Με τον Μέσι η Παρί έχει ήδη πετύχει τον μεγάλο επιχειρηματικό στόχο της
Μια μεταγραφή που αποτελεί το γεγονός του καλοκαιριού παγκοσμίως για την αθλητική αγορά και όχι μόνο την ποδοσφαιρική πέρασε “στα βουβά” εδώ επειδή ολοκληρώθηκε σε μια στιγμή που καιγόταν η Ελλάδα· κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά. Το βέβαιο όμως είναι ότι όσα εκτυλίσσονται τούτες τις ημέρες στο Παρίσι θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για χρόνια, διότι δημιουργούν το μεγαλύτερο case study στην ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
Επιχειρηματικά δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς προκειμένου να προεκτιμήσει με ασφάλεια ότι αυτή είναι μια απολύτως επιτυχημένη κίνηση. Όταν γνωρίζεις ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί στόχοι μιας εταιρείας που έχει όραμα να αναδειχθεί σε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands για τις νέες γενιές καταναλωτών, δεν χρειάζεται να ξέρεις πολλά για να κατανοήσεις ότι αυτή ήταν μια κίνηση με εξασφαλισμένη επιτυχία. Σε διάστημα μερικών ωρών η Παρί Σεν Ζερμέν διπλασίασε τον όγκο των followers της στο instagram. Δηλαδή βρέθηκε από τα 19.8 εκατομμύρια στα 45 εκατομμύρια, και συνεχίζει. Είναι ζήτημα ημερών να ξεπεράσει την Γιουβέντους (50.7 εκατ.), δηλαδή την πρωτοπόρο, εκείνη που επιχείρησε το πρώτο ανάλογο mega deal με την απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Παρί έχει ήδη αρχίσει να εξαργυρώνει την συνεργασία της με τον Μέσι. Αλλάζει την πλειονότητα των χορηγικών και εμπορικών συμφωνιών της, ξεπουλάει την φανέλα του προτού καλά καλά τυπώσει το όνομά του στην πλάτη της, δημιουργεί νέα τουριστικά πακέτα για τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα βρίσκουν πλέον, κορονοϊού επιτρέποντος, ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο για να επισκεφθούν το Παρίσι και να βρεθούν σε έναν αγώνα της Παρί, έστω και αν αυτός είναι για το γαλλικό πρωτάθλημα. Αυτό που περισσότερο τη νοιάζει όμως είναι να μιλούν όσο το δυνατόν περισσότεροι για εκείνη σε όλο τον πλανήτη, προκειμένου να δημιουργεί νέες ή να μεγαλώνει τις ήδη υπάρχουσες πηγές εσόδων από άλλες ηπείρους. Γι’ αυτό έβαλε τον Μέσι να μπει στον κόπο να την κάνει follow στο instagram μπροστά στην κάμερα. Γι’ αυτό τον απέκτησε, με όρους επιχειρηματικούς. Αυτή είναι η πρώτη αξία που αγόρασε με τα 35 εκατ. € που θα του καταβάλει ετησίως.
Ο δεύτερος επιχειρηματικός στόχος είναι μεσοπρόθεσμος. Είναι η κατάκτηση του Champions League, η οποία θα προσθέσει στο brand name της εταιρείας το πολυπόθητο βάρος, αυτό που τόσο καιρό αναζητεί και για το οποίο έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια. Αυτός ο στόχος όμως είναι συνυφασμένος με τον αγωνιστικό στόχο. Κι εδώ είναι που ξεκινά το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της συζήτησης για όλους εμάς, τους ποδοσφαιρόφιλους.
