Μάντσεστερ Σίτι - Ίντερ: Ο διαιτητής του τελικού
Η διαιτησία ενός τελικού Champions League, έστω και για λίγο στον αέρα, ένας ακροδεξιός πολιτικός, μια αντιρατσιστική οργάνωση και ένας ρέφερι αντιμέτωπος με σοβαρές κατηγορίες σχετικά με τα «πιστεύω» του. Η υπόθεση μεταξύ του Σιμόν Μαρτσίνιακ και της UEFA γύρω από τη διαιτησία του τελικού της Πόλης ήταν σίγουρα ιδιαίτερη. Και μέχρι σήμερα, που είναι δεδομένο πως ο Πολωνός θα κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στη Μάντσεστερ Σίτι και την Ίντερ (10/06), διχάζει.
Οι αντιδράσεις ωστόσο δεν είναι κάτι νέο για τον Μαρτσίνιακ. Ο 42χρονος πήρε μια... καλή γεύση από αυτές πριν λίγους μήνες. Για την ακρίβεια, η διαιτησία του στον τελικό του Μουντιάλ, τη μεγαλύτερη παράσταση της μέχρι τώρα καριέρας του, τις δημιούργησε. Στη Γαλλία ακόμα είναι μισητός τόσο για το πέναλτι του 1-0 της Αργεντινής όσο και για τις τραβηγμένες διαμαρτυρίες περί ακύρωσης του τρίτου τέρματος της Αλμπισελέστε.
Ο ίδιος έδειξε να διαχειρίζεται την κατάσταση μετά το παιχνίδι στο «Λουζαΐλ» με ψυχραιμία. Όμως όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες, ο κίνδυνος της αποπομπής από τον τελικό του Champions League ήταν κάτι διαφορετικό. Tα πάντα ξεκίνησαν από την καταγγελία ενός αντιρατσιστικού οργανισμού στην Πολωνία, εν ονόματι Never Again.
«Ο Μαρτσίνιακ προώθησε και συμμετείχε σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Πολωνό ηγέτη, τον Σλάβομιρ Μέντζεν.
Είμαστε σοκαρισμένοι και αηδιασμένοι από τον δημόσιο συσχετισμό του Μαρτσίνιακ με τον Μέντζεν και τις τοξικές πολιτικές του. Είναι ασύμβατο με τις βασικές αρχές του ευ αγωνίζεσθαι, όπως η ισότητα και ο σεβασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της συγκεκριμένης ομάδας, Ράφαλ Πανκόβσκι.
Και είναι αλήθεια, ο Μαρτσίνιακ όντως συμμετείχε στο συνέδριο του Σλάβομιρ Μέντζεν, ενώ εκφώνησε και ομιλία. Όμως ποιος είναι αυτός ο Μέντζεν;
Ένας 37χρονος επιχειρηματίας που αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του ακροδεξιού πολιτικού κόμματος «Νέα Ελπίδα». Όσα χρειάζεται να ξέρει κανείς για αυτόν, εύκολα συμπυκνώνονται στο θλιβερό πολιτικό του σλόγκαν: «Είμαστε κατά των Εβραίων, των ομοφυλόφιλων, των εκτρώσεων, της φορολογίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Μια τουλάχιστον αμφιλέγομενη φιγούρα της πολωνικής πολιτικής σκηνής, ένας τύπος που ασχολείται με μια μεγάλη γκάμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, από παραγωγή μπύρας μέχρι... κατάστημα όπλων.
Μάλιστα αντιδράσεις είχε προκαλέσει και η καμπάνια προώθησης της δικής του μπύρας με το μότο: «White IPA matters», το οποίο ανοιχτά περιέπαιζε το «Black Lives matters».
Το ότι ένας τόσο επιφανής ρέφερι, που μάλιστα στη χώρα του χαίρει αντιμετώπισης... celebrity, έδειξε να διατηρεί τόσο καλές σχέσεις με έναν άνθρωπο που έχει ανοιχτά προκάλεσει με ατάκες μίσους πολλές φορές, φυσικά γέννησε κύματα αντιδράσεων.
Και φυσικά ανάγκασε την UEFA να ερευνήσει το γεγονός. «Θα εξετάσουμε την υπόθεση και όλα τα στοιχεία της και στη συνέχεια θα υπάρξουν ανακοινώσεις», ανέφερε. Ο Μαρτσίνιακ ήταν... παντού στο προωθητικό υλικό του συνεδρίου, το οποίο μπορεί να πλασαρίστηκε ως αμιγώς επιχειρηματικό, αλλά πολλοί ισχυρίζονται πως επί της ουσίας υπήρξε μια επιπλέον πλατφόρμα για τη ρητορική μίσους της πολιτικής ατζέντας του Μέντζεν.
UEFA statement concerning Szymon Marciniak: ⬇️
— UEFA (@UEFA) June 2, 2023
Παρ'όλα αυτά, ο ίδιος ο 42χρονος, όπως υποστήριξε στην απολογία του, δεν γνώριζε τίποτα για τον Σλάβομιρ Μέντζεν και τα όσα πρεσβεύει, ενώ σημείωσε πως αν είχε αυτή την επίγνωση ποτέ του δεν θα συμμετείχε στο συγκεκριμένο συνέδριο. Η UEFA έκανε δεκτή την αμφιλεγόμενη συγγνώμη του Πολωνού, ο οποίος πλέον είναι έτοιμος να σφυρίξει στο μεγαλύτερο διασυλλογικό παιχνίδι της σεζόν.
Όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα της πατρίδας του, σημαντικό ρόλο στη συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει να έπαιξε και ένα... ρεκόρ του διεθνούς διαιτητή. Το 2019 έγινε ο πρώτος Πολωνός που διέκοψε παιχνίδι της πρώτης κατηγορίας, θέτοντας σε εφαρμογή το αντιρατσιστικό πρωτοκόλλο μετά από μια σειρά φραστικών επιθέσεων με θύμα τον Εκουαδοριανό Ζοέλ Βαλένσια, τότε παίκτη της Πιαστ Γκίλβιτσε.
«Αρκετά με τα "No To Racism" στις φανέλες. Αρκετά με τις δήθεν ομαδικές φωτογραφίες πριν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια», ανέφερε σε ένα ξέσπασμά του κατά της UEFA πριν κάποια χρόνια ο Τιερί Ανρί. Το αν o Μαρτσίνιακ είπε την αλήθεια, το αν όντως η Συνομοσπονδία πείστηκε από την απολογία του, το αν υπήρξαν άλλοι πιο υπόγειοι λόγοι εξαιτίας των οποίων παρέμεινε στον τελικό ή το αν απλά αδιαφόρησε δεν μπορεί να το ξέρει κανείς. Σίγουρα υπήρξε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, διόλου συνηθισμένη.
Ίσως όμως η UEFA χρειάζεται ορισμένες πιο αποφασιστικές πρωτοβουλίες για να αποδείξει πως όντως πράττει σύμφωνα με τα όσα κηρύττει στα σλόγκαν της.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.