Ζανκτ Πάουλι: Ο πόλεμος στο Ισραήλ χτύπησε την «καρδιά» του συλλόγου

Ζανκτ Πάουλι: Ο πόλεμος στο Ισραήλ χτύπησε την «καρδιά» του συλλόγου

St.pauli

bet365

Η θέση της διοίκησης της Ζανκτ Πάουλι για τον πόλεμο στο Ισραήλ και η στάση των οπαδών της στη Γερμανία έφεραν σωρεία αντιδράσεων και κρίση στους «κόλπους» του γερμανικού συλλόγου.

Η μακρόχρονη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης αναζωπυρώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς κατά του Ισραήλ και κορυφώθηκε με την εισβολή του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ο τραγικός – μέχρι στιγμής – απολογισμός είναι περισσότεροι από 10.000 νεκροί Παλαιστίνιοι (4.008 από όσους σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά), 32.000 τραυματίες, με το Ισραήλ από την πλευρά του να ανακοινώνει τουλάχιστον 1.400 νεκρούς.

Όπως είναι φυσικό, αυτή η διαμάχη, είχε άμεσο αντίκτυπο και στον χώρο του ποδοσφαίρου, με παίκτες, συλλόγους και οπαδούς να παίρνουν θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς. Σε πάρα πολλά γήπεδα σε όλο τον κόσμο σηκώθηκαν πανό και σημαίες της Παλαιστίνης ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα που δίνει ο παλαιστινιακός λαός για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Κάτι τέτοιο δεν έκανε η Ζανκτ Πάουλι, η μια εκ των πλέον αντισυστημικών ομάδων της Ευρώπης, με οπαδούς οι οποίοι συστήνονται ως αντιφασίστες, ενάντιοι στην ομοφοβία, στον ρατσισμό και στον πόλεμο. Μάλιστα η διοίκηση της ομάδας προχώρησε σε μια ανακοίνωση, η οποία τασσόταν ανοιχτά υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο κατά των «τρομοκρατών» της Χαμάς.

«Οι εικόνες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι βαθιά ανησυχητικές. Καταδικάζουμε τις δολοφονικές, τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των πολιτών. Είναι εντελώς αδικαιολόγητες και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση. Οι σκέψεις μας είναι με τους φίλους μας από την Hapoel Tel Aviv και ελπίζουμε σε ένα πιο ειρηνικό μέλλον για όλους τους ανθρώπους στη Μέση Ανατολή» ήταν η αρχική ανακοίνωση.

1

2

Αυτή η ανακοίνωση, όπως ήταν φυσικό, σήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων. Σύνδεσμοι και οπαδοί (εκτός Γερμανίας) «αψήφησαν» τη γραμμή της ομάδας και στήριξαν ανοιχτά την Παλαιστίνη στον πόλεμο με το Ισραήλ. Λίγες μέρες αργότερα, προχώρησαν και σε μια μακροσκελή ανακοίνωση που έβαζε στο στόχαστρο τόσο τη διοίκηση, όσο και τη πλειοψηφία των οπαδών στη Γερμανία που χαρακτήριζε όσους αντιδρούν «αντισημιτιστές» και «υποστηρικτές των τρομοκρατών».

Η ανακοίνωση:

«Κάθε πόλεμος είναι δολοφονία, τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία κατά των αμάχων. Για αυτό είναι καλό που ο Σύλλογος είναι ευαισθητοποιημένος σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, όσο κι αν δεν θέλουμε να λέμε «ναι μεν αλλά», μας λυπεί το γεγονός ότι ο Σύλλογος δεν πήρε θέση για τους Παλαιστίνιους αμάχους στη Γάζα, η οποία βρίσκεται υπό αποκλεισμό εδώ και 14 χρόνια, δεν είπε τίποτα για τους ανθρώπους που δέχτηκαν επίθεση στο τέμενος Al-Aqsa την πιο ιερή τους μέρα. Προτίμησε να κρατήσει μια ισορροπία, το παρακολουθήσαμε σιωπηλά και τελικά άρχισε να σπάει αυτή η ισορροπία.

Γνωρίζουμε και κατανοούμε την ευαίσθητη και προσεκτική στάση της Γερμανικής αριστεράς απέναντι στο Ισραήλ. Δυστυχώς, λόγω του Ολοκαυτώματος, θα είναι πάντα ευαίσθητη. Αλλά βλέπουμε επίσης με θλίψη ότι αυτό επιτρέπει σε κάποιους οπαδούς να ασκούν πίεση στην ηγεσία. Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί μας κατηγορούν και μας επιτίθενται συνεχώς ότι είμαστε «αντισημιτιστές».
Ας το παραδεχτούμε: Η αντιπαράθεσή μας με το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι είναι Εβραίοι. Από πότε είναι ρατσισμός να αντιτίθεται κανείς σε 75 χρόνια ανομίας, σε μια άδικη κατοχή, σε ένα καθεστώς απαρτχάιντ, σε μια θρησκευτική και φασιστική κυβέρνηση, που ρίχνει μπετόν στις πηγές νερού των ανθρώπων; Αυτό είναι δημαγωγία, δεν το δεχόμαστε. Διαφωνούμε με αυτούς τους ανθρώπους σε αυτό το θέμα. Αλλά στα περισσότερα θέματα και αξίες είμαστε ίδιοι, για αυτό ενωνόμαστε κάτω από τη στέγη της St. Pauli και περιμένουμε ενσυναίσθηση. Ακριβώς όπως κάνουμε και εμείς.

Είμαστε υποστηρικτές της St. Pauli, είμαστε όλοι αντιφασίστες και αντιρατσιστές. Είμαστε ενάντια στην κατοχή, τον ιμπεριαλισμό και την αποικιοκρατία. Αρνούμαστε να συνταχθούμε μαζί τους. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού στην αυτοάμυνα και την αυτοδιάθεση. Θέλουμε την ειρήνη στη Μέση Ανατολή όσο και εσείς, αλλά ξέρουμε πολύ καλά ποιος θέλει τον πόλεμο.

Ομοίως, καταδικάζουμε τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την απερίγραπτη βαρβαρότητα του καθεστώτος της Χαμάς, δεν μοιραζόμαστε τίποτα περισσότερο με αυτούς τους ανθρώπους από ό,τι μοιραζόμαστε με το καθεστώς Νετανιάχου. Δεν στεκόμαστε στο πλευρό της Χαμάς, στην πραγματικότητα την περιφρονούμε, η Χαμάς είναι απλώς το θλιβερό αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται στην παλαιστινιακή γη, στεκόμαστε δίπλα στον παλαιστινιακό λαό, αυτούς που βομβαρδίζονται ξανά με βόμβες φωσφόρου αυτές τις μέρες…

Καλούμε και τις δύο πλευρές να τερματίσουν τις μάχες και την καταπίεση, να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές συνομιλίες και να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα διασφαλίζει την ελευθερία και την ειρηνική συνύπαρξη τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης.

Είμαστε εδώ ως «FCSP International», γεγονός για το οποίο μας επαίνεσε η διοίκηση μετά τον αγώνα με την Dunfermline, άνθρωποι που ενώνονται στην St. Pauli γύρω από αντιφασιστικές αξίες από πολλά χιλιόμετρα μακριά. Νιώθουμε άβολα που όλοι οι οπαδοί της St. Pauli αποκαλούνται φιλοϊσραηλινοί. Παίρνουμε θέση με βάση τις αξίες του Συλλόγου. Καλούμε τη διοίκηση να επανεξετάσει τη θέση της σε αυτό το θέμα.

ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ! ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ! ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ!