Θεωρητικά, το σύνολο των ενεργών προπονητών πετάει σήμερα βελάκια στην φωτογραφία του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, δεδομένου ότι όλοι θα ήθελαν να βρίσκονται στην θέση του και να προπονούν αυτή την dream team βάσει ονομάτων. Στην πρώτη ανάγνωση, ποιος δεν θέλει να έχει στην ομάδα του τα “δεκάρια” της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Γαλλίας;
Θεωρητικά, υπάρχει τρόπος για να χωρέσουν σε ένα σχήμα ο Μέσι με τον Νέιμαρ και τον Εμπαπέ. Ο Ποτσετίνο δεν θα είναι ο πρώτος που θα επιλέξει να παίξει με δύο “δεκάρια” και έναν επιθετικό που κινείται σε όλο το τερέν. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι όσο απλό ακούγεται. Και οι προκλήσεις για τον Ποτσετίνο είναι πολλές. Δεν είναι μόνο να τους ταιριάξει όλους αυτούς στα συστήματα ανάπτυξης των επιθέσεων. Ούτε είναι μόνο ότι πρέπει να βρει τον τρόπο να δώσει ισορροπία στις φάσεις του παιχνιδιού σε μια ομάδα που θα έχει στην ενδεκάδα της τουλάχιστον τρεις παίκτες που δεν είναι πολύ ενεργητικοί και δεν είναι ποτέ ιδιαιτέρως επιθετικοί στην φάση άμυνας. Μεγαλύτερη πρόκληση από όλες είναι αυτή της διαχείρισης των προσωπικοτήτων.
Ο ιδιαίτερος Νέιμαρ είναι κάποιος που είχε μάθει να κανακεύεται από τους προπονητές της Παρί, και κάποιος που έμαθε ότι ορίζει το παιχνίδι της. Ειδικά από την εποχή του Τούχελ, άρχισε να απολαμβάνει τις ευθύνες της ελευθερίας των κινήσεών του κατά την ανάπτυξη των επιθέσεων. Και επειδή είναι κάποιος που μερικά χρόνια πίσω έφυγε από το πλάι του Μέσι για χάρη αυτού ακριβός του οράματος, δηλαδή για να γίνει πρωταγωνιστής, είναι μεγάλη η απορία σχετικά με την προσαρμογή του στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί η άφιξη του Μέσι.
Περίπου την ίδια σκέψη μπορεί κανείς να κάνει για τον Εμπαπέ. Εκείνος λάτρεψε τη συνεργασία με τον Νέιμαρ και έμαθε να είναι ευχαριστημένος με τις προσπάθειες που παίρνει ανά παιχνίδι και τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Σήμερα όμως θα πρέπει να μάθει να αποδίδει σε μια διαφορετική συνθήκη, δηλαδή μαζί με κάποιον που θα ψάχνει τους ίδιους χώρους στο τερέν για να κινηθεί και θα ψάχνει να πάρει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο αριθμό επαφών με την μπάλα και τελικών ενεργειών.
Δεν είναι καθόλου απλά όλα αυτά τα ζητήματα για να τα διαχειριστεί ένας προπονητής και μάλιστα υπό την πίεση του χρόνου και των υψηλών προσδοκιών που γεννά η μεταγραφή του Μέσι. Με όρους ποδοσφαιρικούς, αυτή η μεταγραφή μοιάζει με μια πολύ ακριβή “ζαριά” ενός πλουσίου στη ρουλέτα. Ναι, ο Μέσι φωνάζει ότι του έχει γίνει περίπου απωθημένο η κατάκτηση ακόμη ενός Champions League, και σίγουρα ναι, παραμένει παραπάνω από ικανός για να συνεισφέρει σε μια ομάδα που διεκδικεί το τρόπαιο, αλλά αυτό το ποδόσφαιρο παραμένει αληθινό παιχνίδι - δεν είναι ψηφιακό. Όσο θα μελετώνται, διαχρονικά, οι κινήσεις που σήμερα κάνουν αυτοί που λαμβάνουν τις επιχειρηματικές αποφάσεις στην Παρί, άλλο τόσο θα μελετώνται οι επιλογές που θα κάνει ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο για το αγωνιστικό μοντέλο με το οποίο θα επιχειρήσει να κατακτήσει το Champions League. Οι galacticos μετακόμισαν από την Μαδρίτη στο Παρίσι, και σήμερα ο Ποτσετίνο είναι ο πρώτος προπονητής που θα επιχειρήσει μαζί τους να κατακτήσει το Champions League. Επιχειρηματικά, η Παρί έχει ήδη πετύχει. Αγωνιστικά, οι πιθανότητες δεν είναι συντριπτικά με το μέρος της, διότι το ποδόσφαιρο παραμένει αληθινό.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.