Σαντιό Μανέ: Για τα κουρέλια που τραγουδάνε ακόμη
Ένιωθε κάπως έξω από τα νερά του. Το μάτι του μάλλον ποτέ δεν θα συνηθίσει απόλυτα την τόση λάμψη. Ανέβηκε στην σκηνή να παραλάβει το βραβείο του φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία της Σενεγάλης κι όχι κατά παραγγελία κοστούμι και η αμηχανία του πολλαπλασιαζόταν σχεδόν σε κάθε του κίνηση. Στάθηκε δίπλα στον Ράι, αδερφό του θρυλικού Σόκρατες. Χαμογελούσε διστακτικά, έπιανε το κεφάλι του με αμηχανία κι έστρεφε κάθε τόσο το κεφάλι προς τη γιγαντοθόνη.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος σας απόψε», είπε καθώς απευθυνόταν στο πλήθος που ήταν παρόν στη λαμπερή τελετή απονομής της Χρυσής Μπάλας, έχοντας μόλις βραβευτεί με το πρώτο Socrates Award στην Ιστορία. «Είμαι πραγματικά χαρούμενος που κάνω ό,τι μπορώ για τους ανθρώπους μου και για να κάνω τα πράγματα καλύτερα», πρόσθεσε, καθώς στο video wall του επιβλητικού «Théâtre du Châtelet» προβάλλονταν πλάνα από τις επισκέψεις του στο Μπαμπαλί, το χωριό του στη Σενεγάλη, εκεί όπου σίγουρα αισθάνεται πολύ πιο άνετα.
Sadio Mané, after receiving the Socrates Award 👀#ballondor @peaceandsport pic.twitter.com/b5NBhyMcgI
— Ballon d'Or #ballondor (@francefootball) October 17, 2022
Ο Σαντιό Μανέ γεννήθηκε και μεγάλωσε σε αυτό το μικρό χωριό των περίπου 2.000 κατοίκων στις όχθες του ποταμού Κασαμάνσε. Κι αυτή η άγνωστη γωνιά της γης εκεί που βίωσε για πρώτη φορά τη χαρά παίζοντας μπάλα ξυπόλητος και την απώλεια. Εκεί που σχηματίστηκε στο κεφάλι του η φιλοδοξία να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εκεί που συστήθηκε με την πείνα. Εκεί επιστρέφει, πάντοτε. Σε αυτό το ψαροχώρι για να παίξει μπάλα στα λασπωμένα γηπεδάκια του, για να προσφέρει σε ανθρώπους που έμαθαν να ζυγίζουν αλλιώς τη «χαρά». Μπορεί η καριέρα του να έχει συνεχώς ανοδική πορεία, να ψηφίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο, αλλά εκείνα τα οικεία χαμογελαστά πρόσωπα στο video wall, εκείνα τα «κουρέλια», είναι για αυτόν ο ορισμός της επιτυχίας.
Μια ζωή καμωμένη απ' τον θάνατο του πατέρα
Ήταν περίπου επτά ετών και ετοιμαζόταν για μπάλα όταν ένας ξάδερφός του τον πλησίασε και του είπε «Σαντιό, ο μπαμπάς σου πέθανε». Κι εκείνος απάντησε: «Σοβαρά; Πλάκα κάνει...». Γιατί το παιδικό του μυαλό δεν μπορούσε πραγματικά να συλλάβει το γεγονός. Ο πατέρας του Σενεγαλέζου άσου δεν είχε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν υπήρχε νοσοκομείο στο Μπαμπαλί, οπότε τον κράτησαν για κάποιους μήνες στη ζωή με τοπικά γιατροσόφια.
Ο σταρ της Μπάγερν Μονάχου δεν κατάφερε να μεγαλώσει μαζί του, όμως κάθε φορά που μιλά για εκείνον, κάνει λόγο για έναν άνθρωπο με μεγάλη καρδιά που όταν «έφυγε» του άφησε άθελά του μια τεράστια ευθύνη. Ή τουλάχιστον έτσι το ένιωσε ο ίδιος. Να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να βοηθήσει τη μητέρα του, τους ανθρώπους του. Δύο δεκαετίες μετά, κι ένα νοσοκομείο που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον εκείνον άνοιξε στην περιοχή. Δύο περίπου χρόνια αφότου δώρισε 250.000 λίρες για να χτιστεί ένα σχολείο στο χωριό.
Οι συνθήκες γύρω από το θάνατο του πατέρα του, όπως και κάθε άλλη παράσταση που είχε ως παιδί, τον οδήγησαν στη φιλανθρωπία στην επαρχία Sédhiou, όπου η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι σχεδόν το 70% των οικογενειών ζουν σε συνθήκες φτώχειας!
