Mπάλα, χρήμα και μιντιακές «γαργάρες»
Όσον αφορά τη χρήση αναβολικών στο υψηλό επίπεδο του αθλητισμού υπάρχει ένα μοτίβο που αφορά τα media (κυρίως) αλλά και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Όταν σε πιάσουν για χρήση είσαι δακτυλοδεικτούμενος και… προδότης της μεγάλης (αθλητικής) ιδέας πάνω στην οποία είχαν επενδυθεί ελπίδες και χρήμα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή η πεποίθηση που καλλιεργείται είναι ότι με κάποιο τρόπο και το χάρισμα του ταλέντου και της ψυχής σου κερδίζεις όλους αυτούς που τα παίρνουν τα φάρμακα (γιατί μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου) τα παίρνουν πάντα οι άλλοι.
Όλα τα παραπάνω μπορείτε να τα «κουμπώσετε» υπέροχα στα όσα συμβαίνουν τώρα με τους Ρώσους ολιγάρχες στο ποδόσφαιρο. Η’ τουλάχιστον αυτούς που έχουν εκτεθεί λόγω μεγάλης δημοσιότητας και προφανών σχέσεων με τον τσάρο Πούτιν. Καθότι υπάρχουν αρκετοί που είναι στο απυρόβλητο, ακόμα. Όσοι βγήκαν –τώρα- στη σέντρα λόγω της εισβολής στην Ουκρανίας και των σχέσεών τους με τον Πούτιν τρώνε ξύλο ανελέητο.
Τρανό παράδειγμα…
Έχουμε συνηθίσει να λέμε για την ανεξαρτησία που έχει το BBC ακόμα και έναντι της αγγλικής κυβέρνησης. Δεν είναι λάθος. Έχει αποδειχθεί αρκετές φορές. Ίσως περισσότερες απ΄ όσες το κορυφαίο βρετανικό μέσο έχει αποκρύψει πράγματα. Ακριβώς γι αυτό προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι αυτός ο ακρογωνιαίος λίθος της ενημέρωσης, μετά από 19 χρόνια ενασχόλησης του Αμπράμοβιτς με το αγγλικό ποδόσφαιρο, περίμενε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκατοντάδες νεκρούς και τις οικονομικές κυρώσεις για να βγάλει τα άπλυτα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου στη φόρα. Βίος και πολιτεία ο Ρομάν τελικά. Γιατί προφανώς όλοι μας, μαζί και το BBC πιστεύαμε ότι τα χρήματα τα έκανε με εξαιρετικές ιδέες και…start up.
Δεν είναι κακό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Αυτό ισχύει για όλους μας στα media. Πιθανολογώ μάλιστα ότι έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ώστε όχι μόνο τα αγγλικά ΜΜΕ αλλά και τα γαλλικά να βουτήξουν και πάλι βαθιά στην έρευνα γιατί υπάρχει ψωμάκι. Ποιες είναι π.χ οι πραγματικές δουλειές των Αράβων επενδυτών που έχουν μπουκάρει στις ομάδες τους; Ποιες είναι οι σχέσεις τους με τους ηγέτες των χωρών τους, στον αραβικό κόσμο, όπου ως γνωστόν τα ανθρώπινα δικαιώματα… ανθούν; Θα θέλαμε πολύ δούμε μια τέτοια μεγάλη έρευνα σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό ΜΜΕ. Κατά προτίμηση πριν εξαντληθούν τα πετρέλαια στην αραβική χερσόνησο.
Θα έλεγα για ακόμα μια φορά ότι είναι καλό να μη δουλευόμαστε μεταξύ μας. Να επικυρώσουμε το αυτονόητο (για να μη φάμε και κανένα μπούλινγκ από τους επιλεκτικά ευαίσθητους) ότι ο Πούτιν και ο μηχανισμός του δολοφονούν στην Ουκρανία. Αλλά όσον αφορά (και) το ποδόσφαιρο ας καταλήξουμε ότι το χρήμα είναι ο μοναδικός Θεός και αυτόν προσκυνάνε άπαντες μέχρι να γίνει η στραβή και μετά να θυμηθούν ότι κάπου σε κάποια γωνιά υπάρχει καταχωνιασμένη η εντιμότητα. Η οποία αν υπήρχε, κατ' εξακολούθηση και όχι a la carte, δεν θα επέτρεπε σε πάρα πολλούς ευαίσθητους να πάνε τον Νοέμβριο στο Κατάρ για να παίξουν μπάλα (ή να συμμετάσχουν με οποιοδήποτε τρόπο) στο Μουντιάλ των 6.500 νεκρών, ξένων εργατών, το οποία ανατέθηκε με πλήρη… διαφάνεια από την FIFA στους αμόλυντους σεϊχηδες.
Και η απαραίτητη εξήγηση. Αν με κάποιο τρόπο θεωρείτε πως, όλα τα παραπάνω, είναι υπέρ του Αμπράμοβιτς ή του Πούτιν και της παρέας του, δεν ευθύνομαι για την αντιληπτική σας ικανότητα. Για εμένα όλα τα γουρούνια (τι φταίνε και αυτά βέβαια) έχουν την ίδια μούρη. Δεν κάνω διαχωρισμούς, ούτε σε αυτό.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.