Ποιος θα κατακτήσει την Σαλατιέρα στην Bundesliga
Σούπερ προσφορά* στα Virtual Sports | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
Κάνω περίπου το ίδιο με αυτό που κάνει η επίσημη ιστοσελίδα της Bundesliga: μετρώ τις μέρες, τις ώρες και τα λεπτά μέχρι την έναρξη του πρώτου αγώνα της 26ης αγωνιστικής. Περιμένω δηλαδή πώς και πώς αυτό το Ντόρτμουντ - Σάλκε, το οποίο θα παρακολουθούσα και υπό κανονικές συνθήκες· πόσο μάλλον τώρα. Στη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχω ξετιλύξει με διάφορες αφορμές τη σκέψη μου σχετικά με τη σημασία της επανέναρξης των αγώνων με όρους ψυχολογικούς. Αυτό που θα γίνει το Σάββατο το αντιλαμβάνομαι ως ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς μια μετάβαση στην νέα πραγματικότητα, τη νέα “κανονικότητα”. Τι να περιμένουμε όμως με όρους ποδοσφαιρικούς;
Έναν χρόνο πίσω, τον Απρίλιο του 2019 βρισκόμουν στην Allianz Arena για να ζήσω από κοντά ένα ματς της Bundesliga. Αυτή η ανάμνηση μου μοιάζει τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά…
Έτσι κι αλλιώς ένα πρωτάθλημα με στριμωγμένες τέσσερις ομάδες σε απόσταση 6 βαθμών στην κορυφή, ήταν ένα “ανοιχτό” στην διεκδίκηση του τίτλου πρωτάθλημα. Μεσολάβησε όμως μια διακοπή 66 ημερών - η 7η μεγαλύτερη στην ιστορία της Bundesliga· μεγαλύτερη σε διάρκεια συγκριτικά με τη συνηθισμένη χειμερινή διακοπή. Και δεν είναι μόνο ότι διεκόπη η αγωνιστική δράση. Οι ποδοσφαιριστές έζησαν το μακρύτερο διάστημα απομόνωσης και διακοπής ομαδικών προπονήσεων. Για όλους αυτό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο. Όπως ο υπόλοιπος πλανήτης, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έζησε και ζει για πρώτη φορά αυτή τη συνθήκη. Και κάπως έτσι διαμορφώθηκαν οι πιο απρόβλεπτες συνθήκες ολοκλήρωσης της σεζόν στην Bundesliga. Τόσο απρόβλεπτες που ουδείς μπορεί να κάνει μια ασφαλή εκτίμηση για όσα πρόκειται να δούμε αυτό το σαββατοκύριακο και στις επόμενες αγωνιστικές του γερμανικού πρωταθλήματος.
Οι ειδικοί σχολιάζουν ότι το προβάδισμα έχουν οι ανθεκτικές ομάδες, που δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές στο περιβάλλον, δηλαδή στο πλαίσιο διεξαγωγής των αγώνων. Οι ομάδες που δεν επηρεάζονται πολύ από την έδρα, το γεμάτο γήπεδο, τις συνθήκες φιλοξενίας όταν παίζουν μακριά από το “σπίτι” τους. Θεωρητικά στα άδεια γήπεδα έχουν προβάδισμα σε αυτόν τον τομέα η Μπάγερν και η Λειψία έναντι της Ντόρτμουντ και της Γκλάντμπαχ, οι οποίες επενδύουν περισσότερα στην ενέργεια που παίρνουν από τους οπαδούς τους.
Οι προπονητές λειτουργούν με την αίσθηση ότι σε αυτή τη συνθήκη έχουν προβάδισμα οι ομάδες που έχουν μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας, δηλαδή τους περισσότερους μεγαλύτερης ηλικίας ποδοσφαιριστές. “Οσο μεγαλύτερη η ποδοσφαιρική τους ηλικία, τόσο μεγαλύτερη η γνωστική ικανότητα, η εμπειρία. Με απλά λόγια έχουν παίξει περισσότερο ποδόσφαιρο και τους είναι ευκολότερο να ξυπνήσουν πιο άμεσα τη μνήμη και να ξαναβρούν το παιχνίδι τους”, μου εξηγούσε μέσες άκρες προ εβδομάδων ο προπονητής φυσικής κατάστασης της Ομόνοιας Λεωνίδας Παπαδάκης. Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί στο γερμανικό πρωτάθλημα, η εμπειρία είναι βασικό πλεονέκτημα της Μπάγερν έναντι των άλλων ομάδων που διεκδικούν τον τίτλο.
