Τάσος Σιδηρόπουλος: Με... όπλο τη σφυρίχτρα!

Τάσος Σιδηρόπουλος: Με... όπλο τη σφυρίχτρα!

bet365

Αστυνομικός τις καθημερινές, διαιτητής τα Σαββατοκύριακα. Ο κορυφαίος Έλληνας ρέφερι, Τάσος Σιδηρόπουλος, ορίστηκε να διευθύνει τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου και το Face Control σας τον παρουσιάζει!

Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τη συζήτηση για τη διαιτησία μετά τον τελικό Κυπέλλου; Δύσκολο έως… απίθανο. Ο χαμένος θα βρει εκείνη τη φάση που αδικήθηκε, εκείνη τη φάση που κατά τη γνώμη του έκρινε τον αγώνα, εκείνο το… ανάποδο πλάγιο άουτ. Υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε τη συζήτηση για τη διαιτησία πριν τον τελικό Κυπέλλου; Υπάρχει. Και ακούει στο όνομα, Τάσος Σιδηρόπουλος.

Για τους περισσότερους ο κορυφαίος Έλληνας διαιτητής τα τελευταία χρόνια. Η λύση της ΕΠΟ στην αποφυγή ενός ξένου ρέφερι που θα ερχόταν έναντι αρκετών χρημάτων ώστε να σφυρίξει 90 λεπτά σε ένα γήπεδο άδειο και αχανές, όπως θα είναι το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το Σαββατόβραδο.

Ο 37χρονος διαιτητής είναι τα τελευταία χρόνια η… λύση σε όλα τα «καυτά» ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Και – συνήθως – η διαιτησία του δεν αφήνει καμιά σκιά για ηθελημένη ευνοϊκή μεταχείριση κάποιας ομάδας.

Έστω κι αν αφήνει παράπονα στον εκάστοτε χαμένο. Ουδείς εκ των Ολυμπιακό και ΑΕΚ αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα των… παραπόνων. Ο Σιδηρόπουλος έχει βρεθεί δύο φορές σε ντέρμπι παρόμοιο με το σημερινό. Την πρώτη τα παράπονα άνηκαν στον Ολυμπιακό, τη δεύτερη στην ΑΕΚ.

 

Τη σεζόν 2010-11, η ΑΕΚ κερδίζει τον Ολυμπιακό με 1-0 στο ΟΑΚΑ χάρη σε γκολ του Μπλάνκο. Ο Ολυμπιακός διαμαρτύρεται για το καπνογόνο που είχε πέσει στη μεγάλη του περιοχή τη στιγμή που έγινε η φάση και φωνάζει για το γεγονός πως ο Σιδηρόπουλος την άφησε – λανθασμένα – να εξελιχθεί.

Η ΑΕΚ ζητάει πέναλτι στο 88’ σε ανατροπή του Γκέντσογλου από τον Πάντελιτς. Ο Σιδηρόπουλος δείχνει τέσσερα λεπτά καθυστερήσεις, αλλά κρατάει 7,5.

Τη σεζόν 2012-13, ο Ολυμπιακός επικρατεί της σχεδόν… διαλυμένης ΑΕΚ με 4-0. Οι άνθρωποι της «Ένωσης» εκφράζουν παράπονα για την αποβολή του Γιάγκο στο 22΄, φάση απ’ την οποία προήλθε το πέναλτι του 0-1 για τον Ολυμπιακό, ενώ ζητούν δύο πέναλτι στο πρώτο ημίχρονο, το πρώτο σε χέρι του Χολέμπας στο 38’ και το δεύτερο σε ανατροπή του Κατίδη από τον Παπάζογλου στο 45’.

Ο πρώτος μετά τον Βασσάρα

Αστυνομικός και διαιτητής. Με λίγα λόγια… εξουσία. Είτε με τη μία στολή, είτε με την άλλη. Είτε στο παιχνίδι της καθημερινότητας, είτε σε αυτό του… Σαββατοκύριακου. Οι συνάδελφοί του στην Αστυνομία μιλούν για έναν απλό άνθρωπο, που δεν άλλαξε καθόλου συμπεριφορά από τη στιγμή που έγινε «διάσημος» μέσω της διαιτησίας.

