ΑΕΚ: Το διπλό με ανατροπή είναι θέμα νοοτροπίας Αλμέιδα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Το διπλό με ανατροπή είναι θέμα νοοτροπίας Αλμέιδα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τη σπουδαία νίκη της ΑΕΚ στο Ζάγκρεμπ απέναντι στην Ντινάμο, εστιάζει στον Πελάδο και έχει υστερόγραφο για τη σύσκεψη στο Μαξίμου...

Με την ολοκλήρωση της αναμέτρησης στο Ζάγκρεμπ και το διπλό της ΑΕΚ στην έδρα της Ντινάμο διαβάσατε στο blog μου αποκλειστικά για το τρόπο με τον οποίο το πανηγύρισε ο Κώστας Γαλανόπουλος. Ο 25χρονος Έλληνας μέσος σημείωσε το γκολ και αφού έβγαλε το μαύρο περιβαραχιόνιο από το μπράτσο του, το χτύπησε τρεις φορές στο στήθος του και στο έμβλημα της εμφάνισης της Ένωσης, το ύψωσε και το έδειξε προς τη θύρα που βρίσκονταν οι φίλοι των δολοφόνων νεοναζί του Μιχάλη. «Ήταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω», θα πει με τεράστια ωριμότητα ο «Γαλανό» ο οποίος ξεκινάει την σεζόν με τον ιδανικό τρόπο, αφού επιβεβαίωσε ότι έχει επιστρέψει μετά τον τραυματισμό του από πέρυσι, αλλά με τη διαφορά ότι φέτος έχει κάνει και βασικό στάδιο προετοιμασίας!

Δίπλα του ο Πέτρος Μάνταλος θα σχηματίσει το «Μ» με τα δάχτυλά του κοιτάζοντας κατάματα όσους περισσότερους μπορούσε προς το πέταλο των οργανωμένων της Ντινάμο Ζάγκρεμπ οι οποίοι εννοείται πως, όπως ακούσαμε live, ούτε στο ενός λεπτού σιγή δεν έδειξαν σεβασμό, έστω για τη ζωή ενός οπαδού, αφού δεν είναι οπαδική οργάνωση, αλλά νεοναζί, όπως και οι φίλοι τους Έλληνες Παναθηναϊκοί που φτιάχνουν γκράφιτι και ζητούν να ελευθερωθούν τα... αδέλφια τους ναζιστάκια από την Κροατία με τα μέλη των πράσινων -όπως επιβεβαιώθηκε- οπαδών που είναι επίσης προφυλακιστέοι (μόλις δυο από τους τουλάχιστον 100 που ήρθαν στην Νέα Φιλαδέλφεια με τις πλάτες των Κροατών και της ΕΛ.ΑΣ).

Τώρα όμως, σήμερα, θα εστιάσουμε στο αγωνιστικό, εννοείται στον Ματίας Αλμέιδα και στους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι μπορούν να χάρηκαν με τη ψυχή τους τη νίκη έως και τώρα, αλλά από τις 19:00 που υπάρχει προπόνηση οφείλουν να την αφήσουν πίσω τους, να εστιάσουν στην προετοιμασία για το ματς του Σαββάτου που... έφτασε ήδη και να κάνουν την άλλη μισή δουλειά που απομένει. Επίσης οφείλουν να αναλύσουν σωστά το πρώτο μέτριο ημίχρονο και το γεγονός ότι κατάφεραν να πάρουν με τη νίκη, αλλά με το φτωχό 1-2, αφού είχαν τη δυνατότητα να σημειώσουν μίνιμουμ άλλα δυο τέρματα συνολικά και αναφέρομαι στο 50% των ευκαιριών που έκαναν για γκολ διότι γνωρίζω καλά πως δεν γίνεται να τα βάλεις όλα στο ποδόσφαιρο.

