ΑΕΚ: Μεγάλο κίνητρο για όλους η συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς ομίλους

ΑΕΚ: Μεγάλο κίνητρο για όλους η συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς ομίλους

Ο Ορμπελίν Πινέδα πανηγυρίζει με τον Λιβάι Γκαρσία

bet365

Τεράστιο δέλεαρ αποτελεί για τους παίκτες της ΑΕΚ η πρόκριση στους ομίλους του Champions League που συνιστά τον πρώτο μεγάλο φετινό στόχο. Κάτι που ισχύει και για τους... μπαρουτοκαπνισμένους του κιτρινόμαυρου ρόστερ.

Στην πρόσφατη συνέντευξη που είχε δώσει ο Σέρχιο Αραούχο στο Gazzetta και στον Γιώργο Τσακίρη κατά τη διάρκεια του βασικού σταδίου της προετοιμασίας της ΑΕΚ στην Ολλανδία, ο αρχηγός της Ένωσης είχε ερωτηθεί: Κλείνεις τα μάτια σου, τα ανοίγεις και έχει τελειώσει η σεζόν. Πώς θα ήταν για εσένα ιδανική; Η απάντηση του είχε έντονο το άρωμα της Ευρώπης και των αστεριών του Champions League. «Ανοίγω λοιπόν τα μάτια μου και βλέπω την ομάδα στους ομίλους του Champions League... Eίναι ένα αγκάθι που 'χω βαριά μέσα μου επειδή δεν μπορούσα να ήμουν εκείνη τη φορά, το 2018 που πήραμε το πρωτάθλημα, οπότε σίγουρα τα ανοίγω και βλέπω τη συμμετοχή της ομάδας να 'χει κάνει καλή πορεία γενικά στην Ευρώπη. Εννοείται να ξεκινήσει καλά στο πρωτάθλημα και γενικά να κάνει για άλλη μια φορά, να πετύχει ξανά, αυτό που έκανε και πέρυσι. Διότι στο τέλος της ημέρας έτσι θα 'χουμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε στο Champions League και την επόμενη χρονιά», είχε πει ο «Τσίνο».

Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος μεγάλος στόχος για τον Ματίας Αλμέιδα και τους παίκτες του. Τη Δευτέρα (24/7) στη Νιόν της Ελβετίας η ΑΕΚ θα μάθει το ζευγάρι μέσα από το οποίο θα προκύψει ο αντίπαλός της στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League (με τον πρώτο αγώνα στις 8 ή 9 Αυγούστου και τη ρεβάνς στις 15 του μήνα) και το ζητούμενο για τον «Πελάδο» και τους ποδοσφαιριστές του είναι μόνο η πρόκριση ανεξάρτητα από την ομάδα που θα βρουν στο δρόμο τους, ώστε να διεκδικήσουν έπειτα μέσα από τα play-offs τη συμμετοχή τους στα «αστέρια»! Στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης! Φυσικά και σε περίπτωση που δεν έρθει αυτή, αλλά η ΑΕΚ καταφέρει να παίξει στους ομίλους του Europa League δεν θα είναι αποτυχία, ενώ υπάρχει η εγγυημένη παρουσία στους ομίλους του Conference League. Ωστόσο, ο Αλμέιδα και οι παίκτες του έχουν στο μυαλό τους μόνο το Champions League αυτή τη στιγμή, κάτι που αντικατοπτρίστηκε τόσο στα λεγόμενα του Αραούχο στο Gazzetta, όσο και σε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Αλμέιδα το καλοκαίρι στην πατρίδα του.

Το σούπερ κίνητρο των ξένων της ΑΕΚ για συμμετοχή στα «αστέρια»

Ο Τσίτσαν Στάνκοβιτς αποκρούει

Όλοι στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο βλέπουν ως μεγάλο δέλεαρ τη φετινή ευρωπαϊκή παρουσία και ειδικά τον στόχο της εισόδου στους ομίλους του Champions League. Άλλωστε αν ρίξει κανείς μια ματιά, θα δει ότι στο ποιοτικό ρόστερ που υπάρχει στην ΑΕΚ όλοι οι παίκτες είναι διψασμένοι για ευρωπαϊκή συμμετοχή στο κορυφαίο επίπεδο. Ακόμα και οι ξένοι δεν έχουν τις τελευταίες σεζόν πάρα πολλές συμμετοχές σε ομίλους διοργανώσεων της UEFA. Σε αυτούς που συμμετείχαν πιο πρόσφατα συναντάς τον Στάνκοβιτς, ο οποίος τη σεζόν 2020-2021 έπαιξε στο Champions League με τη Σάλτσμπουργκ, τον Μοχαμάντι, ο οποίος επίσης την ίδια σεζόν αγωνίστηκε στο Europa League με τη Γάνδη, τον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος τη σεζόν 2020-2021 έπαιξε στο Europa League με τη Χόφενχαϊμ και τον Σιντιμπέ, ο οποίος είχε τη σεζόν 2021-2022 συμμετοχή στο Europa Legue με τη Μονακό, ενώ η προηγούμενη παρουσία του ήταν στους ομίλους του Champions League με τους Μονεγάσκους τη σεζόν 2018-2019.

