κεντρική ιδέα μιας συζήτησης που είχα προ περίπου 2.5 ετών με τον διασημότερο ερευνητή στημένων αγώνων παγκοσμίως, τον Καναδό Ντέκλαν Χιλ. Η βασική απάντησή του στην “πώς θεραπεύεται ένα πρωτάθλημα από την αρρώστια των στημένων;” ερώτηση ήταν απλή: “Οι χαμηλές αποδοχές των ποδοσφαιριστών, αυτή είναι η γενεσιουργός αιτία των στημένων. Αυτό θα έπρεπε να είναι η απόλυτη προτεραιότητα για να καθαρίσει το ποδόσφαιρο. Κάθε ομάδα που θέλει να παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θα πρέπει να βάζει το ποσό της εξόφλησης των ποδοσφαιριστών για ένα έτος σε έναν εγγυημένο τραπεζικό λογαριασμό προτού αρχίσει η σεζόν. Και στη συνέχεια πρέπει να υπάρχουν αυτόματες αναλήψεις κάθε δύο εβδομάδες από αυτόν τον λογαριασμό. Πληρώστε τους μισθούς των ποδοσφαιριστών και το 90% της διαφθοράς σταματά αμέσως! Απλή λογική!”.
Εύχομαι και ελπίζω να έχει ερευνήσει στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος την ανάμειξη ποδοσφαιριστών στα στημένα ο ανακριτής της υπόθεσης 2011. Εύχομαι και ελπίζω να κάνει τούτο τον καιρό το ίδιο ο ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης, που ερευνά την υπόθεση “εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο”. Και κυρίως εύχομαι και ελπίζω, επειδή δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω, να έχει εξετάσει αυτό το κομμάτι σε βάθος ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή που επεξεργάζεται αυτές τις μέρες το νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς. Διότι αν δεν συμβεί αυτό που περιγράφει ο Χιλ, δηλαδή αν δεν προβλεφθούν αυστηρές συνέπειες για τις κακοπληρώτριες προς τους ποδοσφαιριστές ΠΑΕ, δεν πατάσσεται η διαφθορά στο ποδόσφαιρο. Και αν δεν αναπτύξει πιο έντονη θεσμική δράση ο Σύνδεσμος των ποδοσφαιριστών, δεν θα υπάρξει εξιχνίαση. Οπως απαντά το 70% των ερωτηθέντων στην σχετική ερώτηση της έρευνας της FIFPro, οι ποδοσφαιριστές θα εμπιστεύονταν μόνο την δική τους Ενωση για να καταγγείλουν μια απόπειρα χρηματισμού ή μια πρόταση για συμμετοχή σε στημένο παιχνίδι.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.