Σάλιακας στο Gazzetta: «Ετρωγαν το χορτάρι οι οπαδοί της Ζανκτ Πάουλι, ζω ό,τι ονειρευόμουν παιδί»

σ

bet365

Ο Μανώλης Σάλιακας, άνοιξε τις πόρτες του γηπέδου της Ζανκτ Πάουλι στο Gazzetta και παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου λίγο πριν ζήσει την εμπειρία της Bundesliga!

Αποστολή στη Γερμανία για το Euro 2024: Παναγιώτης Δαλαταριώφ, Γιάννης Σαπουντζάκης, Βασίλης Τεμπέλης, Αλεξάνδρα Οικονόμου

Ο Μανώλης Σάλιακας ήταν από τους πρωταγωνιστές της περσινής... τρελής πορείας της Ζανκτ Πάουλι, η οποία ετοιμάζεται για την Bundesliga. Ο διεθνής μπακ άνοιξε τις πόρτες του γηπέδου της ομάδας του στην αποστολή του Gazzetta στη Γερμανία για το Euro.

Μας μίλησε για την τρέλα του κόσμου που έτρωγε γκαζόν, την πρόκληση να παίξει απέναντι στους Μουσιάλα - Βιρτζ, την εθνική ομάδα και τον Γιοβάνοβιτς αλλά και την πανεύκολη απόφαση να πει «ναι» στο νέο συμβόλαιο που του προτάθηκε.

Πώς αισθάνθηκες βλέποντας τον Ολυμπιακό να κατακτά το Youth League αλλά και το Conference League και τι συμβουλεύει τα παιδιά που δεν θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν στην πρώτη ομάδα των ερυθρόλευκων.

Ο Μανώλης Σάλιακας στο Gazzetta:

Η ομάδας σας ετοιμάζεται για τη Bundesliga. Πώς νιώθεις; Πώς περιμένεις αυτήν την εμπειρία;

«Καλώς ήρθατε... Ξεκινήσαμε και εμείς την προετοιμασία μας για τα μεγάλα σαλόνια του γερμανικού ποδοσφαίρου. Είναι κάτι φανταστικό για εμένα, περιμένω πολύ δύσκολα παιχνίδια αλλά πιστεύω ότι θα είμαστε 100% έτοιμοι για να ανταποκριθούμε. Εχουμε μια πολύ καλή ομάδα και μαζί με τον κόσμο μας και το γήπεδό μας που είναι το κάστρο μας θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

Ποιον παίκτη ανυπομονείς να αντιμετωπίσεις;

«Σίγουρα κάποιοι από τους παίκτες που περιμένω να αντιμετωπίσω είναι ο Βιρτζ, ο Μουσιάλα... Είναι κάποιοι παίκτες που τους θαυμάζω».

Στόχος της ομάδας είναι η παραμονή;

«Δεν έχει ξκαθαριστεί ο στόχος. Ούτε πέρυσι είχαμε βάλει κάποιον στόχο. Το σημαντικό είναι να βλέπεις κάθε ματς ξεχωριστά και να προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό».

Στο γήπεδό σας γίνεται sold out σε κάθε ματς. Περιμένεις και φέτος ένα κλουβί, όπως είναι το γήπεδό σας, να κόβει βαθμούς από ομάδες όπως είναι η Μπάγερν Μονάχου;

«Σίγουρα, το γήπεδό μας είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για την ομάδα μας. Ο κόσμος μας, μας δίνει πάρα πολλή ενέργεια και πιστεύω ότι σίγουρα θα δυσκολέψουμε και τις μεγάλες ομάδες».

Είχες ονειρευτεί στιγμές όπως αυτές που ζεις στη Γερμανία;

«Σαν παιδάκι και εγώ ονειρευόμουν να παίξω στα μεγάλα γήπεδα. Εβλεπα ομάδες όπως είναι οι Μπάγερν και Ντόρτμουντ και ονειρευόμουν να αγωνιστώ ως αντίπαλος και να μπω σ' αυτά τα μεγάλα και ιστορικά γήπεδα».

Σάλιακας

Πλέον είσαι παίκτης της Bundesliga. Νιώθεις δικαιωμένος για την απόφασή σου να έρθεις σε ομάδα της 2ης κατηγορίας; Και τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη στην καριέρα σου για τον Γιοβάνοβιτς και κατ' επέκταση για την εθνική ομάδα;

Σίγουρα νιώθω δικαιωμένος. Από την αρχή, το πλάνο της ομάδας ήταν αυτό που με βοηθούσε να εξελιχθώ ως παίκτης, αλλά και να δείξω τις ικανότητές μου. Από εκεί και πέρα, για το θέμα της Εθνικής, εγώ θα κάνω όσο πιο καλά μπορώ τη δουλειά μου στην ομάδα και θα κριθώ από τον κύριο Γιοβάνοβιτς για το αν είμαι ικανός ή όχι να παίξω στην Εθνική».

Η ομάδα από την οποία ξεκίνησες τα επαγγελματικά σου βήματα, ο Ολυμπιακός, πήρε Ευρωπαϊκό στο Conference League αλλά και οι Νέοι κατέκτησαν το Youth League. Πώς ένιωσες βλέποντας αυτήν την επιτυχία απ' έξω;

«Ήταν κάτι πάρα πολύ μεγάλο για την Ελλάδα. Η κατάκτηση του Conference League ακούστηκε σε όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη αλλά και εκτός Ευρώπης. Ευελπιστώ να χτίσουμε πάνω σ' αυτό στο ότι η Κ19 πήρε το Youth League. Πιστεύω να χτίσουν από την ομάδα πάνω στο ελληνικό στοιχείο και να βγουν πολλοί παίκτες και να αποδείξουν τι αξίζουν».

