Μάντσεστερ Σίτι - Ρεάλ Μαδρίτης: Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Νο1 εχθρός της Ρεάλ

Αλέξανδρος Λοθάνο Αλέξανδρος Λοθάνο
Μάντσεστερ Σίτι - Ρεάλ Μαδρίτης: Πεπ Γκουαρδιόλα, ο Νο1 εχθρός της Ρεάλ

bet365

Μάντσεστερ Σίτι εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης. Ή μήπως Πεπ Γκουαρδιόλα εναντίον Ρεάλ Μαδρίτης; Γιατί η Βασίλισσα φιλοδοξεί να προκριθεί σε έναν ακόμα τελικό Champions League και, ταυτόχρονα, να κάνει κάζο στον προπονητή που οι φίλαθλοι της περισσότερο λατρεύουν να μισούν.

Ο Τζουσέπ Γκουαρδιόλα Σάλα δεν έχει κρύψει ποτέ ότι νιώθει πιο Καταλανός απ’ ότι Ισπανός. Επίσης, αποκαλεί χώρα του την Καταλονία γιατί έτσι το νιώθει, προκαλώντας την αντίδραση των Μαδριλένων. Αυτά τα πιστεύω του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει συνδέσει την καριέρα του με την Μπαρτσελόνα, τον έχουν μετατρέψει στον νούμερο 1 εχθρό (χωρίς εισαγωγικά) των φίλων της Ρεάλ.

Για τα παραπάνω, η κόντρα της Βασίλισσας με την Μάντσεστερ Σίτι του Πεπ έχει ένα επιπλέον κίνητρο για τους Μαδριλένους, πέραν βεβαίως από την πρόκριση στον τελικό του Champions League, η οποία αποτελεί από μόνη της τεράστιο δέλεαρ.

Οι φίλοι της Ρεάλ λατρεύουν να μισούν τον Γκουαρδιόλα, μια σχέση στ-οργής που υπήρχε από την εποχή που ο Πεπ ήταν ποδοσφαιριστής και αρχηγός της Μπάρτσα, αλλά έγινε ακόμα πιο έντονη όταν κάθισε στην άκρη του πάγκου των Μπλαουγκράνα.

Επτά ασίστ και δύο πεντάρες

Ως ποδοσφαιριστής και ως επιφανές μέλος της «Ντριμ Τιμ» του Γιόχαν Κρόιφ, ο Γκουαρδιόλα είχε (οριακά) θετικό απολογισμό κόντρα στην Ρεάλ, αφού σε 21 Clasico μέτρησε οκτώ νίκες, επτά ισοπαλίες και έξι ήττες. Δεν σκόραρε (δεν ήταν, άλλωστε, το φόρτε του), αλλά μοίρασε επτά ασίστ.

 

Στα 21 του ντέρμπι, έζησε μεταξύ άλλων το θριαμβευτικό 5-0 με χατ - τρικ του Ρομάριο στις 8 Ιανουαρίου του 1994 στο «Καμπ Νόου», αλλά και την συντριβή με το ίδιο σκορ, ένα χρόνο (παρά δύο ημέρες) αργότερα, στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου», με χατ - τρικ του Ιβάν Ζαμοράνο.

Ως παίκτης της Μπάρτσα, έχασε τρία Σούπερ Καπ Ισπανίας απέναντι στην Βασίλισσα, η οποία τον «νίκησε» με 3-0 μέσα στο «Ολίμπικο» της Ρώμης, όταν ο Πεπ φορούσε την φανέλα της Ρόμα. Η Ρεάλ, μάλιστα, είχε πετύχει και τα τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και είχε μπει ως αλλαγή ο Καταλανός μέσος.

Από το 2-6 στο 5-0

Τα αισθήματα… μίσους προς τον Γκουαρδιόλα από τους Μαδριλένους, όμως, εκτοξεύτηκαν στην διάρκεια της θητείας του ως προπονητής των Μπλαουγκράνα. Σε 15 «Clasico» ως τεχνικός της Μπάρτσα, ο Πεπ μέτρησε εννέα νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και μόλις δύο ήττες, 33 γκολ υπέρ και 15 κατά.

Και μπορεί αυτές οι δύο ήττες να του στοίχισαν ισάριθμους τίτλους κόντρα στον Ζοσέ Μουρίνιο (το Κύπελλο του 2011 στον τελικό και το πρωτάθλημα του 2012), αλλά ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι έχει σαφές πολλές περισσότερες ευχάριστες αναμνήσεις από το αντάμωμα με τους Μπλάνκος.

Ξεχωρίζουν, βεβαίως, το θριαμβευτικό 6-2 μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» στις 2 Μαΐου του 2009, την ημέρα της έμπνευσης χρησιμοποίησης του Λιονέλ Μέσι σε ρόλο «ψευτό - εννιαριού» και στον δρόμο προς την κατάκτηση του τρεμπλ.

Αλλά και το εξίσου εμφατικό 5-0 στο «Καμπ Νόου», στις 29 Νοεμβρίου του 2010, ανήμερα των 110ων γενεθλίων της Μπάρτσα, στην βαρύτερη ήττα στην καριέρα του Μουρίνιο μέχρι να έρθει το φετινό 6-1 της Μπόντο Γκλιμτ επί της Ρόμα στο Europa Conference League.

Στα highlight του κόντρα στην Ρεάλ και η πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League του 2011 όταν, παραμονές του πρώτου αγώνα, έδωσε μια συνέντευξη Τύπου που μνημονεύεται μέχρι σήμερα από τους φίλους της Μπάρτσα και ενίσχυσε και άλλο τα αρνητικά συναισθήματα των Μαδριλένων απέναντί του.

«Έξω από το γήπεδο με έχει ήδη νικήσει (σ.σ. ο Μουρίνιο). Του χαρίζω το ατομικό του Champions League έξω από το γήπεδο, να το απολαύσει και ας το πάρει σπίτι του. Σε αυτή την αίθουσα (σ.σ. Τύπου) είναι το γαμ@@@@@ αφεντικό, ο γαμ@@@@@@ άρχοντας και δεν θέλω να τον κοντράρω ποτέ» ήταν η πιο χαρακτηριστική φράση του Γκουαρδιόλα, απευθυνόμενος στον Μουρίνιο.

Η «cagada» και η ρεβάνς

Το καλοκαίρι του 2012 και μετά την ήττα του από την Ρεάλ στο «Καμπ Νόου» με το «calma» του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Γκουαρδιόλα αποχαιρέτησε την Μπάρτσα και, δύο χρόνια αργότερα, αντάμωσε ξανά με την Βασίλισσα, αυτή την φορά ως προπονητής της Μπάγερν Μονάχου.

Στα ημιτελικά του Champions League, οι Βαυαροί εμφανίζονται ως φαβορί κόντρα στους Μαδριλένους του… Κάρλο Αντσελότι (ναι, όπως τώρα), αλλά στο πρώτο παιχνίδι (23 Απριλίου του 2014) είναι αναποτελεσματικοί, αιφνιδιάζονται και χάνουν στην ισπανική πρωτεύουσα με 1-0, εξαιτίας ενός γκολ του Καρίμ Μπενζεμά.

15 ημέρες αργότερα ο Γκουαρδιόλα, ο οποίος πριν από τον πρώτο αγώνα είχε αποκαλέσει (σχεδόν) απαξιωτικά «αθλητές» τους παίκτες της Ρεάλ, τα παίζει όλα για όλα και ρισκάρει με φουλ επιθετική διάταξη, επηρεασμένος και από την βεβαιότητα ανωτερότητας που έβγαζε η διοίκηση, αλλά και οι παίκτες της Μπάγερν.

Αποτέλεσμα; Ιστορική συντριβή με 4-0, με δύο κεφαλιές του Σέρχιο Ράμος και άλλα δύο γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο σε αντεπιθέσεις. Λίγο καιρό αργότερα, ο Γκουαρδιόλα χαρακτήρισε την τακτική προσέγγιση εκείνου του αγώνα ως την μεγαλύτερη «cagada» της καριέρας του. Ελληνιστί, τα έκανε σκ@@ά!

Η Ρεάλ του «Καρλέτο» προκρίθηκε πανηγυρικά στον τελικό του Champions League για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, κατέκτησε την δέκατη κούπα κόντρα στην Ατλέτικο και θα ακολουθούσαν άλλα τρία τρόπαια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με προπονητή πλέον τον Ζινεντίν Ζιντάν, βοηθό του Αντσελότι εκείνη την σεζόν.

Το τελευταίο αντάμωμα του Γκουαρδιόλα με την Ρεάλ, πριν από το φετινό και ως προπονητής της Σίτι πλέον, έλαβε χώρα στην φάση των «16» της σεζόν 2019-20, κάτω όμως από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες.

Στο πρώτο παιχνίδι (26 Φεβρουαρίου του 2020), οι Πολίτες νίκησαν με ανατροπή στο «Μπερναμπέου» με 2-1 (60’ Ίσκο - 78’ Γκαμπριέλ Ζεσούς, 83’ πέν. Ντε Μπρόινε), σε ένα από τα τελευταία παιχνίδια με γεμάτα γήπεδα, αφού το πρώτο, πολύ μεγάλο lockdown λόγω του κορονοϊού, ήταν προ των πυλών.

Γι’ αυτό, άλλωστε, η ρεβάνς έλαβε χώρα 163 ημέρες μετά το πρώτο ματς και στο άδειο από κόσμο «Etihad» (7 Αυγούστου), με την Σίτι να νικάει και πάλι με 2-1 (9’ Στέρλινγκ, 68’ Γκαμπριέλ Ζεσούς - 28’ Μπενζεμά), προτού αποκλειστεί από την Λιόν σε νοκ άουτ ματς, στα προημιτελικά του Final - 8 στην «φούσκα» της Λισσαβόνας.

Κάρλο μου, Πεπ μου…

Και αν η σχέση του Γκουαρδιόλα με την Ρεάλ είναι (πάντα) στο κόκκινο, αυτή του Καταλανού με τον Κάρλο Αντσελότι χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και θαυμασμό, σε σημείο που οι δύο άνδρες παραλίγο να συνεργαστούν.

Όχι όταν ο Πεπ ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα, αλλά όταν ακόμα έπαιζε μπάλα. Στα 27 του χρόνια σκεφτόταν σοβαρά να φύγει από την αγαπημένη του Μπαρτσελόνα και η Πάρμα των Μπουφόν, Τιράμ και Σία ήθελε να τον κάνει δικό της.

Η Πάρμα, βεβαίως, του Αντσελότι, ο οποίος πάντα εκτιμούσε τον ποδοσφαιριστή Γκουαρδιόλα. «Ήμασταν πολύ κοντά. Ήθελα να ανακαλύψω τις μεθόδους του. Είναι ένα από τα πράγματα που περισσότερο έχω μετανιώσει, ότι δεν είχα τον Κάρλο ως προπονητή» παραδέχθηκε, χρόνια αργότερα, ο Πεπ, ο οποίος θήτευσε… εμμέσως δίπλα στον κατά έντεκα χρόνια μεγαλύτερό του Ιταλό, όταν έκανε τα πρώτα του βήματα στην προπονητική.

«Θυμάμαι πως με φρόντισε όταν άρχισα. Τον επισκέφτηκα όταν ήταν στην Μίλαν στα πρώτα μου χρόνια. Θυμάμαι πόσο ευγενικός ήταν. Γι’ αυτό τον θαυμάζω. Μου επέτρεψε να δω μια - δύο προπονήσεις. Ήταν τόσο ευγενικός και μιλήσαμε λίγο για την ζωή και το ποδόσφαιρο. Όχι κάτι ξεχωριστό, αλλά νιώθεις όταν οι άνθρωποι σε φροντίζουν. Είναι καλοί άνθρωποι και είναι ένας από αυτούς, σίγουρα» λέει ο Γκουαρδιόλα για τον Αντσελότι, τον οποίο δεδομένα θα χαιρετήσει εγκάρδια όταν ανταμώσουν πριν από τα δύο παιχνίδια.

Όταν, άλλωστε, ο Κάρλο τον διαδέχθηκε στην τεχνική ηγεσία της Μπάγερν, ο Πεπ του είχε αφήσει στο γραφείο του προπονητή ένα τρυφερό μήνυμα γραμμένο στα ιταλικά: «Με πολλή αγάπη, να έχεις πολλή τύχη Κάρλο!».

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...