Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης: Πως ήταν ο κόσμος το 1981;
- Η ΕΟΚ, ο Ανδρέας και η τραγωδία της Θύρας 7
- Ο Ιντιάνα Τζόουνς στους δρόμους της φωτιάς
- Ένα γράμμα για τον νικητή
- Πάρις, Φέντερερ, Ίμπρα και Σισέ
- Το «αντίο» στον Μπιλ Σάνκλι
Ήταν 27 Μαΐου του 1981, όταν η Λίβερπουλ νικούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Παρκ ντε Πρενς» του Παρισιού με ένα γκολ του Άλαν Κένεντι και κατακτούσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η μοίρα θέλησε, 41 χρόνια (και μια ημέρα αργότερα), Κόκκινοι και Μπλάνκος να ανταμώσουν εκ νέου στην Πόλη του Φωτός (έστω και σε διαφορετικό γήπεδο), με έπαθλο εκ νέου το Άγιο Δισκοπότηρο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.
Πως, όμως, ήταν ο κόσμος το 1981; Ποια γεγονότα σημάδεψαν την ανθρωπότητα, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων; Ποιες ταινίες είχαν την τιμητική τους στο Box Office; Ποια τραγούδια μας ταξίδευαν; Ποιοι διάσημοι είδαν το πρώτο φως του ήλιου και ποιοι αποχαιρέτησαν για πάντα τον μάταιο τούτο κόσμο; Το Gazzetta θυμάται, υπενθυμίζει και νοσταλγεί…
Η ΕΟΚ, ο Ανδρέας και η τραγωδία της Θύρας 7
Την 1η Ιανουαρίου του 1981, η Ελλάδα μπήκε και επίσημα στην ΕΟΚ (και τι κατάλαβε, θα αναρωτηθείτε εύλογα). Στις 8 Φεβρουαρίου σημειώθηκε η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική τραγωδία στην χώρα μας, με 21 νεκρούς στη Θύρα 7 του Σταδίου «Καραϊσκάκη» και, στις 21 Οκτωβρίου, ο Ανδρέας Παπανδρέου εξελέγη Πρωθυπουργός ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ (άλλη… τραγωδία αυτή, αλλά σε βάθος χρόνου).
Στις 23 Φεβρουαρίου στην Ισπανία, έγινε αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος από τον αστυνομικό Αντόνιο Τεχέρο, ο οποίος μπούκαρε στο κοινοβούλιο. Έγιναν, όμως, και (επίσης αποτυχημένες) απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρίγκαν (30 Μαρτίου) και του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ (13 Μαΐου).
Σαν να μην έφταναν αυτά, όμως, στις αρχές Ιουνίου έγιναν γνωστές και οι πρώτες περιπτώσεις AIDS, ενώ ο θρυλικός Μοχάμεντ Άλι, σε ηλικία 39 ετών, έδωσε τον αγώνα που έμελλε να είναι ο τελευταίος της τεράστιας καριέρας του, χάνοντας από τον Τζαμαϊκανό Τρέβορ Μπέρμπικ (11 Δεκεμβρίου).
Υπήρχαν, όμως, και ευχάριστες ειδήσεις στον πλανήτη εκείνη την εποχή. Στις 9 Ιουλίου κυκλοφόρησε το videogame «Donkey Kong» (οι παλαιότεροι έχουν βγάλει… ρίζες παίζοντας το συγκεκριμένο παιχνίδι), στη τηλεόραση παίχτηκαν για πρώτη φορά τα «Στρουμφάκια» (12 Σεπτεμβρίου) και βγήκε στον αέρα το μουσικό MTV (1η Αυγούστου).
Ο Ιντιάνα Τζόουνς στους δρόμους της φωτιάς
Η ηλεκτρονική, μαγική μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου που έφυγε από κοντά μας πριν από λίγες ημέρες, έντυσε τους «Δρόμους της Φωτιάς», οι οποίοι έκαναν πρεμιέρα στις 30 Μαρτίου του 1981 και ήταν υποψήφιοι για επτά Όσκαρ, κερδίζοντας εντέλει τέσσερα, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης μουσικής από τον αξέχαστο Vangelis.
Η ταινία, βεβαίως, που έκλεψε την παράσταση το 1981 ήταν η πρώτη της απόλυτα επικερδούς συνεργασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Χάρισον Φορντ. Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού είχε είκοσι εκατομμύρια δολάρια προϋπολογισμό και έβγαλε πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως!
Ο αείμνηστος Κρίστοφερ Ριβς πετούσε και πάλι στους ουρανούς στη συνέχεια του «Σούπερμαν», Τζακ Νίκολσον και Τζέσικα Λανγκ ζούσαν ένα μοιραίο πάθος στο «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές», ενώ ο Σιλβέστερ Σταλόνε απέκρουε πέναλτι και ο Πελέ σημείωνε το πιο θεαματικό γκολ της καριέρας του στην «Απόδραση των έντεκα».
.
Στα δικά μας, ο Σταμάτης Γαρδέλης άφηνε στα «Τσακάλια» μια ατάκα για την αιωνιότητα («Με θυμάσαι ρε π@@@@@;») και ο Χρόνης Εξαρχάκος με τον Κώστα Τσάκωνα έδιναν ρεσιτάλ στη «Γκαρσονιέρα για δέκα» και στο «Μάθε παιδί μου γράμματα» αντίστοιχα.
Ένα γράμμα για τον νικητή
Οι ΑΒΒΑ λένε μια μεγάλη αλήθεια με το «The Winner Takes it All» (Ο νικητής τα παίρνει όλα) και προσθέτουν άλλη μια τεράστια επιτυχία στο ενεργητικό τους. Η Νταϊάνα Ρος και ο Λάιονελ Ρίτσι μας κάνουν να πιστέψουμε στο «Endless Love» (Ατελείωτη αγάπη) και ο Κένι Ρότζερς μας μαγεύει με την φωνή του στο «Lady».
Χορεύουμε στον ρυθμό του «Keep On Loving You» των «REO Speedwagon» και ο Φιλ Κόλινς μας προϊδεάζει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στη σόλο καριέρα με το καταπληκτικό «In the Air Tonight».
Στην Ελλάδα, ο Γιάννης Πάριος μας στέλνει το πιο ερωτικό «γράμμα» της πορείας του, η Άννα Βίσση μας ξυπνάει κάθε μέρα με το «Καλημέρα, καινούργια μου αγάπη», ο Στράτος Διονυσίου λέει με παράπονο ότι «τα πήρες όλα και έφυγες» και ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Γιώργο Χατζηνάσιο μας ταξιδεύουν με «τα συναξάρια».
Πάρις, Φέντερερ, Ίμπρα και Σισέ
Κόσμος και κοσμάκης ήρθε στα μέρη μας το 1981! Από τον χώρο των celebrities γεννήθηκαν στις 17 Φεβρουαρίου η Πάρις Χίλτον (γνωστή κληρονόμος με συμμετοχή και σε «καυτό» homemade video), στις 12 Ιουνίου το μοντέλο Αντριάνα Λίμα (κάποτε σύζυγος του… συμπατριώτη μας, μπασκετμπολίστα Μάρκο Γιάριτς - Λάτσης), στις 4 Αυγούστου η… παραλίγο πριγκίπισσα Μέγκαν Μαρκλ και στις 2 Δεκεμβρίου το pop idol με την ταραχώδη ζωή, Μπρίτνι Σπίαρς.
Από τον χώρο του αθλητισμού, ο τενίστας - θρύλος Ρότζερ Φέντερερ γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου (και όμως, παίζει ακόμα!) και στις 7 Ιουνίου η (θεωρητικά) συνάδελφος του, Άννα Κουρνίκοβα, η οποία έγινε πιο γνωστή για το μόντελινγκ (όχι άδικα…) και την σχέση της με τον Ενρίκε Ιγκλέσιας, με τον οποίο έχουν τρία παιδιά.
