Το «χαλασμένο τηλέφωνο» της ΕΠΟ με την UEFA!
Ερωτηματικά εγείρει η στάση της ΕΠΟ και η πληροφόρηση που παρείχε στην UEFA αναφορικά με το αίτημα της κυβέρνησης για κλήρωση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα της ομοσπονδίας, αφού εμμέσως πλην σαφώς, βγαίνει προς τα έξω ότι η πλευρά των διεθνών Ομοσπονδιών δεν είχε σωστή πληροφόρηση για το νομοσχέδιο! Χαρακτηριστική η δήλωση του Υφυπουργού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος είπε ότι «η UEFA άκουσε με αυθεντικό τρόπο τις προθέσεις της κυβέρνησης».
Ο βουλευτής Μεσσηνίας Πέτρος Κωνσταντινέας καταγγέλλει στο gazzzetta.gr πως η UEFA έπεσε θύμα κακής πληροφόρησης από την ΕΠΟ, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση ουδέποτε έθεσε ζήτημα ορισμού τακτικών δικαστών.
«Η ΕΠΟ είπε ψέματα στην UEFA. Ήταν απόλυτα ψευδές αυτό που μετέφερε δημιουργώντας αρνητικές εντυπώσεις. Άλλα είπαμε στην ΕΠΟ και άλλα μετέφερε στην UEFA με συνέπεια να δημιουργηθεί θέμα περί παράβασης του αυτοδιοίκητου.
Η κυβέρνηση έκανε λόγο για κλήρωση τακτικών δικαστών και όχι ορισμό. Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και το θέμα θεωρείται λήξαν. Η UEFA δεν φέρνει καμία αντίρρηση».
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής μετά την συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο ήταν σαφής για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Διευκρινίσαμε τη διαδικασία τον τρόπο και την κίνηση σχετικά με την κλήρωση τακτικών δικαστών για τη στελέχωση τακτικών οργάνων της ΕΠΟ. Το γεγονός ότι πρόκειται περί κληρώσεων και όχι ορισμού. Κάτι τέτοιο ισχύει και σε άλλες ομοσπονδίες. Εκεί οι δικαστές στο πρώτο βαθμό είναι δικαστές και στο δεύτερο».
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση και του διευθυντή του γραφείου του Κοντονή, Στάθη Κουτρουβίδη, ο οποίος με δηλώσεις του στο «Κόκκινο» άφησε υπονοούμενα για την ακρίβεια των πληροφοριών για το νομοσχέδιο, όπως μεταφέρθηκε από την ΕΠΟ στις Ομοσπονδίες. «Κατά την γνώμη μας ναι με την έννοια πως πολλά πράγματα από αυτά που είχαν μεταφερθεί – άλλωστε το υπονόησε ο κ. Ινφαντίνο, υπονοώντας πως η πληροφόρηση που είχε από την ελληνική ομοσπονδία δεν ανταποκρινόνταν πλήρως στην πραγματικότητα. Εντοπίσαμε την βασική διαφοροποίηση σε σχέση με την τοποθέτηση των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ που εμείς και στο νομοσχέδιο ήταν σαφές ότι θεωρούμε ότι πρέπει να βγαίνουν με κλήρωση οι εν ενεργεία δικαστές, αυτό όμως ως πληροφόρηση δεν το είχε ο κ. Ινφαντίνο, ο οποίος θεωρούσε σύμφωνα με την πληροφόρηση που είχε από την ΕΠΟ ότι θα διορίζονταν από την ελληνική πολιτεία, κάτι το οποίο απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα και από την πρόθεση του υφυπουργού. Το αφήνω στην κρίση των ακροατών αλλά από κει και πέρα αν συνυπολογίσουμε και το στοιχείο ότι η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δέχτηκε αρκετές κριτικές από τα υπόλοιπα κόμματα δείχνει ενδεχομένως και το μέγεθος του προβλήματος».
Δεδομένα, πάντως, αυτό που βγαίνει προς τα έξω από την πλευρά της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση και την κουβέντα με τον Ινφαντίνο είναι ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία μετέφερε κατά το δοκούν κάποια φλέγοντα ζητήματα του νομοσχεδίου, κάτι που φαίνεται ότι έγινε κατανοητό και από τον Γενικό Γραμματέα της UEFA!
Ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως το μοναδικό σημείο στο οποίο παρατηρείται μέχρι στιγμής απόκλιση αφορά την δυνατότητα της κυβέρνησης να τιμωρεί τις ελληνικές ομάδες με αποκλεισμό από την Ευρώπη.
Όπως επεσήμανε ωστόσο, το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να ισχύει έπειτα από διαβούλευση και κατόπιν συνεννόησης με την UEFA.
«Εκεί εκφράστηκαν οι ενστάσεις. Εμείς καταθέσαμε εναλλακτική πρόταση. Επειδή δεν υπήρξε κατάληξη θα το συζητήσουμε και στην ολομέλεια, αλλά η εναλλακτική θα λύσει το πρόβλημα.
Θα ισχύσει το γεγονός ότι η απόφαση του Υπουργού θα λαμβάνεται μετά από διαβούλευση με τις διεθνείς ομοσπονδίες.
Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση και ευχαριστώ όλους τους εκπροσώπους από τα κόμματα που ήρθαν. Και θεωρώ ότι πλέον η FIFA και η UEFA μπορεί να καταλήξει σε συμπεράσματα».
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.