To «raus» του Έμερι και τα αυγά της Ρεάλ

To «raus» του Έμερι και τα αυγά της Ρεάλ

bet365

Ο Αλέξανδρος Λοθάνο βγάζει το καπέλο στον Ουνάι Έμερι για το μάθημα του στην Μπάγερν Μονάχου και τον μοναδικό χαρακτήρα της Ρεάλ Μαδρίτης για την ηρωική πρόκρισή της εις βάρος της Τσέλσι.

Ο Ουνάι Έμερι είχε καταντήσει… ανέκδοτο στην Αγγλία, την εποχή που καθόταν στον πάγκο της Άρσεναλ. Όχι, βεβαίως, για τις ποδοσφαιρικές του γνώσεις και τακτικές, αλλά για τα φτωχά αγγλικά του.

Ακόμα και ο χαιρετισμός του υποδήλωνε ότι ο Βάσκος προπονητής δεν το… έχει με τις γλώσσες. Ουδείς δεν ξεχνάει το «good ebening», το οποίο τόλμησε να κοροϊδέψει με tweet ο παλαίμαχος πλέον Μεσούτ Εζίλ, όταν η Βιγιαρεάλ αντιμετώπισε πέρυσι τους Κανονιέρηδες στα ημιτελικά του Europa League.

Όπως ουδείς δεν θα ξεχάσει για πολλά χρόνια την μυθική πορεία της Βιγιαρεάλ των 50 χιλιάδων κατοίκων στο φετινό Champions League. Στην φάση ομίλων ξεπέρασε ένα πολύ απαιτητικό αντάμωμα με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Αταλάντα, στους «16» απέκλεισε την Γιουβέντους με θριαμβευτικό 3-0 μέσα στο Τορίνο και στα προημιτελικά πέταξε έξω («raus», όπως λένε στην Γερμανία) την Μπάγερν Μονάχου, κυριαρχώντας στο πρώτο παιχνίδι και δεχόμενη μόλις ένα γκολ από την βαυαρική μηχανή σε 180 λεπτά.

100% έργο Έμερι

Ο Χερόνιμο Ρούγι ήταν σταθερός κάτω από τα δοκάρια, το δίδυμο Ραούλ Αλμπιόλ - Πάου Τόρες ανίκητοι στο κέντρο της άμυνας, Ντάνι Παρέχο, Ετιέν Καπουέ και Τζιοβάνι Λο Σέλσο «αλώνιζαν» στα χαφ και οι Αρνό Ντανζούμα και Σάμουελ Τσουκουέζε έκαναν πραγματικότητα το όνειρο με τα γκολ τους.

 

Η πρόκριση του Κίτρινου Υποβρυχίου στα ημιτελικά του Champions League για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, όμως, πιστώνεται πρωτίστως στον 50χρονο κύριο από το Ονταρίμπια που κάθεται στην άκρη του πάγκου.

Πέρυσι οδήγησε την Βιγιαρεάλ στην κατάκτηση του πρώτου της τίτλου σε 98 χρόνια ιστορίας και αυτός μάλιστα ήταν το Europa League, μέσω του οποίου η ομάδα της κωμόπολης έξω από την Βαλένθια εξασφάλισε την παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Κόντρα σε μια από τις πιο βαριές φανέλες της Ευρώπης, έστω και απέναντι σε έναν άπειρο τεχνικό (Γιούλιαν Νάγκελσμαν), ο Έμερι έδωσε ρεσιτάλ προπονητικής καθοδήγησης. Στο πρώτο παιχνίδι, η Βιγιαρεάλ αιφνιδίασε τους Βαυαρούς με την πίεση και το διαρκές τρέξιμο και, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Νάγκελσμαν, άξιζε να νικήσει με μεγαλύτερο σκορ από το 1-0.

Το «μικρό» σκορ, όμως, κράτησε φουλ στην πρίζα την Βιγιαρεάλ, η οποία στην ρεβάνς δέχθηκε είκοσι τελικές προσπάθειες και σαράντα σέντρες της Μπάγερν (!), αλλά στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι είχαν μόνο μια κλασική ευκαιρία και, όποτε μπορούσαν, οι φιλοξενούμενοι έψαχναν την κόντρα.

Με μια τέτοια, άλλωστε, «σκότωσαν» το θηρίο, δίνοντας μια αποστομωτική απάντηση σε όσους θεωρούσαν ότι η Βιγιαρεάλ θα ήταν μια αξιόμαχη αντίπαλος, αλλά μέχρι εκεί. Σε αυτό, βεβαίως, βοήθησε και η Μπάγερν, η οποία σε όλη την σεζόν άφησε αρκετές προβληματικές εμφανίσεις, στερείται δημιουργίας από την μεσαία γραμμή, δεν είχε τον πολύτιμο Αλφόνσο Ντέιβις στο 100% και η άμυνά της δεν πείθει.

«Είμαστε εδώ για να νικήσουμε, όχι για να λένε πόσο συμπαθητικοί είμαστε ή ότι προερχόμαστε από ένα μικρό χωριό, ούτε Αστερίξ, ούτε Οβελίξ, ούτε τίποτα» ήταν η ξεκάθαρη εξήγηση του Έμερι, ο οποίος για πρώτη φορά στην καριέρα του φτάνει στα ημιτελικά του Champions League και, βεβαίως, δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει εδώ.

Η Λίβερπουλ, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανταμώσει με το Κίτρινο Υποβρύχιο, είναι ανώτερη στα χαρτιά και διαθέτει τα όπλα για να προκριθεί στον τελικό. Μήπως, όμως, δεν ήταν ανώτερες Γιουβέντους και Μπάγερν Μονάχου;

Αυτά, ΜΟΝΟ η Ρεάλ

Παρ’ ότι έχει χτίσει την καριέρα του με την κατάκτηση τεσσάρων (!) Europa League, ο Έμερι είχε πει κάποτε ως προπονητής της Σεβίλλης ότι «το ψωμί και τα τηγανητά αυγά μας τα δίνει το πρωτάθλημα και όχι η Ευρώπη».

Ως προς τι η αναφορά στα αυγά; Γιατί αυτά δείχνει μια και ακόμα μια φορά η Ρεάλ Μαδρίτης στο Champions League και όχι μόνο. Οποιαδήποτε άλλη ομάδα, μα οποιαδήποτε όμως, θα κατέρρεε πλήρως ευρισκόμενη πίσω στο σκορ με 3-0 μέσα στο γήπεδο της, όταν συν τοις άλλοις είχε προβάδισμα πρόκρισης με σκορ 3-1, έξι ημέρες νωρίτερα.

Όχι, όμως, και η Ρεάλ. Με στόπερ τον Ντάνι Καρβαχάλ, αριστερό μπακ τον (σχεδόν) παλαίμαχο Μαρσέλο και τον 36χρονο Λούκα Μόντριτς να παίζει μέχρι και αμυντικό χαφ (τι πάσα έβγαλε στον Ροντρίγκο στο πρώτο γκολ, τι πάσα!), η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι βρήκε το σθένος και, βεβαίως, την ποιότητα να πετύχει δύο γκολ και να μην δεχθεί άλλο, παρά τις 29 (!) τελικές των Λονδρέζων.

Φαντάζει τρελό, αλλά η Ρεάλ «λύθηκε» όταν βρέθηκε να χάνει με 3-0. Μέχρι τότε, έβλεπε τα μπλε τρένα να περνούν. Ο Αντσελότι, που δεν ρισκάρει μέχρι να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο, έβγαλε τον απογοητευτικό Τόνι Κρόος και έδωσε πολύτιμη ενέργεια στην ομάδα του με Εντουάρντο Καμαβινγκά και Ροντρίγκο.

Κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν, η Ρεάλ ήταν καλύτερη για μισή ώρα σε σύνολο 180 λεπτών και, κόντρα στην Τσέλσι, περί τα 60 σε 210. Ε και; Ήταν υπέρ αρκετά για να βρεθεί η Βασίλισσα των 13 Champions League σε δέκατο ημιτελικό τα τελευταία… δώδεκα χρόνια!

Όχι φίλοι μου, αυτό δεν γίνεται (μόνο) με τύχη. Θέλει χαρακτήρα, κλάση και μια τεράστια ψυχή που δεν λυγίζει εκεί όπου θα λύγιζαν το 99% των ομάδων. Ψυχή που, βεβαίως, τη λένε σε ελεύθερη μετάφραση και… αυγά!

Όποια και αν είναι η αντίπαλος στα ημιτελικά, η άσπονδη συμπολίτισσα Ατλέτικο ή η Μάντσεστερ Σίτι του μισητού (χωρίς εισαγωγικά) Πεπ Γκουαρδιόλα, γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί σε καμία στιγμή να επαναπαυτεί. Γιατί εκεί θα βρεθεί η Ρεάλ για να την τιμωρήσει…

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...