Παναθηναϊκός: Οι δέκα μαγικές βραδιές Ευρώπης στο ΟΑΚΑ (vid)
Αν η «Λεωφόρος» αποτελεί συνώνυμο της ιστορίας του Παναθηναϊκού, το «ΟΑΚΑ» είναι ομόρριζο της ευρωπαϊκής του επιτυχίας.
Το δεύτερο σπίτι που στέγασε το Τριφύλλι σε μερικές από τις κορυφαίες εποχές της μεσοχρόνιας και σύγχρονης ιστορίας του. Το σημείο συνάντησης σε σπουδαίες βραδιές που σχημάτισαν τον μύθο του «Panathinaikos», ο τόπος των ρεκόρ προσέλευσης, των πιο εμφατικών sold-out. Των μεγάλων προκρίσεων, των ξεχωριστών ανατροπών.
Μέσα στα 25 χρόνια συνολικής διαμονής του στην Καλογρέζα, σε πέντε διαστήματα (1984-88, 1989-00, 2005-07, 2008-2013, 2018-2020), οι Πράσινοι έγραψαν σελίδες με χρυσά γράμματα. Και τώρα, δέκα και πλέον χρόνια από την τελευταία τους ευρωπαϊκή αποστολή, επιστρέφουν στο Ολυμπιακό Στάδιο για του λόγου το αληθές: για το ματς της δεκαετίας.
Μετά τις προκρίσεις επί Ντνίπρο και Μαρσέιγ, ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει την απόλυτη υπέρβαση, το απόλυτο ευρωπαϊκό όνειρο της επιστροφής στους ομίλους του Champions League, αντιμετωπίζοντας την Μπράγκα μπροστά σε κοινό 60.000 θεατών. Μια πρωτόγνωρη συνθήκη για το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, διόλου άγνωστη, όμως, για τον κόσμο και τον οργανισμό του Τριφυλλιού.
Ενόψει της ιστορικής και κρίσιμης ρεβάνς, το Gazzetta γυρίζει πίσω τον χρόνο και ανασύρει από τη μνήμη τις δέκα μεγαλύτερες νύχτες Ευρώπης του Παναθηναϊκού στο «ΟΑΚΑ».
3/10/84: Παναθηναϊκός - Φέγενορντ 2-1
20/3/85: Παναθηναϊκός - Γκέτεμποργκ 2-2
21/10/87: Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 1-0
9/12/87: Παναθηναϊκός - Χόνβεντ 5-1
20/3/96: Παναθηναϊκός - Λέγκια 3-0
26/8/98: Παναθηναϊκός - Στεάουα 6-3
8/11/00: Παναθηναϊκός - Γιουβέντους 3-1
23/8/05: Παναθηναϊκός - Βίσλα 4-1 παρ.
9/12/08: Παναθηναϊκός - Ανόρθωση 1-0
18/2/10: Παναθηναϊκός - Ρόμα 3-2
Μετά από χρονιά νταμπλ και έχοντας αποκτήσει τον Δημήτρη Σαραβάκο από τον Πανιώνιο και τον ηγέτη της εθνικής Γιουγκοσλαβίας στο EURO 1984, Βέλιμιρ Ζάετς, το Τριφύλλι του Γιάτσεκ Γκμοχ έμπαινε δυναμικά στη σεζόν 1984-85, έχοντας, όμως, ένα πολύ απαιτητικό εμπόδιο ως πρώτο αντίπαλο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Ο λόγος για την επίσης νταμπλούχο, Φέγενορντ, που εκκινούσε τη μετά-Κρόιφ εποχή έχοντας στις τάξεις της τον Ρουντ Γκούλιτ και στοχεύοντας ακόμα και στην κούπα. Οι Πράσινοι, όμως, ανέτρεψαν τα δεδομένα και έκαναν το πρώτο βήμα της πρόκρισης, κρατώντας τους Ολλανδούς στο 0-0 με μεγάλη εμφάνιση μέσα στο «Ντε Κάιπ».