Μεγάλη η δίψα ακόμα και για τους... μπαρουτοκαπνισμένους του ρόστερ

Ο Άμραμπατ στην προπόνηση της ΑΕΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι... μπαρουτοκαπνισμένοι του ρόστερ έχουν καιρό να ζήσουν την εμπειρία των ομίλων και σίγουρα μέσα τους καίει αυτή η φλόγα. Για παράδειγμα η τελευταία γεμάτη εμπειρία του Βίντα σε διοργανώσεις της UEFA ήταν τη σεζόν 2019-2020 στο Europa League με την Μπεσίκτας. Ο Τσούμπερ έπαιξε τελευταία φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση με τη Χόφενχαϊμ στους ομίλους του Champions League τη σεζόν 2018-2019. Ο Αραούχο, όπως προαναφέραμε, αγωνίστηκε τελευταία φορά με την ΑΕΚ στην Ευρώπη τη σεζόν 2017-2018 στο Europa League, ενώ ακόμα και ο Άμραμπατ έχει να παίξει σε ευρωπαϊκούς ομίλους από τη σεζόν 2013-2014 όταν αγωνίστηκε με τη Γαλατάσαραϊ στο Champions League. Και όπως είχε τονίσει πρόσφατα, η ευρωπαϊκή παρουσία ήταν ένας βασικός λόγος που τελικά παρέμεινε στην ΑΕΚ. Από τους Έλληνες του ρόστερ, ο Μάνταλος που αποτελεί τον πιο έμπειρο (σε σχέση με τους Ρότα, Αθανασιάδη και Μήτογλου) έχει ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια την επιστροφή της Ένωσης στην Ευρώπη, αλλά και γι' αυτόν αποτελεί μεγάλο κίνητρο ο φετινός πρώτος μεγάλος στόχος.

Η Ευρώπη αποτέλεσε βασικό λόγο της παραμονής του Πινέδα στην ΑΕΚ

Ο Πινέδα πανηγυρίζει το γκολ

Επίσης η τελευταία συμμετοχή του Γιόνσον σε ευρωπαϊκούς ομίλους ήταν τη σεζόν 2017-2018 με την Κόνιασπορ στο Europa League, του Μουκουντί τη σεζόν 2019-2020 στο Europa League με τη Σεντ Ετιέν, ενώ ο Λιβάι Γκαρσία είχε προλάβει μόνο δύο ματς τη σεζόν 2020-2021 με την ΑΕΚ στο Europa League λόγω τραυματισμού, ενώ νωρίτερα είχε παίξει πάλι στους ομίλους του Europa League τη σεζόν 2016-2017 με την Άλκμααρ. Από εκεί και πέρα μεγάλη είναι η δίψα και για παίκτες που θέλουν να ζήσουν για πρώτη φορά την εμπειρία των ευρωπαϊκών ομίλων. Όπως για παράδειγμα ο Πινέδα με τον συμπατριώτη του και νεοαποκτηθέντα Πισάρο, που έχουν μεγάλο όνειρο να παίξουν με τα κιτρινόμαυρα στην Ευρώπη και γι' αυτό επέλεξαν την ΑΕΚ. Ειδικά για τον Πινέδα γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικό ήταν αυτό το κριτήριο για να συνεχίσει στην ομάδα παίρνοντας κανονική μεταγραφή από τη Θέλτα. Ο Σιμάνσκι επίσης έχει μεγάλο κίνητρο καθώς τη σεζόν 2020-2021 είχε μείνει εκτός λίστας της Ένωσης από το Europa League λόγω τραυματισμού, ο Ελίασον έχει καταφέρει να παίξει μόνο στα προκριματικά του Europa με ΑΪΚ και Νόρκεπινγκ, ο Χατζισαφί το ίδιο όταν ακόμη ήταν παίκτης του Πανιωνίου, ενώ ο Φαν Βέερτ δεν είχε ποτέ ως τώρα στην καριέρα του την εμπειρία της φάσης ευρωπαϊκών ομίλων.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα