Δημήτρης Κολοβός: «Κάθε εμπόδιο για καλό, η Σέριφ είναι η διαφήμιση όλης της Μολδαβίας»
Η Μολδαβία είναι μια λωρίδα γης μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. «Μπαλάκι» μεταξύ ΕΣΣΔ και Ρουμανίας από το 1812 έως και το 1991 όταν ανακηρύχθηκε αυτόνομο κράτος, με πληθυσμό 2,6 εκατ. κατοίκους (98% Χριστιανοί) και περίπου 500.000 μετανάστες, οι περισσότεροι στη Ρωσία, στα Βαλκάνια, στην Ιταλία.
Η χώρα με το μικρότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη (2.300 δολάρια ετησίως) με πρωτεύουσα το Κισινάου και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Τιρασπόλ. Την πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο της Υπερδνειστερίας, του μη αναγνωρισμένου κρατιδίου εντός της Μολδαβίας, το οποίο μετά από πόλεμο ενάμιση έτους (1990-1992) μεταξύ Μολδαβών και ντόπιων κατοίκων οι οποίοι είχαν τη στήριξη ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων κήρυξε ανεξαρτησία, η οποία ωστόσο δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.
Η Υπερδνειστερία είναι μια μη αναγνωρισμένη ανεξάρτητη ημιπροεδρική δημοκρατία με τη δική της κυβέρνηση, κοινοβούλιο, στρατό, αστυνομία και νόμισμα, της οποίας οι αρχές έχουν υιοθετήσει σύνταγμα, εθνικό ύμνο, σημαία και εθνόσημο. Ενας ημι-αυτόνομος τόπος που έχει για καμάρι του την ποδοσφαιρική ομάδα της «πρωτεύουσάς» της. Την Σέριφ Τιρασπόλ. «Τιρασπόλ» από την λέξη «πόλις» και τη λέξη «Τύρας», που ήταν αρχαία ελληνική αποικία της Μιλήτου στις εκβολές του ποταμού Τύρα (Δνείστερου). Μια πόλη που ανήκε επί αιώνες στην ΕΣΣΔ και κατοικείται από περίπου 160.000 κατοίκους, ένα μείγμα Ρώσων (40%), Ουκρανών (30%) και Μολδαβών (20%).
Εκεί επέλεξε να αγωνιστεί για δεύτερη διαδοχική σεζόν ο Δημήτρης Κολοβός, που έχει και… παρέα από εφέτος τον «ομόσταυλό» του (Prosport), Γιώργο Aθανασιάδη, ο οποίος μέχρι πέρυσι ανήκε στην ΑΕΚ. Στην ομάδα που ιδρύθηκε το 1997 αρχικά ως «Tyras Tiraspol» και μετονομάστηκε από τον Victor Gusan σε «Sheriff Tiraspol». Τι ήταν ο Gusan; Πρώην πράκτορας της KGB, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισε με «όχημα» το κοντινό λιμάνι της Οδησσού να χτίζει την εντυπωσιακή αυτοκρατορία του η οποία αριθμεί πλέον (μεταξύ άλλων) αλυσίδα πρατηρίων καυσίμων, εταιρείες που εμπορεύονται τσιγάρα και αλκοόλ, τηλεοπτικό σταθμό, κατασκευαστική εταιρία, εργοστάσια, δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία και ένα υπερσύγχρονο γήπεδο. Το Sheriff Stadium που κόστισε 200 εκατ. δολάρια, με χωρητικότητα 13.000 θεατών, όσοι περίπου και οι εργαζόμενοι στον κολοσσό της χώρας, υπό την ηγεσία του tycoon ολιγάρχη.
Εκεί αγωνίστηκε πέρυσι ο Δημήτρης Κολοβός ως δανεικός από τον Παναθηναϊκό. «Eγραψε» 12 γκολ και 9 ασίστ σε 27 ματς, στέφθηκε εύκολα πρωταθλητής (ηττήθηκε στον τελικό Κυπέλλου) και έγινε… έμμονη ιδέα του Ουκρανού κόουτς Γιούρι Βέρνιντουμπ. Τον ήθελε πίσω, τον πήρε με ελεύθερη μεταγραφή και συμβόλαιο ενός χρόνου, μαζί πλέον θα ταξιδέψουν στους ομίλους του Champions League, αφού οι «Σφήκες» ξεπάστρεψαν κατά σειρά Τέουτα, Αλασκέρτ, Ερυθρό Αστέρα και Ντινάμο Ζάγκρεμπ στους τέσσερις προκριματικούς γύρους της διοργάνωσης με έξι νίκες – δύο ισοπαλίες παρακαλώ!
Με 19 πρωταθλήματα - 10 Κύπελλλα – 7 Super Cup η Σέριφ κυνηγούσε από πέρυσι το όνειρο, πλέον ετοιμάζεται για την πρεμιέρα εναντίον της Σαχτάρ πριν από τα ταξίδια στο καινούριο Μπεναμπέου και στο Σαν Σίρο και ο 28χρονος διεθνής πρώην παίκτης του Πανιωνίου που φόρεσε τη φανέλα των «αιωνίων», της Βίλεμ, της Μαλίν και της Ομόνοιας, μοιράζεται στο Gazzetta κάποιες από τις στιγμές του δικού του ταξιδιού αυτό το καλοκαίρι…
- Πόσο εύκολη ήταν η απόφαση να φύγεις από τον Παναθηναϊκό;
«Δεν ήταν τόσο δύσκολη. Δεν ήμουν καλά στον Παναθηναϊκό. Δεν ένιωθα καλά. Δεν ένιωθα ότι πίστευαν σε μένα, αυτό ήταν το σημαντικότερο. Η Σέριφ με ήθελε από πέρυσι πολύ».
- Γιατί υπέγραψες συμβόλαιο μόνο για έναν χρόνο;
«Ο προπονητής μου είχε πει από πέρυσι ότι με ήθελε. Μου έδειξαν εμπιστοσύνη, παίζω στη θέση μου, νιώθω καλά. Ημουν κάπως διστακτικός, ήθελα να δώ πως θα προχωρήσουν τα πράγματα, γι’ αυτό υπέγραψα μόνο για έναν χρόνο και ήταν σημαντικό ότι το κλαμπ το δέχθηκε αυτό από την πλευρά του».
- Πάντα εκεί, πίσω από τον σέντερ φορ;
«Ναι, ναι, πάντα εκεί! Σε 4-4-1-1. Εκεί έπαιζα και πέρυσι, εκεί και εφέτος. Αυτή είναι η αγαπημένη μου θέση, εκεί μπορώ να ανταποκριθώ καλύτερα. Από την εποχή του Πανιωνίου, με τον κύριο Ουζουνίδη, εκεί αποδίδω καλύτερα. Τότε με τον Γιάννου στα περισσότερα ματς ως σέντερ φορ, με τον Μπουμάλ, τον Μπακασέτα…Ελεύθερος, να μπορώ να δημιουργώ και να βρίσκω τελικές προσπάθειες. Ηταν ένα από τα προβλήματα στον Παναθηναϊκό αυτό. Είχα παίξει αρχικά με τον κύριο Δώνη στα φιλικά πίσω από τον επιθετικό, μετά σε κάποια ματς του πρωταθλήματος έπαιξα ως εξτρέμ, δεν με βόλεψε και το 4-3-3. Δεν κύλησαν τα πράγματα όπως ήθελα και εγώ και οι προπονητές στον Παναθηναϊκό, αλλά κάθε εμπόδιο για καλό, έτσι δεν λένε; Το πιστεύω κι’ εγώ, το έχω δει στην καριέρα μου, κάθε εμπόδιο για καλό!».
- Με ποιο στόχο ξεκινήσατε στη σεζόν; Φαντάζομαι τη συμμετοχή στους ομίλους του Europa League…
“Oχι, όχι! Να το ξέρεις, ο προπονητής μας έβαζε από πέρυσι ψηλά τον πήχη. Μας έλεγε ‘πρέπει να παίξουμε στους ομίλους του Champions League, αυτό πρέπει να βλέπουμε’. Και να που συνέβη…»
- Πιο δύσκολο το ζευγάρωμα με τον Ερυθρό Αστέρα ή με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ;
«Και με τους δύο! Αουτσάιντερ είμασταν και με τους δύο, όμως σε κανένα από τα τέσσερα ματς δεν φανήκαμε κατώτεροι. Φτάσαμε δίκαια στους ομίλους».