Για να είμαι πιο συγκεκριμένος, ο Πελάδο και οι «κιτρινόμαυροι», οφείλουν να δουν ξανά το ματς και να εμπεδώσουν ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία να είχε κλειδωθεί η πρόκριση μέσα στο Ζάγκρεμπ από το πρώτο ματς. Είχε σημαντικές στιγμές που δεν είναι λογικό να μην έχει εκμεταλλευτεί τουλάχιστον άλλες δυο εκτός από αυτές που βρήκε γκολ. Η πρώτη μεγάλη είναι το ανεπανάληπτο τετ α τετ του Λιβάι Γκαρσία, η μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς στο πρώτο 45λεπτο, με την εξαιρετική πάσα του Τσούμπερ με τον Λιβάκοβιτς να κερδίζει τον επιθετικό της ΑΕΚ. Στο δεύτερο μισό του αγώνα όμως ήρθε η απόλυτη κυριαρχία και χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία για διπλό με σκορ τέτοιο που ΔΕΝ ανατρέπεται ποτέ στην Νέα Φιλαδέλφεια.

aek tsouber

Το μήνυμα πάντα το ίδιο: παίζουμε μόνο για τη νίκη!

Αρκεί να σημειώσουμε για αρχή ότι στο 64' ήταν η τελευταία στιγμή απειλής, πολύ σημαντική, της Ντινάμο με το δοκάρι σε κεφαλιά! Από κει και έως το 95' δεν υπήρχε άλλη ομάδα πλην της ΑΕΚ στο χορτάρι. Στο 67' είχαμε το ανέβασμα του εξαιρετικού Σιντιμπέ (όπου του έγινε φράγμα μέσα στην περιοχή) και στο 72' το -σωστά- ακυρωθέν γκολ του Πινέδα από κλέψιμο του Σιντιμπέ και συνεργασία με τον Γαλανόπουλο. Στο 84' ο Λιβάι Γκαρσία είδε τον Λιβάκοβιτς να τον σταματάει ξανά από εκτελεσμένο πανέξυπνα φάουλ του Μάνταλου, στο 90' είχαμε το γκολ του «Γαλανό», για να ακολουθήσουν στιγμές ανεπανάληπτες για τουλάχιστον τρίτο γκολ: στο 93' ο Λιβάκοβιτς κερδίζει στο τετ α τετ τον Αμραμπατ, στο 94' θα πει όχι στην κεφαλιά Βίντα και θα το επαναλάβει στο 95' και πάλι σε κεφαλιά του Βίντα!

Ωστόσο τα παραπάνω δείχνουν και τη διαφορά νοοτροπίας της ΑΕΚ του Αλμέιδα χάρη στην οποία επιτεύχθηκε το νταμπλ από τους «κιτρινόμαυρους», το γνωρίζαμε αλλά άλλο να το βλέπεις στο... χωριό και τους εγχώριους θεσμούς και άλλο να επιβεβαιώνεται σε προκριματική φάση του Champions League, απέναντι σε πιο έτοιμη σε επίπεδο ρυθμού ομάδα, αντίστοιχης ομοιογένειας και πολλών επιτυχιών σε ομίλους ευρωπαϊκών διοργανώσεων (είχε φτάσει στο No 38 της λίστας της UEFA). Η Ένωση επιβεβαίωσε στην Κροατία πως έχει αλλάξει για τα καλά, έχει βρει ξανά μετά χρόνια την αγωνιστική ταυτότητά της, αυτή που τη διέκρινε διαχρονικά και το dna που απαιτούνταν να έχει πάντα: αυτό της απόλυτης πρωταγωνίστριας και των νικητών.

Αυτό το ΑΕΚ σημαίνει επίθεση πόσο πιο εμφατικά να το φωνάξει ο Ματίας Αλμέιδα στη διάρκεια των αλλαγών του; Άλλος θα έψαχνε να διασφαλίσει την ισοπαλία, εκείνος είδε και διάβασε το momentum της αναμέτρησης, έπαιξε με ένα ψευτοεξάρι (τον Γαλανόπουλο) και έριξε ότι επιθετικό εργαλείο είχε στον πάγκο του για να κερδίσει (Πισάρο, Αραούχο, Μάνταλο και Άμραμπατ) δίνοντας το σύνθημα στους νταμπλούχους για επίθεση και προσπάθεια για επίτευξη δεύτερου και τρίτου γκολ! Στην πράξη, στο χορτάρι, με δυνατό αντίπαλο και πολλά να παίζονται από την αναμέτρηση αυτή, ο Αλμέιδα επί της ουσίας κλείδωσε μια για πάντα στο κεφάλι των ποδοσφαιριστών του και για φέτος το μήνυμα της ποδοσφαιρικής του ζωής: παίζουμε μόνο για τη νίκη!

Το διπλό με ανατροπή είναι θέμα νοοτροπίας Αλμέιδα ξεκάθαρα. Το είχε πει ο Γιόνσον στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κροατία, πως η αξίωση του προπονητή και το dna αυτής της ομάδας, επιβάλλει να παίζουμε μόνο για τη νίκη, δεν γίνεται αλλιώς... Ακριβώς έτσι είναι και η ουσία είναι πως αυτό αποδεικνύεται μέσα στο χορτάρι, γιατί τα λόγια δεν είναι σημαντικά, ουσία έχει η πράξη και μόνο. Η ΑΕΚ έκανε τη μισή δουλειά, ειλικρινά θα μπορούσε να την είχε τελειώσει από το Ζάγκρεμπ, όμως το Σάββατο στην Νέα Φιλαδέλφεια πρέπει να το κάνει για να έχουμε βραδιά γιορτής και αγάπης για την Ένωση και ένα ατελείωτο πάρτι ξανά εκεί που πρέπει στην πλατεία του αετού...

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Υγ: Το μόνο σημαντικό και ουσιαστικό που ακούσαμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η απάντηση στην Κροατία στην ωμή παρέμβαση και εκβιασμό με αφορμή τον προφυλακισμό των νεοναζί που ήρθαν και διένυσαν όλη τη χώρα με την ανοχή της ΕΛ.ΑΣ και έφτασαν στην Νέα Φιλαδέλφεια για να σκοτώσουν επίσης με την ανοχή της Αστυνομίας. Και ο υπουργός προστασίας του πολίτη, που είναι ακόμη στη θέση του, πήγε στη συνάντηση αυτή, για να μιλήσει για τη διαιτησία και αν αυτή πρέπει να είναι στην ΕΠΟ, ή όχι. Απίστευτα πράγματα και αντί ο Μητσοτάκης να του πει «έφυγες αγόρι μου, το 'χεις χάσει εντελώς εσύ», τον αφήνει στη θέση του, εννοείται και ακόμη περιμένουμε τις αλλαγές και απομακρύνσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Έγινε μια συνάντηση με αφορμή τη δολοφονία ενός φίλου της ΑΕΚ, του Μιχάλη, για να αποφασιστεί ότι θα κλείσουν οι συνδέσμοι (που στην πλειονότητά τους είναι κλειστοί) επειδή η ΕΛ.ΑΣ επέτρεψε σε Κροάτες ναζιστές να ταξιδέψουν όλη τη χώρα για να κάνουν το έργο τους! Θα έχει λέει τον έλεγχο εισόδου στο γήπεδο η ΕΛ.ΑΣ, αλήθεια; Έως τώρα ποιοι τον είχαν τον έλεγχο; Σουβλατζήδες; Από πάντα βασικά ποιοι τον έχουν; Όταν δολοφονήθηκε ο Φιλόπουλος, σε πραγματικό ραντεβού οπαδών, ποιοι είχαν και τότε τον έλεγχο; Ιδιοκτήτες φούρνων; Θα τρελαθούμε σε τούτη τη χώρα... Δεν υπήρχε συνάντηση και ραντεβού οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, ή Ολυμπιακού, ή ΠΑΟΚ για να συζητήσουν για αυτό. Η συνάντηση και η σύσκεψη έπρεπε να είναι μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπευθύνων, του υπουργού προστασίας του πολίτη και των αρχηγών της ΕΛ.ΑΣ με στόχο να απομακρυνθούν ΟΛΟΙ τους... Όμως για να μη γίνει αυτό, να καλύψουμε τους πραγματικούς υπεύθυνους, είπαμε να πάμε αλλού το έργο σκοπίμως.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...