Μάρκους Έντουαρντς: Ο Αγγλοκύπριος «mini Μέσι» που έδειξε στην Τότεναμ τι έχασε (vid)
- Έντουαρντς: Ένας Άγγλος στη Λισαβόνα
- Το μαραντονικό σόλο και η γκολάρα στο Λονδίνο
- Η Κύπρος, το γκολ στην Πάφο και τα Κουπέπια
Στα μάτριξ του «Tottenham Stadium» το σκορ γράφει 1-0. Το όνομα του σκόρερ φαντάζει οικείο προς το αγγλικό κοινό: Μάρκους Έντουαρντς. Η ομάδα που έχει σκοράρει, όμως, είναι η Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Φαινόμενο σπάνιο, σε άλλες δεκατίες ίσως και δυσεύρετο, μια και η εξαγωγή Άγγλων παικτών εκτός Νησιού γνώρισε μόλις πρόσφατα την άνθιση.
Στην περίπτωση του Έντουαρντς, δεν ήταν μόνο το όνομα και η εθνικότητα, αλλά και η φιγούρα του γνώριμη. Βλέπετε, η Τότεναμ αναγράφεται πρώτη-πρώτη στο βιογραφικό του, αφού την υπηρέτησε για δώδεκα χρόνια, από τα τσικό μέχρι την πρώτη ομάδα. Ωστόσο, το νεότευκτο στολίδι των Σπερς έμελλε να το επισκεφθεί πρώτη φορά ως αντίπαλος. Όπως έμελλε και να κλέψει τις εντυπώσεις, να σκοράρει κόντρα στην πρώην ομάδα του και να το πανηγυρίσει, δηλώνοντας πως «δεν σκόπευα να το κάνω, αλλά ήταν όλη η οικογένειά μου στις εξέδρες». Να την αναστατώσει, αφήνοντάς την έκθετη στο σενάριο του ευρωπαϊκού αποκλεισμού.
Marcus Edwards in top form back in London 👏#UCL pic.twitter.com/wsvtjz4lcv
— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) October 26, 2022
Ο 24χρονος Μάρκους Έντουαρντς, με κυπριακές ρίζες, «έλαμψε» στην ισοπαλία που απέσπασαν τα Λιοντάρια από τους Λονδρέζους, δείχνοντας πως έπαιζε σαν στο σπίτι του. Κυριολεκτικά. Γεννημένος στο Ένφιλντ, κατεξοχήν γειτονιά που «φωνάζει» Τότεναμ, αναθρεμμένος ποδοσφαιρικά στο κλαμπ από τα μικράτα του. Πώς έφτασε, λοιπόν, να σκοράρει για λογαριασμό της Σπόρτινγκ, αντί για της Τότεναμ;
Έντουαρντς: Ένας Άγγλος στη Λισαβόνα
Ο Έντουαρντς τιτλοφορήθηκε ως ένα από τα πιο ενθουσιώδη prospects του αγγλικού ποδοσφαίρου. Δικαιολογημένα. Δαιμονιώδης ταχύτητα υποβοηθούμενη από το σκαρί του (1,68 μ.), αφύσικα άρτια τεχνική με την μπάλα στα πόδια, φυσικά όμως έστρεψε πάνω του τα βλέμματα μέσα από τις εμφανίσεις με όλες τις μικρές ηλικιακές ομάδες των Τριών Λιονταριών. Τόσο που το 2016, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο τον πήρε στην αποστολή για το pre-season tour της πρώτης ομάδας, εκφράζοντας δημόσια μερικά κολακευτικά λόγια που, ίσως εν τέλει να μη λειτούργησαν για καλό.
"There's no saying he can't be nominated for a Ballon D'or!" ⭐️@Joshuaonomah10, @Maghomaa, @MyFootballCoach and @sidlowe on why Marcus Edwards is a generational talent 🙌 pic.twitter.com/jRweeWmkmp
— ESPN UK (@ESPNUK) October 26, 2022
«Ο τρόπος που κινείται και ντριμπλάρει τους αντιπάλους, μου θυμίζει έναν mini Μέσι», είχε δηλώσει για το νεαρό «διαμαντάκι» ο Αργεντινός τεχνικός. Όσο υψηλός ήταν ο ενθουσιασμός για το αγωνιστικό του πακέτο, τόσο ήταν και ο προβληματισμός του κλαμπ όταν ήρθε το πλήρωμα για το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.
Το χαμηλό προφίλ του, ο μαζεμένος, στα όρια του αντικοινωνικού χαρακτήρα του, σε συνδυασμό με το χάσμα που προέκυψε στις διαπραγματεύσεις με τους ατζέντηδές του, έκαναν την Τότεναμ να παραμελήσει την υπόθεσή του και να μην του προσφέρει τελικά το συμβόλαιο που θα τον κρατούσε για χρόνια στο κλαμπ. Αποτέλεσμα ήταν να αποτελέσει παρελθόν το 2019 ως ελεύθερος, απλά εξασφαλίζοντας ποσοστό μελλοντικής μεταπώλησης 50%.
Ο Έντουαρντς έμεινε ουσιαστικά για τέσσερα χρόνια σε τροχιά πρώτης ομάδας της Τότεναμ, από το 2015 ως το 2019. Ο απολογισμός του; Μόλις 15 αγωνιστικά λεπτά, σε ένα παιχνίδι Λιγκ Καπ με την Τζίλιγχαμ ως αλλαγή προς το φινάλε, όπως και δύο δανεισμοί στη Νόριτς και την ολλανδική Εξέλσιορ.
Η Πορτογαλία, όμως, αποδείχθηκε το περιβάλλον που έψαχνε για να αφοσιωθεί στο πώς θα αντιστρέψει την καριέρα του, που έτεινε να αδικηθεί με βάση τα πλούσια προσόντα του.
"There's no saying he can't be nominated for a Ballon D'or!" ⭐️@Joshuaonomah10, @Maghomaa, @MyFootballCoach and @sidlowe on why Marcus Edwards is a generational talent 🙌 pic.twitter.com/jRweeWmkmp
— ESPN UK (@ESPNUK) October 26, 2022
Με 20 γκολ και 14 ασίστ σε 96 συμμετοχές, ο Έντουαρντς πήρε... μπρος και καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους εξτρέμ της Primeira Liga. Κάπως έτσι, κούμπωσε ιδανικά στο προφίλ του παίκτη που έψαχνε ο Ρούμπεν Αμορίμ στη Σπόρτινγκ. Τον περασμένο Γενάρη, οι Λουζιτανοί ξόδεψαν 7,5 εκατομμύρια ευρώ για την απόκτησή του, με την Γκιμαράες να συμφωνεί με την Τότεναμ στην μετάθεση του ποσοστού μεταπώλησης από το εν λόγω deal στην επόμενη μεταγραφή του, ώστε να βγουν και οι δύο κερδισμένες. Στο μεταξύ, το καλοκαίρι του 2021 είχε ακουστεί και για τον Ολυμπιακό μετά από εισήγηση του Πέδρο Μαρτίνς.
Πλέον, στη Σπόρτινγκ η ρήτρα αγοράς του έχει τεθεί στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Αν κάποια ομάδα την ενεργοποιήσει το καλοκαίρι του 2023, η Τότεναμ θα καρπωθεί άκοπα 30 εκατομμύρια. Θα μπορούσε, όμως, να εξασφαλίσει πολλαπλάσια, αν τον είχε κρατήσει στις τάξεις της, δεδομένου και του αντίκτυπου που παίζει στη χρηματιστηριακή αξία η το να αγωνίζεσαι στην Premier League. Από την άλλη, μετά το «χουνέρι» του Έντουαρντς στο Λονδίνο και το τελικό 1-1 που βάζει σε μπελάδες τους Σπερς για την πρόκριση, ίσως ο παίκτης να... αποζημιώσει άθελά του την πρώην ομάδα του σε περίπτωση που την κάνει να χάσει την πρόκριση και το μπόνους της UEFA που τη συνοδεύει.
Το μαραντονικό σόλο και η γκολάρα στο Λονδίνο
Αν κάποιος είχε δει το παιχνίδι των δύο ομάδων στη Λισαβόνα, σίγουρα θα μνημόνευσε το παρ' ολίγον γκολ της χρονιάς. Ένας εκ των παικτών της Σπόρτινγκ πήρε την μπάλα από τον κέντρο, πέρασε πέντε παίκτες κατά μήκος μέχρι να φτάσει στα πέριξ της μικρής περιοχής, αλλά ένα άτσαλο τελείωμα και η ενστικτώδης απόκρουση του Ούγκο Γιορίς στέρησαν ένα μυθικό τέρμα.
Ο παίκτης ήταν ο Μάρκους Έντουαρντς, ο οποίος ήδη από την πρεμιέρα των ομίλων (γκολ και ασίστ μετά από άλλο ένα εντυπωσιακό σόλο κόντρα στην Άιντραχτ) είχε κάνει κρότο.
Το υπέροχο γκολ με το οποίο «πλήγωσε» την πρώην ομάδα του, ήταν το αποκορύφωμα. Εξαιρετικός διασκελισμός, έμεινε όρθιος στην πίεση του κατά πολύ πιο υψηλόσωμου και μεγαλόσωμου, Έρικ Ντάιερ (άλλοτε παίκτη της Σπόρτινγκ) και με άψογο συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στο πλαϊνό δίχτυ. Ήταν το γκολ Νο5 στη φετινή σεζόν, μαζί με 5 ασίστ σε 16 συμμετοχές ανεξαρτήτως διοργάνωσης, μετρώντας γκολ ή ασίστ ανά 73 λεπτά στο Champions League!
Το πεδίο δράσης του δεν περιορίζεται μόνο στην πτέρυγα, όπως φαίνεται κι από το γράφημα του Sofascore. Με τα σλάλομ και τις κούρσες του μπορεί να φτάσει... οπουδήποτε. Οι 2/7 επιτυχημένες ντρίμπλες του κόντρα στους Σπερς ήταν χαμηλότερο ποσοστό του μέσου όρου του, που ξεπερνά το 50% σε σχεδόν 10 απόπειρες ανά αγώνα.
Marcus Edwards vs Tottenham (A)
— ً (@AREDlTS) October 26, 2022
- @marcusedwards__ pic.twitter.com/E4gpKWWC9N
Η Κύπρος, το γκολ στην Πάφο και τα Κουπέπια
Ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος μετακόμισε στη Λισαβόνα για χάρη της Σπόρτινγκ το περασμένο καλοκαίρι. Και δεν είναι ο μόνος Ελληνόφωνος στο ρόστερ των Λιονταριών. Έστω και σε διαφορετική διάλεκτο, ο Έντουαρντς έχει κοινό κώδικα επικοινωνίας, αφού έχει κυπριακές ρίζες.
Η μητέρα του, Ανδρούλα, είναι Κύπρια με καταγωγή από τη Λευκωσία και με τον πατέρα του, Ντάρεν, έφεραν στον κόσμο τον Μάρκους το 1998 έχοντας εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Ο ίδιος, όμως, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν, διατηρεί στενή σχέση με τη Μεγαλόνησο, καθώς εκεί περνούσε τα παιδικά κι εφηβικά καλοκαίρια του, μέχρι να γίνει επαγγελματίας. Η μοίρα τα έφερε έτσι, μάλιστα, ώστε να αγωνιστεί στην Πάφο με την Κ-17 της Αγγλίας το 2014 στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro και μάλιστα, να σκοράρει σε Αγγλία-Κύπρος, μπροστά στα συγγενικά του πρόσωπα. Κάτι ήξερε και δεν... τόλμησε να πανηγυρίσει.
«Η Κύπρος κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Έρχομαι εδώ κάθε καλοκαίρι καθώς η μαμά μου είναι Κύπρια. Οι περισσότεροι συγγενείς μου είναι από τη Λευκωσία. Όλες οι θείες και τα ξαδέρφια μου ήρθαν να με δουν σε εκείνο το παιχνίδι. Οκ, ίσως και όχι όλοι αφού έχω τουλάχιστον 40 συγγενείς- αλλά σίγουρα πάνω από δέκα. Δεν ήθελα να πανηγυρίσω, ένιωθα ότι δεν επιτρέπεται γιατί θα μου φώναζαν οι θείες μου. Οπότε απλά αγκάλιασα τον κοντινότερο συμπαίκτη μου. Αλλά μετά το παιχνίδι μου είπαν πόσο περήφανες ήταν για μένα.
«Μιλάω και καταλαβαίνω τη γλώσσα. Ήταν περίεργο, μπορούσα να καταλάβω ό,τι έλεγαν στο γήπεδο οι παίκτες της Κύπρου».
«Τα ωραιότερα πράγματα που κρατάω από την Κύπρο είναι εκείνο το γκολ, αλλά και το φαγητό. Το λατρεύω, τρώω κυπριακά και ελληνικά φαγητά συνέχεια στο σπίτι. Τα μαγειρεύει η μητέρα μου. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι τα Κουπέπια (κυπριακά ντολμαδάκια). Τα σέρβιραν και στο ξενοδοχείο, αλλά δεν ήταν τόσο ωραία όσο της μαμάς μου».
Δεδομένου ότι δεν έχει κληθεί ακόμα στην εθνική Ανδρών της Αγγλίας, ο Έντουαρντς εξακολουθεί να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί με την εθνική Κύπρου. Αν και όσο το όνομά του αρχίζει να επανέρχεται στην επιφάνεια του αγγλικού ποδοσφαίρου, έστω και με τη μορφή του αντιπάλου που «τιμώρησε» την πρώτη του ομάδα, δεν αργεί η στιγμή που μετά τα Λιοντάρια της Λισαβόνας, θα υπερασπιστεί και τα ενήλικα, Τρία Λιοντάρια.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.