Γκέτσε: Στην Φρανκφούρτη για να διώξει την κατάρα του Ρίο... (vids)
- Το γκολ που τελικά έριξε πάνω του κατάρα
- Πέτυχε με Κλοπ, στα ... χαμένα στη Βαυαρία
- Το πρόβλημα με τον μεταβολισμό, η κούπα στην Ολλανδία και η μεγάλη επιστροφή
Είναι τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο, είναι τέτοια η ιστορία του με τα «θηρία» της Bundesliga σε Μόναχο και Βεστφαλία, που όταν καταλαβαίνει κανείς πως ο Μάριο Γκέτσε είναι 30 ετών, απορεί. Πώς γίνεται να είναι ακόμα σε τέτοια ηλικία; Και τελικά ήταν όντως τόσο μικρός όλα τα προηγούμενα χρόνια που βρισκόταν στον «αφρό» και πετύχαινε πράγματα;
Ο Γκέτσε επιστρέφει στην πατρίδα του, είναι πλέον μέλος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης που κατέκτησε φέτος το Europa League στον τελικό απέναντι στην Ρέιντζερς, υπέγραψε για τρία χρόνια και κόστισε 4 εκατομμύρια ευρώ. Και ειδικά σε αυτή την περίπτωση, η νέα αρχή είναι και μια νέα υπόσχεση στον εαυτό του για να ξαναδεί τον «ήλιο» στην καριέρα του...
.@MarioGoetze is back! 🙌 Give a warm welcome to @eintracht_eng's newest eagle. ✍️👋🦅
— Bundesliga English (@Bundesliga_EN) June 21, 2022
Many will remember the German playmaker for his World Cup-winning goal in 2014 🇩🇪🏆but did you know he has already clocked in 230 #Bundesliga appearances - and counting... 🧮 pic.twitter.com/u1FF4yUkvT
Το γκολ που τελικά έριξε πάνω του κατάρα
Γήπεδο Μαρακανά. Τοποθεσία, Ρίο ντε Τζανέιρο. Η Γερμανία απέναντι στην Αργεντινή. Ο Μέσι σε μια τεράστια ευκαιρία να σηκώσει ολόκληρο το έθνος της πατρίδας του στους ώμους του και να προσφέρει μια ιστορική επιτυχία στην «αλμπισελέστε». Κι όμως, ο Μάριο Γκέτσε βγήκε νικητής και του πήρε το μετάλλιο του Παγκόσμιου Κυπελλούχου και τη δόξα. Ο νυν χαφ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης με προβολή από το δεύτερο δοκάρι είχε πετύχει το μοναδικό γκολ του μεγάλου τελικού του Μουντιάλ του 2014 στο 113'.
Η Γερμανία αναρριχήθηκε στην κορυφή του κόσμου επί βραζιλιάνικου εδάφους. Ο Γκέτσε, όντας τότε μέλος της Μπάγερν Μονάχου, στα ουράνια. Έμεινε στα χρονικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης ως ο άνθρωπος που έκρινε το τουρνουά εκείνης της χρονιάς και πρόσφερε απλόχερα στη χώρα του πολλές ημέρες ευτυχίας. Όμως, είχε τίμημα εκείνο το γκολ. Ποτέ ξανά δεν ήταν ο Μάριο Γκέτσε.
Δεν θα κατάφερνε να βρεθεί στο επίπεδο που ήθελε και μπορούσε. Θα έμενε στα πιο ρηχά νερά. Ίσως και πιο έξω από αυτά τα νερά. Μακριά από τον αφρό που είχε συνηθίσει στην Βεστφαλία. Σαν... μια μεγάλη κατάρα. Και αυτό το «σύννεφο» θα έμενε για πολλά χρόνια πάνω από την καριέρα του.
Πέτυχε με Κλοπ, στα ... χαμένα στη Βαυαρία
Στην πρώτη του θητεία στην Ντόρτμουντ όλα πήγαιναν πρίμα. Είχε βέβαια και τον Γιούργκεν Κλοπ σε μια από τις πιο επιτυχημένες περιόδους του συλλόγου. Οι Βεστφαλοί εξελίσσονταν ως ομάδα στο χορτάρι και ως σύλλογος στο κομμάτι του γοήτρου και της ισχύως στα εγχώρια και τα ευρωπαϊκά ύδατα. Ο Γκέτσε έγινε ένας εξ αυτών που επέλεξαν να κάνουν τη διαδρομή από το Signal Iduna Park στο Μόναχο για χάρη της Μπάγερν. Έγινε «εχθρός» της Ντόρτμουντ.