Οι ποδοσφαιριστές μίλησαν με τις… πράξεις του. Ψήφισαν τον Τάσο Σιδηρόπουλο ως τον κορυφαίο Έλληνα διαιτητή. «Αποτελεί ύψιστη τιμή για μένα, να με επιλέγουν οι ποδοσφαιριστές. Μου δίνει δύναμη να συνεργάζομαι με αυτά τα παιδιά στο γήπεδο. Το πιο σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις τον ποδοσφαιριστή και να είσαι δίπλα του, όχι απέναντι», θα πει για τη συγκεκριμένη βράβευση απ’ τον ΠΣΑΠ τον περασμένο Φεβρουάριο, που ήταν η πρώτη του.

Μια βράβευση που ήρθε δύο χρόνια μετά το μεγαλύτερο… παράσημο που έχει αποκτήσει ο 37χρονος διαιτητής. Την επιλογή του να διευθύνει διεθνείς αγώνες. Χρειάστηκε να περάσουν οχτώ ολόκληρα χρόνια για να υπάρξει ξανά Έλληνας διαιτητής στο Τσάμπιονς Λιγκ, μετά τον Κύρο Βασσάρα. Ο Σιδηρόπουλος ανήκει στην πρώτη κατηγορία της UEFA και υπάρχει η προοπτική να προωθηθεί στην «ελίτ» και να μπορεί στη συνέχει να σφυρίξει σε EURO και Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το λάθος στο Μάντσεστερ

Ο Σιδηρόπουλος έγινε διεθνής λίγο… νωρίτερα του αναμενομένου. Παρά το γεγονός πως ο κανονισμός διαιτησίας προέβλεπε πως για να γίνει διεθνής κάποιος έπρεπε να έχει σφυρίξει υποχρεωτικά δύο χρόνια στη Super League, η ΕΠΟ ανακοίνωσε τη διεθνοποίησή του στον 1,5 χρόνο, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Δαλούκα. Η UEFA, ωστόσο, τον ενέκρινε.

Υπάρχει, πάντως, μια διαιτησία του που έκανε – με αρνητικό τρόπο – τον γύρο όλης της… Ευρώπης και όχι μονάχα της Ελλάδα. Ήταν στο δεύτερο παιχνίδι του στο Τσάμπιονς Λιγκ, όταν στο Μάντσεστερ Σίτι – ΤΣΣΚΑ Μόσχας έδειξε κίτρινη κάρτα σε λάθος παίκτη, ενώ αν την είχε δείξει στον σωστό θα ήταν αποβολή.

Τα αγγλικά ταμπλόιντς έκαναν λόγο για διαιτητική… κωμωδία, στην οποία δεν ευθυνόταν μόνο ο Σιδηρόπουλος, αλλά και οι υπόλοιπη ελληνική διαιτητική ομάδα που δεν τον ενημέρωσε. Το τέλος του ματς βρήκε νικήτρια με 2-1 τη ρωσική ομάδα.

Ο ξυλοδαρμός από δύο «φουσκωτούς»

Στις 19 Ιανουαρίου 2011 οι διαιτητές βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά για τα καθιερωμένα τεστ φυσικής κατάστασης. Λίγο μετά το τέλος τους κι ενώ οι περισσότεροι είχαν αποχωρήσει, υπήρχαν έξω από τις εγκαταστάσεις δύο… φουσκωτοί με κουκούλες, οι οποίοι μόλις αντίκρισαν τον Σιδηρόπουλο τον γρονθοκόπησαν, δίχως να του πουν κάτι.

Οι Κάκος και Κουκουλάκης ήταν αυτόπτες μάρτυρες και εκείνοι που έσπευσαν να τον βοηθήσουν, ενώ είχαν την ψυχραιμία να δουν τον αριθμό της πινακίδας της μηχανής, με την οποία διέφυγαν οι δράστες. Η αστυνομία προχώρησε σε μία προσαγωγή υπόπτου και κάλεσε τον Σιδηρόπουλο για αναγνώριση, με την υπόθεση όμως να μην εξιχνιάζεται ποτέ. Ο ξυλοδαρμός είχε έρθει τέσσερις μέρες μετά το Ολυμπιακός Βόλου – ΠΑΟΚ 0-3, το οποίο είχε διευθύνει.

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά και όχι οργανωμένα. Αν είναι οργανωμένα τότε μιλάμε για καθαρή τρομοκρατία. Δεν πιστεύω ότι τρομοκρατούνται οι διαιτητές γιατί είναι μια ομάδα ενωμένη. Δεν είχα κάποια απειλητικά μηνύματα πριν.

Ο χώρος που δέχθηκα την επίθεση είναι ανοικτός. Είχαμε εντοπίσει κάποιες περίεργες κινήσεις, αλλά δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Οι αφορμές μπορεί να είναι πάρα πολλές, το θέμα όμως είναι πως θα τα αντιμετωπίσουμε εμείς. Δεν πιστεύω ότι οδηγεί κάπου το να ξυλοκοπούνται οι διαιτητές. Μετά από κάτι τέτοιο σκέφτεσαι να τα παρατήσεις, αλλά όταν ηρεμεί η κατάσταση το ξανασκέφτεσαι και κάνεις θυσίες».

Απειλητικά μηνύματα και μήνυση

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως πριν από την επίθεση στον Άγιο Κοσμά δεν είχε δεχτεί κάποιο απειλητικό τηλεφώνημα, ούτε είχε διακρίνει κάτι ύποπτο. Ο ίδιος ήταν αυτός που πριν από ντέρμπι «αιωνίων» στο Καραϊσκάκη το 2014 (3-0 υπέρ του Παναθηναϊκού) υπέβαλλε μήνυση κατ’ αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα της Ρόδου λόγω απειλητικών μηνυμάτων τόσο για τον ίδιο, όσο και για την οικογένειά του. Το θέμα είχε βγάλει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Δημοκρατική» της Ρόδου, η οποία δημοσίευε και τη μήνυση.

«Είμαι διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου και την Κυριακή 2/3 ορίστηκα από την ΚΕΔ στον αγώνα της Super League μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Από τις 28/2 και περί ώρα 14:26 μέχρι και την 12:43 ώρα της σήμερον, έλαβα γραπτά μηνύματα στο κινητό τηλέφωνό μου με αριθμό ………., το οποίο από την αρχή της τηλεφωνικής σύνδεσης χρησιμοποιώ εγώ αν και είναι στο όνομα του πεθερού μου.

Τα μηνύματα αυτά τα οποία έχει αποστείλει σε μένα ο αριθμός …………, έχουν απειλητικό και υβριστικό περιεχόμενο τόσο για εμένα όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας μου και αφορούν τον ορισμό μου ως διαιτητή στον ανωτέρω ποδοσφαιρικό αγώνα. Για όλα τα παραπάνω επιθυμώ την ποινική δίωξη του αγνώστου δράστη που με τον ανωτέρω τηλεφωνικό αριθμό μου απέστειλε τα απειλητικά και υβριστικά μηνύματα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η εφημερίδα της Ρόδου, ο αριθμός από τον οποίο προήλθαν τα μηνύματα ανήκε σε αλλοδαπό υπήκοο Σουδάν, τα στοιχεία του οποίου πάντως δεν είχαν βρεθεί καταχωρημένα στο αρχείο αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Όλοι μας υποστηρίζαμε κάποια ομάδα»

Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στα μαθητικά του χρόνια στη Θεσσαλονίκη, όμως ένας τραυματισμός που τον ταλαιπώρησε και η εισαγωγή του στην Αστυνομία δεν του επέτρεψαν ποτέ να το δει πιο… σοβαρά. Τουλάχιστον από την πλευρά του ποδοσφαιριστή. Ο ίδιος δεν αρνείται πως όπως κάθε άνθρωπος που αγαπάει το ποδόσφαιρο, έτσι κι αυτός, υποστήριζε κάποια ομάδα από μικρός, χωρίς πάντως να αποκαλύψει μέχρι και σήμερα ποια είναι η συγκεκριμένη ομάδα.

«Δεν γίνεσαι πρώτα διαιτητής. Σίγουρα κάποια ομάδα υποστήριζες πριν γίνεις. Όμως με τα χρόνια αποστασιοποιείσαι, γιατί κοιτάς μόνο την δουλειά σου. Μαθαίνεις να αγαπάς τόσο πολύ το ποδόσφαιρο και την διαιτησία, που ξεφεύγεις από αυτό το τρυπάκι», θα πει σε συνέντευξή του, στην οποία ρωτήθηκε πως ένιωσε όταν κλήθηκε για πρώτη φορά να διαιτητεύσει τη συγκεκριμένη ομάδα.

«Δεν αισθάνθηκα τίποτα. Το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να κάνω μία καλή διαιτησία. Πριν μπω στην Α’ Εθνική με απασχολούσε σαν σκέψη, γιατί γνώριζα πως κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Όμως όταν έρθει εκείνη η ώρα δεν το σκέφτεσαι».

 

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα