Μπάγερν: Όταν ο τίτλος δεν είναι το απόλυτο μέτρο για την αξιολόγηση του έργου

Μπάγερν: Όταν ο τίτλος δεν είναι το απόλυτο μέτρο για την αξιολόγηση του έργου

Μπάγερν: Όταν ο τίτλος δεν είναι το απόλυτο μέτρο για την αξιολόγηση του έργου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την απόφαση της Μπάγερν να απολύσει τον Όλιβερ Καν και τον Χασάν Σαλιχάμιζιτς την ημέρα που κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Bundesliga.

Κατά την διάρκεια της σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν πάρα πολλές οι φορές που σχολίαζα ότι η κατάκτηση τίτλου/τίτλων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει το απόλυτο μέτρο για να αξιολογήσει κανείς την πορεία των ομάδων που διεκδίκησαν το πρωτάθλημα. Και γι’ αυτόν τον λόγο προτού ολοκληρωθούν τα play-offs της Superleague σχολίαζα ότι η δουλειά που έκαναν ο Ματίας Αλμέιδα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι επιτυχημένη ανεξάρτητα από την θέση που θα καταλάβουν οι ομάδες τους μετά από την ολοκλήρωση των αγώνων.

Σήμερα το ίδιο το ποδόσφαιρο, και μάλιστα το προηγμένο κομμάτι του, δίνει μια απόδειξη που τεκμηριώνει τον ισχυρισμό. Προτού καλά καλά φωτογραφηθεί με το τρόπαιο της πρωταθλήτριας στην Bundesliga η Μπάγερν απέλυσε αυτούς που είχαν την ευθύνη της καθοδήγησής της - δηλαδή τον διευθύνοντα σύμβουλό της, τον Όλιβερ Καν και τον αθλητικό διευθυντή της, τον Χασάν Σαλιχάμιζιτς. Ακριβώς επειδή ένας τίτλος δεν ήταν το απόλυτο μέτρο για να αξιολογήσει το έργο τους, το εποπτικό συμβούλιο, δηλαδή το γκρουπ των ανθρώπων που αξιολογούν τα όσα συμβαίνουν στην Μπάγερν, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο Χέρμπερτ Χάινερ για να προχωρήσει στην άμεση απόλυση των δύο στελεχών που είχαν την ευθύνη του ποδοσφαιρικού τμήματος. Προφανώς σημειολογικά, η Μπάγερν, που τους ανακοίνωσε την απόφασή της το βράδυ της Παρασκευής, δεν τους άφησε καν να σηκώσουν το Σάββατο το τρόπαιο και να φωτογραφηθούν με αυτό. Με το κρύο αίμα τους, οι διοικούντες την Μπάγερν δεν ήθελαν να δώσουν την εντύπωση ότι απολύονται δύο επιτυχημένοι. Ήθελε να μας πει ότι τους απολύει ως αποτυχημένους. Και αυτό η Μπάγερν το έκανε βάζοντας σε ρίσκο την συνέχιση της συνεργασίας της με τον Τόμας Τούχελ, δεδομένου ότι ο Γερμανός προπονητής είχε βασιστεί, όπως δήλωσε, στην παρουσία των Καν - Σαλιχάμιζιτς για να αποφασίσει να αναλάβει την Μπάγερν και γι’ αυτό “θέλω χρόνο για να το επεξεργαστώ αυτό που έχει συμβεί”, όπως δήλωσε ο Τούχελ κατά τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η Μπάγερν είχε νιώσει ότι το σχέδιο είχε αποτύχει. Γι’ αυτό είχε συμφωνήσει το ελεγκτικό συμβούλιο με την απόφαση της απομάκρυνσης του προπονητή που υπηρετούσε το σχέδιο, του Γιούλιαν Νάγκελσμαν τον περασμένο Μάρτιο. Παρόλο όμως που ο πρόεδρος είχε συμβουλευτική δράση κατά την διαδικασία λήψης αυτής της απόφασης από τους Καν - Σαλιχάμιζιτς, τα όσα είδε η διοίκηση στην διάρκεια του τελευταίου διμήνου την έπεισαν ότι ο διευθύνων σύμβουλος και ο αθλητικός διευθυντής δεν πήραν καλές αποφάσεις και έτσι δεν δίστασε να τους απομακρύνει άμεσα. Κι ας κατέκτησε τελικά τον τίτλο. Δηλαδή η “σαλατιέρα” δεν ήταν το απόλυτο κριτήριο για την αξιολόγηση του έργου της σεζόν 2022-’23.

Κάποιος που ζει τόσο μακριά από το Μόναχο δεν είναι εύκολο να έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη σχετικά με το αν πράττει ή όχι ορθώς η Μπάγερν. Αυτή η ιστορία όμως είναι αυθεντικό τεκμήριο που αποδεικνύει ότι ο τίτλος δεν είναι το απόλυτο μέτρο της αξιολόγησης του έργου που παράγει μια ποδοσφαιρική ομάδα στην διάρκεια της σεζόν.

 

Στην Ελλάδα, που τα πράγματα στο ποδόσφαιρο τα αντιλαμβανόμαστε αλλιώς, τούτες τις μέρες ο Ραζβάν Λουτσέσκου υποχρεώνεται από το περιβάλλον να βαφτίζει “αποτυχημένη” την σεζόν που ολοκλήρωσε με τον ΠΑΟΚ παρόλο που ο ίδιος νιώθει ότι σε σχέση με τους αθλητικούς στόχους συνέβησαν τα φυσιολογικά, για μια νέα ομάδα που βασίστηκε σε άπειρους ποδοσφαιριστές, και ξέρει ότι ο σύλλογος πέτυχε τους βασικούς στόχους που ήταν να συνδυάσει τον πρωταθλητισμό (διεκδικούσε πρωτάθλημα και κύπελλο μέχρι την 2η αγωνιστική των play-offs) με την ανάδειξη ποδοσφαιριστών.

Ακριβώς επειδή τα αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα αλλιώς, στην Ελλάδα θα βρεις αρκετούς που θα αμφισβητήσουν την ποιότητα της δουλειάς του Γιοβάνοβιτς επειδή δεν κατέκτησε τον τίτλο. Ή που θα κρίνουν ότι ο Μιχάλης Γρηγορίου δεν έκανε καλή δουλειά στον Ιωνικό επειδή τελικώς δεν πέτυχε τον στόχο και υποβιβάστηκε. Όπως σε πολλά άλλα πεδία της ζωής, στο ποδόσφαιρο χάνουμε συχνά το μέτρο ή μένουμε κολλημένοι στους αθλητικούς στόχους και τους αντιλαμβανόμαστε ως το απόλυτο μέτρο για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται σε μια ομάδα. Συχνά όμως οι τίτλοι, είτε όταν τους αποκτά κανείς είτε όταν τους χάνει, δεν λένε όλη την αλήθεια σχετικά με την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν σε έναν μάνατζερ όταν ανέλαβε μια αποστολή για να παράξει έργο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.