«Θυμάμαι και η αδερφή μου γεννήθηκε στο σπίτι γιατί δεν υπάρχει νοσοκομείο στο χωριό μας. Ήταν μια πραγματικά, πολύ θλιβερή κατάσταση για όλους. Ήθελα να φτιάξω ένα για να δώσω στους ανθρώπους ελπίδα», λέει σε συνέντευξή του στον «Guardian».
Le footballeur Sadio Mané a été reçu cet après-midi par le Président @Macky_Sall. L’attaquant de Liverpool a présenté au Chef de l’Etat un ambitieux projet de construction d’un hôpital à Bambali et compte sur l'accompagnement de l'Etat pour le personnel médical. pic.twitter.com/aPBwtY8Iz7
— Présidence Sénégal (@PR_Senegal) June 10, 2021
Το ποδοσφαιρικό ταξίδι της λύτρωσης
Ο μπόμπιρας Σαντιό κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να πείσει την οικογένειά του -και κυρίως τον ιμάμη πατέρα του που ήθελε να τον κάνει δάσκαλο- να του επιτρέψει να εγκαταλείψει το σχολείο για να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Δεν ήταν πως δεν έπαιρνε τα γράμματα, μα ήξερε ότι μόνο μέσω του ποδοσφαίρου θα μπορούσε να τους βοηθήσει πραγματικά. Εφόσον απέτυχε λοιπόν, το έσκασε από το σπίτι σε ηλικία 15 ετών με τη βοήθεια ενός παιδικού του φίλου. Πέρασε τα δοκιμαστικά φορώντας κουρέλια και σκισμένα παπούτσια, κι η ακαδημία Generation Foot στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης, το Ντακάρ, έγινε η αφετηρία στο ποδοσφαιρικό του ταξίδι.
Η Μετς στις αρχές του 2011 τον πήρε στην ομάδα, με την παραμονή του στη Γαλλία να αποδεικνύεται βραχύβια καθώς 18 μήνες αργότερα μετακόμισε στην Αυστρία για λογαριασμό της Σάλτσμπουργκ έχοντας παίξει παράλληλα βασικό ρόλο στην πορεία της Σενεγάλης στα προημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012. Δύο χρόνια μετά, ο Γιούργκεν Κλοπ τον απέρριψε από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ κρίνοντας από... τον τρόπο που φορούσε το καπέλο του. «Είπε ότι ήμουν σαν ράπερ», λέει ο Μανέ στο βρετανικό Μέσο.
Από πλευράς του ο Kloppo έχει παραδεχτεί ότι ήθελε να χτυπήσει τον εαυτό του μετά το τεράστιο αυτό λάθος. Ωστόσο το 2016, οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν ξανά, με τον Γερμανό κόουτς να διορθώνει το λάθος και να υπογράφει τον Σενεγαλέζο αφότου σημειώνει τέσσερα γκολ σε τρεις εμφανίσεις εναντίον της Λίβερπουλ για τη Σαουθάμπτον.
Το 2019 όταν η Λίβερπουλ κατέκτησε την Ευρώπη, οι πανηγυρισμοί στα αποδυτήρια των reds δεν είχαν προηγούμενο, δεν ήταν όμως τίποτα με αυτό που έγινε στο Μπαμπαλί με τους ντόπιους φορώντας τις φανέλες που εκείνος του έστειλε να στήνουν ένα μικρό πανηγύρι συναισθανόμενοι τη χαρά ενός δικού τους παιδιού. Όταν δε ήρθε η ώρα να τον υποδεχτούν, όλο το χωριό ήταν εκεί. Κι ο αυτός κουβαλώντας τη φυσική του ευγένεια και ταπεινότητα, στάθηκε μπροστά στο σχολείο που έχτισε για τα παιδιά του χωριού και τα συμβούλεψε να μην το παρατήσουν ποτέ. «Όταν βλέπεις τέτοιου είδους ανθρώπους και τις προσφορές τους μπροστά από το σπίτι μου, σκέφτεσαι: "Ουάου, πρέπει να δουλέψω ακόμα πιο σκληρά για αυτούς"», δήλωσε ο Μανέ, ο οποίος έχει επίσης χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός τζαμιού, ενός γηπέδου κι ενός ταχυδρομείου, ενώ παράλληλα δίνει μηνιαίως ένα ποσό σε κάθε κάτοικο του χωριού, και έδωσε 40.000 λίρες στην κυβέρνηση της Σενεγάλης για να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.
Ο τίτλος είναι παραλλαγή της ταινία του Νίκου Νικολαΐδη: Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.