Στη διάρκεια των 66 ημερών έχουν συμβεί αρκετά στη ζωή αυτών των συλλόγων. Είναι πολλά αυτά που έχουν συμβεί και έχουν επηρεάσει τη ζωή των ποδοσφαιριστών και κατά συνέπεια την ψυχολογία τους. Και αυτή, η ψυχολογική κατάσταση των ποδοσφαιριστών είναι μια πολύ βασική παράμετρος. Πέρα από όλα τα άλλα, η ψυχολογία τους σήμερα είναι επηρεασμένη από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τον σύλλογο για την μείωση των αποδοχών τους. Το live video που πόσταρε ο Σάλομον Καλού από τα αποδυτήρια της Χέρτα ήταν διαφωτιστικό: ανάμεσα σε ποδοσφαιριστές στους οποίους είχαν γίνει διαφορετικές προτάσεις μείωσης αποδοχών επικρατούσε σύγχυση και εκνευρισμός. Η Μπάγερν και η Ντόρτμουντ χειρίστηκαν την κατάσταση με την ίδια πολιτική και μέθοδο: κάλεσαν νωρίς, από τα τέλη Μαρτίου τους ποδοσφαιριστές και τους ζήτησαν να αποδεχθούν την μείωση κατά 20% των αποδοχών τους. Πρόταση μείωσης αποδοχών έκαναν από μόνοι τους οι ποδοσφαιριστές της Ντόρτμουντ, όπως και αυτοί της Γκλάντμπαχ, που ήταν οι πρώτοι που το έκαναν. Την μείωση αποδέχθηκαν και οι ποδοσφαιριστές της Λειψίας. Θεωρητικά στα αποδυτήρια επικρατούν πάνω κάτω ίδιες συνθήκες σε αυτό τον τομέα· ο χειρισμός μάλλον δεν δίνει πλεονέκτημα.
Οι προπονητές παρέλαβαν ποδοσφαιριστές που βρίσκονταν σε διαφορετικό επίπεδο φυσικής κατάστασης. Και τώρα βάζουν το στοίχημα να διαχειριστούν τις δυνάμεις της ομάδας σε ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα, με αγώνες κάθε 4 ή και 3 ημέρες. Θεωρητικά πρέπει να μεγαλώσουν το rotation και ενδεχομένως να δώσουν χρόνο σε παίκτες που δεν υπολόγιζαν πολύ στον καιρό των κανονικών συνθηκών. Η βιολογική και η ποδοσφαιρική ηλικία των ποδοσφαιριστών θα επηρεάσουν περισσότερο από το συνηθισμένο την απόδοση της ομάδας. Ακόμη και τα γενετικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών μπορεί να επηρεάσουν περισσότερο συγκριτικά με το συνηθισμένο την δυναμική μιας ομάδας. Ακριβώς επειδή πρόκειται για μια συνθήκη που απαιτεί πειράματα και λεπτό χειρισμό, θεωρητικά οι μεγαλύτερης ηλικίας προπονητές αποκτούν το προβάδισμα της εμπειρίας. Η Ντόρτμουντ λόγω του Λουσιέν Φαβρ έχει πλεονέκτημα στην εμπειρία έναντι της Μπάγερν του Χάνσι Φλικ, της Λειψίας του Γιούλιαν Νάγκελσμαν και της Γκλάντμπαχ του Μάρκο Ρόζε.
Όλα τα παραπάνω είναι επισημάνσεις. Όχι όμως λόγοι για να αναδειχθεί μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση της Bundesliga. Ναι, η ομάδα που προπορεύεται με διαφορά 4 βαθμών από την δεύτερη, δεν έχει μόνο βαθμολογικό προβάδισμα· έχει και ψυχολογικό. Και επειδή πρόκειται για την πρωταθλήτρια Μπάγερν, στης οποίας την ενδεκάδα κυκλοφορούν έμπειροι ποδοσφαιριστές και μεγάλες προσωπικότητες, η λογική της δίνει σημαντικό προβάδισμα. Η βαθμολογική της διαφορά όμως δεν είναι μεγάλη. Οι 4-5 βαθμοί καλύπτονται, δεδομένου ότι οι ομάδες έχουν να παίξουν 9 αγωνιστικές - δηλαδή παίζονται 27 βαθμοί. Αν η Ντόρτμουντ δημιουργήσει τη στιγμή της, έχει το ταλέντο, την ποιότητα και τον ενθουσιασμό για να την συντηρήσει. Το είπαμε και στην αρχή, έτσι κι αλλιώς η φετινή Bundesliga έμοιαζε ανοιχτή· αυτή η διακοπή και αυτές οι συνθήκες διεξαγωγής την κάνουν πιο “τρελή” και απρόβλεπτη από ποτέ.
Είναι ευχή να ολοκληρωθεί στο τερέν η σεζόν, δηλαδή να κυλήσουν όλα “ομαλά”, διότι αυτό δεν θα είναι καλό μαντάτο μόνο για το ποδόσφαιρο, θα είναι για όλη την ανθρωπότητα.
ΥΓ. Οι τέσσερις γερμανικές ομάδες που συμμετείχαν στο Champions League συμφώνησαν και δημιούργησαν ένα “κεφάλαιο αλληλεγγύης” ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο προσφέρουν σε συλλόγους της 1ης και της 2ης κατηγορίας για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία. Πραγματικά δεν ξέρω τι να πρωτοζηλέψω από την νοοτροπία και την συμπεριφορά της γερμανικής ποδοσφαιρικής κοινωνίας. Μοιραία, όταν κάνω τις συγκρίσεις με τα ελληνικά μέτρα γεμίζω θλίψη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.