Ιωαννίδης: «Η ΕΠΟ έπρεπε να είχε ξεκινήσει έρευνα!»

Θάνος Σαρρής
Ιωαννίδης: «Η ΕΠΟ έπρεπε να είχε ξεκινήσει έρευνα!»

bet365

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, δικηγόρος και καθηγητής αθλητικού δικαίου, «φωτίζει» στο gazzetta.gr πτυχές της αθλητικής δικαιοσύνης που σχετίζονται με τις τρέχουσες ελληνικές υποθέσεις.

Ο Δρ Ιωαννίδης διδάσκει στο Πανεπιστήμιου Χάλαμ του Σέφιλντ και έχει πάνω από 14 χρόνια εμπειρία σε υποθέσεις στο Ανώτατο Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS), εκπροσωπώντας αθλητές διεθνούς βεληνεκούς. Πριν από μερικά χρόνια, το Sports Business International τον είχε αναδείξει ως έναν από τους 20 κορυφαίους δικηγόρους στον πλανήτη, με εξειδίκευση στο Αθλητικό Δίκαιο.

Ο κύριος Ιωαννίδης, μίλησε στο gazzetta.gr εξηγώντας ορισμένα... λεπτά ζητήματα για το δίκαιο της UEFA, τις Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες της κάθε χώρας και την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως τονίζει, ο κανονισμός των Ομοσπονδιών και ο ελληνικός νόμος προβλέπουν κυρώσεις για κατηγορούμενους, αλλά και για τις ΠΑΕ με τις οποίες εμπλέκονται, ενώ αναφέρεται και στον κίνδυνο του αποκλεισμού όχι μόνο των ομάδων από τις Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις, αλλά και της Εθνικής!

Επειδή έχουν ακουστεί αρκετά για το συγκεκριμένο ζήτημα, η UEFA μπορεί να διεξάγει την δική της έρευνα και να επιβάλλει ποινές σε ομάδες, αν δεν υπάρξουν πρώτα μέτρα από την αντίστοιχη ομοσπονδία; Ή θα πρέπει πρώτα να δούμε δράσεις από την ΕΠΟ για να ενεργοποιηθεί στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία; Δηλαδή, αν για την ΕΠΟ δεν υπάρξει κανένα θέμα, παρότι κάποιες υποθέσεις μπορεί να οδηγηθούν σε δίκη σε πολιτικά δικαστήρια, η UEFA θα μπορεί να επιβάλλει οποιαδήποτε μορφή ποινής σε φυσικό πρόσωπο ή ομάδα;

 

«Η UEFA πάντοτε διεξάγει την δική της έρευνα και συλλέγει στοιχεία σε σχέση με παραβάσεις κανόνων δικαίου τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Είθισται, κυρίως για λόγους πολιτικής και κατά προέκταση για λόγους δικονομίας, η αξιολόγηση και χρησιμοποίηση των στοιχείων να γίνεται σε συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες. Παρόλο που το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (αλλά και το δίκαιο κανόνων της) της επιτρέπει να εφαρμόζει ποινές, κατά κύριο λόγο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επιτρέπει πάντοτε στις εθνικές ομοσπονδίες να εφαρμόζουν τις ανάλογες ποινές σε παραβάσεις εθνικών θεμάτων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία δεν μπορεί να παρέμβει σε εθνικά θέματα, ειδικά όταν η εθνική ομοσπονδία δεν εφαρμόζει το υπάρχων δίκαιο κανόνων.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία συνηθίζει να συνεργάζεται τόσο με τις αρμόδιες δικαστικές αρχές της χώρας όσο και με τις εθνικές ομοσπονδίες, σε θέματα έρευνας, αλλά και συλλογής και αξιολόγησης στοιχείων. Είναι πάγια πολιτική της όμως να αναμένει το αποτέλεσμα των ερευνών σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την αντίδραση της εθνικής ομοσπονδίας, πριν προχωρήσει σε εφαρμογή των κανόνων. Επίσης, οποιαδήποτε απόφαση πολιτικών η ποινικών δικαστηρίων σε εθνικό επίπεδο, δεν καθορίζει, απαραίτητα, και την εφαρμογή ποινής σε πειθαρχικό επίπεδο».

Εάν η ΕΠΟ τελικά επιβάλλει οποιαδήποτε μορφής ποινή στους κατηγορούμενους για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο, θα υπάρξει αποκλεισμός ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη; Τι προβλέπεται από τον κανονισμό;

