Ντιναμό Ζάγκρεμπ - ΑΕΚ: Η εμπειρία, οι... Σειρήνες και το πλάνο του Μπίστσαν

Βασίλης Μπαλατσός
Ντιναμό Ζάγκρεμπ

bet365

Το Gazzetta περνάει από... ακτίνες την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και σας παρουσιάζει το πλήρες προφίλ της αντιπάλου της ΑΕΚ στον Γ' προκριματικό γύρο του Champions League.

Στη «σκιά» της αιματηρής επιδρομής των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια την προηγούμενη Δευτέρα (7/8), στην οποία έχασε τη ζωή του ο οπαδός της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσούρης, η Ένωση θα δώσει το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου (21:00) το πρώτο της ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ήξερε πως είχε απέναντι της έναν ούτως ή άλλως δυνατό και έμπειρο αντίπαλο στον Γ' προκριματικό γύρο του Champions League και το τραγικό περιστατικό που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα έξω από την «OPAP Arena» δίνει μια τελείως άλλη... διάσταση σε αυτά τα δυο ματς.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για τραγωδία. Είμαστε θλιμμένοι, αλλά έχουμε έρθει εδώ για να παίξουμε ποδόσφαιρο», ανέφερε ο Γενς Γιόνσον στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με τον Ματίας Αλμέιδα να συμπληρώνει με τη σειρά του: «Πρέπει να διαχωρίσουμε όμως το ποδόσφαιρο από τη βία. Η βία δεν μου αρέσει σε κανένα μέρος του κόσμου. Είναι θλιβερό αυτό που συνέβη».

Από τη στιγμή που η UEFA έκρινε πως υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες για να διεξαχθούν αγώνες ανάμεσα στις δυο ομάδες και μάλιστα μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημέρων το Gazzetta βάζει στο «μικροσκόπιο» το... πραγματικό ποδόσφαιρο και σας παρουσιάζει το αγωνιστικό προφίλ των πρωταθλητών Κροατίας. Τα δυνατά στοιχειά, οι αδυναμίες, το πλάνο του Μπίστσαν και οι παίκτες - κλειδιά.

Μπίστσαν

 

Εμπειρία και ποιότητα

Η Ντιναμό είναι μια ιδιαίτερα έμπειρη ομάδα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει παίξει σε ομίλους Champions League και έχει κάνει καλές πορείες στο Europa League. Είναι μια ομάδα που ξέρει να νικάει. Τα προηγούμενα χρόνια πήρε μεγάλες νίκες κόντρα σε Αταλάντα, Τσέλσι και Τότεναμ.

Το 2021 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της δεύτερης τη τάξει διοργάνωσης της UEFA, όπου η Βιγιαρεάλ έβαλε τέλος στην πορεία της. Θυμίζουμε πως εκείνη τη σεζόν τα Κίτρινα Υποβρύχια έφτασαν μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου, καθώς απέκλεισαν στα ημιτελικά την Άρσεναλ και στον τελικό νίκησαν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η Ντιναμό έχει στο ρόστερ της τέσσερις διεθνείς Κροάτες και μάλιστα όλοι τους είναι παίκτες πρώτης γραμμής. Θυμίζουμε πως η Χρβάτσκα βγήκε τρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ και έφτασε μέχρι τον τελικό στο Final 4 του Nations League.

O Πέτκοβιτς έχει την ικανότητα με το ένστικτο του στο σκοράρισμα του να κρίνει οποιοδήποτε παιχνίδι. Ο Ιβάνουσετς είναι ένας εξαιρετικός μεσοεπιθετικός που το ματς με την ΑΕΚ στο «Μάξιμιρ» αναμένεται να είναι το τελευταίο του παιχνίδι πριν πάει στην πρωταθλήτρια της Eredivisie, Φέγενορντ, αντί περίπου εννέα εκατομμύριων ευρώ.

Ο Σούταλο είναι ένας ικανότατος στόπερ που τις τελευταίες εβδομάδες έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κλαμπ όπως η Νάπολι, ο Άγιαξ, η Φιορεντίνα, η Νότιγχαμ Φόρεστ και η Γουέστ Χαμ, με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ να τον κοστολογεί στα 20 εκατομμύρια ευρώ και τον Αίαντα να είναι η ομάδα που εμφανίζεται να τον έχει «κλεισμένο».

Από την πλευρά του ο Λιβάκοβιτς είναι ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο αυτή τη στιγμή και το απέδειξε τον χειμώνα με τις φανταστικές εμφανίσεις του στο Μουντιάλ του Κατάρ. Και ο 28χρονος κίπερ είναι περιζήτητος στην αγορά.

Η συγκέντρωση και το κέντρο της άμυνας

Το μεγάλο πρόβλημα που «ταλανίζει» την Ντιναμό Ζάγκρεμπ δεν είναι καθαρά αγωνιστικό αλλά πιο πολύ... εσωτερικό. Μετά την αλλαγή της διοίκησης πολλοί ποδοσφαιριστές έχουν ζητήσει μεταγραφή και έχουν φέρει προτάσεις. Από τη στιγμή που είναι «φευγάτοι» είναι δύσκολο να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο επίπεδο που απαιτείται.

Ο Ιβάνουσετς ξέρει ήδη πως το ερχόμενο Σάββατο (19/8) το πιθανότερο είναι να μην βρίσκεται στη ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας αλλά και να μην είναι καν μέλος της Ντιναμό. Στο ίδιο «γκρουπ» βρίσκονται και οι Σούταλο - Λιβάκοβιτς. Η Ντιναμό έχει συμφωνήσει για την πώληση του Κροάτη κίπερ στην Αλμερία, με τον ίδιο τον ποδοσφαιριστή να εξετάζει τις προτάσεις που έχει στα χέρια του.

Τώρα όσον αφορά το καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι οι πρωταθλητές Κροατίας έχουν πρόβλημα στο κέντρο της άμυνας. Ο Ντίνο Πέριτς προέρχεται από τραυματισμό και δεν είναι σίγουρο πως ακόμα είναι 100%.

Από την άλλη ο νεοαποκτηθέντας Μαξίμ Μπερνέρ, ο οποίος προέρχεται από την Παρί της Ligue 2 δεν έχει... πείσει πως είναι στο απαραίτητο επίπεδο. Όσον αφορά τον Σούταλο με τον Άγιαξ να τον περιμένει στο Άμστερνταμ είναι δύσκολο να παραμείνει συγκεντρωμένος.

Στο μυαλό του Μπίστσαν

Σε τακτικό επίπεδο ο Ιγκόρ Μπίστσαν έχει ένα σταθερό και αμετάβλητο πλάνο. Εφαρμόζει σταθερά ένα... Χριστουγεννιάτικο δέντρο, ένα 4-3-2-1 με τους μεσοεπιθετικούς του να πλαισιώνουν τον φορ σε ρόλο ανάμεσα σε δεκάρι και δεύτερο επιθετικό.

Σε αυτό το πλάνο ο Λιβάκοβιτς είναι στην εστία, με τους Μοχαράμνι, Ριστόβσκι, Σούταλο και Λιούμπιτσιτς μπροστά του. Ο πρώην μέσος του ΠΑΟΚ, Γιόσιπ Μίσιτς είναι ο αμυντικός χαφ, έχοντας τον ρόλο του «deep lying playmaker» ήτοι του «δεκαριού» από την πίσω ζώνη, με τον 19χρονο Σούσιτς πιθανότατα να είναι ένας εσωτερικός μέσος.

Ο 20χρονος Μάρτιν Μπατούρινα που είναι κανονικά επιτελικός μέσος παίζει ως «οκτάρι». Το ζήτημα για τον 45χρονο κόουτς όμως είναι πως ο νεαρός είναι εμπύρετος τις τελευταίες ώρες, με τη συμμετοχή του στο πρώτο ματς του ζευγαριού να κρίνεται ως αμφίβολη.

Ο Πέτκοβιτς θα είναι ο μοναδικός προωθημένος, με τον Ιβάνουσετς στα αριστερά. Για την έτερη θέση του μεσοεπιθετικού ο Σπίκιτς είναι το φαβορί, όμως από αυτόν τον γύρο μπορεί να υπολογίζεται ο νεοαποκτηθέντας Ιάπωνας εξτρέμ, Τακούρο Κανέκο, ο οποίος δηλώθηκε πλέον στην ευρωπαϊκή λίστα.

Ο φευγάτος, ο Μόντριτς και ο... ιδιόρρυθμος

Παίκτης «κλειδί» είναι ο... φευγάτος Λούκα Ιβάνουσετς. Ο Κροάτης είναι στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του. Η αποχώρηση του Μίροσλαβ Όρσιτς του άνοιξε τον χώρο στα αριστερά, ώστε να μπορέσει να λάμψει.

Στον προηγούμενο γύρο «καθάρισε» την Αστάνα με χατ τρικ από το πρώτο ματς και είναι ο παίκτης που ανεβάζει level την Ντιναμό μεσοεπιθετικά. Αυτή η «έκρηξη» του είναι έτοιμη να βάλει στα ταμεία της Ντιναμό περίπου εννέα εκατομμύρια ευρώ.


Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Μάρτιν Μπατούρινα. Μπορεί να είναι μόλις στα 20 του χρόνια, όμως θεωρείται ως το «next big thing» του κροατικού ποδοσφαίρου.

Στην πατρίδα του μάλιστα χαρακτηρίζουν τον νεαρό μέσο ως «νέο Μόντριτς». Θα είναι απώλεια για την Ντιναμό Ζάγκρεμπ αν δεν παίξει στο πρώτο ματς με την ΑΕΚ, καθώς σε αυτόν βασίζεται μεγάλο μέρος της δημιουργίας στο παιχνίδι της ομάδας του.

Από εκεί και πέρα ο Μπρούνο Πέτκοβιτς είναι μια... ιδιάζουσα περίπτωση. Μπορεί να είναι ο χειρότερος ή ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Αν έχει «όρεξη» να παίξει τότε είναι ο Νο. 1 παίκτης στον αγωνιστικό χώρο. Μπορεί με την ίδια ευχέρεια και να δημιουργήσει και να εκτελέσει. Σε 212 εμφανίσεις ο 28χρονος επιθετικός έχει 65 γκολ και 48 ασίστ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

CHAMPIONS LEAGUE Τελευταία Νέα