More than a game για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
More than a game για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό

bet365

O Γιάννης Σερέτης γράφει για τη μοναδικότητα των αυριανών εκτός έδρας αναμετρήσεων της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού με στόχο την πρόκριση στα play offs του Champions League, ένα βήμα πριν από τους ομίλους της πανευρωπαϊκή ποδοσφαιρικής γιορτής.

Εχει παίξει πολλάκις ο Παναθηναϊκός σε προκριματικά ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Εχει προκριθεί ως φαβορί, έχει αποκλειστεί ως φαβορί. Εχει αποκλειστεί και ως «κατώτερος». Σε διπλές αναμετρήσεις, όμως, με ομάδα επιπέδου και μπάτζετ αυτής της Μαρσέιγ δεν τα έχει καταφέρει!

Δεν είναι «ένα ακόμα ματς» αυτό το αυριανό στο «Βελοντρόμ». Είναι μια αναμέτρηση που ανεξαρτήτως αποτελέσματος, οι οπαδοί του και οι παίκτες του θα τη θυμούνται για καιρό. Αν συνδυαστεί και με πρόκριση, για χρόνια! Διότι οι Πράσινοι απέδειξαν στο πρώτο ματς ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια αυτή την «υπό κατασκευή» ακόμα Μαρσέιγ, με τον καινούριο προπονητή και τους πολλούς νέους παίκτες, η οποία υπέστη την πρώτη της ήττα σε προκριματική φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από 14 αγώνες και εκτός όλων των άλλων, θα παίξει με το μειονέκτημα του 1-0 στη Λεωφόρο και δίχως τον πληρέστερο χαφ της, Ζοφρί Κοντογκμπιά.

Η πίεση και το «πρέπει» είναι με την πλευρά της Μαρσέιγ. Ο ενθουσιασμός και η δίψα με το μέρος του Παναθηναϊκού. Τώρα, όμως, μετά το 1-0, έχει κι αυτός ένα (μικρότερο από της Μαρσέιγ) «πρέπει» στην εξίσωση. Μόνος του τη δημιούργησε αυτή τη θαυμάσια ευκαιρία. Με τη χημεία του, με τον χαρακτήρα του, με τη δουλειά του. Ποδοσφαιρικά και πνευματικά. Με τα πόδια και το μυαλό. Με την προπόνηση και με τη συζήτηση. Θα είναι κρίμα να την πετάξει στα σκουπίδια. Αν η Μαρσέιγ είναι τόσο πολύ ανώτερη αύριο, ας περάσει. Αν το δικαιούται τόσο εμφατικά, να προκριθεί. Δεν μου φαίνεται, όμως και τόσο πιθανό βάσει της απόδοσής της στη Λεωφόρο και βάσει της εμφάνισής της εναντίον της Ρεμς το απόγευμα του Σαββάτου, στην πρεμιέρα της Ligue 1. Θα είναι κρίμα να επιστρέψει ο Παναθηναϊκός με το «γαμώτο». Για μια φάση, για μια στιγμή, για μια λεπτομέρεια. Δεν χάνεται, ασφαλώς, αν αποκλειστεί. Τον μίνιμουμ στόχο του τον πέτυχε νωρίς – νωρίς. Εφόσον, όμως, έπιασε τόσο ολοκληρωτική απόδοση στη Λεωφόρο, πόσο μεγαλύτερη απειλή από τη Μαρσέιγ μπορεί να είναι η Μπράγκα στα play offs; Ελάχιστα!

Η ποιότητα με τη Μαρσέιγ. Η έδρα μαζί της. Η πείρα, επίσης. Η φλόγα, όμως, με τον Παναθηναϊκό! Η συσπείρωση, η αύρα, όσα «γέννησε» το 1-0 της Λεωφόρου. Και η ετοιμότητα από τον πάγκο, κι αυτό «προϊόν» του 1-0, όπου είδαμε πολλούς παίκτες στην καλύτερη εφετινή τους εμφάνιση: Γεντβάι, Μάγκνουσον, Βαγιαννίδη, Μαντσίνι, Βέρμπιτς παρά τις δυο «καταστροφές» καταπληκτικών αντεπιθέσεων από τον Σλοβένο. Αν αντέξουν λίγο περισσότερο ο Τζούρισιτς με τον Βιλένα και έχει την ευστοχία της… Σλοβακίας εναντίον της Ντνίπρο (καλά, και λίγο μικρότερη δεν θα τον «χαλάσει»), θα πάει να παίξει τα ρέστα του με τους Πορτογάλους στο ΟΑΚΑ που θα θυμίζει 80’s, και 90’s…

Για την ΑΕΚ είναι ακόμα πιο δύσκολο. Όχι επειδή η Ντινάμο Ζάγκρεμπ είναι κάποιο μεγαθήριο. Από τη μια είναι η φόρτιση που επέφερε η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη. Το μεταβατικό στάδιο των ημερών που μεσολάβησαν, η συνειδητοποίηση του τι έχει συμβεί, τα ερωτηματικά για τις συνθήκες διεξαγωγής της αναμέτρησης στην Κροατία, ενδεχομένως και ο θυμός εναντίον της UEFA για το ότι το ματς δεν διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Όλα τα συναισθήματα, οτιδήποτε δεν έχει να κάνει με το ματς αυτό καθ’ αυτό, δεν ήταν και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Ούτε σε ατομικό επίπεδο για κάθε παίκτη, ούτε για το προπονητικό τιμ, ούτε για το κλαμπ.

Για να είμαι ειλικρινής, πληροφορούμενος και για τα μέτρα που είχαν ληφθεί από τους Κροάτες στο Χάιντουκ – ΠΑΟΚ, (θέλω να) πιστεύω ότι η ΑΕΚ δεν θα αντιμετωπίσει τίποτα περισσότερο από αυτό που θα αντιμετώπιζε και πριν από το φονικό γιουρούσι στη Νέα Φιλαδέλφεια: φανατική ατμόσφαιρα στην εξέδρα. Και σούπερ έξτρα μέτρα και από την UEFA και από τους γηπεδούχους, οι οποίοι γνωρίζουν πως οτιδήποτε κι αν συμβεί έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα και ενδέχεται να επιφέρει και διακοπή του αγώνα.

Δεύτερο πρόβλημα ο ανα-προγραμματισμός. Άλλο πράγμα «πρώτο εντός έδρας», άλλο πράγμα «πρώτο εκτός έδρας». Άλλο πράγμα να παίζεις πρώτο παιχνίδι της σεζόν στο σπίτι σου, άλλο να πηγαίνεις μ’ αυτή την ατμόσφαιρα σε μια από τις πιο «σκληρές» έδρες των Βαλκανίων. Όμως έχω εμπιστοσύνη στον Αλμέιδα! Μια χαρά το είπε: «Εμείς πηγαίνουμε για να παίξουμε ποδόσφαιρο. Αισθάνθηκα πάρα πολύ μεγάλη λύπη με αυτό που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, θα πάμε να παίξουμε για την ιστορία της ΑΕΚ και για την οικογένεια του παιδιού που έχασε τη ζωή του». Ούτε κατηγορίες, ούτε υπονοούμενα, ούτε λάδι στη φωτιά. Ξέρει το ρόλο του, ξέρει τη σημασία του ρόλου του, προφανώς έχει συζητήσει διεξοδικά με τους παίκτες για όλες τις παραμέτρους του ματς.

Διότι αν η ΑΕΚ είναι η «κανονική» ΑΕΚ, μόνο από συγκυρίες θα επιστρέψει ηττημένη στην Αθήνα. Η «κανονική» ΑΕΚ θα τους βγάλει το λάδι στο τρέξιμο – κι ας είναι το πρώτο επίσημο παιχνίδι της – θα αξιοποιήσει το τεράστιο μεσοεπιθετικά (και όχι αμυντικά ακόμα!) βάθος του ρόστερ της, θα σκοράρει και θα επιστρέψει ως φαβορί για τη ρεβάνς του Σαββάτου.

Μια ρεβάνς στην οποία οι οπαδοί της θα κληθούν να κάνουν πράξη την ατάκα του Αλμέιδα παραλλαγμένη μόνο κατά ένα ρήμα: «Θα πάμε να ξελαρυγγιαστούμε για την ιστορία της ΑΕΚ και για την οικογένεια του παιδιού που έχασε τη ζωή του». Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...