-FCSP Fanclubs από όλον τον κόσμο»

Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε το πρώτο χάσμα μεταξύ των τοπικών συνδέσμων της Ζανκτ Πάουλι και αυτών του εξωτερικού. Κάποιες από τις κινήσεις υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους από τις λέσχες του εξωτερικού, με αφορμή και την τελευταία και πιο έντονη επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αντιμετωπίστηκαν επιφυλακτικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν επικριτικά από τους τοπικούς συνδέσμους της ομάδας ή την «ενεργή βάση οπαδών», όπως λέγεται.

Αποκορύφωμα της όλης κόντρας ένα πανό που σηκώθηκε σε αγώνα της Ζανκτ Πάουλι και έγραφε: «Το ποτέ ξανά είναι τώρα. Από τη Γάζα έως τη Γλασκώβη, πολεμήστε τον αντισημιτισμό! Ελευθερώστε την Παλαιστίνη από τη Χαμάς!». Ήταν μια ευθεία αναφορά στην επίσημη λέσχη των οπαδών της Ζανκτ Πάουλι στη Γλασκώβη. Ένα οπαδικό γκρουπ που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή την υποστήριξη στους Παλαιστίνιους μαχητές και ταυτόχρονα άσκησε έντονη κριτική στις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης.

Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση από τη Γλασκώβη. Οπαδοί της Σέλτικ ανήρτησαν δύο σημαίες της Παλαιστίνης και δίπλα δύο πανό: ένα υβριστικό για την Ζανκτ Πάουλι και ένα άλλο που έγραφε: «Ελευθερώστε το Αμβούργο από τους hipster». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν λίγα χρόνια οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι και της Σέλτικ διατηρούσαν μια φιλική και στενή σχέση. Αυτή η σχέση φαίνεται ότι χάλασε όταν ο γερμανικός σύλλογος αδελφοποιήθηκε με την Χάποελ Τελ Αβίβ.

Η κόντρα συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες με τις λέσχες τους εξωτερικού να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό και να ασκούν πιέσεις σε διοίκηση και τοπικούς συνδέσμους καλώντας τους να βρουν μια λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί. Λύση δεν βρέθηκε ποτέ. Οι επιθέσεις κατά των «αντιφρονούντων» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνεχίστηκαν και ένα πανό στο πρόσφατο αγώνα της ομάδας του Αμβούργου ήταν η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι. «Να μπει τέλος στον δεξιό λαϊκισμό. Ενάντια σε κάθε μορφή αντισιμιτισμού» έγραφε το πανό που έφερε επίσης πάνω του το αστέρι του Δαυίδ και έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

@groundhoppingexperiences Rechtspopulismus stoppen: against every antisemitism. St. Pauli Fans positionieren sich #stadium #stadion #ultra #travel #vlog #blog #awaydays #groundhopping #emotional #emotions #fcsp #stpauli #fcstpauli #millerntor #pokal #schalke #schalke04 #s04 #notoracism #fcknzs #peace ♬ Originalton - Groundhopping_experiences

Η κόντρα οδήγησε στην κρίση και αυτή με τη σειρά της στη διάσπαση. Με ανακοίνωση του επίσημος σύνδεσμος της Ζανκτ Πάουλι στην Αθήνα έκανε γνωστή την άμεση διάλυσή του μετά από επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του. Ο λόγος έχει να κάνει τόσο με την θέση που πήρε η ίδια η ομάδα υπέρ του Ισραήλ στον πόλεμο με την Παλαιστίνη, όσο και με την στάση που κράτησαν τα αντίστοιχα club στην Γερμανία. Το ίδιο έκαναν και μια σειρά άλλοι σύνδεσμοι στο εξωτερικό.

Για την Ζανκτ Πάουλι το πρόβλημα δεν είναι ότι έχασε μερικούς συνδέσμους στο εξωτερικό, το πρόβλημα είναι ότι έχασε το γόητρο της διαφορετικότητας. Αυτό που, όπως λέει και η ανακοίνωση του Athens club, πολλοί θεωρούσαν ότι ο γερμανικός σύλλογος πρέσβευε αλλά τελικά έκαναν λάθος...

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα