Ο δρόμος της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού προς τα αστέρια του Champions League

Μονομαχία Λιβάι Γκαρσία - Πέρεθ στη Λεωφόρο

bet365

Το Gazzetta αναλύει όλα τα δεδομένα σχετικά με τους πιθανούς αντιπάλους της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού στο δρόμο για τους ομίλους του επόμενου Champions League.

ΑΕΚ και Παναθηναϊκός θα είναι οι δύο εκπρόσωποι της χώρας μας στα προκριματικά του επόμενου Champions League. Οι δύο ομάδες, εκκινώντας από διαφορετική αφετηρία, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ένα από τα έξι συνολικά εισιτήρια για τους ομίλους που θα αναζητήσουν τον κάτοχό τους το φετινό καλοκαίρι. Οι προϋποθέσεις, φυσικά, είναι αρκετά πιο ευνοϊκές για την Ένωση, που αναμένει το βράδυ της Κυριακής να σφραγίσει και τυπικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η πρώτη και κύρια διαφορά σχετίζεται με το γεγονός ότι η ομάδα του Αλμέιδα θα χρειαστεί να ξεπεράσει δύο εμπόδια για να βρεθεί στους ομίλους, ενώ εκείνη του Γιοβάνοβιτς, τρία.

Παράλληλα, οι κιτρινόμαυροι έχουν εξασφαλισμένη παρουσία κατ’ ελάχιστον στους ομίλους του Europa Conference League. Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στους πιθανούς αντιπάλους των δύο ελληνικών εκπροσώπων στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αφού πρώτα σημειώσουμε ότι από τα έξι «διαθέσιμα» εισιτήρια, τα τέσσερα θα μοιραστούν στο μονοπάτι των πρωταθλητών (μεταξύ των οποίων πιθανότατα και η ΑΕΚ) και τα υπόλοιπα δύο σε εκείνο των μη πρωταθλητών στο οποίο θα συμμετάσχει, όπως όλα δείχνουν, ο Παναθηναϊκός.

Τα βλέμματα στραμμένα σε Βέλγιο και Ουκρανία

Το Τριφύλλι, λοιπόν, που θα ριχτεί και πρώτο στην μάχη των προκριματικών, θα μάθει τον αντίπαλό του στον δεύτερο γύρο στις 21 Ιουνίου. Εκεί, η κατάσταση δείχνει αρκετά ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά στις χώρες στις οποίες υπάρχει πιθανότητα θα ταξιδέψει ο Παναθηναϊκός. Τρεις ακόμα ομάδες θα πλαισιώσουν τους πράσινους και πρόκειται για τις δευτεραθλήτριες Ουκρανίας, Βελγίου και Ελβετίας. Η τελική έκβαση των συγκεκριμένων πρωταθλημάτων δεν δύναται να επηρεάσει τη θέση του Παναθηναϊκού στο γκρουπ των ανίσχυρων, καθώς ο συντελεστής του δεν αφήνει κάποιο άλλο περιθώριο.

Με τα σημερινά δεδομένα στα τρία αυτά πρωταθλήματα, οι Πράσινοι θα βρουν απέναντί τους είτε την ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στην Ουκρανία, είτε εκείνη που θα τερματίσει δεύτερη στο Βέλγιο. Μοναδική πιθανότητα να αλλάξει αυτό, είναι να καλύψει μία διαφορά 6 πόντων που την χωρίζει τώρα από την δεύτερη θέση η Βασιλεία και ενώ απομένουν τέσσερις αγωνιστικές για το φινάλε.

Επιχειρώντας να δούμε τι συμβαίνει αυτή την στιγμή σε Ουκρανία και Βέλγιο, στην πρώτη περίπτωση Σαχτάρ Ντόνετσκ και Ντίνπρο δείχνουν να έχουν προβάδισμα για κατάληψη των δύο πρώτων θέσεων, με την Σαχτάρ να έχει τρεις βαθμούς περισσότερους αλλά και ένα ματς παραπάνω. Ζόρια Λούχανσκ και Ντιναμό Κιέβου ακολουθούν με πέντε και δέκα βαθμούς λιγότερους αντίστοιχα, 5 στροφές πριν το τέλος.

Στην περίπτωση του Βελγίου, τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος των play offs, τρεις ομάδες βρίσκονται σε απόσταση μόλις ενός βαθμού στις τρεις πρώτες θέσεις. Ο λόγος για τις Άντβερπ, Γκενκ και Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, κάθε πρόβλεψη θα είναι παρακινδυνευμένη. Αξίζει, πάντως, εδώ να σημειωθεί ότι λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, είναι πολύ πιθανό οι ουκρανικές ομάδες να δώσουν τους ευρωπαϊκούς τους αγώνες σε ουδέτερο έδαφος.

Τα δεδομένα των μη πρωταθλητών σε γ’ προκριματικό και play off

Στον τρίτο προκριματικό γύρο, μαζί με τις δύο ομάδες που θα προκύψουν από τον δεύτερο, θα συμμετάσχουν ακόμα οι ομάδες που θα τερματίσουν τρίτες σε Γαλλία και Πορτογαλία και δεύτερες σε Ολλανδία, Αυστρία, Σκωτία και Σερβία. Τούτη την ώρα, μόνη «κλειδωμένη» θέση εκεί έχει η Ρέιντζερς, με την κατάσταση στα υπόλοιπα πρωταθλήματα να είναι ρευστή.

Αυτό που πρέπει να σημειωθεί, είναι ότι επειδή η κλήρωση του τρίτου προκριματικού θα πραγματοποιηθεί πριν το δεύτερο ματς για τον δεύτερο γύρο, σε περίπτωση που ο Παναθηναϊκός βρει απέναντί του ομάδα με υψηλό συντελεστή, ενδέχεται αυτή να τον «τραβήξει» στο γκρουπ των ισχυρών. Αυτό πρακτικά μπορεί να συμβεί, αν για παράδειγμα δεν κατακτήσει το πρωτάθλημα η Σαχτάρ Ντόνετσκ και τεθεί αντιμέτωπη με το Τριφύλλι. Τέλος, σε ό,τι αφορά στα play off εκεί θα σχηματιστούν δύο ζευγάρια από τις τέσσερις ομάδες που θα καταφέρουν να προκριθούν από τον τρίτο προκριματικό.

Πολύ μεγαλύτερη η δεξαμενή αντιπάλων για την ΑΕΚ

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα θα κληθεί να αποκλείσει δύο αντιπάλους για να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Μαζί με την πρωταθλήτρια Ελβετίας (Γιούνγκ Μπόις) θα ριχτούν στην μάχη του τρίτου προκριματικού, γνωρίζοντας πως αν δεν τα καταφέρουν εκεί, θα αγωνιστούν στη συνέχεια στα play off του Europa League και γνωρίζοντας πως δεδομένα θα βρίσκονται στα Κύπελλα Ευρώπης τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο.

Η Ένωση θα μάθει τον αντίπαλό της στις 24 Ιουλίου και αυτός θα είναι πιθανότατα κάποιο ζευγάρι του δεύτερου προκριματικού γύρου. Το πιθανότερο είναι πως οι κιτρινόμαυροι θα βρεθούν στο γκρουπ των ανίσχυρων, ωστόσο, δεν αποκλείονται μία σειρά από «καραμπόλες» που ενδέχεται να τους φέρει στους ισχυρούς. Τούτη την ώρα δεν είναι δυνατό να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις ομάδες που θα μπουν στην κληρωτίδα, αφού οι μόνες λίγκες στις οποίες έχει κριθεί ο πρωταθλητής είναι οι εξής:

Νορβηγία: Μόλντε

Κροατία: Ντιναμό Ζάγκρεμπ

Σουηδία: Χάκεν

Ουγγαρία: Φερεντσβάρος

Πολωνία: Ράκοφ

Σλοβενία: Ολύμπια Λιουμπλιάνας

Λιθουανία: Ζαλγκίρις

Βοσνία: Ζρίνσκι

Λευκορωσία: Σαχτιόρ Σαλιγκόρσκ

Καζακστάν: Αστάνα

Φινλανδία: Ελσίνκι

Λετονία: Βάλμιερα

Ιρλανδία: Σάμροκ Ρόβερς

Εσθονία: Φλόρα

Ουαλία: TNS

Γεωργία: Ντιναμό Τιφλίδας

Μάλτα: Φλαμρούν Σπάρτανς

Β. Μακεδονία: Στρούγκα

Νησιά Φερόε: Κλάκσβικαρ

Λουξεμβούργο: Σουίφτ Εσπεράνζ

Γιβραλτάρ: Λίνκολν Ρεντ Ιμπς

Ισλανδία: Μπρέινταμπλικ (Preliminary Round)

Σαν Μαρίνο: Τρε Πέννε (Preliminary Round)

Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετές χώρες στις οποίες δεν έχει ξεκαθαριστεί ποια ομάδα θα κατακτήσει τον τίτλο και από τις οποίες ο πιθανός αντίπαλος που θα προκύψει θα είναι ένα διόλου χαμηλό εμπόδιο. Πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Τουρκία με την Γαλατασαράι να έχει σαφές προβάδισμα, η Δανία όπου διεξάγεται σκληρή μάχη ανάμεσα σε Κοπεγχάγη και Νόρτζελαντ και η Τσεχία με την κόντρα της Σπάρτα και της Σλάβια Πράγας.

Οκτώ από τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στον τρίτο προκριματικό γύρο θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα play off από όπου και θα προκύψουν οι τέσσερις ομάδες που θα πάρουν τα διαθέσιμα εισιτήρια του μονοπατιού για τους ομίλους. Κλείνοντας, πρέπει να σημειωθεί ότι η ΑΕΚ θα βρίσκεται δεδομένα στην κλήρωση των play off (ως ζευγάρι) και αυτό διότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί πριν τον επαναληπτικό του τρίτου γύρου.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα