Αλεξάντερ Τσέφεριν: Επτά χρόνια γεμάτα όραμα και... κρίσεις

Νίκος Κικίδης
Αλεξάντερ Τσέφεριν: Επτά χρόνια γεμάτα όραμα και... κρίσεις

bet365

Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν ετοιμάζεται για ακόμα μια τετραετία στον προεδρικό θώκο της UEFA και το Gazzetta παρουσιάζει το «Έργα και Ημέραι» του Σλοβένου στο τιμόνι του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Πίσω στο 2016 και μετά την παραίτηση του Μισέλ Πλατινί από τον προεδρικό θώκο της UEFA, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο χρειαζόταν έναν νέο ηγέτη για να το καθοδηγήσει. Εξού και η ευκαιρία για τον φιλόδοξο τότε πρόεδρο της Σλοβένικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να διεκδικήσει τα ηνία της Ευρώπης.

Το όνομά του Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο οποίος στο συνέδριο της Αθήνας νίκησε τον Ολλανδό, Μικαέλ Φαν Πράαγκ, και με 42 ψήφους αναδείχθηκε ως ο έβδομος πρόεδρος στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Μέσα σε αυτή την επταετία, ο Σλοβένος έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά και διαφορετικά... επεισόδια.

Από την πρωτοβουλία του για τη σκλήρυνση των μέτρων του FFP και την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών, μέχρι τον «πόλεμο» που κήρυξε στην European Super League, το ban που ανακοίνωσε στη Ρωσία για το ουκρανικό και το φιάσκο του Παρισιού στον τελικό του Champions League.

Οραματιστής για κάποιους, αμφιλεγόμενος για άλλους, μα την ίδια στιγμή και ο ηγέτης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου που έχει μείνει όρθιος στο τιμόνι ακόμα και σε καιρούς σκληρής κρίσης. Ανήμερα της επανεκλογής του για ακόμα μια τετραετία στον προεδρικό θώκο της UEFA, το Gazzetta κάνει μια αναδρομή στο παρελθόν και παρουσιάζει έργα και ημέρες του ισχυρού άνδρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Αναδιαμόρφωση του FFP

Αναδιαμόρφωση του FFP

Η εμφάνιση της Covid-19 και το «λουκέτο» στα γήπεδα

Η εμφάνιση της Covid-19 και το «λουκέτο» στα γήπεδα

«Πόλεμος» με τη European Super League

«Πόλεμος» με τη European Super League

Νέο φορμάτ για το Champions League

Νέο φορμάτ για το Champions League

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Το χάος του Παρισιού

Το χάος του Παρισιού

Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών

Η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου γυναικών

Μια από τις αρχικές προτεραιότητες που έθεσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν από τη στιγμή που ανέλαβε ως πρόεδρος της UEFA ήταν η αναδιαμόρφωση του προβληματικού μέχρι τότε Financial Fair Play. Σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις συνθήκες ανταγωνισμού στην Ευρώπη αλλά και να μειώσει το χάσμα μεταξύ των ελίτ συλλόγων και των υπολοίπων, ο Σλοβένος δεσμεύτηκε να ενισχύσει αλλά και να σκληρύνει τα μέτρα γύρω από τους κανονισμούς του FFP που τέθηκαν σε ισχύ το 2009 και επέβλεψε τις νέες τροποποιήσεις που εισήχθησαν την περίοδο 2018-2021. Χάρη στο νέο αναδιαμορφωμένο Financial Fair Play, οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανέφεραν κέρδη της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ πίσω στο 2017 τη στιγμή που πίσω στο 2011 η συνολική ζημιά άγγιζε τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ!

Η UEFA μπορεί να έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να εξισορροπήσει τον ανταγωνισμό εντός της Ευρώπης και να αυξήσει τα συνολικά έσοδα των συλλόγων, όμως δεν υπολόγιζε στον παράγοντα... Covid-19. Η πανδημία που ξέσπασε πίσω στην άνοιξη του 2020 δεν άφησε ακέραιο το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τις ομάδες να δέχονται σοβαρές οικονομικές ζημιές που προήλθαν κυρίως μετά την απόφαση της UEFA να βάλει λουκέτο στα γήπεδα. Με τον ιό άλλωστε να προελαύνει για χρόνια εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, ο Σλοβένος πρόεδρος αποφάσισε να πάρει σκληρά μέτρα και πρόταξε την ανθρώπινη ασφάλεια και υγεία σε ακολουθία ολόκληρου του υπόλοιπου πλανήτη. Το τελευταίο σκέλος της σεζόν 2019 -2020 διεξήχθη χωρίς θεατές στα γήπεδα σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ κεκλεισμένων των θυρών διεξήχθησαν και όλοι οι αγώνες κάτω από την αιγίδα της UEFA για ολόκληρη την επόμενη σεζόν. Δεδομένων των συνθηκών ο Τσέφεριν απέσπασε θετική ψήφο για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία, αν και οι περισσότεροι σύλλογοι ακόμα προσπαθούν να ανακάμψουν από τις οικονομικές απώλειες που επέφερε η προέλαση του κορονοϊού.

