Γιατί ο Πλατινί δεν δρα για την ελληνική ποδοσφαιρική διαφθορά

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Γιατί ο Πλατινί δεν δρα για την ελληνική ποδοσφαιρική διαφθορά

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις ζυμώσεις στην UEFA και τις ελληνικές προσδοκίες, τον ρόλο της Επιτροπής Διαφθοράς, την επιρροή και την πίεση των διεθνών media, αλλά και το πότε θα μπορεί να ασχοληθεί σοβαρά η ελληνική ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη.

Σε μια εποχή που ο Μισέλ Πλατινί ζυγίζει την απόφαση σχετικά με το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος να διαδεχθεί τον Σεπ Μπλάτερ στην προεδρία της FIFA και συνεπώς να πείσει ότι εκείνος δεν θα μείνει, το λιγότερο, απαθής απέναντι σε σκάνδαλα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο, θα περίμενε κανείς από την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σήμερα το ελάχιστο: μια τοποθέτηση επί όλων αυτών των ιστορικά σοβαρών που συμβαίνουν σε μια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική χώρα μέλος της. Για πρώτη φορά στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι τόσοι και τόσο εκτελεστικοί οι παράγοντες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που είναι κατηγορούμενοι, άλλοι για σύσταση και διεύθυνση και άλλοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διέφθειρε το ποδόσφαιρο.

Για πρώτη φορά μπλέκουν σε μια τόσο – τουλάχιστον στη δικογραφία και στους περιοριστικούς όρους – σοβαρή υπόθεση τόσο πολλά και διαφορετικά μέλη της ανθρωπογεωγραφίας του εθνικού και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Για πρώτη τρεις ελληνικοί σύλλογοι που πρόκειται να συμμετέχουν σε Champions League και Europa League βλέπουν προέδρους, μεγαλομετόχους, παράγοντες, ή και προπονητές και ποδοσφαιριστές να αντιμετωπίζουν εισαγγελικές κατηγορίες σε μια υπόθεση διαφθοράς που ακόμη ερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη.

Και τι κάνει η UEFA; Ο Πλατινί έχει εδώ και εβδομάδες αποφασίσει να μιμηθεί προς το παρόν τον – παλιό μέντορά του – Μπλάτερ και να παραμείνει σιωπηλός. Ισχυριζόμενος,, αν βασιστώ στα όσα έχω ακούσει από συνεργάτες του αλλά και Ευρωπαίους σημαντικούς αναλυτές της διοίκησης ποδοσφαίρου, ότι μια δημόσια τοποθέτησή του επί ενός ζητήματος διαφθοράς (π.χ. το ελληνικό) θα του δημιουργούσε την υποχρέωση να τοποθετηθεί συγκεκριμένα για κάθε μια από τις σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς στη FIFA. Γι' αυτόν άλλωστε τον λόγο την περασμένη εβδομάδα ο Πλατινί απέφυγε όλες τις σχετικές με υποθέσεις διαφθοράς ερωτήσεις (κυρίως για την FIFA) που του απηύθυναν οι απεσταλμένοι των media στη συνέντευξη Τύπου της ετήσιας αντίστροφης μέτρησης για το Euro 2016 που έγινε στο Παρίσι.

 

Η έρευνα της Επιτροπής Ηθικής της UEFA

Είναι αρκετή αυτή η δικαιολογία για να “ψήσει” τον παρατηρητή; Προφανώς όχι. Διότι εκτός του Πλατινί υπάρχουν και άλλοι που θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια γραπτή αόριστη δήλωση καταδίκης της διαφθοράς και διαβεβαίωσης ότι η UEFA παρακολουθεί στενά την υπόθεση προκειμένου να αναλάβει δράση. Η UEFA σήμερα όχι απλώς δεν έκανε αυτό, αλλά η πρώτη της πράξη εξέπεμψε το ακριβώς αντίθετο μήνυμα: όπως αποκάλυψε το insideworldfootball.com, ο Επιθεωρητής Ηθικής της UEFA εισηγήθηκε την συμμετοχή του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League παρ' ότι υψηλά στελέχη αυτού του συλλόγου αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε υπόθεση διαφθοράς.

Βέβαια, παρ' ότι στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ότι με αυτή την απόφαση η Επιτροπή Ηθικής της UEFA δημιούργησε δεδικασμένο και “απήλλαξε” κατ' ουσία και τις υπόλοιπες ομάδες, στέλεχος της UEFA είπε στο gazzetta το αντίθετο: ότι κάθε υπόθεση αντιμετωπίζεται από την συγκεκριμένη επιτροπή της UEFA ως διαφορετική και πως όλα εξαρτώνται από τα στοιχεία που θα προσκομίσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά το αυτονόητο, δηλαδή ότι η Επιτροπή Ηθικής της UEFA θα κάνει μια αντίστοιχη έρευνα για τον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο.

Πώς θα λειτουργήσει η Επιτροπή Ηθικής της UEFA; Οπως στην υπόθεση του Αστέρα, θα συγκεντρώσει στοιχεία από όλους τους “εμπλεκόμενους”: θα πάρει τις αποφάσεις του Ανακριτή και τα στοιχεία της δικογραφίας, θα ακούσει την εκδοχή της ΕΠΟ και των εμπλεκόμενων προσώπων και εκ των υστέρων θα αποφασίσει. Αυτή η απόφαση όμως δεν θα είναι τελεσίδικη, αλλά υπό αναθεώρηση, αφού οι υποθέσεις θα μένουν ανοιχτές όσο θα εξελίσσονται και στο δικαστικό μέρος (της ποινικής Δικαιοσύνης αλλά και της ποδοσφαιρικής). Τι αποφάσεις θέλει να παίρνει σε τέτοιες περιπτώσεις η UEFA, πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των στελεχών της; Τέτοιες που δεν θα έχουν κίνδυνο να “πέσουν” στο CAS και να φέρουν την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία στην δυσάρεστη θέση να εκτεθεί εκ των υστέρων και να πληρώσει.

Στο τέλος της επικοινωνίας μας, στέλεχος της UEFA (όχι ελληνικής καταγωγής) που έχει γνώση των εξελίξεων της υπόθεσης, μου πρόσθεσε το εξής: “Ολα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα πάρει η UEFA. Το ότι δέχθηκαν μια ομάδα στη διοργάνωση δεν σημαίνει ότι αν έρθουν τρανταχτά στοιχεία, σαν αυτά που είχε η UEFA στις τουρκικές υποθέσεις, δεν θα την αποβάλουν από μια διοργάνωση. Και το ίδιο ισχύει για όλες τις ομάδες που έχουν εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Εχει δρόμο η ιστορία, μη βιάζεστε να κάνετε τελικές κρίσεις για την δράση της UEFA”.

Τα διεθνή media παίζουν ρόλο

Τα διεθνή media παίζουν στην πραγματικότητα πολύ σημαντικό ρόλο σε μια τόσο επίκαιρη στιγμή για τον Πλατινί λόγω των επερχόμενων εκλογών της FIFA. Και επειδή οι τελευταίες αποφάσεις του Ανακριτή Διαφθοράς κάνουν τον γύρο του κόσμου, όπως συνέβη και με τις προηγούμενες, η UEFA αρχίζει και νιώθει μεγαλύτερη πίεση. Αλλωστε σε αυτό τον δρόμο έχουν προσανατολίσει και την κοινή δράση τους οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν τα διεθνή media κοινωνούς αυτών των αποφάσεων και συνεπώς να προκαλέσουν πανευρωπαϊκή προβολή τους.

Οι τακτικοί δικαστές στο ποδόσφαιρο

Τι άλλο υπάρχει πλην της UEFA για να περιμένει κανείς το αυτονόητο, δηλαδή την αντίδραση της διοίκησης του ελληνικού ποδοσφαίρου μπροστά στα όσα συμβαίνουν; Φυσικά όχι την διοίκηση της ΕΠΟ, δεν είναι ώρα να κάνουμε χωρατά. Το ποδόσφαιρο περιμένει την αντικατάσταση των σημερινών ποδοσφαιρικών εισαγγελέων και των υπόλοιπων μελών πειθαρχικών επιτροπών του ποδοσφαίρου (όσων δεν έχουν φάει ήδη την απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο από Ανακριτή και Εισαγγελέα) με τακτικούς δικαστές, οι οποίοι θα προκύψουν τυχαία – από κλήρωση. Αυτή η νίκη του Σταύρου Κοντονή στον τελευταίο αθλητικό νόμο είναι η μόνη προοπτική που δίνει πιθανότητες να λειτουργήσει ουσιαστικά και όχι για το θεαθήναι η ποδοσφαιρική ελληνική Δικαιοσύνη. Πότε όμως θα γίνει αυτό; Δυστυχώς το ποδόσφαιρο έχει δικαίωμα να καθυστερήσει την διαδικασία μέχρι τα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου διότι ο νόμος ορίζει ότι η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί κατά την διάρκεια των προσεχών τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης του νέου νόμου στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεων (δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 19 Μαΐου).

Παρακάτω περιμένω την δική σου άποψη, μέσα από την απάντηση στην ερώτηση που βάζω:

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.