Τουλάχιστον προσωρινά. Η μεταγραφή σημειώθηκε το 2013 μετά τον χαμένο τελικό του Champions League. Το επόμενο καλοκαίρι πήρε το Μουντιάλ, όμως, η εμπειρία του από την Μπάγερν ήταν πολύ κακή. Δεν «έπιασε». Δεν κατάφερε να βρει τον καλό του εαυτό. Ήταν και αυτή η «κατάρα» του γκολ στο Ρίο.
Και πόσο μεγαλύτερη απόδειξη για την επιλογή που δεν βγήκε, από τις δηλώσεις του Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε τότε που είχε αναφέρει δημόσια ότι: «Είναι τρία χρόνια μαζί μας και ουδέποτε κατάφερε να γίνει παίκτης – κλειδί για την Μπάγερν. Ναι μεν έχει όρεξη και φιλοδοξίες, αλλά τελικά χρειάζεται κι εκείνος να παίζει περισσότερο και να υπολογίζεται περισσότερο». Και κάπως έτσι το 2016 έγινε η μεγάλη επιστροφή στο Ντόρτμουντ. Αγάπη υπήρχε. Τα γνώριμα λημέρια πάντα κάπως βοηθούν περισσότερο για κάποιον που αναζητά την αναζωογόνηση και τον εαυτό που κάποτε απολάμβανε. Κι όμως, τα προβλήματα δεν σταμάτησαν...
Το πρόβλημα με τον μεταβολισμό, η κούπα στην Ολλανδία και η μεγάλη επιστροφή
Σπάνια πάθηση, πρόβλημα μεταβολισμού, διαταραχή με το σωματικό βάρος και κόπωση τον οδήγησαν σε νέα «μάχη» για να επανέλθει. Και εννοείται όλα αυτά είχαν και αντίκτυπο στο ψυχολογικό κομμάτι. Μέχρι που έφυγε ξανά από την Βεστφαλία. Και ο δρόμος άρχισε να γίνεται πιο βατός... Τον Οκτώβρη του 2020 μετακόμισε στην Ολλανδία για να παίξει με τη φανέλα της Αϊντχόφεν. Ήταν η πρώτη του απόπειρα μακριά από την πατρίδα του. Είχε 231 ματς, 57 γκολ, 50 ασίστ και 5 πρωταθλήματα στην Bundesliga και τώρα έπρεπε να μάθει τα δεδομένα της Eredivisie. Και κατάφερε φέτος να πάρει το Κύπελλο στον τελικό με τον Άγιαξ.
Έχοντας δουλέψει υπό τις οδηγίες των Κλοπ και Γκουαρδιόλα, ο Γκέτσε σε 77 ματς επί ολλανδικού εδάφους πέτυχε 18 τέρματα και είχε ισάριθμες ασίστ. Αδιαμφισβήτητα για την ιστορία της PSV ήταν μια μεγάλη μεταγραφή όταν συνέβη. Εξού και και το «ευχαριστώ» της ομάδας για τις αναμνήσεις. Ασφαλώς, ήταν η πιο φθηνή μεταγραφή της καριέρας του μετά την ελεύθερη μετακίνηση στην Αϊντχόφεν.
Από τα 37 εκατομμύρια του 2013 και τα 22 εκατ.ευρώ του 2016, εξαιρώντας την πιο πρόσφατη διετή παρουσία του στην χώρα της τουλίπας, ο Γκέτσε κόστισε μόλις 4 εκατομμύρια ευρώ στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Οι κάτοχοι του Europa League του δίνουν την ευκαιρία ν' ανεβάσει ξανά την αντικειμενική χρηματιστηριακή του αξία και την δυνατότητα για ψυχική ανάταση στην πατρίδα του. Η πρόκληση αυτή φέρνει και πολύ μεγαλύτερες ευθύνες ξανά στον ποδοσφαιριστή. Στη σκέψη, οι ώμοι του τις άντεξαν. Τώρα θα πρέπει να το δείξουν και τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
11 – No PSV player was directly involved in more goals than Mario Götze (5 goals, 6 assists) in European competition last season (including qualification games). #SGEuropa. #Götze2025 pic.twitter.com/m9IwvHPNst
— OptaFranz (@OptaFranz) June 21, 2022
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.