Wyscout Analysis - Ουντάβ: Από τους «βάλτους» της Γερμανίας, στην ελίτ μέσα σε τέσσερα χρόνια

Wyscout Analysis - Ουντάβ: Από τους «βάλτους» της Γερμανίας, στην ελίτ μέσα σε τέσσερα χρόνια

Ιάσονας Θεριός
Ουντάβ - Wyscout

bet365

Σήμερα λάμπει στην κορυφή της επίθεσης της Στουτγκάρδης και της εθνικής Γερμανίας, όμως μέχρι και τα 24 του δεν ήταν καν επαγγελματίας. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, αναλύει πώς ο Ντενίζ Ουντάβ έγινε απροσδόκητα ένας από τους καλύτερους φορ στην Ευρώπη.

«Κάποιες φορές απλά κάθομαι με τη σύντροφό μου και σκεφτόμαστε πού ήμασταν πριν λίγα χρόνια και πού είμαστε τώρα και απλά λέμε "ουάου"», είπε πριν λίγο καιρό. Και ίσως η πιο τέτοια «ουάου» στιγμή του να ήταν στο «Μπερναμπέου», όταν σκόραρε κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιος να του το έλεγε... Άλλωστε, μέχρι πριν τέσσερα χρόνια, ο Ντενίζ Ουντάβ δεν ήταν καν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, βρισκόταν ακόμα κάπου χωμένος στους «βάλτους» των χαμηλότερων κατηγοριών της Γερμανίας.

Και σήμερα; Σήμερα παίζει στο Champions League, είναι σημείο αναφοράς στη φοβερή Στουτγκάρδη του Σεμπάστιαν Χένες και γίνεται ολοένα πιο σημαντικός και στην εθνική Γερμανίας. Το Gazzetta, με τη βοήθεια του Wyscout, της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαιρικής αναλύσεις, βάζει στο μικροσκόπιό του τον 28χρονο, που κατάφερε να εκτοξευτεί από τα «χωράφια», στην ελίτ και να γίνει ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη.

Από το εργοστάσιο, στην Premier League

«Είμαι ένας κανονικός τύπος, δεν μοιάζω τόσο με τους υπόλοιπους της γενιάς μου. Δεν έχω ακριβά γούστα, δεν φοράω πανάκριβα ρούχα από designers δεν οδηγώ κάποιο τεράστιο supercar. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει να δουλεύεις για να μπορείς να ζεις», έχει πει. Και είναι αλήθεια πως ο Ουντάβ το γνωρίζει καλά. Για χρόνια, άλλωστε, χρειάστηκε να συνδυάζει τη σκληρή δουλειά με το ποδόσφαιρο. Στα 19 του, όταν οι υπόλοιποι ταλαντούχοι συνομήλικοί του έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα, εκείνος ξυπνούσε στις 4 το πρωί και πήγαινε για δουλειά σε ένα εργοστάσιο της περιοχής του. Έπειτα προπόνηση και αγώνες στις ερασιτεχνικές κατηγορίες και μετά σπίτι. Και όλο από την αρχή σαν λούπα.

Την πρώτη του ευκαιρία του την προσέφερε η Μέπεν στην τρίτη κατηγορία και, όταν άρχισε να «πυροβολάει» γκολ, για καλή του τύχη χτύπησε τα «καμπανάκια» του Τόνι Μπλουμ. Ο ιδιοκτήτης της Μπράιτον και συνιδιοκτήτης της Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, φημισμένος για τον αλγόριθμο scouting που έχει δημιουργήσει με απόλυτη πίστη στα data, διέκρινε σε εκείνον έναν δυνάμει ελίτ επιθετικό. Και... δικαιώθηκε. Ήταν 24 ετών όταν η βελγική ομάδα τού έδωσε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο κι εκείνος της το ανταπέδωσε με τον καλύτερο τρόπο. Πρώτα την ανέβασε στην πρώτη κατηγορία 18 τέρματα και 5 ασίστ σε 29 εμφανίσεις κι έπειτα έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής του... μισού της παραμυθιού στην Jupiler Pro League. Η Σεν Ζιλουάζ έφτασε μια ανάσα μακριά από το πρωτάθλημα στην επιστροφή της και ο ίδιος διέλυσε τα κοντέρ με 26 γκολ και 13 ασίστ σε 39 συμμετοχές! Πριν καν τελειώσει τη σεζόν, το μέλλον του είχε ήδη διευθετηθεί η μεταγραφή του στην Μπράιτον είχε «κλειδώσει».

Μόλις στην τρίτη του επαγγελματική χρονιά, βρέθηκε στην Premier League. Και παρ'ότι εκεί δεν βρήκε τα πατήματα που θα ήθελε, στην πατρίδα του η αγκαλιά της Στουτγκάρδης τον περίμενε καρτερικά για την εκτόξευσή του.

Ουντάβ: Ο πιο επικίνδυνος στην Bundesliga

Ο Σεμπάστιαν Χένες το καλοκαίρι... χτύπησε το χέρι στο τραπέζι. Ήθελε μόνο εκείνον. Για όλα όσα έκανε πέρυσι, για όλα όσα ήξερε πως θα κάνει και φέτος. Η Στουτγκάρδη «μάτωσε» για να μονιμοποιήσει τον δανεισμό του από την Μπράιτον και με 27 εκατομμύρια ευρώ τον έκανε την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της. Κανείς βέβαια δεν μπορούσε να πει πως δεν τα άξιζε. Ο Ουντάβ πέρυσι, ακόμη κι ως αναπληρωματικός του Γκιρασί, πραγματοποίησε φοβερή σεζόν με γκολ ή ασίστ σχεδόν σε κάθε παιχνίδι του (0,93 G-Α/90'). Και φέτος, που έχει πάρει για τα καλά το χρίσμα του βασικού, συνεχίζει σε αντίστοιχους ρυθμούς με 6 γκολ και 1 ασίστ σε 10 συμμετοχές. Η πραγματικά ξεχωριστή έφεση του Ουντάβ ωστόσο, δεν μπορεί να αποτυπωθεί στα «απλά» στατιστικά.

Ο 28χρονος ειδικεύεται στο γκολ και, όπως έχουμε σημειώσει ξανά, η συνέπεια ενός σκόρερ στην πραγματικότητα ισορροπεί στη συνέπεια με την οποία απειλεί. Σε βάθος χρόνου οποιοσδήποτε παίκτης - κατά κανόνα - πετυχαίνει τα τέρματα που «πρέπει» με βάση τα επίπεδα της απειλής του. Και ο Ουντάβ συντηρεί με εντυπωσιακό τρόπο τους κινδύνους που δημιουργεί για τους αντιπάλους του.

Την περυσινή σεζόν μέτρησε 0,62 non-penalty Expected Goals ανά 90 λεπτά, την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην Bundesliga πίσω από τους Κέιν, Γκιρασί, Μπόνιφεϊς και Οπεντά. Φέτος δε, έχει ανέβει στο 0,85xG/90' και αυτή τη στιγμή - φυσικά χωρίς να υπολογίζονται τα πέναλτι - έχει τα περισσότερα Expected Goals από κάθε άλλον παίκτη στο γερμανικό πρωτάθλημα. Όλη η Bundesliga δηλαδή βλέπει την... πλάτη του όσον αφορά στην απειλητικότητα και αυτό είναι το πιο σημαντικό όπλο της φαρέτρας του.

Οι χάρτες των τελικών του Ουντάβ

Όπως φαίνεται και στους χάρτες των τελικών του Ουντάβ από την περυσινή και φετινή σεζόν, ο 28χρονος σουτάρει. Πολύ. Έχει τις περισσότερες τελικές από κάθε άλλον στο πρωτάθλημα (4,6/90'). Και μάλιστα σουτάρει από πολύ καλές θέσεις, κυρίως μέσα στην περιοχή, κοντά και κεντρικά στο τέρμα. Αυτό άλλωστε υποδηλώνει και η μέση αξία του κάθε σουτ του που αγγίζει το 0,13xG και ξεπερνά τον «κανόνα» του μέσου όρου που ανέρχεται στο 0,10xG/shot.

Όταν κάποιος απειλεί με αυτούς τους ρυθμούς και είναι με συνέπεια τόσο επικίνδυνος για την αντίπαλη εστία, το γκολ είναι κάτι σαν θέμα χρόνου. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν παίκτη σαν τον Ουντάβ που σουτάρει με τον ίδιο «φονικό» τρόπο και με τα δύο πόδια, που δείχνει ικανός να τελειώνει φάσεις με κάθε πιθανό τρόπο, που το 59% των τελικών του καταλήγει εντός στόχου. Και αυτό που μαρτυρούν τα νούμερά του αυτή τη στιγμή είναι ξεκάθαρο.

Ίσως να μην το περίμενε ποτέ όταν μόλις τέσσερα χρόνια πριν δεν ήταν καν επαγγελματίας. Αλλά σημασία έχει αυτό που ο Ντενίζ Ουντάβ είναι σήμερα: ένας από τους καλύτερους επιθετικούς στην Ευρώπη.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image, Χρήστος Ζωίδης

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

BUNDESLIGA Τελευταία Νέα