Και, από την μπάλα ειδικότερα, στον κόσμο μας ήρθαν το 1981 ο μετέπειτα Πράσινος, Κροάτης Μλάντεν Πέτριτς (1η Ιανουαρίου), ο άλλοτε επιθετικός της Καβάλας, Πολωνός Έμπι Σμολάρεκ (9 Ιανουαρίου), ο για ένα φεγγάρι άσος του ΠΑΟΚ, Βούλγαρος Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (30 Ιανουαρίου), ο Καμερουνέζος πολυτροπαιούχος Σαμουέλ Ετό (12 Μαρτίου), ο… πιο ενδιαφέρον ως πρώην ποδοσφαιριστής πλέον Πατρίς Εβρά (15 Μαΐου), ο Άγιος Ίκερ Κασίγιας (20 Μαΐου), ο πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 Γιούρκας Σεϊταρίδης (4 Ιουνίου), ο «Djibrilliant» Τζιμπρίλ Σισέ (12 Αυγούστου) και ο αγέραστος Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (3 Οκτωβρίου), ο οποίος πριν από λίγες ημέρες κατέκτησε το πρωτάθλημα της Serie A με την Μίλαν και φαίνεται πως δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει εδώ, όπως άλλωστε και η σημαία της Μπέτις, ακούραστος Χοακίν (21 Ιουλίου)
Το «αντίο» στον Μπιλ Σάνκλι
125 ημέρες μετά τους τρελούς πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Παρίσι, η οικογένεια της Λίβερπουλ βυθίστηκε στο πένθος. Στις 29 Σεπτεμβρίου έφυγε από την ζωή σε ηλικία 68 ετών και ύστερα από καρδιακό επεισόδιο ο Μπιλ Σάνκλι, ο αρχιτέκτονας της πρώτης (πολύ) μεγάλης ομάδας της Λίβερπουλ.
Ο άνθρωπος που ανέβασε τους Κόκκινους από τη δεύτερη κατηγορία, τους οδήγησε στην κατάκτηση τριών πρωταθλημάτων, δύο Κυπέλλων και ενός Κυπέλλου UEFA, αφήνοντας για την ιστορία τις τακτικές του, την φιλοσοφία του και τις ατάκες του, με πιο εντυπωσιακή την εξής: «Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Είμαι πολύ απογοητευμένος με αυτή την συμπεριφορά. Σας διαβεβαιώ ότι είναι κάτι πολύ, πολύ πιο σημαντικό από αυτό».
Ο Ούγγρος Μπέλα Γκούτμαν, ο οποίος οδήγησε την Μπενφίκα στην κατάκτηση δύο Κυπέλλων Πρωταθλητριών και την καταράστηκε να μην τα καταφέρει ποτέ ξανά (η κατάρα του κρατάει μέχρι και σήμερα), έφυγε από την ζωή στις 28 Αυγούστου, σε ηλικία 82 ετών.
Ο συμπατριώτης του Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος έκανε πρωταθλητή τον ΠΑΟΚ του Γιώργου Κούδα το 1976, πέθανε στις 31 Μαΐου και σε ηλικία 58 ετών, όταν υπέστη ανακοπή καρδιάς βλέποντας τον αγαπημένο του Δικέφαλο να αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό, καθισμένος στον πάγκο του.
Το συμβάν έλαβε χώρα στο πρώτο ημίχρονο και ο Λόραν πέθανε προτού καν φτάσει το ασθενοφόρο. Οι παίκτες, όμως, έμαθαν τον θάνατό του μετά το τέλος του αγώνα, ο οποίος έληξε με 1-0 υπέρ του ΠΑΟΚ. Σκόρερ του μοναδικού γκολ ήταν ο Βασίλης Βασιλάκος, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο και, την στιγμή του καρδιακού επεισοδίου του Λόραντ, καθόταν ακριβώς δίπλα του…
Εκτός από τους καλλιτέχνες της μπάλας, ο πλανήτης αποχαιρέτησε το 1981 καλλιτέχνες και από άλλους χώρους: Από την πυγμαχία τον πολλάκις παγκόσμιο πρωταθλητή Τζο Λιούις (12 Απριλίου, σε ηλικία 66 ετών) και από τον χώρο της μουσικής τον μοναδικό Μπομπ Μάρλεϊ (στις 11 Μαΐου, μόλις στα 36 του χρόνια). One Love, Bobby…
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.