«Η ευθύνη, όσον αφορά στην εφαρμογή των συγκεκριμένων κανόνων δικαίου που υπάρχουν, εναπόκειται, αποκλειστικά σε εθνικό επίπεδο, στην εθνική ομοσπονδία. Το αν θα υπάρξει αποκλεισμός ελληνικών ομάδων ή της εθνικής ομάδας από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα εξαρτηθεί από την απόδειξη του εγκλήματος για το οποίο κατηγορούνται συγκεκριμένα πρόσωπα, πρωτίστως σε ποινικό επίπεδο. Η Ελληνική Ομοσπονδία έχει την ευχέρεια να διεξάγει και την δική της έρευνα ( αν δεν έχει προβεί ήδη σε τέτοια έρευνα) ή απλώς να αποδεχθεί το αποτέλεσμα της δικαστικής έρευνας και εξουσίας και κατά αποτέλεσμα να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες πειθαρχικής ποινές. Επειδή κάποιοι από τους κατηγορούμενους είχαν ή έχουν νομική σχέση με συγκεκριμένες ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες, τόσο ο κανονισμός της ΕΠΟ (και κατά επέκταση της UEFA) όσο και ο Ελληνικός νόμος προβλέπουν κυρώσεις και ποινές για τους εν λόγω κατηγορούμενους αλλά και για τις ποδοσφαιρικές εταιρίες με τις οποίες οι κατηγορούμενοι έχουν σχέση».

Η ΕΠΟ δεν θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη τη δική της έρευνα;

«Ναι. Αν δεν έχει ξεκινήσει έρευνα η ΕΠΟ έπρεπε ήδη να το είχε κάνει και με την συνδρομή πάντα της ΟΥΕΦΑ».

Έχετε δει φαντάζομαι τις κατηγορίες που βαραίνουν τους κατηγορούμενους ως εγκέφαλους της εγκληματικής οργάνωσης. Εκτιμάτε ότι θα υπάρξουν τελικώς ποινές σε πρόσωπα και ομάδες από τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ; Αν ναι, τι ποινές θα είναι αυτές;

«Η υπόθεση βρίσκεται στο εξεταστικό της στάδιο και προβλέψεις δεν θα πρέπει και δεν μπορούν να γίνουν. Εφόσον αποδειχθεί το έγκλημα, τα ελληνικά αρμόδια δικαστήρια θα εφαρμόσουν συγκεκριμένες ποινές. Το πειθαρχικό σκέλος όμως αφορά αποκλειστικά και μόνο στην Ελληνική Ομοσπονδία, η οποία έχει και αποκλειστική αρμοδιότητα για την τύχη των συγκεκριμένων κατηγορουμένων (και για τις ομάδες στις οποίες αυτοί ανήκουν). Αν αποδειχθούν οι παραβάσεις για τις οποίες κατηγορούνται συγκεκριμένα πρόσωπα και κριθούν αυτά τα πρόσωπα πειθαρχικά ελεγκτέα, η Ελληνική Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τους κανόνες δικαίου. Σε αυτήν την περίπτωση και με βάση πάντα την απόδειξη της πειθαρχικής παράβασης, οι ποινές μπορούν να είναι το χρηματικό πρόστιμο, ο αποκλεισμός των κατηγορουμένων από κάθε ενασχόληση με το άθλημα του ποδοσφαίρου, ο υποβιβασμός ομάδων στις οποίες οι κατηγορούμενοι ανήκουν και ο αποκλεισμός αυτών των ομάδων από Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ποινές, εξαρτάται από την κρίση της αρμόδιας πειθαρχικής επιτροπής, η οποία και θα εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα.

Υπάρχει όμως και ένας κίνδυνος για την Ελληνική εθνική ομάδα. Αν η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία κρίνει ότι υπάρχει δυσφήμηση του αθλήματος και ότι η ελληνική ομοσπονδία δεν έχει εφαρμόσει σωστά τους κανόνες δικαίου και τις προβλεπόμενες ποινές, τότε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί όχι μόνο να εφεσιβάλει κάθε απόφαση σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να επιβάλει κυρώσεις στην εθνική ομοσπονδία. Σε τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία μπορεί να επιβάλει και αποκλεισμό της εθνικής ομοσπονδίας (και κατά συνέπεια των εθνικών ομάδων) κάτι όμως το οποίο κρίνεται, στην παρούσα φάση, ως ακραία και δρακόντεια αντιμετώπιση. Συνεπάγεται ότι η ευθύνη της ελληνικής ομοσπονδίας είναι μεγάλη και επομένως κάθε απόφαση θα πρέπει να είναι δίκαιη αλλά και να προστατεύει όχι μόνο τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, αλλά και αυτών οι οποίοι προσβάλλονται ή επηρεάζονται (αγωνιστικά), άμεσα ή έμμεσα, από την απόδειξη των κατηγοριών».

Κλείνοντας, τον ρωτήσαμε για τις διαφορές της ελληνικής υπόθεσης με άλλες, όπως αυτή της Φενέρ, η οποία αποκλείστηκε από την Ευρώπη. «Τα πραγματικά περιστατικά με τις υποθέσεις που αναφέρετε δεν είναι τα ίδια με την ελληνική υπόθεση. Απλά αν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία τότε η ΟΥΕΦΑ θα περιμένει να δει το αποτέλεσμα της ελληνικής ποινικής διαδικασίας», μας είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε πως «διαφέρουν κυρίως στα αποδεικτικά στοιχεία που στην ελληνική υπόθεση είναι περισσότερα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα