Ο Ολυμπιακός δεν έχει ποτέ λείψει από τους ομίλους του Champions League δύο σερί σεζόν!

Ο Ολυμπιακός δεν έχει ποτέ λείψει από τους ομίλους του Champions League δύο σερί σεζόν!

Ο Ολυμπιακός δεν έχει ποτέ λείψει από τους ομίλους του Champions League δύο σερί σεζόν!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο Gazzetta με το δικό του τρόπο την πρώτη μάχη του Ολυμπιακού με την πρωταθλήτρια Ισραήλ.

Πρώτη βραδιά της νέας ποδοσφαιρικής σεζόν λοιπόν σήμερα με τον Ολυμπιακό να μπαίνει στα βαθιά αντιμετωπίζοντας τη Μακάμπι Χάιφα στο Ισραήλ, εκεί δηλαδή που σε δύο προηγούμενες επισκέψεις του στο παρελθόν γνώρισε ισάριθμες ήττες χωρίς να σκοράρει (0-1 κι από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ κι από τη Χάποελ Μπερ Σέβα), όπως το ίδιο είχε συμβεί, και δη με πολύ βαρύ σκορ, όταν είχε παίξει στην Κύπρο με τυπικά γηπεδούχο ομάδα από το Ισραήλ, την σημερινή αντίπαλο του.

Ο πρωταθλητής Ελλάδας καλείται μεταξύ άλλων να υπερασπιστεί κι ένα πολύ ωραίο ρεκόρ που έχει, ως σύλλογος ενός συγκεκριμένου διαμετρήματος στα Κύπελλα Ευρώπης: Ποτέ δεν έχει αποκλειστεί δύο σερί σεζόν από το Champions League! Σε αυτά τα 25 ολόκληρα χρόνια στα οποία ο Ολυμπιακός λαμβάνει μέρος στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν έχει ποτέ λείψει από τη φάση των ομίλων πάνω από μία σεζόν! Κάθε φορά που μένει εκτός φάσης ομίλων-κι είναι λιγοστές αυτές οι φορές-την αμέσως επόμενη σεζόν είναι πάλι εκεί. Μία παράμετρος που μπορεί να παίξει το ρόλο της, υπό την έννοια ότι πέρυσι ο Ολυμπιακός είχε αποκλειστεί, όπως θυμόμαστε, από τη βουλγάρικη Λούντογκορετς και δεν είχε παίξει στους ομίλους.

Σε αυτά τα 25 χρόνια, ο Ολυμπιακός έχει μείνει εκτός Champions League μόλις πέντε φορές: το 2008 από την κυπριακή Ανόρθωση, το 2010 τερματίζοντας 5ος στο πρωτάθλημα, το 2016 από τη Χάποελ Μπερ Σέβα, το 2018 τερματίζοντας 3ος στο πρωτάθλημα και το 2021 από τη Λούντογκορετς. Όπως βλέπουμε, όποτε έλειψε μία σεζόν, την αμέσως επόμενη προκρίθηκε στους ομίλους…

Σε επίπεδο προκρίσεων κι αποκλεισμών το καλοκαίρι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν αυτούς τους τρεις αποκλεισμούς και έξι προκρίσεις όλα τα άλλα καλοκαίρια, στη δεκαετία του 90 μία φορά επί της Μοζίρ και άλλη μία επί του ΑΠΟΕΛ, το 2009 επί των Σέριφ και Σλόβαν, το 2017 επί των Παρτίζαν και Ριέκα, το 2019 επί των Βικτόρια Πλίζεν, Μπασάκσεχιρ, Κρασνοντάρ και το 2020 επί της Ομόνοιας.

 

Όλα αυτά, βέβαια, είναι θεωρίες, που όμως έχουν τη σημασία τους. Πάνω απ΄ όλα, ωστόσο, μετράει τι γίνεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Και για να είμαι ειλικρινής, βλέποντας εκτεταμένα στιγμιότυπα από το Σούπερ Καπ Ισραήλ, στην ισοπαλία της Μακάμπι Χάιφα με τη Χάποελ Μπερ Σέβα, δεύτερη καλύτερη ομάδα της χώρας, έμεινα εντυπωσιασμένος από τη Μακάμπι στα πρώτα 35 λεπτά. Η δημιουργία τριών απολύτως καθαρών ευκαιριών (καμία από κόρνερ και φάουλ, όλες από καλά οργανωμένες επιθέσεις και μία εξαιρετική αντεπίθεση) τα λέει όλα-το ότι δεν σκόραρε σε καμία από τις τρεις μετά το μοναδικό της γκολ μόλις στο πρώτο λεπτό, δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει να σταθούμε στο ότι είδαμε πολύ καλές και γρήγορες φάσεις. στο δε μοναδικό γκολ, που ήρθε με ρουκέτα εκτός περιοχής, η Μακάμπι επιτέθηκε με το που έγινε η σέντρα του παιχνιδιού και μέχρι η μπάλα να καταλήξει στα δίκτυα της Χάποελ ουδείς παίκτης της ακούμπησε την μπάλα (!), καθώς οι γηπεδούχοι επιτέθηκαν υποδειγματικά.

Ο Καμαρά και ο Εμβιλά

Από την άλλη, είναι εξίσου αλήθεια ότι από το 35’ έως το 90’ η Μακάμπι δεν απείλησε ποτέ, κάτι που προφανώς επίσης λέει πράγματα για την αδυναμία της να σταθεί στον ίδιο ρυθμό σε μεγαλύτερο διάστημα. Ωστόσο, έδειξε και κάτι άλλο με την αμυντική της συμπεριφορά: δύσκολα δέχεται φάσεις. Η Χάποελ δύο φορές έγινε επικίνδυνη, τη μία αστόχησε σε κεφαλιά από καλή θέση στο δεύτερο δοκάρι σε σέντρα από τα δεξιά και τη δεύτερη φορά ισοφάρισε με πάσα στην πλάτη της άμυνας.

Μας έδωσε η Μακάμπι την αίσθηση ότι είναι ομάδα που της αρέσει να μπαίνει δυνατά στο παιχνίδι, να ανοίγει το σκορ και στη συνέχεια να το διαχειρίζεται, παίζοντας καλή άμυνα. Το πόσο δύσκολο είναι να την κρατήσεις στο μηδέν όταν αγωνίζεται μέσα στο σπίτι της φάνηκε από τα αποτελέσματα της την περασμένη σεζόν: το κατάφεραν μόνο η Φέγενορντ (0-0) και η Ουνιόν Βερολίνου (0-1) στη φάση των ομίλων του Conference League. Μιλάμε δηλαδή για μία ομάδα που έφτασε στον τελικό της διοργάνωσης και για μία γερμανική ομάδα.

Γενικά η Μακάμπι δεν τα παρατάει ποτέ, τα παλεύει ως το τέλος τα παιχνίδια της μέσα στο σπίτι της, αλλά συχνά όπως τα κερδίζει στα τελευταία λεπτά, έτσι μπορεί και να πάθει τη ζημιά στο ίδιο χρονικό σημείο: τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (3η ομάδα της χώρας) την κέρδισε 3-2 με τρία γκολ μετά το 77’, αλλά κι έχασε από αυτήν 1-3 με γκολ στο 87’ και στο 90’…όπως έχασε 1-2 από τη Χάποελ Μπερ Σέβα με γκολ στο 86’ και στο 90’.

Και κάτι τελευταίο: αποτελέσματα ομάδων του Ισραήλ παίζοντας εντός έδρας με Γερμανούς διαιτητές…το 2021 Ισραήλ-Αυστρία 5-2 με διαιτητή τον Τσβάιερ και Ισραήλ-Σκοτία 1-1 με τον Αϊτέκιν, και πιο πριν Μακάμπι Χάιφα-ΠΑΟΚ 0-0 με τον Τσβάιερ, Μακάμπι Χάιφα-Γκενκ 2-1 με τον Σταρκ, Μακάμπι Τελ Αβίβ-Κλουζ 2-2 με τον Φριτς. Αήττητες είναι οι ομάδες του Ισραήλ παίζοντας εντός έδρας με Γερμανούς διαιτητές...

Άσχετο: Ο Τσούμιτς μπορεί να μην έπαιξε ούτε φιλικό στον Ολυμπιακό όλο το καλοκαίρι, αλλά έχει…θαυμάστριες. Τελευταία ομάδα που τον θέλει είναι η Λέγκια Βαρσοβίας, η παραδοσιακά μεγαλύτερη ομάδα της Πολωνίας. Να θυμίσουμε ότι ο Σέρβος εξτρέμ ήταν πρόπερσι δανεικός στην Σπόρτινγκ Χιχόν (δύο γκολ και δύο ασίστ σε 31 παιχνίδια με την ισπανική ομάδα) και πέρυσι στην ελβετική Λουκέρνη (τέσσερα γκολ και δύο ασίστ σε 26 παιχνιδια με την ελβετική ομάδα).

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.