Η ρεβάνς δόθηκε στις 3 Οκτωβρίου στο κατάμεστο από 75.000 θεατές Ολυμπιακό Στάδιο και οι Πράσινοι ολοκλήρωσαν τη δουλειά με μεγαλειώδη νίκη. Ένα τρίλεπτο-«φωτιά» στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου ήταν αρκετό για κλειδώσει η πρόκριση. Ο Κώστας Μαυρίδης έκανε την αρχή με καρφωτή κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι στο 41', για να ακολουθήσει δύο λεπτά αργότερα ο Χουάν Ραμόν Ρότσα με άψογο διαγώνιο τελείωμα, προκαλώντας πανδαιμόνιο στις εξέδρες του «Σπύρος Λούης». Οι Ολλανδοί απάντησαν με τον Ρεπ στο 69' αλλά αυτό δεν έφτασε για να χαλάσει τον πρώτο ευρω-θρίαμβο των Πρασίνων στο ΟΑΚΑ.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Γκμοχ): Λαφτσής, Ταράσης, Καρούλιας, Κυράστας, Ζάετς, Βονόρτας, Σαραβάκος (89΄ Παπαβασιλείου), Αντωνίου, Μαυρίδης, Ρότσα (88΄ Θ. Δημόπουλος), Λιβαθηνός
Το βράδυ της 20ης Μαρτίου του 1985 ο Παναθηναϊκός καλείτο να υπερασπιστεί το διπλό-χρυσάφι που πήρε στη Σουηδία λίγες μέρες νωρίτερα, χάρη στο αμύθητο γκολ του Δημήτρη Σαραβάκου. Μπροστά σε 74.130 θεατές, οι Σουηδοί έπαιξαν αποφασισμένοι για εκδίκηση και ανατροπή, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα μόλις στο 10ο λεπτό με γκολ του Νίλσον.
Οι Πράσινοι απάντησαν στο 44' με γκολ του Θανάση Δημόπουλου, ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την ανάπαυλα (53') οι φιλοξενούμενοι πέρασαν ξανά μπροστά με τον Χόλμγκρεν και πήραν εκείνοι σκορ πρόκρισης χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Τα λεπτά άρχισαν να κυλούν σε βάρος της ομάδας του Γιάτσεκ Γκμοχ, που είχε όμως την πίστη και τις αντοχές να κυνηγήσει μέχρι τέλους το πολυπόθητο γκολ. Και το βρήκε στο 79', με τον σκόρερ του πρώτου ματς, Δημήτρη Σαραβάκο να κερδίζει και να εκτελεί εύστοχα το πέναλτι για την τελική ισοπαλία σαν... νίκη (2-2) που έστειλε το Τριφύλλι στους «4».
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γκμοχ): Λαφτσής, Καρούλιας, Κυράστας, Βονόρτας, Γεροθόδωρος, Μαυρίδης, Αντωνίου, Ζάετς, Λιβαθηνός, Δημόπουλος (86′ Δοντάς), Σαραβάκος
Είχε φτάσει κοντά ή πολύ κοντά στο να την αποκλείσει άλλες δύο φορές. Το μακρινό 1961 λύγισε στη ρεβάνς για ένα γκολ (2-1 εκτός, 1-1 εντός), το 1980 πλήρωσε τη συντριβή στο Τορίνο (4-0) και η τεσσάρα της ρεβάνς (4-2) δεν είχε αντίκρισμα. Η σεζόν 1987/88, όμως, αποτέλεσε την τρίτη και... φαρμακερή για τον Παναθηναϊκό κόντρα στη Γιουβέντους, σε επίπεδο νοκ-άουτ συναντήσεων.
Η αρχή μιας μεγαλειώδους επιτυχίας εκτυλίχθηκε στο «ΟΑΚΑ», στις 21 Οκτωβρίου του 1987. Αυτή τη φορά για το Κύπελλο UEFA, το Τριφύλλι του Βασίλη Δανιήλ που νωρίτερα είχε αποκλείσει την Οσέρ στον πρώτο γύρο τέθηκε απέναντι στους Μπιανκονέρι και κατάφερε να πάρει προβάδισμα πρόκρισης, χάρη στον «κεραυνό» του Δημήτρη Σαραβάκου μόλις στο 6ο λεπτό της αναμέτρησης (1-0). Δύο εβδομάδες αργότερα, η εποποιία ολοκληρώθηκε, με τους Πράσινους να πανηγυρίζουν μέσα στο «Κομουνάλε» παρά την ήττα με 3-2, σε μια πορεία που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Δανιήλ): Μήνου, Βασιλείου (29' Χατζηαθανασίου), Πατσιαβούρας, Καλιτζάκης, Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Σαραβάκος (83 Θ. Δημόπουλος), Αντωνίου, Χ. Δημόπουλος, Βλάχος, Γεωργαμλής.
Το πρωτοσέλιδο της «Αθλητικής Ηχούς» τη 10η Δεκεμβρίου του 1987 είχε τίτλο: «Θαύμα Θαυμάτων». Στο από κάτω κασέ, με ακόμα μεγαλύτερα γράμματα η φράση: «Δοξάστε τον».
Μόνο υπερβολή δεν θα μπορούσε να ήταν αυτή η διθυραμβική έκρηξη. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός είχε ολοκληρώσει πιθανότατα τη μεγαλύτερη ανατροπή της ευρωπαϊκής του ιστορίας. Μετά την πρόκριση επί της Γιουβέντους, οι Πράσινοι έπεσαν πάνω στην ουγγρική Χόνβεντ και δεινοπάθησαν στο εκτός έδρας ματς, γνωρίζοντας βαριά ήττα με 5-2. Η δύναμη του «ΟΑΚΑ» και των σχεδόν 80.000 φίλων του Τριφυλλιού, όμως, λειτούργησαν καθοριστικά για να γυρίσει μια παρτίδα που έμοιαζε χαμένη.
Με δύο γκολ του Βλάχου στο πρώτο μέρος (23', 37') και ένα του Αντωνίου στο 55΄, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε το συνολικό σκορ και πήρε προβάδισμα πρόκρισης. Δίχως να αποθαρρυνθεί από τη μείωση του σκορ με τον Φίτος στο 60' και με ήρωα τον Σαργκάνη που αποσόβησε το δεύτερο γκολ των Ούγγρων σε πλήθος περιπτώσεων, ο Κώστας Μαυρίδης πήρε τη σκυτάλη στο 65' για το 4-1 και ο Κώστας Μπατσινίλας σφράγισε τον απόλυτο θρίαμβο των Πρασίνων στο 82', προκαλώντας χαμό στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου. Το εμπόδιο της Μπριζ στα προημιτελικά αποδείχθηκε ανυπέρβλητο, εκείνη η σεζόν, όμως, χάρισε μοναδικές στιγμές στο κοινό του Τριφυλλιού.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Δανιήλ): Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Πατσιαβούρας, Ρότσα, Βαμβακούλας, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Χρ. Δημόπουλος, Βλάχος (76’ Μπατσινίλας), Γεωργακόπουλος (72’ Καλιτζάκης).
Η εαρινή ισημερία από το 1996 φέρνει αυτόματα θύμησες ευφορίας στους φίλους του Παναθηναϊκού. Κι αυτό γιατί μέσα σε δύο εβδομάδες έζησαν την πρόκριση στα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για τρίτη φορά και πρώτη στη νέα εποχή του Champions League, αλλά και το μεγαλύτερο διπλό της ευρωπαϊκής ιστορίας του.
Είναι φυσικά η χρονιά του 1-0 στο Άμστερνταμ απέναντι στον κραταιό Άγιαξ, συμβάν που ακολούθησε μιας μεγάλης πρόκρισης στο «ΟΑΚΑ» απέναντι στη Λέγκια Βαρσοβίας. Στις 20 Μαρτίου του 1996, το Τριφύλλι εκμεταλλεύτηκε το ευνοϊκό 0-0 από την Πολωνία και χάρισε μια μαγική βραδιά στους 70.039 φιλάθλους που έδωσαν το παρών στο Ολυμπιακό Στάδιο, με το θριαμβευτικό 3-0.
Μεγάλος πρωταγωνιστής ο Κριστόφ Βαζέχα, ο άνθρωπος που θα πετύχαινε το εμβληματικό πλασέ στο τετ-α-τετ με τον Φαν Ντερ Σαρ 14 βράδια αργότερα, ο οποίος έθεσε τις βάσεις της νίκης με δύο γκολ στο 34’ και το 58’, για να γράψει το τελικό 3-0 με το κορυφαίο γκολ της αναμέτρησης ο εξαιρετικός Χουάν Χοσέ Μπορέλι στο 72’.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ρότσα): Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης Γ.Σ., Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι (89' Γκούμας), Καπουράνης, Μαραγκός (89' Νιόπλιας), Δώνης, Βαζέχα (89' Λαγωνικάκης)
Μετά την απουσία από τους ομίλους για δύο σερί σεζόν, το Τριφύλλι επιχείρησε την επιστροφή του το καλοκαίρι του 1998 μέσω των προκριματικών και το εμπόδιο που κλήθηκε να υπερκεράσει ήταν αυτό της Στεάουα Βουκουρεστίου.
Το πρώτο ματς στη Ρουμανία έδωσε το πάνω χέρι για την πρόκριση στο Τριφύλλι (2-2), η ρεβάνς όμως έκρυβε παγίδες. Ο μετέπειτα προπονητής σε Πανιώνιο και ΑΕΚ, Βλάνταν Μιλόγεβιτς μπορεί να άνοιξε το σκορ στο 8’ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, ωστόσο, η Στεάουα κατάφερε να ανατρέψει το σκορ μέσα σε λιγότερο από δέκα λεπτά χάρη σε δύο γκολ του Ράκιτσα. Η τρομάρα, όμως, δεν κράτησε για πολύ αφού το σύνολο του Βασίλη Δανιήλ είχε κέφια στην επίθεση και επανέφερε άμεσα την ηρεμία μαζί με το σκορ πρόκρισης.
Ο Ρουμάνος Λίντσαρ «πλήγωσε» την πρώην ομάδα του στο 28’ (αποκτήθηκε με μεταγραφή μόλις το ίδιο καλοκαίρι), με τον Νίκο Λυμπερόπουλο να ανατρέπει εκ νέου την παρτίδα στο 34’ και να πανηγυρίζει καλύπτοντας το πρόσωπο με τη φανέλα του. Ο αιώνιος «εκτελεστής», Κριστόφ Βαζέχα απλοποίησε τα πράγματα με δύο γκολ στο 58’ και το 66’, ενδιάμεσα η Στεάουα αναθάρρησε προσωρινά με τον Μπελοντέντιτσι, μα στο φινάλε το κοντέρ έγραψε το εμφατικό 6-3 χάρη στην τελευταία πινελιά από τον εκ των κορυφαίων και των δύο αναμετρήσεων, Αλιόσα Ασάνοβιτς, που σε εκείνο το ματς έπαιξε για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό του Παναθηναϊκού.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Δανιήλ): Βάντσικ, Αποστολάκης, Αλεξόπουλος, Μιλόγεβιτς, Ασάνοβιτς, Γκούμας, Βαζέχα, Λαγωνικάκης (56' Κωνσταντινίδης), Μίκλαντ, Μπασινάς (77' Κόλα), Λυμπερόπουλος (84' Στράντλι)
Οι παλιοί δεν το ξέχασαν ποτέ, οι μικροί το μαθαίνουν... πρώτο-πρώτο. Το ματς της 8ης Νοεμβρίου του 2000 σηματοδοτεί την τελευταία νίκη Champions League στη χρυσή 17ετία του Παναθηναϊκού στο «ΟΑΚΑ», μα πολύ παραπάνω μία από τις εμβληματικότερες επιτυχίες του «Panathinaikos»: μια πρόκριση σε έναν πρόωρο τελικό, απέναντι στη Γιουβέντους των Ντελ Πιέρο, Φαν Ντερ Σαρ, Ιντζάγκι, Κόντε, Φεράρα, Τρεζεγκέ, Μοντέρο κ.ο.κ.
Τελευταία αγωνιστική στην πρώτη φάση των ομίλων και το Τριφύλλι χρειαζόταν αποκλειστικά και μόνο νίκη απέναντι στη μέχρι πρότινος 2η του ομίλου, Γηραιά Κυρία ώστε να περάσει στην επόμενη φάση. Αν η αρχή λένε πως είναι το ήμισυ του παντός, τότε εξηγείται εύκολα γιατί εκείνο το βράδυ έμεινε ανεξίτηλα σημαδεμένο στη μνήμη των φίλων του Τριφυλλιού.
Στο 7ο λεπτό, ο Πάουλο Σόουζα ανέλαβε εκτέλεση φάουλ που «μύριζε» σέντρα, από πολύ πλάγια στην αριστερή πτέρυγα. Ο Πορτογάλος, όμως, το πήγε απευθείας, τόλμησε να αιφνιδιάσει τον Φαν Ντερ Σαρ και τον υποχρέωσε σε δεύτερο εις βάρος του «πόστερ» με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα με υπέροχη φαλτσαριστή εκτέλεση και το «ΟΑΚΑ» πήρε φωτιά. Το γκολ του Ιντσάγκι στο 24' δεν ήταν αρκετό για να τη σβήσει. Ο εορτάζων Άγγελος Μπασινάς με πέναλτι στο 58' κι ο πανταχού παρών Κριστόφ Βαζέχα στο 65' φρόντισαν να κρατήσουν αξέχαστη εκείνη τη βραδιά, σφραγίζοντας το μεγαλειώδες 3-1 που έστειλε πρόωρα σπίτι τους τους Μπιανκονέρι αφού τερμάτισαν τέταρτοι (τρίτο το Αμβούργο).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Αναστασιάδης): Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Πάολο Σόουζα (46' Γκαλέτο), Γκούμας, Βαζέχα (75' Βλάοβιτς), Βόκολος, Σάριτς, Μπασινάς, Λυμπερόπουλος, Καραγκούνης (81' Σιμπνιέφσκι), Φύσσας
Γι' άλλη μια φορά που ο Παναθηναϊκός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά τον πρώτο αγώνα, το «ΟΑΚΑ» ήταν εκεί για να του δώσει την ώθηση για μια μεγάλη ανατροπή στη ρεβάνς. Έτσι συνέβη και τη σεζόν 2005-06 στα προκριματικά του Champions League, όπου το Τριφύλλι έβλεπε τον στόχο της επιστροφής στους ομίλους μετά από τέσσερα χρόνια να απομακρύνεται, έπειτα από την ήττα με 3-1 από τη Βίσλα Κρακοβίας στην Πολωνία.
Οι Πράσινοι ήταν αισιόδοξοι για την ανατροπή, μπορεί το πρώτο μέρος να έληξε χωρίς σκορ, αλλά το προβάδισμα ήρθε και ήρθε με διπλό «χτύπημα» πρόκρισης μέσα σε τρία λεπτά. Ο Νασίφ Μόρις έκανε την αρχή στο 62', ο σκόρερ του πρώτου αγώνα, Εμάνουελ Ολισαντέμπε διπλασίασε τα τέρματα στο 65' και το Τριφύλλι βρέθηκε απότομα σε τροχιά πρόκρισης. Το γκολ του Σομπολέφσκι όμως στο 78' ανέβαλε τους πανηγυρισμούς, υποχρεώνοντας το Τριφύλλι και πάλι στην εύρεση ενός γκολ. Αυτή τη φορά για να πάει το ματς στην παράταση.
Τελικά, το βρήκε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Με γκολ στο 87' ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα (3-1) και στην παράταση η παρτίδα βάφτηκε πράσινη, με ανέλπιστο πρωταγωνιστή τον 23χρονο τότε Ηλία Κώτσιο που έγραψε το τελικό 4-1 στο 114'.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαλεζάνι): Γκαλίνοβιτς, Βύντρα, Σέριτς, Μόρις, Κώτσιος, Κονσεϊσάο, Χαραλαμπίδης, Μπίσκαν (74′ Λεοντίου), Γκέκας, Βόουτερ (60′ Παπαδόπουλος) Ολισαντέμπε (70′ Άντριτς)
Μετά τα μισά της διαδικασίας στο Group B της σεζόν 2008-09 ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στην τελευταία θέση με πενιχρό απολογισμό μόλις ενός βαθμού. Ίντερ, Βέρντερ Βρέμης ακόμα και η πρωτάρα Ανόρθωση είχαν ξεφύγει στην οικονομία του γκρουπ, επιβάλλοντας ένα θαύμα ή απλά μια άνευ προηγουμένου αντεπίθεση για να προκριθεί το Τριφύλλι.
Όσο δύσκολο κι αν έμοιαζε, όμως, οι Πράσινοι έφεραν την κατάσταση στα μέτρα τους. Με τον Χενκ Τεν Κάτε στην άκρη του πάγκου, το Τριφύλλι πέρασε «αέρα» από τη Βρέμη με εμφατική τριάρα (0-3) και εκπληκτικά γκολ με αποκορύφωμα το ξερό βολέ του Γιώργου Καραγκούνη αρκετά μέτρα πίσω από την αριστερή γωνία της μεγάλης περιοχής και την προτελευταία αγωνιστική έκανε το «μπαμ» που ακούστηκε σε όλη την Ευρώπη με το διπλό μέσα στο Μιλάνο κόντρα στην Ίντερ (0-1).
Έτσι, έμενε ένα μόνο σκαλοπάτι, αυτό της νίκης κόντρα στην Ανόρθωση την τελευταία αγωνιστική. Ήταν ματς «do or die», αλλά το μομέντουμ των Πρασίνων έμοιαζε ανυπέρβλητο και με ηγέτη και σκόρερ τον «τυπάρα», ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 και πήρε το εισιτήριο για τους «16», μεθώντας με ενθουσιασμό τους φιλάθλους του. Κι όχι όποιο κι όποιο εισιτήριο, αλλά αυτό της πρώτης θέσης, αφού η Βέρντερ έκανε δώρο παράλληλα και νίκησε τους Νερατζούρι του Ζοσέ Μουρίνιο, αφήνοντάς τους πίσω από τους Πράσινους!
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χενκ Τεν Κάτε): Γκαλίνοβιτς, Σαριέγκι, Γκούμας, Κλέιτον (65' Σαλπιγγίδης), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Καραγκούνης (91' Ιβανσιτς), Τζιόλης, Σιμάο, Βύντρα, Μάντζιος (82' Ρουκάβινα), Σπυρόπουλος
Ανατροπές, δράμα, έκσταση! Ό,τι πιο κοντινό σε αυτό που έζησε ο Παναθηναϊκός με τη Μαρσέιγ στο «Βελοντρόμ», ήταν εκείνη η επική βραδιά της 18ης Φεβρουαρίου του 2010. Όχι απλά βάσει σασπένς και θρίλερ στο φινάλε, αλλά και λόγω της τελευταίας περίστασης που βγήκε θριαμβευτής απέναντι σε ένα τόσο βαρύ όνομα. Όπως η Ρόμα του Κλαούντιο Ρανιέρι και μεταξύ άλλων των Ντε Ρόσι, Βούτσινιτς, Πιζάρο, Ταντέι, Μπαπτίστα.
Η πρώτη πράξη στο «ΟΑΚΑ» για τους «32» του Europa League είχε υπόκρουση σκληρού ροκ. Η Ρόμα προηγήθηκε με εκπληκτικό τελείωμα του Βούτσινιτς στο 29’, οι Πράσινοι ισοφάρισαν με προβολή του Σαλπιγγίδη στο 72’, αλλά στο 81΄οι Τζιαλορόσι πήραν κεφάλι στο σκορ με εύστοχο πέναλτι του Πισάρο.
Ο επιμένων, όμως, νίκησε. Σε φάση διαρκείας και μετά από περιπέτεια στα καρέ του Ντόνι, ο νεοεισελθών Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (μπήκε στο 83’) σκόραρε με την πρώτη του επαφή για το 2-2. Και στο 89’, μίλησε η καρδιά του «killer», Τζιμπρίλ Σισέ. Μετά από σέντρα ακριβείας του Σαλπιγγίδη, ο Γάλλος σταρ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά στον αέρα και νίκησε τον Βραζιλιάνο κίπερ, υπογράφοντας την πολυπόθητη ανατροπή. Ένα ενσταντανέ που μέχρι σήμερα αποπνέει λύτρωση στους φίλους του Τριφυλλιού, με τον Γάλλο να πηδάει τις διαφημιστικές πινακίδες και να σπεύδει να πανηγυρίσει μπροστά από την πράσινη εξέδρα.
Η συνέχεια λίγο-πολύ γνωστή, με τον Σισέ και τον Σωτήρη Νίνη στη βραδιά καριέρας του να υπογράφουν το ακόμα πιο μυθικό διπλό στο «Ολίμπικο», με το ίδιο σκορ για την πρόκριση των Πρασίνων στους «16».
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Σαριέγκι, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Σιμάο, Καραγκούνης, Κατσουράνης (64' Σαλπιγγίδης), Νίνης (83' Χριστοδουλόπουλος), Λέτο (85' Μαρίνος), Σισέ.