Wyscout Analysis: Οι... όχι καθημερινοί μπακ, Φρίμπονγκ και Γκριμάλδο, που οδηγούν την υπέροχη Λεβερκούζεν

Wyscout Analysis: Οι... όχι καθημερινοί μπακ, Φρίμπονγκ και Γκριμάλδο, που οδηγούν την υπέροχη Λεβερκούζεν

Ιάσονας Θεριός
wyscout_template_10

bet365

Δύο κομβικά μπακ που πρωταγωνιστούν στην πιο εντυπωσιακή ομάδα της Ευρώπης φέτος. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Wyscout αναλύει τους ξεχωριστούς Ζέρεμι Φρίμπονγκ και Άλεξ Γκριμάλδο, που βρίσκονται πίσω από τα μισά, σχεδόν, γκολ της Λεβερκούζεν στη σεζόν.

Εντάξει, είναι αλήθεια πως από αυτή τη Μπάγερ Λεβερκούζεν είναι σχεδόν απίθανο να μπορέσει κανείς να ξεχωρίσει μόνο έναν παίκτη. Άλλωστε, η ομάδα του Αλόνσο - είναι αήττητη σε 25 ματς φέτος και τρέχει το καλύτερο ξεκίνημα που έχει κάνει ποτέ γερμανική ομάδα στην ιστορία - είναι γεμάτη από μοναδικούς παίκτες. Υπάρχει το θωρηκτό που ονομάζεται Μπόνιφεϊς στην επίθεση, ο υπερταλαντούχος 20χρονος Βιρτς πίσω του, τα... μηχανάκια του κέντρου, Παλάσιος και Τσάκα.

Όμως, σε όλο αυτό το εξαιρετικό οικοδόμημα που έχει χτίσει με τη δουλειά του ο Τσάμπι Αλόνσο, ίσως τα πιο πολύτιμα δομικά του υλικά να βρίσκονται στα άκρα. Εκεί όπου οι Φρίμπονγκ και Γκριμάλδο... ζωγραφίζουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Οι δύο ακραίοι μπακ της Λεβερκούζεν έχουν φέτος συμμετοχή συνδυαστικά στα 33 (16 γκολ και 17 ασίστ) από τα 81 τέρματα της ομάδας του. Παράγουν νούμερα που... τρομάζουν για τα δεδομένα των θέσεών τους και το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής ανάλυσης, βάζει στο μικροσκόπιό του τον ξεχωριστό τους ρόλο και τη σημασία τους στις υπέροχες Ασπιρίνες του Αλόνσο.

Διαφορετικοί μα ανάλογα σημαντικοί

Ας αρχίσουμε όμως από τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η Λεβερκούζεν. Η πρωτοπόρος της Bundesliga στα χαρτιά υπηρετεί ένα 3-4-2-1 με τον Ζέρεμι Φρίμπονγκ και τον Αλεξ Γκριμάλδο ως wing-backs στα δεξιά και τα αριστερά αντίστοιχα. Στην πραγματικότητα ωστόσο, οι Ασπιρίνες χτίζουν με τετράδα στην άμυνα. Ο Ισπανός βοηθά στο build up και παίρνει τη θέση ενός «παραδοσιακού» μπακ, ενώ ο Ολλανδός απολαμβάνει πλήρη ελευθερία κινήσεων και στην πραγματικότητα κινείται ως εξτρέμ, προσφέροντας το πλάτος στη δεξιά πτέρυγα, ενώ συχνά ο Γκριμάλδο μπορεί να βρεθεί και εσωτερικά, ειδικά πιο ψηλά στο γήπεδο.

Οι χώροι που Γκρτιμάλδο (πάνω) και Φρίμπονγκ (κάτω) κινούνται στο γήπεδο
Οι χώροι που Γκριμάλδο (πάνω) και Φρίμπονγκ (κάτω) κινούνται στο γήπεδο

Μπορεί φαινομενικά να παίζουν στην ίδια θέση, όμως οι ρόλοι τους και οι χώροι στους οποίους κινούνται είναι πλήρως διαφορετικοί. Αυτό άλλωστε είναι εμφανέστατο και στην εικόνα των heatmaps των δύο. Ο χάρτης των χώρων του Φρίμπονγκ θυμίζει... εξτρέμ, ενώ αυτός του Γκριμάλδο δείχνει λίγο πιο «φυσιολογικός». Η σημασία και των δύο ωστόσο είναι τεράστια για τη Λεβερκούζεν.

Ο... φορ, ο δημιουργός και οι τρελές επιδόσεις

Και κάπως έτσι, ο Φρίμπονγκ ήδη μετράει 7 γκολ και 10 ασίστ σε 22 εμφανίσεις και ο Γκριμάλδο 9 γκολ και 7 ασίστ σε 24. Ακόμα πιο εντυπωσιακά ωστόσο είναι και τα πιο υπόλοιπα πιο advanced στατιστικά τους, που φανερώνουν καλύτερα τι κάνουν στον αγωνιστικό χώρο. Ειδικά ο Ολλανδός διαπρέπει σε αυτόν τον υβριδικό ρόλο μπακ και εξτρέμ.

Τα γκολ του δεν έρχονται καθόλου τυχαία, αφού ο Φρίμπονγκ είναι ο ακραίος οπιθοφύλακας με τα περισσότερα Expected Goals σε όλη την Bundesliga (0,34xG/90'), νούμερο που αλήθεια θυμίζει σέντερ φορ. Άλλωστε, μόνο ο Μπόνιφεϊς είναι πιο απειλητικός από τον 23χρονο στη Λεβερκούζεν.

Ο Φρίμπονγκ κάνει... ό,τι θέλει στα δεξιά, κινείται στην πτέρυγα και συγκλίνει μέσα στην περιοχή για να βρίσκει εκτελέσεις στα γυρίσματα των συμπαικτών του. Είναι 4ος στην κατάταξη της Bundesliga με τις περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή (80) και αυτό λέει πολλά, όπως και ο χάρτης των τελικών του. Είναι φανερό πως ο Ολλανδός καταφέρνει να εκτελεί από εξαιρετικές θέσεις μέσα στο «κουτί», κοντά στην εστία και από καλές γωνίες.

Ο χάρτης των τελικών του Φρίμπονγκ - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του
Ο χάρτης των τελικών του Φρίμπονγκ - Με ροζ τα γκολ, με μπλε τα εντός και με μαύρο τα εκτός στόχου σουτ του

Έχει την ικανότητα να παίρνει σουτ που αυξάνουν τις πιθανότητές του να σκοράρει και αυτό είναι κάτι που δεν βρίσκει κανείς εύκολα σε έναν ακραίο μπακ. Και τη σχεδόν σεντερφορίσια έφεσή του μπροστά στο αντίπαλο τέρμα καταφέρνει να τη συνδυάζει με την θέση στην κατάταξη με τις περισσότερες πάσες-κλειδιά (16) και τις προωθητικές κούρσες με την μπάλα στα πόδια (62).

Κι αν ο Φρίμπονγκ έχει ρόλο εκτελεστή στη Λεβερκούζεν, ο Γκριμάλδο, αναμενόμενα, θυμίζει περισσότερο δημιουργό. Ο Ισπανός είναι ο 2ος μπακ με τις περισσότερες Expected Assists (0,21 xA/90') και πολύ ψηλά στην κατάταξη των Deep Completions, των μεταβιβάσεων - εκτός σεντρών - που καταλήγουν 20 ή λιγότερα μέτρα από την αντίπαλη εστία. Χάρη στα εξαιρετικά του χτυπήματα και το φαρμακερό του αριστερό πόδι βρίσκει περισσότερα τέρματα με εντυπωσιακά τελειώματα και από μακριά.

Αρκεί πάντως, για να κατανοήσουμε πόσο κομβικοί και πολύτιμοι είναι για τη Λεβερκούζεν, ειδικά επιθετικά, οι Φρίμπονγκ και Γκριμάλδο να δούμε ένα νούμερο: Το σύνολο των Expected Goals και Expected Assists του καθενός, που δείχνει πόσο απειλούν τον αντίπαλο και πόσο απειλητικές και ποιοτικές ευκαιρίες φτιάχνουν για τους συμπαίκτες τους.

Ο Ολλανδός έχει 8,1 xG+xA συνολικά φέτος. Είναι ο μπακ με την υψηλότερη σχετική επίδοση στην Bundesliga. Και, όσον αφορά τη θέση του, ο μόνος που τον πλησιάζει είναι ο... Γκριμάλδο, ο Διόσκουρός του με 6,31.

Αριθμοί... όχι καθημερινοί για δύο... όχι καθημερινούς μπακ. Φρίμπονγκ και Γκριμάλδο βρίσκονται σε ασύλληπτη κατάσταση και είναι οι ίσως πιο σημαντικοί παίκτες στη μηχανή του Τσάμπι Αλόνσο, οδηγώντας τη Λεβερκούζεν στην κούρσα για την Bundesliga.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης
 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα