Σημασία έχει το ταξίδι, μα το ίδιο και ο προορισμός: τ' αστέρια!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Σημασία έχει το ταξίδι, μα το ίδιο και ο προορισμός: τ' αστέρια!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για τη μεγαλύτερη νύχτα της Νέας Φιλαδέλφειας (έως την επόμενη) και για τη σημασία της πρόκρισης για την ΑΕΚ του Αλμέιδα...

Είναι κάτι που συνηθίζουμε να ακούμε και να διαβάζουμε στα αθλητικά γεγονότα και δη στις προσπάθειες των ελληνικών ομάδων (σε όλα τα ομαδικά αθλήματα και δη στο κορυφαίο όλων, το ποδόσφαιρο), όταν τελικά δεν επιτυγχάνεται ο στόχος! Το γεγονός ότι σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός... Ειδικά αν έχει προκληθεί μια ήττα, ένας αποκλεισμός, μια κακή βραδιά, αλλά θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δικαιολογημένα συμβαίνει σε απόλυτο βαθμό και προφανώς σωστά πρέπει να ψάξεις να βρεις τα κέρδη, να μη μείνεις μόνο στο γεγονός και στην αποτυχία, να μη σε κυριεύσει η απογοήτευση. Διότι αν μείνεις στα αρνητικά δεν θα καταφέρεις να προχωρήσεις...

"Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου".

Aλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου", γράφει στο αριστούργημά του "Ιθάκη" ο μυθικός Κωνσταντίνος Καβάφης και έχει φυσικά απόλυτο δίκιο στην απόλυτη έννοια της πρότασης που υπογράμμισε και αφορούσε τη ζωή, την ουσία της, τη σημασία της, όχι κάτι δευτερεύουσας σημασίας όπως είναι το ποδόσφαιρο και γενικά ένα ομαδικό άθλημα. Πάνω σε αυτό ακούμπησε, στον Καβάφη πιο σωστά, ένας ακόμη ποιητής, ο Βρετανός Έλιοτ, για να υπογραμμίσει το ίδιο, πως: “το ταξίδι είναι που μετράει, όχι η άφιξη στον προορισμό”, ενώ αυτό ακριβώς είναι το νόημα του βιβλίου με τίτλο "γιατί δεν μου το είπε κανείς;" της Νικόλ Μαντζικοπούλου αν θυμάμαι σωστά (εκδόσεις Διόπτρα).

Εννοείται πως είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τα σωστά μηνύματα που προκύπτουν από τα παραπάνω. Προφανώς και υποκλίνομαι στο τρόπο σκέψης τους... Ωστόσο με αφορμή την αποψινή βραδιά της ΑΕΚ με αντίπαλο την Αντβέρπ και προοπτική τους ομίλους του Champions League, επιτρέψτε μου μόνο για την αποψινή νύχτα και το στόχο των νταμπλούχων Ελλάδας, να υπογραμμίσω ότι για μένα: ναι, σημασία έχει το ταξίδι όλο, μα το ίδιο και ο προορισμός τούτη τη φορά, όταν πρόκειται άλλωστε για τ' αστέρια! Εννοείται πως τα κέρδη ήδη είναι τεράστια, σημαντικά και η συμμετοχή του Δικέφαλου και πάλι σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (και πολύ καλής όπως είναι το Europa League που έχει ήδη κλειδώσει) αδιαμφισβήτητη επιτυχία.

Ωστόσο ενδεχόμενη πρόκριση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα συνιστά το απόλυτο πάντρεμα της σημασίας του ταξιδιού και του προορισμού, το οποίο εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεται κανείς πως, είναι αυτό που μετατρέπει μια απλή επιτυχία σε απόλυτη απογείωση! Είναι τέτοια τα κέρδη σε ΟΛΑ τα επίπεδα (και όχι μόνο τα οικονομικά) τα οποία αναμφισβήτητα εκτοξεύουν το μέγεθος της επιτυχίας. Ειδικά από τη στιγμή που το Champions League, το να φτάσεις να αγωνιστείς στους ομίλους της συγκεκριμένης διοργάνωσης πιο συγκεκριμένα, έχει πλέον τεράστιο βαθμό δυσκολίας!

Η υπομονή, η έδρα και η προετοιμασία από τον Αλμέιδα!

Αλμέιδα

Η αποψινή βραδιά μπορεί να μετατραπεί σε ιστορική για την ΑΕΚ εφόσον κατακτήσει την πρόκριση στη φάση των ομίλων του κόσμου των αστεριών. Μια νύχτα γιορτής και χαράς από αυτές που έχουμε ζήσει πολλές στο παρελθόν στης Φιλαδέλφειας τα μέρη. Αντίστοιχη και μεγαλύτερη από εκείνη της επικής πρόκρισης με το μοναδικό come back με αντίπαλο την Ντινάμο Ζάγκρεμπ προ ημερών στο ίδιο γήπεδο. Ανάλογη με εκείνη τη νύχτα που κλείδωσε την πρόκριση ελληνικής ομάδας για πρώτη φορά στο νεοσύστατο Champions League επί της Ρέιντζερς που υποχρέωσε όλη την Ευρώπη να αναγνωρίσει και να υποκλιθεί στην ΑΕΚ που πέταξε έξω την ομάδα της Σκωτίας με το ...δεκαπλάσιο τότε μπάτζετ!

Προφανώς και πρόκειται για κάτι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, ξεκάθαρα, μπορεί στο χορτάρι και μέσα στην έδρα της αντιπάλου της στην Αμβέρσα, η Ένωση να έδειξε ανώτερη και να μοιάζει φαβορί, αλλά είναι πίσω στο σκορ στο πρώτο 90λεπτο. Απέναντί της μάλιστα έχει μια ομάδα που ξέρει να αμύνεται, να κερδίζει στόχους βασισμένη στη δύναμη της άμυνάς της, κάτι πολύ σημαντικό. Δεν είναι τυχαίο τίποτα στο ποδόσφαιρο και ειδικά για την ομάδα του Φαν Μπόμελ, η οποία μπορεί να μην είναι το ίδιο καλή, ταλαντούχα και ποιοτική με την προηγούμενη αντίπαλο της ΑΕΚ, είναι όμως δυσκολοκατάβλητη και ξέρει να παίρνει αυτό που θέλει.

Παράλληλα δεν υπάρχει βελγική ομάδα που να έφτασε στα play off του Champions League και να μην κατάφερε να μπει σε ομίλους της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Ακόμη και η Γάνδη τα κατάφερε προ ετών... Όλα αυτά μαζί απογειώνουν τον βαθμό δυσκολίας της ΑΕΚ για την αποψινή βραδιά και αν τα καταφέρει θα απογειώσει και την αξία της πρόκρισης εφόσον αυτή επιτευχθεί. Η ομάδα είναι απόλυτα και κατάλληλα προετοιμασμένη από τον Ματίας Αλμέιδα. Αγωνιστικά και πνευματικά. Το έχει ήδη πετύχει. Υπάρχει ψύχωση, όπως απαιτείται, σε όλο τον οργανισμό της ΑΕΚ για να φτάσουν στην επιτυχία.

Θα χρειαστεί δουλειά, στο μάξιμουμ συγκέντρωση, καθαρό μυαλό, καθόλου πανικό και ναι, σίγουρα υπομονή, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ΑΕΚ δεν θα επιδιώξει να διεκδικήσει από την αρχή του παιχνιδιού την επικράτηση! Άλλωστε από... φύση της η ομάδα του Πελάδο είναι πιεστική, επιθετική, αν σε βρει έστω και ελάχιστα μπόσικο, θα το εκμεταλλευτεί. Κάτι πάντως που δύσκολα θα επιτρέψει να συμβεί ο Φαν Μπόμελ. Εδώ μπορεί να βοηθήσει η έδρα, να βοηθήσει, επίσης αν δεν βρεθεί γκολ σχετικά νωρίς, έως το 30' με 35' ας πούμε, θα απαιτηθεί υπομονή και σωστή διαχείριση από τον κόσμο. Το σημαντικότερο είναι ότι ο Αλμέιδα έχει προετοιμάσει την ομάδα καλά και πλέον με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του για τόσο κρίσιμο ματς και ας μην ψάχνει πότε του εκείνος δικαιολογίες...

Μην ψάξετε για υστερόγραφα σήμερα: μόνο το ματς έχει αξία και σημασία, για στόπερ, Μπάλντογκ και άλλα, από αύριο ντε!
ΟΠΑΠ Arena

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...