Ρεάλ ή Σίτι, παίζετε (και) άμυνα; Τότε θα περάσετε!
Ο πιο εύστοχος τίτλος ανήκει αναμφίβολα στην «Marca», η οποία άλλωστε φημίζεται για τέτοιες εμπνεύσεις. «Η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ανεξήγητη» έγραψε η ισπανική εφημερίδα για το απίστευτο, ασύλληπτο 4-3 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Βασίλισσας στο «Etihad».
Οποιαδήποτε άλλη ομάδα στον κόσμο, μα οποιαδήποτε άλλη, με εις βάρος της 2-0 στο ενδέκατο λεπτό, θα έχανε με σκορ - μαμούθ από αυτή τη Σίτι, η οποία προηγήθηκε επίσης 3-1 και 4-2, έχασε ευκαιρίες για 4-1 και 5-2, αλλά θα πάει στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» για την ρεβάνς (Τετάρτη 04/05, 22:00) με ένα σκορ που δεν εξασφαλίζει απολύτως, μα απολύτως τίποτα.
Για τους τελειομανείς (ή κλασικούς γκρινιάρηδες, διαλέγετε και παίρνετε), είναι αλήθεια ότι η αμυντική λειτουργία των δύο ομάδων ήταν άκρως προβληματική και σε καμία περίπτωση δεν αρμόζει στην βέβαιη πρωταθλήτρια Ισπανίας και στην επίδοξη πρωταθλήτρια Αγγλίας.
Δικαιολογίες για την αμυντική… αφάνεια
Η Σίτι έκανε το χειρότερο αμυντικό της παιχνίδι τη φετινή (πολύ πιο αξιόπιστη σε αυτόν τον τομέα) σεζόν, αλλά έχει (επαρκείς) δικαιολογίες. Έπαιζε χωρίς τα δύο βασικά της δεξιά μπακ (Κάιλ Γουόκερ και Ζοάο Κανσέλο), με τον ανέτοιμο Τζον Στόουνς να αντέχει μόλις 35 λεπτά και με τον 36χρονο φύσει και θέσει αμυντικό μέσο Φερναντίνιο να προσπαθεί, ανεπιτυχώς βεβαίως, να περιορίσει απόλυτα τον κατά 14 χρόνια μικρότερό του, δαιμόνιο Βινίσιους Ζούνιορ.
Επιθετικά και ειδικά όσο ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είχε δυνάμεις, οι Πολίτες ήταν απολαυστικοί. Πέτυχαν τέσσερα γκολ, έχασαν ευκαιρίες για τα διπλάσια και έβρισκαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους για να πλήξουν - ταλαιπωρήσουν την επίσης πολύ ευάλωτη άμυνα της Ρεάλ. Φαντάζεστε αυτή την ομάδα με τον Έρλινγκ Μπράουτ Χάαλαντ στην κορυφή της επίθεσης; Μπρρρρ…
Απέναντι στους Πολίτες, η Ρεάλ μπήκε κοιμισμένη στο παιχνίδι. Αλλά, επειδή είναι η Ρεάλ των 13 Champions League, του ατσάλινου DNA και των τεράστιων προσωπικοτήτων, βρήκε (σχεδόν) πάντα απαντήσεις στην Σίτι, μειώνοντας σε 2-1, 3-2 και, εντέλει, 4-3.
Πως το έκανε; Πρωτίστως, με έναν τεράστιο (ξέρω, επαναλαμβάνομαι, αλλά δεν βρίσκω άλλα επίθετα) Καρίμ Μπενζεμά ο οποίος, παρ’ ότι προερχόταν από τρία διαδοχικά χαμένα πέναλτι στη La Liga, είχε τα ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο) αυγά για να εκτελέσει α λα Πανένκα, αυτό που διαμόρφωσε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό ενόψει της ρεβάνς.
Η Ρεάλ ήταν αστεία στην άμυνα, αλλά είχε και αυτή επαρκείς δικαιολογίες. Ο Έντερ Μιλιτάο διέρχεται περίοδο ντεφορμαρίσματος, ο Νταβίντ Αλάμπα ήταν και αυτός τραυματίας και βγήκε στην ανάπαυλα ύστερα από ένα «μαύρο» 45λεπτο, ενώ η απουσία του Καζεμίρο έκοψε στην μέση την ομάδα του, όπως συμβαίνει δηλαδή όποτε λείπει η βραζιλιάνικη «σκούπα πολυτελείας» από τα χαφ.
Οι ευλογημένες επιστροφές
Και τώρα τι; Αν και με αυτές τις επιθετικές μηχανές δεν μπορώ να το αποκλείσω, θεωρώ απίθανο να δούμε ένα αντίστοιχο 4-3 στην ρεβάνς, όπου πλέον τα περιθώρια δεν υπάρχουν και κάθε λάθος πληρώνεται (καθοριστικά) ακριβά, με το έπαθλο (πρόκριση στον τελικό του Champions League) να είναι απίστευτα δελεαστικό.
Ο Κάρλο Αντσελότι θα νιώθει πολύ πιο ήσυχος με τον Καζεμίρο στην ενδεκάδα. Και, βλέποντας την κατάσταση του Τόνι Κρόος και πόσο ταλαιπωρείται ο Γερμανός σε αγώνες πάνω - κάτω, ο Ιταλός είναι λογικό να σκέφτεται μια τετράδα στα χαφ, με τον Φεντερίκο Βαλβέρδε να πλαισιώνει την κλασική τριάδα (μήπως δούμε την έκπληξη με τον Εντουάρντο Καμαβινγκά;) και τους Μπενζεμά - Βινίσιους Ζούνιορ στην γραμμή κρούσης.
Η Ρεάλ που απέκλεισε την Παρί Σεν Ζερμέν ούσα ανώτερη μόλις για μισή ώρα και πέταξε έξω την Τσέλσι παρ’ ότι βρέθηκε να χάνει με 3-0 στην έδρα της στο 79ο λεπτό, καλείται τώρα να κάνει νέο, ιστορικό «θαύμα»: Να προκριθεί στον τελικό για πρώτη φορά μετά από ήττα στον πρώτο ημιτελικό, ύστερα από πέντε αποτυχημένες απόπειρες.
Και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες (έξι σε εννέα επισκέψεις) και λιγότερες ήττες (μόλις μια) στο «Μπερναμπέου»; Η Σίτι ήταν πολύ ανώτερη στο πρώτο ματς, όπου θα μπορούσε να είχε πάρει ακόμα και σκορ (μισής) πρόκρισης.
Πλέον, όμως, γνωρίζει ότι αν χάσει στο «Μπερναμπέου», είτε θα πάει στην παράταση (με ό, τι αυτό συνεπάγεται…), είτε θα αποκλειστεί. Και το θρίλερ που έζησε στην ίδια πόλη για τα προημιτελικά, αλλά κόντρα σε μια ομάδα πολύ λιγότερο αποτελεσματική στην επίθεση (Ατλέτικο), πρέπει να της χρησιμεύσει ως πολύτιμο μάθημα.
Στο παιχνίδι του Μάντσεστερ, οι Πολίτες έτρεξαν οκτώ χιλιόμετρα περισσότερα από την Ρεάλ, αλλά τους έλειψε ο απαραίτητος δυναμισμός στις μονομαχίες, παρ’ ότι έκαναν τα διπλάσια φάουλ από τους Μαδριλένους.
Και ο Καταλανός προπονητής, όπως ο Ιταλός συνάδελφός του, θα έχει μια σημαντικότατη επιστροφή και ενδεχομένως δύο. Ο Ζοάο Κανσέλο, επιδραστικότατος ξεκινώντας από την θέση του δεξιού μπακ και συμβάλλοντας αποφασιστικά και ως χαφ, επιστρέφει από τιμωρία και θα είναι παρών στην άμυνα μιας Σίτι που τον περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.
Και δεν αποκλείεται, μαζί με τον Πορτογάλο, να φωνάξει παρών και ο Κάιλ Γουόκερ. Αν ο (ταχύτατος) Άγγλος, ο οποίος ταλαιπωρείται από τραυματισμό, είναι έτοιμος για να μπει στο 100% στην ενδεκάδα, ο Γκουαρδιόλα θα έχει την πολυτέλεια να τον βάλει δεξιά και να ξεκινήσει στα αριστερά τον Κανσέλο, ισορροπώντας ακόμα περισσότερο τα μετόπισθεν, αλλά ταυτόχρονα και την μεσαία γραμμή.
Εκεί, δηλαδή, που πιθανότατα θα κριθεί το ποια από τις δύο ομάδες θα βρεθεί στις 28 Μαΐου στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού. Γιατί, μετά την απολαυστική ποδοσφαιρική τρέλα που είδαμε το βράδυ της Τρίτης (26/04), η «λογική» της μεγαλύτερης αμυντικής - συνολικής ισορροπίας φρονώ ότι θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Βασίλισσας ή των Πολιτών.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.