H πανδημία της Covid-19 πάντως δεν ήταν το μοναδικό ανοικτό μέτωπο που είχε να αντιμετωπίσει η UEFA. Πίσω στον Απρίλιο του 2021 δώδεκα από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της, εγκαθιδρύοντας τη European Super League. Με επικεφαλής του πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, τα ιδρυτικά μέλη παρουσίασαν τη νέα διοργάνωση σαν άμεσο ανταγωνιστή του Champions League, το φορμάτ της οποίας αφορούσε είκοσι ομάδες με τις 15 εξ αυτών να θεωρούνται ως μόνιμα μέλη! Αν και το πρότζεκτ κατέρρευσε μετά από μόλις τρεις μέρες εξαιτίας των... απειλών της UEFA για εξοντωτικές κυρώσεις και αποκλεισμό από το Champions League, τρεις αποστάτισσες (Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους) ακόμα επιμένουν στο όραμά τους και συνεχίζουν τον πόλεμο που έχουν κηρύξει απέναντι στον Τσέφεριν. Έναν πόλεμο που φροντίζει να αναζωπυρώνει και ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος φημολογείται πως στηρίζει εμπράκτως την ESL σε μια ευθεία βολή προς την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Καθώς ο πόλεμος με τη European Super League εξακολουθεί να μαίνεται, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν παρέα με τους στενούς συνεργάτες του καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια για να γιγαντώσουν ακόμα περισσότερο το status του Champions League. Και προκειμένου να το καταφέρουν χρειάζεται να προβούν σε δομικές αλλαγές που θα διαφοροποιήσουν ολόκληρο τον τρόπο διεξαγωγής του. Αρχής γενομένης από τη σεζόν 2024-2025, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση περνά σε μια νέα εποχή χάρη σε ένα φορμάτ που θα αυξήσει τις συμμετέχουσες ομάδες από 32 σε 36, καταργώντας παράλληλα τους οκτώ ομίλους. Αντίθετα θα παραμείνει μόνο ένας όμιλος με ενιαία βαθμολογία, στον οποίο θα μετέχουν και οι 36 ομάδες που θα σχηματίζουν τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των 9 με βάση την ειδική βαθμολογία της UEFA. Κάπως έτσι στη Νιόν ευελπιστούν πως θα δώσουν νέα πνοή στη διοργάνωση, χαρίζοντας παράλληλα την ευκαιρία σε περισσότερους συλλόγους να συμμετέχουν κάθε σεζόν.

Πίσω στο 2022 ο Τσέφεριν κλήθηκε για ακόμα μια φορά να αντιμετωπίσει ένα φλέγον ζήτημα που ξέφευγε από τα ποδοσφαιρικά «σύνορα». Καθώς τα στρατεύματα του Βλάντιμιρ Πούτιν συνέχιζαν την προέλαση προς τα ουκρανικά εδάφη, ο Σλοβένος πρόεδρος δεχόταν πιέσεις για να αποβάλλει τη Ρωσία από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο κύβος τελικά ερρίφθη τον Μάιο του ίδιου έτους με την εκτελεστική επιτροπή της UEFA να ανακοινώνει τον αποκλεισμό όλων των ρωσικών συλλόγων, αλλά των εθνικών ομάδων όλων των κατηγοριών από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν (2022-2023). Κάπως έτσι το ρωσικό ποδόσφαιρο οδηγήθηκε σε πλήρη απομόνωση, με τον Τσέφεριν να διατηρεί αδιαπραγμάτευτη τη στάση του μέχρι και σήμερα.

Το ουκρανικό πάντως δεν ήταν το μοναδικό ζήτημα που ταλαιπώρησε την UEFA τον περασμένο Μάιο. Ενώ η ποδοσφαιρική κοινότητα ετοιμαζόταν να βιώσει μια ποδοσφαιρική γιορτή στον περσινό τελικό του Champions League ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, τελικά το μόνο που αντίκρισε ήταν μια ανείπωτη καταστροφή. Τα σοβαρά επεισόδια άλλωστε που εκτυλίχθηκαν έξω από το «Stade de France» οδήγησαν σε καθυστέρηση 36 λεπτών της έναρξης του τελικού, καθώς χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ αδυνατούσαν να περάσουν τις πύλες του γηπέδου. Η UEFA και οι γαλλικές Αρχές εκείνη την εποχή ανέφεραν ότι το χάος προκλήθηκε από την απάτη των εισιτηρίων, αν και η έκθεση της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς. Η φρικτή και τραυματική εμπειρία τελικά ανάγκασε χιλιάδες οπαδούς της Λίβερπουλ να μηνύσουν την UEFA, η οποία έφερε την πρωταρχική ευθύνη για το φιάσκο του τελικού σύμφωνα ακόμα και με το πόρισμα της ίδιας της επιτροπής της...

Κατά την επταετία που βρίσκεται στον προεδρικό θώκο της UEFA, ο Αλεξάντερ Τσέφεριν έχει κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του ώστε το ποδόσφαιρο γυναικών να πάρει την προσοχή που του αρμόζει. H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία προχώρησε σε σημαντικές τομές τα τελευταία χρόνια, από τις δομές μέχρι την προβολή του ποδοσφαίρου γυναικών, με τα αποτελέσματα να γίνονται ευρέως ευδιάκριτα από την απήχηση και την προσέλευση του κόσμου στο Euro 2022 στα γήπεδα της Αγγλίας. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η συγκλονιστική παρουσία του κόσμου στον τελικό ανάμεσα σε Αγγλία και Γερμανία στο «Wembley», με 87.192 άτομα να παρακολουθούν από κοντά την αναμέτρηση και να σπάνε ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα Euro σε γυναίκες και άντρες!