Η «εκδίκηση» των Ελλήνων
Πέντε στα πέντε, πέτυχαν οι Έλληνες στους ευρωπαϊκούς προκριματικούς που έδωσαν αυτήν την εβδομάδα οι ομάδες της Superleague. Συμπεριλαμβάνεται και ο Άρης, παρότι αποκλείστηκε από τη Ντιναμό Κιέβου. Ίσως, μάλιστα, οι «κίτρινοι» της Θεσσαλονίκης να είναι η ομάδα που ανταποκρίνεται περισσότερο από τις υπόλοιπες στις «ανάγκες» αυτού του άρθρου. Γιατί μιλάμε για απόλυτη επιτυχία των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και όχι των ελληνικών ομάδων.
Εδώ και πάρα πολύ καιρό γράφουμε (και θα συνεχίσουμε) ότι η ξενομανία δεν οδήγησε πουθενά και ποτέ τους ελληνικούς συλλόγους. Οι πέντε αγώνες του τριημέρου 15-17 Αυγούστου 2023 το απέδειξαν περίτρανα. Έπαιξαν και πάλι κατά 80% ξένοι, όμως τη διαφορά την έκαναν οι Έλληνες. Παντού!
Αναλυτικά:
- Στη νίκη της (2-1) επί της Ντιναμό στο Ζάγκρεμπ η ΑΕΚ παρέταξε για πρώτη φορά στην Ιστορία της ενδεκάδα ξένων. Συνολικά 14 αλλοδαποί μαζί με τους τρεις που μπήκαν αλλαγή. Ποιος έγειρε την πλάστιγγα της πρόκρισης πετυχαίνοντας το 2-1 στο 90; Ο Γαλανόπουλος!
- Ο Παναθηναϊκός χρησιμοποίησε 14 ξένους και μόνο δύο Έλληνες εναντίον της Μαρσέιγ. Απόλυτος πρωταγωνιστής ήταν ο Φώτης Ιωαννίδης που μπήκε αλλαγή στο 63΄ και με «ατσάλινα» νεύρα έστειλε το ματς στην παράταση. Βασικός με συμμετοχή και στα 120 λεπτά του παιχνιδιού ήταν ο Γιώργος Βαγιανίδης πραγματοποιώντας σούπερ εμφάνιση. Κορυφαίος των «πρασίνων» μετά τον Μπρινιόλι.
- Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τη Χάιντουκ χρησιμοποιώντας 12 ξένους από τους 15 συνολικά. Το τελικό 3-0 αφήνει την αίσθηση της άνετης πρόκρισης και τα δυο γκολ του Ζίβκοβιτς τον αναδεικνύουν σε πρωταγωνιστή. Όχι! Η πρόκριση κερδήθηκε χάρη σε δύο 20χρονους Έλληνες. Στο πρώτο δεκάλεπτο της αναμέτρησης ο Κουλιεράκης με φανταστική προβολή σταμάτησε τον Λιβάγια πριν πετύχει το 0-1, ενώ ο Κωνσταντέλιας με προσωπική ενέργεια κέρδισε πέναλτι χάρη στο οποίο ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε κόντρα τη ροή του παιχνιδιού. Στους διακριθέντες ήταν σίγουρα και ο Τσιγγάρας, πριν αντικατασταθεί λόγω τραυματισμού στο 63΄.
- Ο Ολυμπιακός ήταν για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια τόσο «ελληνικός» στην πρόκριση επί της Γκενκ, με τέσσερις Έλληνες στο αρχικό σχήμα και άλλους τρεις αλλαγή. Εδώ έχουμε τους ξένους σε ρόλο κομπάρσων, αφού πρωταγωνιστές ήταν –πρωτίστως- ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος με το γκολ της πρόκρισης στις καθυστερήσεις (1-1 στο 96΄), ο Ρέτσος ξανά εξαιρετικός, ο Πασχαλάκης σταθερός (από ατυχία δεν έγραψε στη στατιστική και απόκρουση σε πέναλτι), ο Φορτούνης ηγετικός στο β΄ ημίχρονο όταν βρήκε χώρους (και σκόρερ στο 1-0 του πρώτου αγώνα) ενώ βοήθησε ακόμα και ο Βρουσάι που μπήκε αλλαγή στο 80΄.
- Τέλος ο Άρης, η μοναδική ομάδα που αποκλείστηκε (στα πέναλτι από την Ντιναμό Κιέβου), αγωνίστηκε με συνολικά 15 ξένους, δίνοντας ξανά το στίγμα της απόλυτης ξενομανίας που διακρίνει το σύλλογο τα τελευταία χρόνια. Ο Χουτεσιώτης έπαιξε 120΄ λεπτά, έπεσε σωστά σχεδόν σε όλα τα πέναλτι και απέκρουσε ένα. Ο Λάζαρος μπήκε αλλαγή και ήταν αυτός που κρατούσε περισσότερο απ΄όλους τη μπάλα δίνοντας ανάσες στους συμπαίκτες του, όταν ο Άρης έμεινε με 10 στο β΄ ημίχρονο της παράτασης.