«Εμείς ξέρουμε το πόσο δουλευταράς είναι ο Παναγιώτης (Ρέτσος)»

σ

Εχεις φίλους στην ομάδα ακόμη; Μίλησες με κάποιο από τα παιδιά;

«Τα παιδιά από τον Ολυμπιακό που τα έχω και στην Εθνική, με τον Παναγιώτη Ρέτσο είμαστε από μικροί μαζί. Επικοινώνησα μαζί τους και τους είπα ότι πέτυχαν κάτι το μοναδικό».

Ο Παναγιώτης έχει ακούσει πολλά και είναι και υπερβολικά.

«Εμείς γνωρίζουμε πόσο πολύ δουλευταράς είναι ο Παναγιώτης και πόσο καλό παιδί. Δίνει πάντα το 100% στον αγωνιστικό χώρο και νομίζω ότι δεν τον επηρεάζουν όλα αυτά, το έχει αποδείξει πολλές φορές».

Εσύ κι ο Τζόλης πετύχατε κάτι πολύ μεγάλο στη 2η κατηγορία της Γερμανίας. Θα συμβούλευες κι άλλα παιδιά από την Ελλάδα να κάνουν το βήμα και να έρθουν σε ομάδα μικρότερης κατηγορίας που να έχει το όραμα να πετύχει;

«Σίγουρα, γενικότερα έχει ανέβει πολύ η αξία του Ελληνα παίκτη και θα συμβούλευα τον καθένα να έρθει και να δοκιμάσει πρώτα στη 2η κατηγορία. Θα βελτιώσει κάποια πράγματα όπως είναι η δύναμη και η ταχύτητα και από εκεί και πέρα να προσπαθήσουν για το κάτι καλύτερο».

Η Ζανκτ Πάουλι έχει χαρακτηριστικό τους οπαδούς της.

«Ναι, είτε κερδίζεις είτε χάνεις σε χειροκροτούν και μου έχουν κάνει εντύπωση. Η πόλη κι ο κόσμος είναι πολύ φιλόξενοι και εγώ αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου».

Βλέποντας το Euro να γίνεται στη χώρα και στην πόλη που παίζεις, στεναχωρήθηκες που δεν βρέθηκε η Ελλάδα. Νιώθεις ότι έχασες και εσύ την ευκαιρία να συμμετέχεις σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση με την εθνική;

«Αυτό το έχω πει και στους κοντινούς μου φίλους, στεναχωρήθηκα πάρα πολύ. Ηθελα πάρα πολύ να βρίσκομαι με την Εθνική στο Euro. Εδώ στη Γερμανία υπάρχουν πάρα πολλοί Ελληνες που αγαπούν την Ελλάδα και θα ήθελαν να δουν την ομάδα μας σ' αυτό το τουρνουά».

Υπάρχει κάτι που σου έχει προκαλέσει εντύπωση εδώ στη Γερμανία;

«Όταν πήραμε το πρωτάθλημα, είδα εδώ μερικούς οπαδούς που έτρωγαν το χορτάρι. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση».

«Εδώ, με αγαπάνε και τους αγαπώ»

Να φανταστούμε ότι ήταν εύκολη η απόφαση να ανανεώσεις; Υπήρχαν προτάσεις και από αλλού;

«Ηταν πάρα πολύ εύκολο. Όπως σας είπα, αισθάνθηκαν σαν στο σπίτι μου, μου έχουν φερθεί πολύ ωραία. Με αγαπάνε και τους αγαπάω. Από εκεί και πέρα με τα άλλα τα θέματα δεν ασχολούμαι εγώ, δεν ξέρω αν υπήρχαν άλλες προτάσεις».

Και τι παραστάσεις παίρνεις...

«Κάθε εβδομάδα βλέπεις γήπεδα γεμάτα. 50.000-60.000 κόσμος. Είναι κάτι που αρέσει στον ποδοσφαιριστή πάρα πολύ και γι' αυτό κάνει όλες αυτές τις θυσίες, για να παίζει σε όλα αυτά τα γήπεδα».

Τι λες στον εαυτό σου για τα όσα έχεις πετύχει;

«Εχω περάσει δύσκολα από διάφορες καταστάσεις. Είμαι πολύ περήφανος για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου που με ανέθρεψε μ' αυτόν τον τρόπο. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω και θέλω να δώσω μια συμβουλή στα παιδιά: Να μη τα παρατάνε ποτέ και να κυνηγούν τα όνειρά τους».

Είσαι ένα παιδί από την Ακαδημία του Ολυμπιακού που ενώ θα μπορούσε να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα βρέθηκε να ψάχνει τον επόμενό του σταθμό. Θα ήθελες να δώσεις μία συμβουλή στα παιδιά που είναι σήμερα στην ομάδα που κατέκτησε το Youth League και ενδεχομένως δεν θα μπορέσουν όλα αυτά τα παιδιά να παίξουν στην πρώτη ομάδα;

Ημουν ένα παιδί από την ακαδημία του Ολυμπιακού, είχαμε και επιτυχίες. Στην πορεία της καριέρας μου όμως είχα κάποιες δυσκολίες που με έκαναν ακόμα πιο δυνατό και θα συμβουλέψω τα παιδιά πως όποιο εμπόδιο κι αν βρουν μπροστά τους να μην τους κάνει να τα παρατήσουν και να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους».

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα