Η ΑΕΚ ηττήθηκε από τους «επιστήμονες» του Youth Scouting
Στο χθεσινό ματς Αντβέρπ-ΑΕΚ 1-0 συγκρούστηκαν δύο διαφορετικοί ποδοσφαιρικοί κόσμοι. Μία ομάδα που επενδύει στην ανάδειξη, εξέλιξη, μεταπώληση, αντιμετώπισε μία αντίπαλο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να φέρει τίτλους και διακρίσεις. Η πρώτη, βέβαια, δεν αποκλείεται από την πιθανότητα να πετύχει όσα και η δεύτερη. Άλλωστε η Αντβέρπ, όπως και η ΑΕΚ, κατέκτησε το νταμπλ στο εθνικό της πρωτάθλημα το οποίο μάλιστα βρίσκεται αυτή τη στιγμή 11 θέσεις πάνω από την ελληνική Superleague στο UEFA Ranking.
Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του ζευγαριού στα play off του Champions League και με την πρόκριση ορθάνοιχτη (η ΑΕΚ παραμένει φαβορί στο «καμίνι» της OPAP Arena), ο βελγικός σύλλογος εκφράζει το μέλλον του ποδοσφαίρου και ο ελληνικός το παρελθόν. Έχουμε αναφέρει πολλάκις ότι το ποτάμι κυλάει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση και δεν γυρίζει πίσω. Μόνο οι Σαουδάραβες, νεόκοποι και ενθουσιώδεις, αγοράζουν ό,τι... κινείται και σκορπούν χρήματα αλόγιστα και με άκρως αμφίβολο αποτέλεσμα. Κι ας ονειρεύεται ο Κριστιάνο ότι θα παίξει... Champions League με την Αλ Nασρ.
Η Αντβέρπ εφαρμόζει άψογα τη μέθοδο του Youth Scouting, που εν συντομία θα μπορούσαμε ως έννοια να συνοψίσουμε ως εξής: εντοπισμός και απόκτηση ποδοσφαιριστών ηλικίας 13 έως 21 ετών με σκοπό τη μεταπώληση. Όπως θα δούμε και παρακάτω, δεν φείδεται κονδυλίων όταν εντοπίσει έναν τέτοιο ποδοσφαιριστή, ακόμα και σε... σχολική ηλικία.
Έτσι, αναλύοντας τους παίκτες που αγωνίστηκαν στο χθεσινό ματς, έχουμε τα εξής δεδομένα:
- Η Αντβέρπ χρησιμοποίησε 14 παίκτες, με τους μισούς (7) να είναι γεννηθέντες τον 21ο αιώνα, δύο το 1999 και έναν το 1998. Από αυτούς ένας –ο καταπληκτικός Φερμέιρεν (φωτό)- είναι 18 ετών (2005). Οι μεγαλύτεροι ήταν ο γκολκίπερ Μπιτέζ (1995), ο σκόρερ Γιάνσεν (1994) και οι δύο «γερόλυκοι» της άμυνας, ο 34χρονος αρχηγός Αλντερβάιρελντ και ο συνομήλικός του, Ντε Λετ.
- Ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε συνολικά 15 ποδοσφαιριστές εκ των οποίων οι εννέα είναι άνω των 30 ετών και ανάμεσά τους ένας 36χρονος (Άμραμπατ). Από τους υπόλοιπους, οι νεότεροι ήταν οι Γκαρσία, Πόνσε (δεν συνυπήρξαν στην ενδεκάδα αφού ο ένας αντικατέστησε τον άλλον) που έχουν γεννηθεί το 1997.
- Φυσικά σε ποδοσφαιρικές σχολές όπως το Βέλγιο, το εθνικό στοιχείο διαδραματίζει πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Έτσι, στο αρχικό σχήμα των γηπεδούχων υπήρχαν έξι Βέλγοι, ενώ η Ένωση παρατάχθηκε με μοναδικό Έλληνα τον Αθανασιάδη, λόγω προβλήματος του Στάνκοβιτς.
- Η Αντβέρπ έχει στο ρόστερ της μόνο έναν (!) εν ενεργεία διεθνή, τον Ολλανδό Γιάνσεν ο οποίος όμως δεν έχει κληθεί μετά το Μουντιάλ του 2022. Θεωρητικά, πάντως, λογίζεται ως διεθνής. Στη διοργάνωση εκείνη αποχαιρέτησε την εθνική Βελγίου μετά από 127 συμμετοχές ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ. Από όλους τους υπόλοιπους, κανείς δεν παίζει στην εθνική ομάδα ανδρών της χώρας του, ούτε καν ο Κοσοβάρος Μούζα! Σχεδόν όλοι, βέβαια, είναι ή έχουν υπάρξει μέλη των μικρών εθνικών (U19, U21).
- Η ΑΕΚ έχει μια ντουζίνα εν ενεργεία διεθνείς: Αθανασιάδης, Βίντα, Χατζισαφί, Μοχαμαντί, Πινέδα, Σιμάνσκι, Μάνταλος, Τσούμπερ, Λιβάι Γκαρσία, Γαλανόπουλος, Πιζάρο, Ρότα, χωρίς να υπολογίζουμε τον Ζίνι, ο οποίος δεν έχει μπει ακόμα στο rotation αλλά παίζει στην εθνική ανδρών της Αγκόλας, ούτε τον Μήτογλου που κλήθηκε στην εθνική Ελλάδας αλλά δεν έχει πάρει ακόμα το «βάπτισμα του πυρός».
- Η Άντβερπ και η ΑΕΚ πραγματοποίησαν τον Ιούλιο του 2023 τις ακριβότερες μεταγραφές της ιστορίας τους. Η ελληνική ομάδα έδωσε 6.500.000 ευρώ για τον Ομπερλίν Πινέδα, ηγέτη της ομάδας και σταρ της εθνικής Μεξικού. Ο σύλλογος της Αμβέρσας επένδυσε 6.000.000 για να αποκτήσει από την Αμιάν τον 16χρονο (!) Τζορζ Ιλενικένα, Νιγηριανό με γαλλική υπηκοότητα. Είναι γεννηθείς το 2006, ακριβώς δέκα χρόνια μετά τον Πινέδα.
Τα «μωρά» του Φαν Μπόμελ
Εναντίον της ΑΕΚ έπαιξαν:
Ο Άρθουρ Φερμέιρεν (2005, στην ομάδα από 13 ετών) ο οποίος πήρε 30 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και κύπελλο στην περσινή θριαμβευτική σεζόν. Χθες στην Αμβέρσα έβγαλε την ασίστ στο γκολ της ομάδας του, ενώ έσωσε κι ένα σίγουρο, μπλοκάροντας με το κορμί του το σουτ του Πινέδα. Όλα αυτά δικαιολογούν τη χρηματιστηριακή αξία των 17.000.000 που του αποδίδει το transfermarkt.
Ο Ζένο Βαν ντεν Μπος (2003, στην Αντβέρπ από 13 ετών), ο οποίος έκανε το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο μπαίνοντας ως αλλαγή στο β΄ ημίχρονο. Δεν έχει παίξει ποτέ στην καριέρα του σε αρχική ενδεκάδα!
Ο Σουμαϊλά Κουλιμπαλί (2003, δανεικός από τη Ντόρτμουντ με οψιόν αγοράς). Έπαιξε για πρώτη φορά φέτος, ενώ η μέχρι χθες η επαγγελματική του καριέρα ήταν συμπυκνωμένη σε 61΄ λεπτά που του έδωσε πέρσι η Ντόρτμουντ.
Ο Μαντελά Κεϊτά (2002). Είναι δανεικός με υποχρεωτική οψιόν 5.000.000 από τη Λέουβεν, παρότι πέρσι πήρε μόλις 8 ματς στο πρωτάθλημα.
Ο Μισέλ-Ανζ Μπαλικουϊσά (2001), που αποκτήθηκε σε ηλικία 19 ετών έναντι 5.000.000 ευρώ από τη Σταντάρ Λιέγης.
Ο Σουηδός Γιάκομπ Οντρέικα (2002), νέο μεταγραφικό απόκτημα από την Έλφσμποργκ, έναντι 1.500.000 ευρώ
Ο Γιούργκεν Εκέλενκαμπ (2000) που αποκτήθηκε από Χέρτα έναντι 5.000.000 ευρώ το καλοκαίρι του 2022.
Τέλος, η ΑΕΚ κατέκτησε το νταμπλ και πήρε την απόφαση να μην παραχωρήσει κανένα από τα στελέχη που την οδήγησαν στη μεγάλη επιτυχία, απορρίπτοντας ακόμα και πρόταση 20+ εκατομμυρίων για τον Λιβάι Γκαρσία.
Αντίθετα, η Αντβέρπ –επίσης «νταμπλούχος» Βελγίου- πούλησε για 9.000.000 τον Γουίλιαν Πάτσο (σέντερ μπακ, 2001) που είχε πάρει έναντι 5.500.000 τον Ιανουάριο του 2022 από τον ομάδα του Εκουαδόρ. Τον «ξεζουμισε» με 53 επίσημα ματς σε 1,5 χρόνο και τον έδωσε στην Άιντραχτ. Παράλληλα, παραχώρησε έναντι 12.000.000 ευρώ στον Άγιαξ, τον Γκαστόν Άβιλα (2001 Αργεντινός αριστερός μπακ) την παραμονή του ματς με την ΑΕΚ. Ο νεαρός είχε αποκτηθεί μόλις ένα χρόνο νωρίτερα (καλοκαίρι 2022) για 4.5 εκ. από τη Μπόκα Τζούνιορς. Αυτές οι δύο είναι κι οι πιο ακριβές πωλήσεις της ιστορίας της. Όταν οι παίκτες έφτασαν στο peak της χρηματιστηριακής τους αξίας, με την κατάκτηση του νταμπλ στο Βέλγιο.
ΥΓ: Η περίπτωση του Μπατάιγ δεν σχετίζεται με το άρθρο, άλλα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο 24χρονος Βέλγος (1999) που αποβλήθηκε για το επικίνδυνο μαρκάρισμα στον Γκατσίνοβιτς στο 51΄, αγωνίστηκε κατ΄ανάγκη ως αριστερός μπακ (λόγω της αποχώρησης του Άβιλα) αφού η «κανονική» του θέση είναι δεξιά. Έχει χρειαστεί να παίξει κι άλλες φορές το ρόλο αυτό και μία από αυτές ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021 εναντίον του Ολυμπιακού στο «Καραϊσκάκη». Η Αντβέρπ έχασε 2-1 από τους «ερυθρόλευκους» και ο Μπατάιγ αποβλήθηκε! Η διαφορά είναι ότι τότε είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα στην εκπνοή του παιχνιδιού, ενώ χθες στην Αμβέρσα έφυγε με απευθείας κόκκινη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.