Συνολικά το προηγούμενο τριήμερο αγωνίστηκαν 80 ποδοσφαιριστές με τις φανέλες ελληνικών ομάδων στα κύπελλα Ευρώπης. Οι Έλληνες ήταν μόλις 16, δηλαδή ποσοστό ακριβώς 20%. Από τους 16 τουλάχιστον οι μισοί (Ιωαννίδης, Γαλανόπουλος, Αλεξανδρόπουλος, Ρέτσος, Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Χουτεσιώτης, Βαγιανίδης) είχαν πρωταγωνιστική παρουσία, ενώ οι 12 (οι προηγούμενοι οκτώ και οι Πασχαλάκης, Τσιγγάρας, Φορτούνης, Λάζαρος) ανήκουν στους διακριθέντες. Οι Βρουσάι, Μασούρας, Μάνταλος είχαν θετικό πρόσημο, ενώ ο Ντόι μπήκε ως αλλαγή στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων. Άρα η επιτυχία ήταν απόλυτη. Από τους 64 ξένους, πόσοι διακρίθηκαν; Να πούμε εν συντομία 10; Να πούμε 12, ακριβώς δηλαδή όσοι και οι Έλληνες;
Για ακόμα μία φορά οι Έλληνες ποδοσφαιριστές απέδειξαν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τη μεγάλη πλειοψηφία των ξένων συναδέλφων τους. Το πρωτοφανές σε όλον τον πλανήτη 80% (αλλοδαποί έναντι γηγενών) καταγράφεται σε πέντε ομάδες που αποτελούν το αποκαλούμενο εν συντομία Big 5 του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κάθε φορά που οι σύλλογοι δείχνουν εμπιστοσύνη σε Έλληνες, εκείνοι τους αποζημιώνουν με τον καλύτερο τρόπο. Ιστορικά οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές επιτυχίες έχουν ελληνική «υπογραφή», ενώ στο ναδίρ έφτασε η Ελλάδα πέρσι όταν κυριάρχησε η ξενομανία. Το μύθο ότι οι ξένοι είναι καλύτεροι από τους Έλληνες, τον καταρρίψαμε σε Mythbuster ακριβώς πριν από ένα χρόνο.
Ο Άρης μπορεί εύκολα να βρει καλύτερο Έλληνα στόπερ από τον Οντουμπάτζο, ο Παναθηναϊκός πολύ καλύτερο εξτρέμ από τον Παλάσιος και η ΑΕΚ έχει τον Γαλανόπουλο που είναι ισάξιος του Γιόνσον και πέντε χρόνια μικρότερος, αλλά και τον Ρότα που είναι καλύτερος από τον (σημερινό) Σιντιμπέ. Όμως ο Σιντιμπέ δεν θα «τα ακούσει» ποτέ από την κερκίδα όπως ο Ρότα σε περίπτωση κακής εμφάνισης. Ορισμένοι φίλοι του Ολυμπιακού έπεσαν να «φάνε» τον Πάνο Ρέτσο κατά την περσινή σεζόν, όπως δεν «έφαγαν» ποτέ κάποιους μετριότατους ξένους σέντερ μπακ. Κάποιοι φίλοι του Παναθηναϊκού πανηγύριζαν με την πώληση του Αλεξανδρόπουλου στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, γιατί «με τόσα λεφτά θα πάρουμε καλύτερο». Ξένο, εννοούσαν.
Στις Κ19 των πέντε συλλόγων και στις Β΄ ομάδες των τεσσάρων (ο Άρης δεν διαθέτει) αγωνίζονται περισσότεροι από 200 Έλληνες ποδοσφαιριστές. Θεωρητικά όλοι τους χτυπούν την πόρτα της πρώτης ομάδες και οι περισσότεροι έχουν πολύ υψηλότερη προοπτική από τη συντριπτική πλειοψηφία των ξένων που έρχονται στην Ελλάδα. Στον τελικό προορισμό, όμως, φτάνουν μόνο 16, δηλαδή ούτε ένας στους δέκα. Η άδικη μεταχείριση των Ελλήνων συνεχίζεται, αλλά οι απαντήσεις πλέον είναι αποστομωτικές. Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο έχει κάνει στροφή σε νεαρούς και project των ακαδημιών και εμείς παραμένουμε ουραγοί. Νομοτελειακά θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε και τότε θα μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας αρκετοί «νταραβεριτζήδες» που φέρνουν «παικταράδες» από το εξωτερικό.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.