- Αν υπήρχαν ένα – δυο σημεία –κλειδιά γι’ αυτή την επιτυχία, ποια θα έλεγες ότι ήταν;
«Η προετοιμασία μας, η αυτοπεποίθησή μας και ο τρόπος που παίξαμε. Οι αντίπαλοι περίμεναν ότι θα καθίσουμε πίσω και θα παίξουμε με αντεπιθέσεις επειδή έχουμε και ταχείς επιθετικούς. Δεν συνέβη αυτό. Προσπαθήσαμε κατά διαστήματα να πιέσουμε ψηλά, είχαμε σχετικά ψηλά τις γραμμές μας, τους αιφινιδιάσαμε με την τακτική μας».
- Και τώρα σε όμιλο με Ρέαλ, Ιντερ, Σαχτάρ; Εχεις παίξει ποτέ στο Μπερναμπέου ή στο Σαν Σίρο;
«Όχι, όχι. Στο καινούριο Μπερναμπέου παρακαλώ! Θα είναι ωραία, τι να πω… Και ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρο. Θα πάμε να παίξουμε αυτό που μπορούμε και πού ξέρεις τι μπορεί να συμβεί…»
- Στο πρωτάθλημα φουλ επίθεση, στο Champions League άμυνα και αντεπιθέσεις. Την έχεις σκεφτεί αυτή την… υποχρεωτική πλέον αλλαγή;
«Βέβαια. Ετσι θα είναι. Και δεν θα είναι καθόλου εύκολη αυτή η αλλαγή, αλλά πλέον έχουμε τρομερή αυτοπεποίθηση στην ομάδα,είναι πολύ καλή η ατμόσφαιρα».
- Εχετε παίκτες από Ελλάδα, Σερβία, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρωσία, Σλοβενία, Κολομβία, Λουξεμβούργο, Γουϊνέα, Βοσνία, Ακτή Ελεφαντοστού, Περού, Βραζιλία, Τρινιντάντ, Ρωσία, Μαλάουι, Μάλι, Γκάνα, Νίγηρα… Πώς την «παλεύετε»;
«Οντως, χαμός! Αλλά αν ξέρεις καλά αγγλικά, όλα λύνονται! Ξέρουμε σχεδόν όλοι, συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα».
- Συνειδητοποιήσατε τι έχετε πετύχει, ότι γράψατε ιστορία; Μιλάμε για μια χώρα η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη διεθνώς από όλους, αλλά έχει ομάδα στους ομίλους του Champions League.
“Iσχύει, έτσι είναι. Είναι τεράστια διαφήμιση για τη χώρα αυτή η πρόκριση. Θα έλεγα και μια δικαίωση για τον ιδιοκτήτη και τον κόουτς. Είναι ένα κλαμπ που παρέχει τα πάντα, σε μια χώρα με χαμηλό βιοτικό επίπεδο είναι η αλήθεια. Η Σέριφ κατάφερε να γίνει ομάδα ευρωπαϊκού επιπέδου με τις υποδομές, την οργάνωση και τις επενδύσεις της».
- Καλύτερα εφέτος που έχεις και τον Γιώργο Αθανασιάδη μαζί σου;
«Βέβαια, εδώ τον έχω δίπλα μου! MVP ο Γιώργος, MVP! Nαι, σίγουρα καλύτερα. Θα έρθει και η οικογένεια μετά τη διακοπή για τις εθνικές ομάδες, τα άφησα τα κορίτσια να κάνουν διακοπές, μου έλειψαν. Όλα καλά. Και με τον κορονοϊό καλά είναι τα πράγματα εδώ. Είναι σοβαρό πολύ το θέμα, παρότι έχω εμβολιαστεί πολύ νωρίς. Ευτυχώς είναι καλά εδώ».
- Αρχή της σεζόν στο Κορωπί με τον Παναθηναϊκό, μεταγραφή, κατευθείαν στα βαθιά με Ερυθρό Αστέρα και Ντινάμο Ζάγκρεμπ, εκκίνηση καταπληκτική, ηθικό ακμαιότατο. Και του χρόνου;
«Την υγειά μας να έχουμε. Την υγειά μας! Θα δούμε τι θα γίνει. Προς το παρόν πάμε βήμα – βήμα».
- Να είσαι καλά, Δημήτρη, να είσαι καλά… θα σε παρακολουθούμε!
«Δεν είμαστε και πολλοί δυστυχώς εφέτος στο Champions League. Mακάρι να πάνε καλά οι ελληνικές ομάδες στο Europa και στο Conference League”.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.