Champions League: Ντεμπούτο για το ημι-αυτόματο οφσάιντ από τη νέα σεζόν!
Οι δοκιμές... τελείωσαν και ο κόσμος του ποδοσφαίρου μετράει αντίστροφα για το ντεμπούτο του ημι-αυτόματου οφσάιντ στην κορυφαία σκηνή! Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, η UEFA πήρε την απόφαση να εγκαινιάσει τη νέα τεχνολογία στους ομίλους του Champions League, αρχής γενομένης από τη σεζόν 2022-2023.
Μια τεχνολογία που υπόσχεται ολική αναδιάρθρωση γύρω από το VAR και τη διαχείριση του οφσάιντ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μείωση των χρόνων στη λήψη αποφάσεων από τα 70 δευτερόλεπτα στα 25!
Παράλληλα οι οπαδοί - είτε βρίσκονται στο γήπεδο, είτε παρακολουθούν από την τηλεόραση - θα έχουν την ευκαιρία να βλέπουν ξανά τις φάσεις μέσα από 3D animations που θα ξεδιαλύνουν πλήρως κάθε αμφιβολία και ιδανικά θα περιορίσουν τις αντιδράσεις που πολλές φορές παρατηρούνται γύρω από τις αποφάσεις του VAR.
Τα... εγκαίνια μάλιστα της νέας τεχνολογίας στην Ευρώπη είναι προγραμματισμένα για λίγο νωρίτερα, αφού το ημι-αυτόματο οφσάιντ θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στις 10 Αυγούστου στο πλαίσιο του Super Cup Ευρώπης ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ Φρανκφούρτης.
«Η UEFA αναζητά συνεχώς νέες τεχνολογικές λύσεις που θα βελτιώσουν το άθλημα και θα παρέχουν βοήθεια στους διαιτητές. Αυτό το καινοτόμο σύστημα θα επιτρέψει στο VAR να εντοπίζει γρήγορα και με περισσότερη ακρίβεια λύσεις γύρω από το οφσάιντ, βελτιώνοντας τη ροή του παιχνιδιού και τη συνέπεια γύρω από τις αποφάσεις. Το νέο σύστημα είναι έτοιμο να εγκατασταθεί σε όλα τα γήπεδα που θα φιλοξενήσουν αγώνες για το Champions League» ανέφερε σχετικά ο Ρομπέρτο Ροζέτι, επικεφαλής της διαιτησίας στην UEFA.
Τι είναι το ημι-αυτόματο οφσάιντ;
Ουσιαστικά πρόκειται για μια AI τεχνολογία που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη ανίχνευση μπάλας και δημιουργεί τρισδιάστατα μοντέλα για να παρουσιάσει τους ποδοσφαιριστές. H FIFA ισχυρίζεται πως θα βελτιώσει την ακρίβεια του σημείου λακτίσματος χρησιμοποιώντας δεδομένα παρακολούθησης και τεχνολογία αισθητήρων από συστήματα κάμερας, ενώ ο σκελετός ενός παίκτη θα μοντελοποιηθεί για να εντοπίζεται ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται σε εκτεθειμένη θέση.
Κάπως έτσι, οι χρόνοι για τον καταλογισμό ενός οφσάιντ θα μειωθούν δραστικά και συνάμα η οδηγία προς τους βοηθούς να μην σηκώνουν το σημαιάκι πριν την κατάληξη της φάσης θα αποτελεί απλώς μια μακρινή ανάμνηση. Άλλωστε, η νέα τεχνολογία υπόσχεται άμεσες αποφάσεις που θα περιορίσουν τα χρονικά πλαίσια και θα ομαλοποιήσουν τη ροή του παιχνιδιού, χωρίς καθυστερήσεις, ανακρίβειες στις γραμμές του VAR και διαβουλεύσεις επί.... διαβουλεύσεων για τη θέση ενός ποδοσφαιριστή.
«Το VAR έχει πολύ θετικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο και μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των μεγάλων λαθών έχει μειωθεί δραματικά», ανέφερε για τη νέα τεχνολογία ο Πιερλουίτζι Κολίνα, επικεφαλής διαιτησίας της FIFA, προτού συνεχίσει: «Αλλά υπάρχουν τομείς όπου μπορεί να βελτιώθηκε, και σίγουρα το οφσάιντ είναι ένα από αυτά.
«Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η διαδικασία ελέγχου ενός πιθανού οφσάιντ διαρκεί πολύ ώρα, ιδιαίτερα όταν το οφσάιντ που πρέπει να αξιολογηθεί είναι θέμα... εκατοστών. Και μερικές φορές η ακρίβεια με τη θέση των γραμμών μπορεί να μην είναι στο 100%. Για αυτούς τους λόγους, η FIFA αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις, και αυτό είναι γνωστό ως ημιαυτόματο οφσάιντ» κατέληξε ο Ιταλός.