Σαν Σίρο: Τα ματς που έμειναν στην ιστορία
Το γήπεδο του Μιλάνου κατασκευάστηκε το 1926 και άνοιξε τις πύλες του στις 19 Σεπτεμβρίου, με ένα φιλικό ανάμεσα σε Ίντερ και Μίλαν (για την ιστορία οι «νερατζούρι» επικράτησαν με 6-3). Τότε, η χωρητικότητά του ήταν 35 χιλιάδες θεατές και ήταν έδρα μόνο της Μίλαν. Το 1947, μετακόμισε εκεί και η Ίντερ, με τις δυο τους να συγκατοικούν από τότε.
Στο δρόμο για τον τελικό του Μουντιάλ
Εκτός από τη Μίλαν και την Ίντερ, το Σαν Σίρο αποτέλεσε σημείο αναφοράς και για την εθνική Ιταλίας. Στο Μουντιάλ του 1934, που διεξήχθη στη γειτονική μας χώρα, πραγματοποιήθηκαν εκεί τρεις αναμετρήσεις. Αυτή που ξεχωρίζει δεν είναι άλλη από τον ημιτελικό ανάμεσα σε Ιταλία και Αυστρία. Η οικοδέσποινα νίκησε με 1-0 (Γκουάιτα) και πήρε το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό. Μία εβδομάδα μετά, η «σκουάντρα ατζούρα» στέφθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια.
Το “Derby della Madonnina” με τα έντεκα γκολ
73 ολόκληρα χρόνια είναι ακατάρριπτο το ρεκόρ που είχε πραγματοποιηθεί στο ντέρμπι Ίντερ-Μίλαν, στις 6 Νοεμβρίου του 1949. Η αναμέτρηση του Σαν Σίρο έμεινε στην ιστορία, καθώς σημειώθηκαν έντεκα τέρματα, σε ένα ανεπανάληπτο 6-5 υπέρ των «νερατζούρι». Η Μίλαν μπορεί να είχε προηγηθεί με 1-4 στο 20λεπτο, όμως με αντεπίθεση διαρκείας η Ίντερ έφτασε στο τελικό 6-5.
Το back to back της Ίντερ
Η αρχή για τους «νερατζούρι» είχε γίνει τη σεζόν 1963-64. Η σπουδαία ομάδα του Ελένιο Ερέρα είχε κατακτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της το κύπελλο πρωταθλητριών. Την αμέσως επόμενη χρονιά επανέλαβε το θρίαμβο, παίζοντας τον τελικό στην έδρα της. Στις 27 Μαΐου του 1965, η Ίντερ νίκησε 1-0 την Μπενφίκα στο Σαν Σίρο, παραμένοντας στην κορυφή της Ευρώπης μπροστά σε 90 χιλιάδες θεατές.
Η αρχή της ολλανδικής δυναστείας
Πέντε χρόνια μετά τον τελικό του 1965, το Σαν Σίρο φιλοξένησε και πάλι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ραντεβού της Ευρώπης. Αυτή τη φορά, αντιμέτωπες ήταν η Φέγενορντ και η Σέλτικ. Οι Ολλανδοί επικράτησαν με 2-1 στην παράταση και κατέκτησαν για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία τους το τρόπαιο. Αυτή ήταν η αρχή της κυριαρχίας των Ολλανδών στην Ευρώπη, αφού ακολούθησαν τρεις σερί κατακτήσεις από τον Άγιαξ.
Το εναρκτήριο... σοκ στο Μουντιάλ του 1990
Ήταν το παιχνίδι που όλοι περίμεναν. Η Ιταλία φιλοξενούσε τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, για πρώτη φορά μετά το 1934 και το εναρκτήριο ματς έγινε στο Σαν Σίρο, στις 8 Ιουνίου. Από τη μία ήταν η εν ενεργεία παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα (την εποχή που ο ίδιος αγωνιζόταν στη Νάπολι) και από την άλλη το Καμερούν, μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του σε τελική φάση. Όλα... έδειχναν «αλμπισελέστε», όμως η αφρικανική ομάδα πήρε μια ιστορική νίκη με 1-0, μπροστά σε 70 χιλιάδες φιλάθλους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους υποστήριζαν την Αργεντινή.
Η επιστροφή της Μπάγερν
Από τις τρεις σερί κατακτήσεις τη δεκαετία του ’70 είχε να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης η Μπάγερν Μονάχου. Και τα κατάφερε στο Σαν Σίρο, στις 23 Μαΐου του 2001. Ο τελικός απέναντι στη Βαλένθια ήταν συγκλονιστικός και κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, μετά το 1-1 σε κανονική διάρκεια και παράταση. Στη «ρώσικη ρουλέτα» ο Καν νίκησε τον Κανιθάρες και οι Βαυαροί κατέκτησαν το Champions League.
«Εμφύλιος» στο Champions League
Εκτός από τις δεκάδες μονομαχίες τους στο Σαν Σίρο, για τις εγχώριες διοργανώσεις, Μίλαν και Ίντερ αναμετρήθηκαν στα ημιτελικά του Champions League, τη σεζόν 2002-03. 0-0 και 1-1 ολοκληρώθηκαν τα δύο παιχνίδια, όμως η πρόκριση κατέληξε στους «ροσονέρι», αφού το 1-1 ήταν το παιχνίδι που ήταν αυτοί τυπικά φιλοξενούμενοι και προκρίθηκαν χάρις στο εκτός έδρας γκολ (Σεφτσένκο). Λίγες ημέρες αργότερα κατέκτησαν και το τρόπαιο στο Μάντσεστερ.
Στις «φλόγες» το Σαν Σίρο
Δύο χρόνια μετά τις αναμετρήσεις τους στα ημιτελικά του Champions League, Μίλαν και Ίντερ αντάμωσαν ξανά στην ίδια διοργάνωση, αυτή τη φορά στην προημιτελικά φάση. Η πρόκριση κατέληξε και πάλι στους «ροσονέρι», όμως με πολύ επεισοδιακό τρόπο. Στον επαναληπτικό, τυπικά γηπεδούχος ήταν η Ίντερ και μετά από ένα ακυρωθέν γκολ, οι φίλοι των «νερατζούρι» έβαλαν... φωτιά. Εκτόξευσαν δεκάδες φωτοβολίδες στον αγωνιστικό χώρο και μία από αυτές βρήκε τον Ντίντα στο κεφάλι. Μετά από δύο διακοπές, ο διαιτητής διέταξε τις δύο ομάδες να πάνε στα αποδυτήρια και τη Μίλαν να νικά στα χαρτιά με 0-3.
Το πρώτο του Ζιντάν
Ένας ακόμη τελικός Champions League που έγινε στο Σαν Σίρο και κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Στις 28 Μαΐου του 2016, οι δύο Μαδριλένες, Ρεάλ και Ατλέτικο, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, όπως είχαν κάνει και προ διετίας στη Λισαβόνα. Το τρόπαιο κατέληξε ξανά στα χέρια της «βασίλισσας», η οποία έφτανε τότε για ενδέκατη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ευστόχησε στην τελευταία εκτέλεση πέναλτι, με την ομάδα του Ζιντάν να κάνει... την αρχή, καθώς ακολούθησαν δύο ακόμη σερί κατακτήσεις.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.